İstanbul"Un Fethi? İyimi Kötü Mü Oldu?
-
Beyler, her zaman her yerde her fırsat buluşumuzda Fatih le ve istanbulun fethiyle övünür dururuz.. bunu ben de yaparım çoğu zaman.. ama şöle geniş ve objektif bi pencereden baktığımızda bu olayın bizim için iyi mi kötü mü olduğu konusunda şüpheye kapılıyo insan..
fethin sonuçlarına bakalım; (şu an sabahın 7 buçuğu olması dolayısıyla cümle düşüklükleri olabilr afedrsnz şimdiden)
* bizansta bulunan profesör bilim adamı cart curtlar romaya göç etti.. burda rönesans ve reform hareketlerini başlattı.. avrupanın gelişmesinde büyük yararları oldu..
* ticaret yollarının çoğu osmanlıya geçtiği için avrupalılar coğrafi keşif yapmak zorunda kaldılar dolayısıyla amerikayı keşfedip, 2007 ye kadar gelen bi belayı başımıza açtılar..
* büyük ve kalın surların toplarla yıkılabileceği anlaşıldı, bölece derebeylikler yıkılarak merkezi krallıklar iice güçlendi..
bu açıdan bakarsak istanbulu fethetmesek daha iyiydi gibi gelio.. en azından daha tedbirli olup ordaki bilim adamlarını falan kessedik güzel olurdu..
siz ne düşünüosunuz bu konuda?
-
Bilim adamlarını kesseydin o zman tam Barbar olurdun iste Fatih ' in bilimadamlarına cok deger verdigini biliyordum İstanbul'un kapıları Bilim adamlarına her zman açık olmuştur,gelen varmı bilmem
-
ii de hacı o zmn niye izin veriyo gitmelerine, onlara para verse biraz imkan sunsa adamlar zaten bizanslı para için babasını bile satar bastırcaktı parayı geliştircekti teknolojiyi daha ii olmazmıydı?
-
Hz. Muhammed s.a.v Derki :
İstanbulu feth eden asker ne güzel asker , istanbulu Feth eden Komutan Ne güzel komutandır..!
Bu sözün üstüne istanbulun keşke feth etmeseydik denir mi sizce ?
+ İlk amerika yarım adasını bulan Osmanlı devletinden bir bilim adamıydı yalnız .
o bomboş adada yaşanmayacağını düşünüp hiç ilgilenmeden geri gelmiştir .
ve bu tarihte ispatlansada çoğu millet bunu kabul etmemiştir ..
Dünyanın en iyi bilimadamları Osmanlı devletindeki türk milletiydi .
Bilim Adamları
Tarihte önemli bilimsel çalışmalarda bulunmuş Türk bilim adamlarını daha yakından tanıyalım...
İbn-i Sina (980-1037)
Eserleri Batı dillerine Latince yoluyla çevrilerek Avicenna diye şöhrete ulaşan İbni Sinâ...
Ali Kuşçu
Türk-İslam dünyasının büyük astronomi ve kelam alimi olan Ali Kuşçu, XV. yüzyıl başlarında Semerkant’ta doğdu...
El Biruni
Birunî Eserlerindeki yüksek fen bilgileri, kendinden sekiz asır sonra gelen fen bilim adamlarını dahi hayrette bırakmış, bugünkü fennin mimarlarının rehberi olmuş büyük fen ve islâm âlimidir...
Akşemseddin
"Hastalıklar insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma gözle görülemeyecek kadar küçük fakat canlı tohumlar vasıtasıyla olur." diyerek, bundan beş yüz sene önce mikrobun tarifini yaptı.
Müslüman Bilim Adamlarının Bilinmeyen İlkleri
Yüzyıllar önce Semerkant, Bağdat ve İstanbul'dan Latinceye veya Fransızcaya çevirilen kitaplar ve buluşlar ilk bulan alimler göz ardı edilerek Avrupalı bilim adamları tarafından nasıl sahip çıkıldı?+ ticaretti en istikrarlı şekilde yapanda osmanlıydı ticaretin gelişiminde dünya üzerinde ciddi rol almıştır .. bunu atlamak kaçınılmazdır ..

Hezarfen Ahmed Çelebi
Kendisi dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir.
El-Farabi (870-950)
Aristoteles mantığına dayanan usçu bir metafizik oluşturmuştur. Amacı, Aristoteles'i, biraz da Plotinos'un yardımıyla, İslam diniyle uzlaştırmaktı...
