folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder IT'de Nitelikli İş Gücü Krizi

IT'de Nitelikli İş Gücü Krizi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

pcdoktor, muhendislikte biyoloji kimya fizik olur ilk 2 sene, adi ustunde muhendislik. ki zaten muhendis adam gidip programci olmamasi lazim. bu konudada cok feci bir durum var. muhendis adam projeyi tasarlar yonetir gerektigi yerde belki kodda yazar ama millet 1 muhendis alip butun IT takiminin yapacagi isi yaptirmaya calisiyor o ayri mesele...

anca gidersin...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HanDSomE
    HanDSomE's avatar
    Erkek

Hocam teori ders veripte pratik hayata bırakan sisteme ne diyimki. aQ web tasarım sınavı oluyoruz HTML ama kağıt üzerinde. Programlama sınavı ama kağıt üzerinde oda printf scanf.  <html></html) bitti hadi gidin. Piyasaya bir atılıyon bakıyorsun iş öyle değil. bu sefer yırtıyorsun bir yerlerini. O emeğin vs. tam olgunlaşıyorsun tamamdır dicekken firma diyorki 5 bin özelliğin olsun, ee, üstüne 1500 verek anlaşak hadi. bsg diyesim geliyor

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek
    garga bunu yazdı

pcdoktor, muhendislikte biyoloji kimya fizik olur ilk 2 sene, adi ustunde muhendislik. ki zaten muhendis adam gidip programci olmamasi lazim. bu konudada cok feci bir durum var. muhendis adam projeyi tasarlar yonetir gerektigi yerde belki kodda yazar ama millet 1 muhendis alip butun IT takiminin yapacagi isi yaptirmaya calisiyor o ayri mesele...

hah tam değinmek istediğim konuydu güzel cevap.

Şimdi hocam mühendis farklı yazılımcı farklı. Ama türkiyede bilgisayar mühendislerinin neredeyse tamamı yazılımcı olarak çalışıyor. Hal böyleyken ders müfredatı şuan için bilgisayar mühendisliğinde çok gereksiz derslerle dolu. Başka ülkelerde bu dersler olabilir,ama türkiyede bilgisayar mühendisleri=formatçı,yazılımcı,photoshopçu,networkçü gibi bi durum var.

Sektörün ihtiyacına göre bölümler şekillenmeli. Demek istediğim bu.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek
    pcdoktor636 bunu yazdı
    garga bunu yazdı

hah tam değinmek istediğim konuydu güzel cevap.

Şimdi hocam mühendis farklı yazılımcı farklı. Ama türkiyede bilgisayar mühendislerinin neredeyse tamamı yazılımcı olarak çalışıyor. Hal böyleyken ders müfredatı şuan için bilgisayar mühendisliğinde çok gereksiz derslerle dolu. Başka ülkelerde bu dersler olabilir,ama türkiyede bilgisayar mühendisleri=formatçı,yazılımcı,photoshopçu,networkçü gibi bi durum var.

Sektörün ihtiyacına göre bölümler şekillenmeli. Demek istediğim bu.

bu durum cok kotu ilk once onu soyliyim...

sonrada tabiki, muhendis olup programci olarak calismak yerine, programci olup muhendis olarak calismak daha mantikli. :)

yani programci olup sonra proje gelistirme, yonetme konusunda biraz pratik tecrube kazanmak turkiye icin ideal ozaman.

ama yinede bunlari yazarken bile uzuluyorum yani...

anca gidersin...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaptanMagaraAdami
    KaptanMagaraAdami's avatar
    Erkek

Ortalığın hali böyle işte; tam da üniversite, tercih mevzuları varken herkesin kulağına küpe olsun işte.

Ne üzülmek ne de enseyi karartmak: ne istediğini bilip ona uygun, hakedecek kadar çalışmak.

Sonucunda ne elde edersin, etmezsin çok düşünmemek lazım; hayat bu işte.

Ama, ortalık bu kadar bozuk olduğu halde çabalamak herhalde kişiyi bir yerlere getirir; kendi tecrübemle en azından ite, köpeğe eyvallah etmez diyebilirim.

"ne yaman zor imiş yonca yolması; a bu memlekette adam olması" (Can Yücel).

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jawsap67
    jawsap67's avatar
    Erkek

okumam ben onu o adam kimmiş neye faydası olmuş

Düzen hayatından memnun, düzülen ne zaman değişecek
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Hocalar bence durum makaledeki gibi değil. arz hiç yok falan değil gayet iyi yazılımcılar var Türkiyede. İyi ve orta düzey birçok bilgisayar mühendisi de var. Sorun şu, bu adamlar iş yapmayı bilmiyorlar.

