Hiç Yaşanmamış Özgürlüğe Ağit
-
HIÇ YASANMAMIS ÖZGÜRLÜGE AGIT - IRAN ÖRNEGI
1) Önce küçücük bireysel özgürlüklerimizi ayaklar altina aldilar. Günlük
yasantimizda ayirtina bile varamadigimiz o küçücük özgürlüklerimizi
çignediler.
"Mümin kadini basini örter" dediler; "Birer esarp örteriz" diye düsündü pekçok kisi. Ne çikardi bundan? Egreti birer esarp örtüveriyorlardi sokagaçikarken.
2) Üç - bes gün, belki birkaç hafta böyle geçti. Alismisti pek çok kisi.Ancak, unuttuklari bir nokta vardi; vidayi yavas yavas, dis dis sikarlar,çekiçle çakmazlar!
Birkac molla fetva verdi bir gün; "Kisa kollu giysiler, mümin kadinlar içinuygun degildir!"
Dileyen uydu, dilemeyen kisa kollu giysilerini yine giymeyi sürdürdü....
Ancak, sadece birkac gün.3) Sokaklarda yüzlerine, kollarina kezzap atilinca, yüzlerine tükürülüp
saçlarindan yerlerde sürüklenince, onlar da fetvaya uymak zorunda kaldilar.
4) Gün geldi, giysilerinin üzerine bir de manto giymekle yükümlü kilindi, 9
yasini geçmis eriskin (!) tüm kadinlar (!). Yine de bir seçenek daha
taninmisti onlara: kara çarsaf.....
Dogaldir ki, artik basörtüleri egreti takilamazdi. Saçinin bir tek telibile görünmemeliydi. Hem, daha gecenlerde Iran Radyo-TV Kurumu BaskaniGhodbzadeh (Kurtbzade) dememis miydi, "Kadinlarin saçlarindaki isilti,insanda sehevi duygular uyandirir" diye..5) Bundan böyle dogum günü partilerinde, dügünlerde kadin - erkek bir arada
eglenmek haram; böyle fesat yuvasi haline gelen evleri basmak, caizdi.
Ruhani lider de buna uygun olarak, "Aglayiniz, aglayiniz ki, günahlarinizdan
arinasiniz. Aglamak, imaninizi tazeler" demisti bir gün. (Bir an FethullahHoca efendinin (!) ayni tümceyi kullandigini animsadim da...)
6) Özgürlükleri küçücüktü, minicikti, güçsüz ve çelimsizdi. Bir gün
avuçlarinin içinden kayip yitince ayirtina variyorlardi degerinin.
7) Hincahinç dolu bir stadyumda kaybolan minik cocuklar gibi ayaklar altinda
eziliyor, yobazligin pencelerinde can veriyordu.
8) Tek tek, sessizce yok edildiler. Sabah isyerine gidip, bir daha evlerinedönemediler.
9) Vedalasma sanslari bile olmamisti sevdikleriyle, kardesleri, anasi,
babasi, ya da esiyle. Yarinin koynundan koparildi yine pek çogu, bir gecevakti. Onlar bir daha asla evlerini göremediler.10) Yüzler, binler, onbinler bir sabah ezaninda kursuna dizildiler. Evinzindanlarindan çikan kamyonlarin kasalarina üst-üste yigildilar. En alttakalin süngerler döseliydi; kanlar yollara sizmasin, yollari kirletmesin
diye. Hepsi birbirinin sevgilisiydiler; kimi ana-babasinin, kimiyavrusunun, kimi yavuklusunun.....11) Bir sabah "Lanetabad"a sessizce gömüldüler. "Iktidara kanli migirecegiz, yoksa kansiz mi?" diyenler, bunlari çok iyi bilirler, hesaplari
bunun üzerinedir.
12) Bagimsizlik-özgürlük söylemleri ile yürüdüler, demokrasi istiyoruzdiyerek geldiler.
