folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder İTÜ Kontrol Otomasyon Mühendisliği

İTÜ Kontrol Otomasyon Mühendisliği

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek

Sevgili müridler , abilerim bu sene üniversite sınavına gireceğim. Hayalimde hep İTÜ Elektronik-Haberleşme vardı. Ama ilk 9.000'e girmem lazım iyi bir fen lisesinde okuyorum ama 3 sene hiç çalışmadım kitap kapağını açmadım bu senede YGS denemelerinde de 90-95 net yaptım bu sene çalışıp gelen puanla bir yere yerleşmek istiyorum. Bu bayram vesilesi ile elektrik-elektronik mühendisi bi abimle muhabbet etme fırsatım oldu. Oda işte bana Kontrol-Otomasyon mühendisliğini önerdi benimde aklıma yattı. 17.000 ile almış geçen sene heralde yani kazanma ihtimalim daha yüksek :D 

Neyse asıl meseleye gelirsek ben bu bölüm hakkında sizden bilgi istiyorum. İş olanakları nasıl  ? Ne iş yapar ? Yelpazesi geniş mi ? felan

Birde Erasmus şansı var mıdır ? Olup olmadığını nerden öğrenebilirim ? 

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    Khan23 bunu yazdı

Sevgili müridler , abilerim bu sene üniversite sınavına gireceğim. Hayalimde hep İTÜ Elektronik-Haberleşme vardı. Ama ilk 9.000'e girmem lazım iyi bir fen lisesinde okuyorum ama 3 sene hiç çalışmadım kitap kapağını açmadım bu senede YGS denemelerinde de 90-95 net yaptım bu sene çalışıp gelen puanla bir yere yerleşmek istiyorum. Bu bayram vesilesi ile elektrik-elektronik mühendisi bi abimle muhabbet etme fırsatım oldu. Oda işte bana Kontrol-Otomasyon mühendisliğini önerdi benimde aklıma yattı. 17.000 ile almış geçen sene heralde yani kazanma ihtimalim daha yüksek :D 

Neyse asıl meseleye gelirsek ben bu bölüm hakkında sizden bilgi istiyorum. İş olanakları nasıl  ? Ne iş yapar ? Yelpazesi geniş mi ? felan

Birde Erasmus şansı var mıdır ? Olup olmadığını nerden öğrenebilirim ? 

Sektörün içinden biri olarak yorumlayayım,

O söylediğin bölümden 7-8 arkadaş tanıyorum.

1 tanesi hariç hiçbirisinin piyasada iş yapma imkanı yok okulda öğrendikleriyle. Gerçekten hayretler içerisinde kaldım. Otomasyon namına hiçbirşey bilmiyorlar.

Hele bir tanesi vardı ki akıllara zarar, adam otomasyon öğrensin diye yanıma aldım bir hafta, Türkiye'nin en büyük fabrikalarından birine götürdüm, endüstri 4.0, akıllı fabrika falan sistemler işliyor.

Servo motorun kablosunu tak dedim, adam ben gablo mu çekeceem dedi. Sanıyormuş ki o oturacak bir fancy office'de, pc başında program yazıp otomatize edecek sistemleri. Hocalardan kaynaklanan bir problem olduğunu düşünüyorum.

Mühendislik okuyorsanız ana mühendislik dallarına gidin, İnşaat, Makina, Elektrik, Elektronik. Bunların dışındaki yerleri hedef seçmemenizi öneririm.

Türkiye'de halk arasında hayatında hiç mühendis görmeden metalurji malzemeyi, mekatroniği öven yüzlerce adam bulursun. Mynet haberlerinden öğrendikleriyle tabi :)

Sektörden insanlara sorun sorularınızı, ben bu hata yüzünden 1. sınıf sonunda bölüm değiştirdim. Çok şükür şanslıydım.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

@Kaan çok doğru bir noktaya değinmiş gideceksen ana mühendislik dallarından birine gitmen bunun sebebi bazen işin içine girmeden ne sevip ne sevemeyeceğini bilmiyorsun. Ben elektrik-elektronik/bilgisayar çift anadal çıkışlıyım. Bölüme girerken telekom sektöründe çalışacağım diyordum ama dersleri aldıkça telekomdan çok kontrol ve microcontroller işlerini sevdiğimi fark ettim. Hoş şu anda bu bilgiler sadece endüstri 4.0 ve digital dönüşüm toplantılarında hava atarken yarıyor ama olsun:D

Bazen içine girmeden bilemiyorsun, ben daha uygulama ağırlıklı şeyleri sevdiğimi fark etmiştim telekom çok soyut kaldı mesela

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek

@kaan hocam bu dediğiniz olay sadece hoca kaynaklımıdır yoksa öğrencidende kaynaklanabilir mi ? Yani mezun olan biri iyi donanımlı çıkabilir mi ? 

