İş Yerinden Çıkarılma Ve Tazminat Hakkında Bilgisi Olan?
-
kardeş gitmiyorsan, mecburen senin çıkışını vermek zorunda. sgk ya prim ödeyecek değil.
çıkış bildirimini bir ay içinde vermek zorunda. yani bu ay çıktı isen gelecek ay sonuna kadar süresi var. sgk bildiriminin . çıkış bildiriminde mecburen çıkış nedeni bildirecek. oraya işçinin sözleşmeyi feshetmesi der ise; tazminat ve işsizlik sigorta hakkın olmuyor.
ancak senin iş sözleşmesini feshettiğini işveren kendisi ispatlamak zorunda. eğer birşey imzalamadıysan tavsiyem dava üçüncü çözüm olsun.
en hızlı yol adamlarla üç aşağı beş yukarı anlaşman, böylelikle işsizlik sigortası ödeneği de alabileceksin. (6 ay 10 ay 1 yıl prim sayına göre)
ikinci yol ilinizdeki bölge çalıştırma müdürlüğüne gidip bir dilekçe ile ben sözleşmeyi feshetmedim onlar beni attı tazminatımı, yıllık iznimi vermedi diye şikayet edeceksin. onbeşgünde sonuçlanıyor bilemedin bir iki ay
üçüncü yol. iş mahkemesine gideceksin. ülkemizde yargı sonuçlanır ancak biraz geç olur. bir iki yıl gibi, yani dava biter adamların temyiz hakkı var gıcıklığına giderler altı ay, temyizden gelir ikinci kez temyize gider altı ay da o. ve iş mahkemelerinin yükü de ağırdır. sonuçta
davayı sen kazanırsın. çünkü işçi yararına yorum denen bir takdir yetkileri var genelde çoğu işçi yararına karar çıkıyor. bir veya iki şahit götürmen yeterli olur. sgk sız çalıştırmışlarsa bile parasını alırsın onlardan ve gecikmiş primini maaşını tazminatını (ihbar ve kıdem) yasal faizi ile birlikte (dava iki yıl sürse iki yıllık faiz) alırsın 1/3 yada 1/2 sini dava uzunluğuna göre avukata gider ve bekleme sürecini göze alman lazım.
bence uzlaşmacı davranıp araya birilerini koyup, anlaşman yararına olur, kendilerinin çıkardıklarını bildirirlerse işkurdan işsizlik maaşı da alırsın. uzlaşmaya yanaşmıyorlarsa diğer yolları deneyebilirsin.
-
1 seneyi doldurmadıysan ihbar tazminatı alabilirsin onun haricinde hiçbir şey alamazsın. herhangi birşey kanıtlayamazsın... ayrıca 3 gün üst üste işe gelmedin mi işveren senin işine otomatik olarak son verebilir canı isterse sen gelsen de gelmedi diye gösterir yapar kanıtlayamazsın...
işveren seni işten cıkarmaya kafasına koyduysa bunu her türlü yapar boşuna vakit kaybedersin o kadar...
-
Branxian bunu yazdı
Ozaman sana büyük ihtimal kağıt imzalatmak isticekler.
Bütün haklarımı aldım gibisinden bir yazı.Öyle birşey yaptıklarında imzalamıcaksın hocam tazminatımı istiyorum diceksin.
Vermiyorlarsa iş mahkemelik olucak büyük ihtimal.
İşe girerken iş çıkış belgesi SGK belgesi imzalatıyor genelde işveren kendini riske atmaz yani sen daha işe girdiğin gün tüm hakllarımı aldım diye çıkış belgesini imzalıyorsun arada kaydırıyotlar hoca...