13) Sol' dan bu söylemlerle genis bir destek aldilar. Ancak, Sah devrilinceönce demokrasinin üzerine yürüdüler.
14) Daha yeni yeni filizlenen demokrasi çiçegini, eze eze yok ettiler.
15) Öyle ya, demokrasiye, iktidara gelinceye kadar gereksinmeleri vardi.
Iktidara gelince, demokrasi ayak bagi olacakti.
16) Düne kadar, yanlislikla ayaklarina bassaniz, demokrasi diye feryat edenmollalar, iktidara gelince, demokrasinin ne kadar gereksiz oldugunu, dindevletinde yeri olmadigini sip diye kavradilar.
17) "Düsünce ayriligi olamaz, biz hepimiz hizbullah (Allahin partisi)
üyesiyiz" diyerek konuyu netlestirdiler. Sanki ana babasina sirtini dönenbir arsiz evlat gibi, bir kasik suda degil, demokrasiyi kan gözyaslarindabogdular.
18) Bitmedi; bir gün geldi, rejim aleyhinde konusan kisilerin ihbar edilmesi
istendi, radyo-TV'lerden. Sizlerin de henüz belleklerinde olan "sayinmuhbir vatandaslar" türü bildirilerle..19) Baktilar, yine de bitiremiyorlar, özgürlük isteyen sesleri çabucak
bogamiyorlar; bir fetva patladi kulaklarda. Atom bombasi gibi bir yikici
güçle: "Küfr içinde olanin katli -kaçarken, sirti dönük de olsa, yarali,
hasta döseginde de olsa, hatta aman bile dilese- vaciptir."
20) Kisisel anlasmazlik sonucu bir arkadasini biçaklayarak öldüren o igrenc
yaratigin savunmasina tanik oldum: "Rehberimize, ruhullaha küfedince
dayanamadim, beni tahrik etti."
21) Sonuç: Bir madalya takmadiklari kaldi o igrenc yaratiga (Sivas'ta
yakilan canlarimizi ve sonrasi gelisen olaylari animsadiginizdan eminim).22) Öyle ya, öldürülen zaten rejim taraftari degildi; oysa öldüren, devrim
muhafiziydi. Tanrinin temsilcisine küfreden, tanriya küfretmis olmaz mi?
Buyurun size bir tahrik nedeni. Emin olun, ne bu anlattigim olay ilkti, nede Sivas son olacak. Yobazlar her zaman bir tahrik nedeni bulacaklar.
Tahran'da yeni açilan Kayali Park (Park-e Sengi), dogal yapisi ve güzel
bitki dokusu nedeniyle son derece ilgi duydugum bir parktir.
Parkin en sevdigim kösesi ise, büyük bir blok tas'tan dudak sekli verilerekoyulmus çesmenin yakinindaki bankti.
79 Subatinda Iran'da gerçeklesen ve adina "islami devrim" denen o felakete
dogru hizla sürüklenen 2500 yillik bir uygarligin çöküsüne tanik olmak, bir
ulusun daha yeni yeni filizlenen özgürlük umudunun ve onurunun ayaklar
altina alinmasi, son derece aci bir deneyimler dizisini yasatmistir bana. Osüreçte, bir daha Kayali Park'a gitme sansim olmadi. Ancak sonradan duydugum
kadari ile, "böyle sanatin içine tüküreyim" kafasinda olanlar, o güzelimdudak sekilli çesmenin suyunu kesmekle kalmayip, genel ahlaka uygunolmadigi icin, bir gün ortadan kaldirivermisler. Siz o dudaklarda
susuzlugunuzu gideremediniz.
Peki, söyle gönlünüzce istediginiz müzigi, istediginiz yerde ve zamanda
dinleme hakkindan yoksun kaldiniz mi?
Ya, esinizle (sevgilinizle, flörtünüzle demiyorum) elele sonbaharda birorman yolunda yürümenize kimse engel oldu mu?