@sandman hocam haklısın ancak ben kendimi ilk 9 bine gircekmişim gibi görmüyorum :( çok çalışan birisi değilim keşke çalışsam birde 2. seneyede bırakmak istemiyorum ve İtü gibi bir üniversitede okumak istiyorum. biliyorum çok şey istiyorum ama işte :D eğer kontrol otomasyon da iş sahibi olabilirsem seçeceğim yoksa bende ana dal seçmekten yanayım

edit: birde bu bölüm  2 üniversitede var mezun sayısı az sektörden birisi ile konuşup görüş almak istiyorum ama bulamıyorum. 

Khan23 tarafından 30/Haz/17 16:24 tarihinde düzenlenmiştir

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Mezun sayısı az demek kapış kapış gidiyorlar demek değil, elektronik veya makinedende mezun çoğu kişi kontrol sistemlerinde çalışabilir veya yüksek yapabilir.

CV'sinde ITU, BU,ODTU yazıp dandik bölümlerden olduğu için iş bulamayıp ağlayan çok adam var. Ek olarak kendini iyi geliştirirsen her zaman her bölümün sonunda iş bulursun

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    marad10a
    marad10a's avatar
    Erkek

9 bine girersin niye giremeyesin. Yazı iyi değerlendir. 11. Sinifi yazın bitirmeye çalış ozellikle fizik ve mat anlamında onun dışında problemler ve geometri çalış, illaki yapılır hatta daha iyisini yaparsın.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    Khan23 bunu yazdı

@kaan hocam bu dediğiniz olay sadece hoca kaynaklımıdır yoksa öğrencidende kaynaklanabilir mi ? Yani mezun olan biri iyi donanımlı çıkabilir mi ? 

edit: birde bu bölüm  2 üniversitede var mezun sayısı az sektörden birisi ile konuşup görüş almak istiyorum ama bulamıyorum. 

Hoca kaynaklı diyebilirim, orada okuyan bir murit vardı, adam kendini geliştirmiş, o ayrı iş.

Okula metalurji malzeme mühendisliğiyle başlamıştım, kendimi de geliştiriyordum sonra dedim ki bu ne amk.

Makina mühendisliğine geçtim. Hayatımda yaptığım en doğru hareketlerden birisiydi.

2. sınıftan beri makine yapıyorum, şu anda da %90 ihracat yapıyorum.

Okulu da bitirmedim, kimse sormadı da.

İş sende bitiyor ama polimer, enerji, atom, imalat, raylı sistemler, otomasyon, kontrol, çevre, endüstri vb çöp mühendisliklerden uzak durun.

Sektör dediğin şey ne? Nasıl birilerine ulaşmayı amaçlıyorsun?

Nerede çalışmak istiyorsan sektörün odur. Otomasyoncu olup makine mi yapacaksın? bina otomasyonu mu yapacaksın? kompresör otomasyonu mu? havalimanı, gemi mi? apayrı şeyler.

Spesifik alanlara yönelmen gerekiyor.

Cem yılmaz diyor ya, makine mühendisi. Hmmmm..

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek

@sandman haklısın hocam

@marad10a ya haklısınız hocam ama bende stres, kaygı vs. yok haliyle kendimi kasamıyorum biliyorum çok çalışsam girebilirim 9 bine hatta 5 bine ama kendime güvenmiyorum çalışma konusunda :(

Khan23 tarafından 30/Haz/17 17:02 tarihinde düzenlenmiştir

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Khan23
    Khan23's avatar
    Erkek
    Kaan bunu yazdı
    Khan23 bunu yazdı

Hoca kaynaklı diyebilirim, orada okuyan bir murit vardı, adam kendini geliştirmiş, o ayrı iş.

