folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder İsviçre Hakkında Her Şey



İsviçre Hakkında Her Şey

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek

    kısa/uzun aralıklarla gittim ve fırsat buldukça hala gidiyorum, size tanımak istedim.

    Genel
    Avrupa'nın göbeğinde, Alp dağlarında yer alan, başkenti Bern olan ülke.
    Almanya, italya, avusturya ve fransa, lihtenştayn ile komşudur. tek isviçre, avrupa birliğine karşı kapışabilecek bir ekonomiye sahiptir. Ülkede 4 adet resmi dil vardır. Ülkenin resmi adı Latince, "Confoederatio Helvetica"dır. ilk gittiğimde neden kısaltmalarının "ch" olduğunu sormuştum garip gelmişti. latince olmasının sebebiyse diğer diller arasında eşitlik olduğunu belirtmekmiş. yaklaşık 8 milyon nüfusu vardır. Ülke kantonlara(eyaletimsi bir şey) bölünmüş durumda. Her kanton şehir gibi ama özerkliğini ilan etmiş gibi bir şey. Siyasal durum ülkeden ülkeye değişiyor, bazı kantonlarda doğrudan demokrasi falan var.

    Göçmenler / İsviçre'ye göçmek

    Ülke adeta bir çorba. Her milletten insan var ve benim çevremde "gerçek isviçreli" yoktu. Almanya'dan gelen, italya'dan geleni kendisini isviçreli diyordu ama dedesi başka yerden gelmişti. ben görmedim bir tane bile (sorabildiğim kadarıyla)
    Zürih'e, şehir meydanına bir iniyorsunuz her tarafta asyalılar ve zenciler var. isviçreliden fazla göçmen var adeta. Göçmenlere karşı iyi davranıyorlarmış ancak sayıda çok fazla artış olunca artık gelmesin demeye başlamışlar. İş konusunda bilgim yok, hiç iş aramadım ve o tarz şeylere bakmadım. Bu yüzden göçmenler kolay iş bulabiliyorlar mı bilmiyorum. Türkler genelde geçirebildiğim kadar geçireyim mantığında. Gördüğüm Türklerin tamamı birisiyle evlenerek gelmişti, sözleşmeli parayı basıp evlenmişler ya da aşk evliliği yapmışlar. eğitim amaçlı gelen çok az çünkü isviçre üniversiteleri gerçekten çok iyiler, herkesi almıyorlar ve önemli olan şey not. parayı basıp giremiyorsun. 

    Dil - Eğitim

    Eğitim çok iyi. Lisede okuyan 17 yaşındaki bir çocuk, almanca, fransızca, italyanca ve isviçre almancası dillerini anadili olarak konuşuyor. ingilizce'yi anadili gibi konuşuyor. ispanyolca, rusça dillerini de isterse öğreniyor. birde 4. resmi dilleri olan romenşçe var ancak bu dil dağlarda, kırsallarda yaşayanların konuştuğu bir dil ve öğrenmek zorunlu değil.

    Üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri arasında. Buradaki bir üniversiteye girmek için resmi dillerden herhangi bir tanesini bilmek yeterli oluyor. Almanca daha baskın, ancak gerçek almanca ile aralarında çok fark var. Almancayı öğrendikten sonra birde üstüne isviçre almancası öğrenmeniz gerekiyor. Almanca bilen birisi isviçre almancasını kolay anlayamıyor diyorlar.

    5. Sınıfta (emin değilim) anayasa dersi veriyorlarmış, herkes anayasadaki kuralları ezberliyormuş. Kurallar çok sıkı. gördüğüm bir olayı anlatayım: sabah yolda bir çocuk gördüm, yanımdan geçti bende olduğum yerde durup arkadaşımı bekliyordum. 10 metre kadar ileriye gitti, yaya geçidinden karşıya geçti ve benim olduğum yerin karşısına doğru bir 10 metre daha yürüdü. ufacık çocuk sırf yaya geçidini kullanmak için o kadar yol yürüdü diye çok şaşırmıştım. Bu duruma alışmanız max 1 hafta sürüyor. Ancak bu durum biraz can sıkıcı olabiliyor çünkü kuralların dışına çıkmıyor hiç kimse ve bir süre sonra boğulacak gibi oluyorsunuz. 

    bir programcıyla tanışmıştım onun bana verdiği tavsiye şuydu, java öğren burada iş bulamama imkanın yok, java programcısı arıyorlar her yerde demişti.