Güzelim yaz aylarinin sicaginda denize mayo ile girdiginiz icin tekme -
tokat bir araca bindirilip, günlerce hakarete ugrayacaginiz gözaltihücresine atildiniz mi?
Kisa pantolonunuzla evinizin bahçesindeki çimleri biçerken, kendilerinisizin namus bekçiniz olarak görenlerin saldirgan söz ve davranislarina hedef
oldunuz mu?
Kirk yilin basi caniniz çektiginde içeceginiz bir yudum biradan yoksun
kaldiginiz için, evde bira yapmasini, votka damitmasini ögrenmek zorunda
kaldiniz mi?
Evinizde ara sira oynadiginiz tavlanizi sömineye atip, müzik kasetlerinizi
tavan dösemelerini söküp gizlediniz mi?
Peki ya bir gün açik renk takim giysilerinizi giymenin, kravat takmanin
yasak olabilecegini, kravatinizdan tutulup yerlerde sürükleneceginizi
düsünüzde görseniz inanir misiniz?
Ya da, kisa kollu gömlek ile (bayanlardan söz etmiyorum) dolastiginiz için,
güvenlik güçlerince gözaltina alinacaginiz akliniza gelir miydi?Ya siz bayanlar, yazin gölgede 40 - 45 derece sicakliklarin olagan oldugu
bir kentte disari gezmeye, alisverise çikarken kalin çorap, ayakbileklerine kadar uzun bir manto, saçinizin bir tek teli bir görünmeyecek
sekilde basörtüsü takmak zorunda kalabileceginiz hiç akliniza geldi mi?
Peki, ya miras hukukunda payinizin oglan kardesinizin payinin yarisi kadarolabilecegi?
Esinizin cok eslilik hakkini kullanmayi aklindan geçirebilecegi?Tabii, bu sizi o kadar korkutmasin. Ikinci ya da ücüncü kadini kendisinehak gören esiniz, yine de sizin "rizanizi" yani olurunuzu almak zorunda.
Yalniz, unutulmamasi gereken bir küçük nokta var. Eger riza göstermezseniz,
evinizin reisi, ailenizin karar vermede en yetkilisidir ve siz kocanizin
sözüne (kararina) karsi gelirseniz, sizin olurunuzu isteyen esiniz, sizi
yatakta yalniz birakmaktan dövmeye, belki de bosanmaya kadar uzanabilecek
bir dizi yaptirim ile düsüncelerinizin degismesine neden olabilir.
Iste, Türkiye'de de bazilarinin istedigi "Islamiyete dayali düzen" "Seriat"tan küçük
bir kesit okudunuz...
ALINTIDIR
-
-
Iste, Türkiye'de de bazilarinin istedigi "Islamiyete dayali düzen" "Seriat"tan küçük bir kesit okudunuz...
saçmalama ya islama ne kadar hizmet etti bu insanlarki senin gözünü korkuttu.missyonerlere yaptığı hizmetin 100 de 1 ini yapsa bu dine razıyım ama o da yok.hristiyan yahudi ve ermenilerin chp ye mi oy verdiğinimi zannediyoaun.....
-
Dostum süper bir yazı, kapak olsun sözde sivil özde geri olan anayasacılara. Merak etmeyin alıştırılma safhasındayız. Bize daha sigaranın dumanı koklatılıyor. Ardından neler neler.
Hadi kolay gelsin.
-
@teodos
Iste, Türkiye'de de bazilarinin istedigi "Islamiyete dayali düzen" "Seriat"tan küçük
bir kesit okudunuz...
şeriattan neden bu kadar korkuyorsunuz anlamıyorum. adamlar dinin gereklerini yapıyor.
Bizim soyumuz olan OSMANLI imparatorluğu şeriatla yönetilmedi mi? 400 sene boyunca bir kez savaş kaybetmeden, bir sıkıntı yaşamadan hüküm sürmedi mi? sonra ne oldu?
bu tarz düşünen insanlar kadınları açık giyindirip,genel evler kurup milleti tahrik ederek başta orduyu ve sonunda tüm ülkeyi yoketmedi mi?
iran'da sonunun böyle olmaması için çalışıyor...
