Hurmuz"Un Kapanisi Savas"İn Habercisimi!
-
Hürmüz kapanırsa Körfez aç kalacak
Nükleer programı nedeniyle Batı’nın baskı ve ambargosu altında olan İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmayı planladığı iddia ediliyor. ABD’nin bölgedeki kırmızı çizgisi olarak bilinen Hürmüz Boğazı’nın kapatılması halinde Basra Körfezi’nin büyük çatışmalara sahne olacağı tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük korkusu savaş halinin, petrol piyasasında yaratacağı sarsıntılar. ABD’nin, dünyanın İran petrolüne bağımlılığını azaltmak için getirdiği yeni yaptırımların ne kadar etkili olduğu ise henüz net olarak bilinmiyor.
KRİZDEN SONRA SUSUZLUK BAŞLAR
Ancak dünyanın en zengin petrol ihracatçısı 4 devletini bu ihtimal üzerinde kara kara düşünmeye iten çok daha farklı iki sebep bulunuyor. İran Hürmüz Boğazı’nı kapatırsa zengin Arap devletleri, büyük bir gıda ve su kıtlığıyla yüz yüze kalabilir.
Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Basra Körfezi’ndeki Arap devletleri, her ne kadar dünyanın en zengin ülkeleri olsalar da gıda ve su tedariki bakımından oldukça şanssız ülkeler. Su ve gıda ihtiyacı bakımından Hürmüz Boğazı, bu devletler için enerjiden de büyük bir hayati önem taşıyor. S. Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, pirincinden buğdayına kadar, gıda ihtiyaçlarının yüzde 90’ını Hürmüz üzerinden sağlıyorlar.
İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması halinde, kısa sürede gıda ve su kıtlığı yaşamak zorunda kalacak olan Arap devletlerinin şimdiden farklı tedarik yollarını bulmaya çalıştıkları ve bu doğrultuda milyarlarca dolar yatırım yapmaya başladıkları biliniyor. Bazı ülkeler ithal ettikleri dev buz kütlelerini, depolayacak tesisler kurmaya hazırlanırken, bazıları da başka devletlerden toprak satın alarak tarıma yatırım yapıyor.
--------------------siz ne dusunuyorsunuz..!
kaynak:http://www.haberturk.com/dunya/haber/767400-hurmuz-kapanirsa-korfez-ac-kalacak
-
Savaş zaten kaçınılmaz bu sadece bahane olabilir.
-
iranla savaşırlarsa bana öyle geliyorki amerika ve israil rejimi için, aynı zamanda da iran için çok zor günler kapıda.. Eğer biz hiç karışmasak çok iyi olurda bizimkiler yine amerikanın şakşakçılığını üstlenirler kesin.. İran'ı zerre kadar sevmem şerefsiz pkk destekçileri. En azından bizim yapamadığımızı israil yapar..
-
CEO bunu yazdı
iranla savaşırlarsa bana öyle geliyorki amerika ve israil rejimi için, aynı zamanda da iran için çok zor günler kapıda.. Eğer biz hiç karışmasak çok iyi olurda bizimkiler yine amerikanın şakşakçılığını üstlenirler kesin.. İran'ı zerre kadar sevmem şerefsiz pkk destekçileri. En azından bizim yapamadığımızı israil yapar..
pkk bir teror örgütü değil aksine bir siyasi örgüttür..
düşmanların için bir kozdur
sen gelir amerikan yandaşlıgı yaparsan adamlarda onu besler
bknz: düşmanımın düşmanı dostumdur bu kadar basit
-
THT2005 bunu yazdıSavaş zaten kaçınılmaz bu sadece bahane olabilir.
yakın gelecekte evet
-
savaşmak isteyenin bahaneye ihtiyacı yoktur her şey bahane edilebilir. Hürmüz kapatıldığında savaşılacak diye bir şey yok coğrafya büyük alternatif bir yol izlesinler.
-
ABD'nin yapabileceği hiç bir şey yok, izleyin görün.
-
borsayla ilgilenen arkadaşlar, brent petrole yatırım yapabilir :)
-
world cart'ın 500tl kampanyasına ulaşmak ve bonus kapmak adına eve pirinç makarna şeker yağ gibi gıda maddelerini depoladım kileri ağzına kadar doldurdum, isterse 7 yıllık peygamber kıtlığı gelsin koymaz.
-
HeadBanger bunu yazdıCEO bunu yazdı
pkk bir teror örgütü değil aksine bir siyasi örgüttür..
düşmanların için bir kozdur
sen gelir amerikan yandaşlıgı yaparsan adamlarda onu besler
bknz: düşmanımın düşmanı dostumdur bu kadar basit
Senin söylemlerine göre o zaman dünyada terör örgütü diye birşey yok. Sonuçta hepsi bir ideoloji için savaştıklarını iddia ediyorlar..
Kesinlikle bu düşüncene katılmıyorum. Bu nasıl bir siyasi örgüttür ki kundaktaki bebeği öldürecek kadar gaddar olabiliyor.. -
Ben de kapattılar sandım başlığı okuyunca.Bütün diplomatik girişimler akamete uğrayıp da Türkiye,Rusya ve Çin de bu işten elini eteğini çekmediği müddetçe bi' şey yapamazlar.Böyle karşılıklı restleşmeler ve spekülatif söylemlerle petrol fiyatlarını yükseltip Rusya'ya kazandırırlar,kendi iç kamuoylarına biz direniyoruz sağlamız adamın hasıyız mesajı verirler falan fistan.Hasan Köni'nin de ifade ettiği gibi,petrolde meydana gelen 1 dolarlık artışın adamlara kazancı 10 milyar dolar oldu.Ortadoğu'da 21.YY içerisinde akmış ve akacak olan kana bu kitmancı acemler de ortaktır.Hele şu ABD başkanlık seçimleri bi' geçsin.
literatur tarafından 13/Ağu/12 00:29 tarihinde düzenlenmiştir