    Okulları hakkında biraz bilgi vereyim kısaca, okulları çok zengin. Ben Wohlen, Aargau'da kaldım. Wohlen, Aargau kantonun'da bir ilçedir. Biraz kırsal bir yer ve oldukça sakin, yani diğer yerlere göre pek gelişmiş gözükmüyor. Oradaki bir lisede her müzik aleti için ayrı oda vardı, ses yalıtımlı. bizim tbmm gibi konferans salonu vardı. oldukça büyük ve zenginlerdi. yerlerde müzik aletleri dolaşıyordu her öğrencinin dolabının başında saksafon, gitar, çello, keman vb. bir şey vardı illaki. akordeon çok fazlaydı sanırım onların kültürel müzik aleti falan:) Alp borusu var birde, gondor borusu gibi (yüzüklerin efendisindeki) bir şey ama daha uzun. (istiklal cad.de görmüşsünüzdür adam onu çalıyor, uzun bir boru ve elinde bir top var sallayıp müzik yapıyor işte) Ayrıca okul bahçesinde sigara içmek serbest. liseler adeta ufak bir üniversite kampüsü. öğrencileri bizdeki liseli ergenler gibi değiller.

     

    Kültür

    Apartman yoktu herkesin kendi villası vardı. evinde kaldığım arkadaşımın parti odası olması ve içinde xbox, playstation, wii, projeksiyon aleti vb. zilyon elektronik eşyası olmasına rağmen durumlarının iyi olmadığını ekonominin kötü olduğundan bahsediyordu. tabii ki de inanmadım göçmen olarak gelmesinler diye diyorlar:)

    Genel olarak insanları alman gibi. disiplinli, özgür ruhlu. İnsanların birbirine olan güveni tam. kapılarını kilitlemiyorlar, genellikle açık duruyor. arabalarını kilitlemiyorlar. bahçelerinde çit, duvar vb. hiç bir şey yok. bisikletleri var bahçelerinde her aile bireyinin ancak onları dahi açıkta bırakıyorlar. birde sokak lambaları çok güzel, tekme atınca sönüyorlar. sanırım kaza olursa elektrik kaçağı olmasın diye kendini kapatıyor ancak vurup kaçması zevkli:)

    Hafta içi 20:00'dan sonra bir insan yok sokakta. bir kişi ama lafın gelişi değil, gerçekten bir kişi bile yok. sokağa falan yatmıştık. ayrıca yolları inanılmaz düz. sen türkiye'de gel kafanı cama yasla beyin kanamasından gidiyorsun ama orada öyle bir şey yok. yolları gerçekten çok güzel. yerler çok temiz ancak bok hariç. inek görmedim şehirde hiç ama bazı ara sokaklarda (şehir merkezinde değil) boklar vardı. bok kokusu türkiyedeki gibi değil, bokunun kokusu bile güzel. bir süre sonra basa basa alışıyorsunuz ama ayakkabınıza yapışmıyor ve kokuda yapmıyor.

    Evini oğluna kiralayan baba gördüm ben. Aile ilişkileri birbirine güven ve sevgi içinde ama mantık duygudan önce geliyor. 
    Ayrıca inanılmaz dakikler. Bu dakiklik konusunda çok fazla olay yaşadım ve şaşırmamak elde değil. Dakika vermeyi bırak, saniye veriyorlar adeta. Ayrıca otobüsleri, trenleri "saniyesinde" gelir. ne bir dakika geç, ne bir dakika erken, tam vaktinde. 

    İnsanları sürekli suratınıza gülümserler, asla kırıcı bir şey söylemezler, japonlar gibi tıpkı. bazıları da tam tersidir yabancı olduğunuzu anlarsa agresif tavırlara bürünebilirler. Lise öğrencileri çeşitli yerlerde çalışabilirler. Ayrıca hademeler bile çok şık giyinir, makyajlı falan dolaşır. birde, otobüs şöförleri kadın olunca şaşırmayın.