Takiyüddin
16. yüzyılda gökbilim çalışmaları sürdürülürken, Avrupa ve Osmanlı'da rasathane kuran iki çağdaş gökbilimci ortaya çıkar.
Ömer Hayyam (1048-1131)
Asıl adı Giyaseddin Ebu'l Feth Bin İbrahim El Hayyam' dır. Binom teoerimini ve bu açılımdaki katsayıları bulan ilk kişi olduğu düşünülmektedir.
İbn Heysem (965-1040)
Işık konusuna ilişkin olan Kitab-ül-menazır ’ı yalnız Doğu’da değil, daha sonra birçok Latince çevirileriyle Batı’da Roger Bacon ve Witello’nun fizik araştırmaları üzerinde etki yapmıştır... -
Şunada açıklılık getirsek hiç fena olmaz..
Amerika bizim başımızda bir bela değildir..
Onu bela yapan içinde yaşadığımız aynı havayı solumuş olduğumuz türk kanını taşıyan ama türklükle hiç bir alakası olmayan para hırsı gözlerini körleştirmiş bir medeniyetin çürümüş bir yanı olan . o insanlar türkiyeyi para karşılığı amerikan emperyalistlerine satan kişiliksiz ve şahsiyetsiz insanlardır .. yani bu şekilde. amerika suçlu değil .. suçlu olan kendi içimizdeki özleştirememiş olduğumuz sadık edemediğimiz .. sağlam bir kişiliğe büründüremediğimiz eski türk vatandaşlarımızdır .
buda bizim bir ayıbımızdir kanımca tarihe bırakmış olduğumuz ..
-
Neden sürekli Fatih Sultan Mehmed ile ilgili haber çıkıyor bu aralar şaşırdım.
Bizim haberimiz olmayan gelişmeler mi var ülkede?
-
remote haklısın aslında katılıyorum..
8mm bunu yazdı:
-----------------------------Neden sürekli Fatih Sultan Mehmed ile ilgili haber çıkıyor bu aralar şaşırdım.
Bizim haberimiz olmayan gelişmeler mi var ülkede?
-----------------------------sabah fatihle ilgili bi konu gördüm onun üzerine aklıma geldi ve açtım.. bi kastım yok yani :)
-
coğrafi keşiflere osmanlı çıksaydı, geleceği görseydi; osmanlı yıkılmazdı kolay kolay. olay istanbulun fethedilmesi değil osmanlının geleceği görememesi idir.. Doğal sınırlarına ulaştığı içinde daha fazla genişleyemiyor zaten imparatorluk...
-
arkadaş sen buna geleceği görememe diyorsun ama sen orda o şekilde olsaydın seninde pek bişe yapamıyacağın belli idi
şimdi
adam istanbulu feth etti ( aynı zmnda yeni devir açtı )
3 kıt'aya hakimdi düşünsene 3 kıt'a elinin altında ( sorumlulukların var )
batıda kocaman kale al san asınır sen gitsen çatışmaya yenilceğin belli
doğuda iran var
yukarıda ne idüğü belirsiz avrupalılar
ztn günyei almışın
sen şimdi burdan tekneyle çıksan en fzla nereye kdr sağ salim gidebilirsin bana anlat ztn o devirlerde kıbrıs rodos u aldık devrimler fln sanayi devrimi o zmn yapamazdın bişey sen böle konuşuosun ama orda yapılabilecek en ii şeyler yapıldı herşeyden önemlisi onlar senin atalrındı şimdi onlar olmasaydı sen asyada olcaktın büyük ihtimalde özerk
-
İstanbul'un fethi iyi değil müthiş di açımızdan .
ama bakarsak başımızda dönen bütün senaryolar bu şehrin üzerine. Fatih herşeyi göze almış ve bunu yapmış.
Dedem şey dio İstanbul 2 kez fethedilmiştir 1.büyük padişah Fatih 2. ulu önder Atatürk
yararlıdır abu söylediklerinin hepsi zaten yeni bi çağdır
rönesans reform hareketleri zamane padişahının biraz geri çaplı düşünmesinden dolayı oldu.
mesela şeytan icadıdır gibisinden tamamen skolastik ama o döneme göre padişah haklı çünkü halifeliğin bi hükmü ( dikkat o zamana göre haklı )
"İstanbul yararlıdır abu tıpkı şimdi bize kazandırdığı gibi."
-
Istanbul 1453'te fethedilmeseydi anadolu'da yasiyor olamazdik, sen de boyle bir soru soramazdin.