Okula metalurji malzeme mühendisliğiyle başlamıştım, kendimi de geliştiriyordum sonra dedim ki bu ne amk.

Makina mühendisliğine geçtim. Hayatımda yaptığım en doğru hareketlerden birisiydi.

2. sınıftan beri makine yapıyorum, şu anda da %90 ihracat yapıyorum.

Okulu da bitirmedim, kimse sormadı da.

İş sende bitiyor ama polimer, enerji, atom, imalat, raylı sistemler, otomasyon, kontrol, çevre, endüstri vb çöp mühendisliklerden uzak durun.

Sektör dediğin şey ne? Nasıl birilerine ulaşmayı amaçlıyorsun?

Nerede çalışmak istiyorsan sektörün odur. Otomasyoncu olup makine mi yapacaksın? bina otomasyonu mu yapacaksın? kompresör otomasyonu mu? havalimanı, gemi mi? apayrı şeyler.

Spesifik alanlara yönelmen gerekiyor.

Cem yılmaz diyor ya, makine mühendisi. Hmmmm..

eyvallah hocam dikkate alacağım görüşlerinizi :)

o zaman ne yapıp ne edeceğiz elektroniğe gideceğiz 

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

Kontrol, Mekatronik gibi bölümleri lisans seviyesinde okunmasını önermem ben. Zaten dünya çapındada en iyi üniversitelere bakarsanız bu bölümler genelde yüksek lisans seviyesinde verdiklerini görürsünüz.

Ana mühendislik dallarından birine git sonra istediğin alana yönel.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yucel
    Yucel's avatar
    Erkek

Otomasyon üzerine çalışmak istiyorsan mekatronik mühendisliği veya elektrik-elektronik mühendisliği okumanı öneririm. Şahsi olarak mekatronik müh çıkışlıyım, pişman mıyım ? hayır. Mekatronik bölümünü seçtiğinde eğer yeteri kadar kendini bölüme adapte edemezsen, kaybolursun. Eğer adapte edebilirsen, işe yarar seviyede makine/elektronik ve kısmen de yazılım bilgisine sahip olursun.  Aldığım dersler bir proses otomasyonu üzerine çalışmamı teşvik ediyordu, enerji otomasyonu vb. üzerine çalışmak istersen Elektrik Mühendisliği seçmen daha faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle İTÜ'de Siemens'in bu konu üzerine laboratuarları mevcut. Yukarıda bir yorumda bir takım mühendisliklerin "çöp" olduğundan bahsedilmiş, biraz yüreğim sızlamadı değil. Özellikle teknik camia'dan birisinin bu tarz yorum yapması heves kırıcı.. Bahsedilen alanların Türkiye'deki maaş aralığı ve iş olanakları düşük olabilir, fakat her dal'ın kendi çapında bir değeri vardır şahsi fikrimce. Mesela Amerika'da Petrol Mühendisliğinin yıllık brüt maaş oranı hatrı sayılır derecede yüksek, forbes'in 2015 kaynağına göre. Bunun yanısıra, Türkiye'de endüstri mühendisleri üzerine bayağı oynanıyor, fakat kurumsal firmalarda, bilindik üniversitelerden mezun kişiler, planlama ve yönetim kadrolarına bakıldığında endüstri mühendislerinin ağır bastığı görülmektedir. Optimizasyon, kalite, planlama gibi konularda oldukça aktifler. Ben çizim yapıyorum, bu çizimi somut olarak ürün haline getirip piyasaya sunuyorum ya da fabrikalara otomasyon çözümler sunuyorum, bu mühendisliktir, diğerleri tırı vırı gibi bir düşünce şahsımca doğru değildir. Velhasıl kelam, realist olmak gerekirse, Türkiye şartlarında; Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilgisayar gibi temel bilimler genel geçerliliğini devam ettirecektir, iş konusunda sıkıntı çekmezsin, öğrencilik zamanlarında bireysel teknik gelişimini belli bir seviyeye getirmezsen düşük maaşlarda başlama olasılığın yüksek. Bireysel teknik gelişimin kabul edilir bir seviyede ise askerliği yap ya da yapma, patronun işine yarıyorsan, aranan adamsındır.

less than one, more than zero.
Toplam Hit: 2835 Toplam Mesaj: 14
kontrol ve otomasyon itü