    Resmi rakamlara göre dinsiz sayısı %30 olsada ben inançlı 3-4 kişi gördüm. hiç birisi inançlı değil. agnostik, ateist, deist her türü var. Müslümanları çok gerici görüyorlar ve erkeklerin, kadınları zorla kapadığını düşünüyorlar. Ayrıca değişmediyse başta milliyetçi bir parti vardı. Göçmenlere karşı önlemler almak istiyorlar sanırım. 

    Ayrıca en çok taktir ettiğim şey, yerli malı kültürü yerleşmiş. Burger king, mc donalds gibi yerlerin sayısı çok az. koskoca zürih'te 2 tane gördüm. biri tren istasyonunda diğeri merkezdeydi ve burger king'in içi zenci doluydu. isviçreliler hiç gitmiyorlar, sadece oralardaki amerikalı göçmenler gidiyor sanırım. 

    Ayrıca espri kültürleri bok gibi! saçma sapan şeylere gülüyorlar bunu belirtmeden geçemeyeceğim. bizde soğuk espri denilen esprilere katıla katıla gülüyorlar ve ince esprileri anlamıyorlar. 

    Yemek kültürleri yok. Ya domuz eti yersin ya da vejeteryan yemeği yersin (yiyebilirsen) ve aç kalırsın. Akşam yemeğine gittik işte bir gün, dedik aha karnımız doyacak. güzel bir italyan restoranına götürdüler bizi, oo dedik şimdi götürürüz bi inek eti falan dedik, ne verdiler? makarna. makarna-salata verdiler. yanında kırmızı şarap verdiler. orada kanepe vardı onunla karnımı doyurmuştum, o derece aç kaldım. 

    Birde, İsviçre'nin Almanca konuşulan tarafında sadece almanca tabela görürsünüz, fransızca konuşulan tarafında sadece fransızca tabela görürsünüz :) 

     

    Fiyatlar

    Sanırım dünya'nın en pahalı ülkesi olmalı. buradaki 10 tllik dandirik bir t-shirt 30 euro oluyor orada. su biradan pahalı. gerçi bizim buradaki gibi su yok. eğer normal bizdeki gibi su istiyorsanız musluktan içiyorsunuz. marketlerde satılan sular maden suyu gibi bir şey. gazlı su diyebilirim sanırım ve tadı bok gibi. ben isviçrede bulunduğum sürece ice tea, musluk suyu ve bira içmiştim. biraları nedense çok hafif su gibi gidiyor. üstelik biralar sudan ucuz. kasayla alıyorduk.

    Çikolata cenneti olduğunu unutmayalım. her gittiğim yerde çikolata ikram ediyorlardı. her köşe başında kâseler içinde çikolatalar vardı. bende bir çanta çikolata almıştım. çikolata da oldukça ucuz. İsviçre çakısı en ucuz 59CHF'ye gördüm.
    (1 isviçre frangı = 1,9TL) Basit bir buzdolabı magneti 10CHF idi. Üstelik migros ve co-op adında iki market var. bizim bim gibi yer yere kurulmuşlar ve fiyatları diğer ufak marketlere oranla ucuz.  

     

    Eğlence


    Eğlence olayına gelecek olursak. İsviçre Erkekleri-Kızları diye bir tanım yapamıyorum çünkü her tip, her milletten gelen insan var ve çorba gibi bu milletler topluluğunu kızları-erkekleri diye ayırmak mantıksızlık oluyor. Ancak genel olarak almanlar gibiler. Barlarda falan pek insan olmuyor. En azından kaldığım yerde yoktu(wohlen). Sahilde insanları sevişirken görebilirsiniz. herkes doğal karşılıyor. i have never ever adında bir oyun var. şişe çevirmece gibi bir şey işte, soru soruyorsunuz şunu yaptın mı diye, yaptıysa önündeki bardaklardan içkiyi içiyor. bi kıza cinsel sorular sormuştu arkadaşım, hiç ormanda yaptın mı? ailen evdeyken yaptın mı? otobüste yaptın mı? vb. şeylerin hepsinde içmişti. cinsellikte sınır tanımıyorlar anlayacağınız. bakirelik kimine göre değerli kimine göre değil, dediğim gibi genelleme yapmak zor. Ancak avrupanın genelinde olduğu gibi sevişmek gayet normal insani bir ihtiyaç olarak görülüyor. Ancak kızları orospu gibi dolaşmıyor. 