-
maalesef bizi de böyle bir gelecek bekliyor..
-
ajan1111 bunu yazdı:
-----------------------------@teodos
bir kesit okudunuz...
şeriattan neden bu kadar korkuyorsunuz anlamıyorum. adamlar dinin gereklerini yapıyor.
Bizim soyumuz olan OSMANLI imparatorluğu şeriatla yönetilmedi mi? 400 sene boyunca bir kez savaş kaybetmeden, bir sıkıntı yaşamadan hüküm sürmedi mi? sonra ne oldu?
bu tarz düşünen insanlar kadınları açık giyindirip,genel evler kurup milleti tahrik ederek başta orduyu ve sonunda tüm ülkeyi yoketmedi mi?
iran'da sonunun böyle olmaması için çalışıyor...
-----------------------------
osmanlı adilliğiyle ve hoşgörüsüyle başardı onları ki ne zaman aynı burda yazan yobazlar gibi bir hale geldi, o zaman çökmeye başladı. ayrıca 400 sene boyunca kaybettiği savaşlar var. yükselme çağında bile kaybedilen savaşlar ve akınlar oldu.. osmanlının yükselmesinin çok farklı sebepleri de var onun ele geçirmek istediği bölgelerde halka çok kötü davranılması ve bunu farkeden osmanlının hoşgörülü olarak halka davranaması, batıda büyük bir gücün bulunmaması fln gibi.günümüz şartlarıyla 600 yıl öncesinin şartlarını nasıl bi tutuyosunuz annamıyorum, zaten islam dünyası bu yüzden bu halde..
-
"şeriat" dine dayalı yönetimdir... yukarda saydıklarının hepsi ama hepsi islam dininin gerekleridir... çok çarpıtılmış kısımları
tabiki mevcuttur fakat öze bakarsan mesela içki içmek haramdır, fakat devlet düzenin içki içmeyi yasaklaması özgürlüklere
aykırdır.. çünkü devletin dini olmamalıdır.. olaya bu açıdan bakmak lazım şeriata bu kadar karşı olmayın dostlar şeriat
bir nevi Allah emirlerinin devlet kurallarına empoze edilmiş halidir, bu empozeye karşı olabilirsiniz,bu empozeyi
gerçekletirenlerede karşı olabilirsiniz ama bu entegre etme durumu sonucunda oluşan kurallar dinin emirleri olduğu için
biraz daha saygılı olmak gerekir... körü körüne saldırmak ii olmaz...
-
@Fistandantilus
sonuçta din aynı din. ben Osmanlı'yı örnek verdim. o zaman kılıç kalkan varsa, şimde de tank,uçak filan var. ama tarih tekerrürden ibarettir.
-
hangi seriat ?
irandaki seriat mi ? malezyada ki seriat mi ?
islamiyet özgürlükler dini degilmidir ? peki neden oralarda polis sokaga cikip oruc tutmayanlari tutukluyor ?
oralardaki zengin arap seyhleri lüks otellerde günlerini gün ederken, istedikleri ile yatip istedikleriyle kalkerken bunu baskasi yapinca idam ediliyor ?osmanli ile iran i bir mi tutuyorsun ? malezyayi bir mi tutuyorsun ?
ordu millet oyle bi tane kici acik kadin la mi yok ediliyor ? oyle olsa amerika milyarlarca dolari yatirmazdi irak a ve bugun iran i yikmak icin silah kullanmayi denemezdi.
ben olacaklari soyleyeyim. ulke karisacak ve bu ulkenin karisikligindan yararlanmayi bekleyenlerin ekmegine yag surmus olacagiz. kardes kardesi vuracak yine
ve yine kan yine kan.
-
biri şu yobazı banlasın ! bunun gibilerin tariqatta işi varmıdır sorarım size.