İnsanlar Değişir Mi ?
-
Uzun süre çevremdeki insanları değiştirmeye çalıştım...
Alışkanlıkları,ahlakları,değerleri,üslupları...
Özellikle anne-babam buna şiddetle direndiler..15-16 yaşlarında bir çocuğun anne babasının davranışları üzerinde ne gibi etkisi olabilirdi ki...
Olmadı da zaten..Karşılaşılan her durumda çözüm yerine sorun üretmeyi temel görev olarak benimseyen kişilikler buna şiddetle direndiler.Ben uğraştıkça çok müthiş bir direnç görüyordum.
"Sen kimsin","haddini bil","bana akıl mı öğretiyorsun","bi git işine olum ya"... gibi sözler..
Oysa o kadar muhtaçtılar ki akla...
Tek bir cümleden 120 dakika dırdır yapacak kadar şeyi nerden nasıl buluyorlar anlamadım hiç...
Geçmişte yaşanmış bitmiş önemsiz konuları ısıtıp ısıtıp gündeme almak,yapma dediğinde de azarlanmak...
Başkalarını değiştirebilmek için uğraşırken her günüm yoğun stres altında geçiyordu...Her geçen gün umutsuzluk artıyor değişebilme ihtimali azalıyordu...
Bugünlere geldim...
Sonra anladım ki insanları değiştirmek bizim elimizde olan bir şey,bir güç değil.Buna gücümüz yetmiyor ne yazık ki...
Peki ne yapmalıydım?..
Sadece kabullenmek..Çevremizdeki insanları değiştiremeyeceğimizi kabul etmek..
Denedim..
Yapılanlara tepkisiz kaldım..Çok da rahatladım açıkçası..Önceki yoğun stresten eser kalmamıştı..Çok da güzeldi herşey bu açıdan bakınca..
Ben her tepki göstermeyip sustuğumda çevremde bazı değişiklikler gözlemledim...
Değiştirmeye çalıştığım davranışlar azalıyordu..Azaldı azaldı azaldı..Tam değiştiler diyecektim ki neredeyse 100 katı şiddetle aynı davranışlar tekrarlandı..
Dedim can çıkar huy çıkmaz :)
Siz nasıl bakıyorsunuz bu duruma ? İnsanları değiştirebilir miyiz ? Yoksa kendilerini değiştirmelerini mi beklemeliyiz ?
ya da hiçbir şey beklememeli miyiz ?
-
senin anne babayı değiştirmek istemen bu yaşta normal, çünkü ergenlik içindesin hala o dönemlerde insan anne babasını beğenmez. ilerde anlarsın onları. sende aynısı olur çıkarsın. onun için sal gitsin kasma kendini değiştirecem diye kendini güzelleştir olgunlaş yaşa gitsin .
-
baron_27 bunu yazdı:
-----------------------------
senin anne babayı değiştirmek istemen bu yaşta normal, çünkü ergenlik içindesin hala o dönemlerde insan anne babasını beğenmez. ilerde anlarsın onları. sende aynısı olur çıkarsın. onun için sal gitsin kasma kendini değiştirecem diye kendini güzelleştir olgunlaş yaşa gitsin .
-----------------------------:)
15-16 gibi uğraşıyordum hocam.yaş 22 :)
-
İnsanın değişmek içinde yoksa şayet o kişiyi kimse değiştiremez hiçbir şekilde ne yaparsan yap değişmez
şayet değişmek içerisinde olsaydı çevrendekilerin senin bu kadar çaba göstermene gerek kalmayacaktı çünkü anlattığın şeyler onlara mantıklı geldikçe değişeceklerdi -
sadece düşünen insanların davranıslarını sorgulanmalı
-
İnsan doğasıda, insan belli bir olgunluğa ulaşana kadar "şeyleri" deneyimleme içgüdüsü var.Bu olgunluğa ulaşmak için yaşının büyük olmasına gerek yok,kendini geliştirebilmeyle,hayata bakış açısıyla alakalı birşey.O yüzden karşındakinin değişmesini istiyorsan hayata bakış açısını değiştirmeye çalışacaksın..Gelişime ve yeniliklere açık biriyse bunu zamanla başarabilirsin.Ama kapalı biriyse bunu başarmak çok zor..Sen ne kadar bu yol yanlış gidersen sonucu bu olur desende,o bu yolu deneyimleme olasılığını seçecektir.Ben geçmişte aynı yoldan geçtim sonuçları bu oldu,gel bunu deneyimlemek yerine benim başımdan geçenlerden ders al ona göre davran desen bile o yine deneyimleme olasılığını seçecektir..
-
Burdan öteye yol yok Burdan öte bir köy yok Yanındaysa gözyaşın bundan iyi vakit yok
Koyver gitsin... Gözlerin bile donmuş O kadar soğuksun ki Elindeyse bir şişe içinde ben olsaydım Beni yudumlar mıydın? İçinde yıkık bir şehir Benimle gelir miydin? Çözülseydi gözlerin Yüzüme bakar mıydın? Beni yudumlar mıydın? Burdan öteye yol yok Burdan öte bir köy yok Yanındaysa gözyaşın bundan iyi vakit yok Koyveeeeer gitsin... -
varsa karsındaki insanın senden cıkarı değişebilenler olur. ama öle huylar varki hiç değişmez.. hani huyun sahibi bile tamam kurtuldum bu huyumdan bidaha asla olmıcak der gene de vazgecemez.
genede karakter veya davranıslarda değişmeler olur. bunun değiştimek için ise en çok gereken şey çok iyi bir ders niteliğindeki durumlar olaiblir.
diğerleri ise aşk para gibi konular olabilir. böle durumlarda insan değişime bişilerden vazgecmeye hep hazırdır.
-
insanlar değişir ama aslında özünde aynıdırlar. Örneğin; fakir bir mahallede yaşayan bir şahıs zengin olduğunda hayat standartlarının daha iyi olduğu lüks bir yere taşınır ama geldiği yerdeki insanları küçümsemez. tabi bunu bir genelleme olarak düşünebilirsiniz. (Bkz.ying-yang)
-
şu anda geldiğim nokta değişimin mümkün olmadığını gösterdi.eskiden neyseler şimdi de öyle...
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------
şu anda geldiğim nokta değişimin mümkün olmadığını gösterdi.eskiden neyseler şimdi de öyle...
-----------------------------pedere sigarayı bıraktırdım, kendim komple hayatımı değiştirdim, hatuna alkolü bıraktırdım, iki önceki elemana öyle bir gaz verdim ki eleman mcse kursuna gitti şu metro inşaatını yapan yüksel holdingde işe girdi, kardeşime 3 ay zorunlu ingilizce dersi verdim, 2 yıldır okul birincisi türkiyede de ilk 20 kişi arasında yani şudur mevzuu, değişime zorlayacak kişinin belli yetenek ve kapasitede olması gerekir. Demek ki sende o kapasite yok, bunu kabullen ve başkalarını değiştirmeyi denemeden önce git kendini değiştir. ben megaloman değilim yalnızca tavsiyedir.