    Alkol, eğlence oyunları ve seks eğlencenin temelini oluşturuyor. Ayrıca ormanlarda hazır kamp alanları var. oralarda isteyen ailesiyle gidip kamp yapabiliyor. üstelik hippiler için süper yer. nehire gidip mızrakla balık tutmak oldukça eğlenceli, zürih gölüde oldukça temiz, insanlar girip yüzüyorlar.

     

     

    uzun tutmaya çalıştım bilerek aklınızda takılan soruları azaltmak adına, sorularınız varsa cevaplayabilirim.


    =)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek

    Birde aklıma geldi. Orada tanıdığım türklerin çoğu pkklılardan şikayetçilerdi. pkk orada çok sağlam yapılandırma içine girmiş ve türkler üstünde baskı oluşturuyorlarmış. her yerde pkk propagandası yapıyorlarmış. çoğu kişi bana türklerin faşist olduğunu ve kürtlere zulüm yaptığını falan söylemişti şoka uğramıştım. 


    =)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2007
    Erkek

    bir arkadasımın babası isvicrede restaurantta calısıyor adamın altında orada a4 var son model burada ıkı cocugunu unıversıte okutuyor cocuk altında burda arabası da var ısvıcrede amele bıle olsan heralde burada kralsın nasıl oluor bu mumkunmu adam normal bı restaurantta calısan yanı  cok cok mudur belkı hıc sanmıorum ama 


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2012
    Erkek

    Yazdığın için teşekkürler hocam çok güzel olmuş.Benim bir sorum var ama insanlar neden akşam dışarda olmuyor ? Hava mı soğuyor ya da herkes gideceği yere arabayla mı gidiyor ?


    طדṮ
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek
    Bosluk bunu yazdı

    bir arkadasımın babası isvicrede restaurantta calısıyor adamın altında orada a4 var son model burada ıkı cocugunu unıversıte okutuyor cocuk altında burda arabası da var ısvıcrede amele bıle olsan heralde burada kralsın nasıl oluor bu mumkunmu adam normal bı restaurantta calısan yanı  cok cok mudur belkı hıc sanmıorum ama 

    ülke çok pahalı olduğu için aldığın maaşda fazla oluyor. ne kadar maaş alıyorlar bilmiyorum öğrenebilirim kısa zamanda yazarım buraya. orada kazanıp orada yersen normal para. ancak orada kazanıp burada yersen zenginsin. arabalar ucuz zaten herkesin altında lüks arabalar var. sokağa bir çıkıyorsun ferrariler falan dolaşıyor.

    ameleler bizdeki gibi değersiz değil çünkü orada okumayan insan sayısı oldukça az, haliyle amele az olduğu için değerli. göçmenler falan amele oluyor genelde.

     

    @cesnist: asosyallikten ya da yorgunluktan olabilir hocam. ya da ben denk gelmedim. cuma, cumartesi akşamı insan oluyor sokaklarda ama.

    anarsistherif tarafından 15/Ara/12 21:54 tarihinde düzenlenmiştir

    =)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2012
    Erkek
    schwarzseherisch bunu yazdı
    Bosluk bunu yazdı

    bir arkadasımın babası isvicrede restaurantta calısıyor adamın altında orada a4 var son model burada ıkı cocugunu unıversıte okutuyor cocuk altında burda arabası da var ısvıcrede amele bıle olsan heralde burada kralsın nasıl oluor bu mumkunmu adam normal bı restaurantta calısan yanı  cok cok mudur belkı hıc sanmıorum ama 

    ülke çok pahalı olduğu için aldığın maaşda fazla oluyor. ne kadar maaş alıyorlar bilmiyorum öğrenebilirim kısa zamanda yazarım buraya. orada kazanıp orada yersen normal para. ancak orada kazanıp burada yersen zenginsin. arabalar ucuz zaten herkesin altında lüks arabalar var. sokağa bir çıkıyorsun ferrariler falan dolaşıyor.

    ameleler bizdeki gibi değersiz değil çünkü orada okumayan insan sayısı oldukça az, haliyle amele az olduğu için değerli. göçmenler falan amele oluyor genelde.

     

    @cesnist: asosyallikten ya da yorgunluktan olabilir hocam. ya da ben denk gelmedim. cuma, cumartesi akşamı insan oluyor sokaklarda ama.