İyi yazılımcı yok gibi görülüyor çünkü birinci sorun kim ne istediğini bilmiyor. Arkadaşlar web sitesi yapmak için bilgisayar mühendisine ihtiyacınız yok mesela, Mesela binary ilteişim, elektronik - bilgisayar arasındaki haberleşme, donanım üretme gibi işlerde bilgisayar mühendisi işe almak faydanızadır. Onun dışında piyasadaki bilgisayar teknik elemanı alıp flash, photoshop, server kurulumu, tamir, bakım, network kablosu çekme işlerini verirseniz tabiki bi boktan anlamiormuş gibi görünür çünkü adamın bir dalda kendini yetiştirmesine imkan tanınmıyor.

ikinci problem ise şu

Teknik adamlar girdiği işyerinde hakkını savunmayı bilmiyorlar. Sözleşme yapmayı bilmiyorlar. Proje hazırlamayı bilmiyorlar. Bu da yapılacak işe yada maaş olarak çok düşük fiyatlar çekmelerine sebep oluyor. Bunu kendi bakış açımla söylemiyorum.

Ben şimdi biraz bu işlerde çevresi olan biri olarak elimi sallasam  bana 100$-200$ a iyi bir web sitesi yapacak 50 kişi bulurum.

Burada sorun şu ki bu adamların harcadığı elektriği, kullandığı bilgisayarın masrafını (bedava gelmedi ya bilgisayar önüne) , Yediği yemeği, bu işi öğrenirken geçirdiği sayısız saatlerdeki cebinden ödediği masrafını hesap etsen bu parayı karşılamaz. Fakat çektikleri fiyat budur.

Mühendisi de alaylısıda bu konuda acaip bilinçsizler. Eğitim kötü orası doğru ama bu adamlara doğru durust şartlarda yaşayacakları kadar fiyat çekmeyi bilseler arkasından bilgi de gelir deneyim de gelir kaliteli işler de gelir.

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KemikadaM
    KemikadaM's avatar
    Erkek

Bilgisayar programcısıyım ağ ve sistem uzmanıyım ama kendi işimi yapmıyorum verdikleri maaş hep asgari ücret tüm yükü sana bindiriyorlar başka iş yapıyorum şuan gayet de kafam rahat.

Ç.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cann
    cann's avatar
    Erkek

türkiyede uzman krizi falan yok!

adam krizi var:! adam gibi adam yok, adam olana da iş yok zaten!

sektörü vs falan farketmez amk şirketleri istiyorlar ki yetişmiş eleman olsun hemen gelsin başlasın mucizeler yaratsın.

"armut piş ağzıma düş" oh ne ala!

bir yerde okumuştum hoşuma gitmişti

"patron mühendisten ne ister" diye

1- bilgisayar bileceksin ama her bi boku bileceksin

2- dil bileceksin hatta 2-3 dil birden, tercümanlık yapacaksın

3- hesapatan kitaptan anlıyacaksın muhasebicilik yapacaksın

4- ehliyetin olacak şoförlük yapacaksın

5- çok çalışacaksın

6- az maaş isteyeceksin

7- hiç şikayet etmiyeceksin... 

cann tarafından 19/Ağu/12 02:03 tarihinde düzenlenmiştir

Yazana zahmet vermeyen yazı okuyana lezzet vermez...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek

En güzelini şu arkadaş yazmış

Anıl Özselgin

Şirketlerin önce kendilerine bakmaları lazım!. Yazınız çok taraflı.

Şirketler ciddi emek sömürüsü yapıyorlar, uzun çalışma saatleri, yetersiz izinler, düşük ücretler. Cumartesi günleri bile çalışma günü gösterilip yıllık izinden kesiliyor her yerde.

enuygun.com ile görüştüğümde 09:00-18:30 arası çalıştıklarını öğrenmiştim. Neden sizce günlük yarım saat fazla çalışmalıyım eğer kaliteli bir yazılımcı isem. Peak games ile görüştüğümde cumartesi günleri de çalıştıklarını gördüm. Mynet cumartesi günlerini de çalışma gösterip izinden yiyor. Sahibinden de mesai asla bitmez. Gittigidiyor zam yapmazken sahibi ferrari alıyor.

Önce sektör liderleri şapkalarını önlerine koyup artık sektörün büyüdüğünü, rekabetin arttığını, yazılımcıların fabrika işçisi mantığı ile çalıştırılamayacağını anlamak zorunda. İşte liberal ekonomi bu yüzden güzel bir model, arz talep dengesi budur. Sıkıştığınız yerde devletçi politikaları savunup, Cem Yılmaz’ın tabiriyle “Devlet bize tavşan bulsun” diyen sihirbazlara dönüşmemeniz gerekir.

Ayrıca sektörde hala ciddi kaliteli yazılımcılar, fakat işverenler tüccar zihniyeti ile adam bulmaya çalışıyor. Ücretler uluslararası standartlara kavuşmadan, şartlar avrupa standartlarına gelmeden yazılımcı bulamamanızı diliyorum.

ftw
Toplam Hit: 2970 Toplam Mesaj: 24