    Hocam bu yaz ordan bi aile geldi 4 kişi bunları gezdirdik falan harbiden orda kazanıp buraya gelince çok zenginmiş gibi oluyor.hatta adam sizin memleket ne ucuzmuş falan dedi.

    Edit:22 Yaşında bi arkadaş vardı aile de adam ne oyun oynuyor ne spor yapıyor ne futbol takımı tutuyor ne kız arkadaşı var.Dedim napıyon la bütün gün ? Dedi caz dinliyom :D 

    Cesnist tarafından 15/Ara/12 22:02 tarihinde düzenlenmiştir

    طדṮ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ratbat
    Ratbat's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Ekim/2012
    Erkek

    Hocam eline sağlık bilgin varsa bankacılık ve bilişim konularında bilgi verebilirmisin? 


    Kurallar satranç tahtasındaki kadar kesin olmalı.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bektas
    x-files
    x-files's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Eylül/2005
    Erkek

    hacı ne bokmuş bunlar ineklere ne yediriyor.

    Anasını satayım yabancı ineklerin boku bile güzel kokuyor be :D


    //Hayat Bazen Tatlıdır//--//Aşıksan vur saza şoförsen bas gaza// https://zulfumehmet.com/ Kişisel bir olay
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    visualeffects
    visualeffects's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Nisan/2012
    Homo

    iğrenç bi yer, yazılanın aksine insanların birbirine güveni 0 polise güveni 100.
    1 frang borç para vermezler, hız limiti 60 olan yerde 65le gitsen direk şikayet ederler v.s örnekleri çoğaltabilirsin dediğim gibi insanlar birbirine güvenmiyor sisteme güveniyor.
    öğrencilerin tek eğlencesi ormanda içip sevişmek bol bol yaparlar orman partilerini.
    aşırı pahalı istanbulda döner 2 tl orda 25 tl, su öyle ekmek öyle herşey öyle.
    onun dışında insan hakları konusunda çok gelişmiş bi ülkedir özellikle çalışanların hakları çok fazla ve patronlar bundan asla şikayet etmez türkiyedeki gibi değil.
    akşamları sokakta insan göremezsiniz zaten konuyu açanda yazmış bunu akşamları dışarı çıktığınız barlardan başka hiç bişey açık değil hayat biter adeta akşamları. ülkenin eğlencesi yoktur hiç çalışmak için 10 üzerinden 10, yaşamak için 10 üzerinden 2.
    ayrıca sokakları yazıldığı gibi gerçekten çok temizdir çıplak ayakla dolaşın sokaklarda ayağınız altı kirlenmez hiç

    şimdilik yazıcaklarım bu kadar benim gözlemlerimde bu isviçre için

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    visualeffects
    visualeffects's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Nisan/2012
    Homo

    maaşları soran olmuş ,
    öğrenciler için stajyer maaşları 700CHF'den başlıyor her sene artıyor,
    normal çalışan için asgari ücret 3000CHF diye hatırlıyorum yanlışım yoksa.
    ama orda kazanıp orda harcayacaksanız burayla aynı kafaya denk geliyor orda kazanıp burda harcanması gerekiyor ki buda mümkün değil

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek
    Ratbat bunu yazdı

    Hocam eline sağlık bilgin varsa bankacılık ve bilişim konularında bilgi verebilirmisin? 

    ben gezi amaçlı gittiğimden iş konusunda bilgi sahibi değilim. sadece java öğrenmem gerektiği konusunda ısrar etmişti tanıştığım programcı, java programcıları çok iyi maaş alıyormuş ve işsiz kalmıyorlarmış.

    @visualeffects: "1 frang borç para vermezler, hız limiti 60 olan yerde 65le gitsen direk şikayet ederler v.s örnekleri çoğaltabilirsin dediğim gibi insanlar birbirine güvenmiyor sisteme güveniyor."


    bence güven faktöründen sayılmaz bunlar. hız limitini aşıyorsa şikayet etmesi gayet normal kurallara bağlılar çünkü. ben insanlar arası ilişkide olan güvenden bahsediyordum. örneğin otobüslerde bilet atma zorunluluğu yok, yakalanırsan cezası var ağır bir biçimde ama kimse sana dönüpte niye bilet almadın demiyor. 

    anarsistherif tarafından 16/Ara/12 00:55 tarihinde düzenlenmiştir

    =)
Toplam Hit: 4908 Toplam Mesaj: 22