İyi İngilizcesi Olanlar Lütfen Bakınız
-
Bitmis bir araba akusunden sonra,2003 model citroen Xsara model arabamin uzaktan kilitleme kumandasi (PLIP)calismaz oldu.
Internet'te arastirdiktan sonra, Bulduguma gore, eger kilitleme tusuna 10 sn'den fazla basarsaniz, kontak anahtari acik ve mars durumda,
arabayla tekrar eslesecek ve hersey yoluna girecektir, diyorlardi... Ama olmadi.Prestondaki Dutton Forsharw'a gittim (galiba teknik servis ismi), bana dendigine gore, bazen aku bittiginde,
"araba bir merkezi kilit sistemi oldugunu unutur".
Bana kumandanin tum bu karmasaya neden olabilecegi sacma geldi. Adamin biri kumandayi aldi gitti ve tekrar geri geldiginde, kumandanin hicbir arabayla
eslesemedigini, 140 pound verip yeni bir kumanda almam gerektigini soyledi...
Kumandayi gecen hafta kullaniyordum, bugun, merkezi kilit sistemi tamamen calismaz oldu. Su anda gercek bir soruna donustu...
Citroen sahipleri kulubunun web sitesinde bazi seri talimatlar buldum, Andy'e de tesekkurler1. sofor mahali camini acin, motor kaportasini kaldirin(acin), diger tum elemealarin kapali durumda oldugundan emin olun.
2. Tum kapilarin kapali oldugundan emin olun ve kontak anahtarini mars durumundan cikarin( dondureceksiniz yani)
3. 3 dk. bekleyin, aracin akusunun kablo baglantilarini cikarin ve 15 sn. bekleyin.
4. Akuyu yeniden baglayin, (kapilari acmadan) bir 10 saniye daha bekleyin.
5. Sinyal lambalarini acik olan sofor camindan uzanarak acin
6. Ateslemeyi acin ve sistemin calismasini kontrol edin
7. anahtar uzerinde bulunan kilitleme tusuna 10 sn. basin.
8. anahtari cikarin, merkezi kilit sistemini acin & kapatin.
9. Motoru calistirin ve sistem kontrolunu tamamlayin
Bu islem sirasina uyarak denedigimde, merkezi sistem yeniden calisti, ama yeni pil takmama ragmen kumanda hala calismadi.
Zannettigime gore, araba bilgisayari bircok parametreyi RAM' da tuttugu, ve eger aku voltaji duserse, RAM bozuluyor. Akuyu tekrar sarj etttiginizde,
bilgisayar kendini resetlemez. Bu hatadan dolayi bilgisayarin isletim sistemi kumandanin calismadigina karar vermesi olasidir.
Akunun baglantisinin acilmasi ve yeniden baglanmasi bilgisayari yeniden duzgun calismasina olanak saglar.
Tavsiye etmek isterim, Citroen arabalarda akunun voltaji ne zaman duserse, bilgisayar, akunun baglantisi acilip & kapanarak yeniden ayarlanmalidir,
Herhangi baska birsey yapilmadan once.Eger sarjor talimatlarini dogru durust takip etmis olsaydim, akunun baglantisini sokerdim sarj etmek icin hernasilsa!
Kumandanin Tamiri
Arabayi Prestondaki Dutton Forshaws'a goturdum, bana kumandanin bozuldugunu ve yeni bir tane almam gerektigini soylediler. Bu garip geldi,
Nasil olurda akunun bitmesi kumandanin bozulmasina neden olabilirdi ki ?
Prestondan gecerken, arabami Letchworth'daki citroen bayii'ne goturdum ve onlara sordum. Onlar da bana, kumandanin kesinlikle hicbir seyi olmadigini
soylediler, ve arabayi bir goz atmak icin servis garajina goturduler. 10 dk. kadar sonra adamin biri yuzu cok karamsar bir sekilde geldi ve bana arabamin
tam bakima ihtiyaci oldugunu tavsiye etti ben de yer ayirttim.
Garajdan ayrilirken, gostergelerin calismadiginin farkina vardim, ne silecekler nede farlar calisiyordu...Hemen geri goturdum arabayi
karamsar adam arabayi geri aldi, 5 dk. sonra sileceklerin, farlarin simdi iyi calistigini soyledi, bu arada kumanda da calisti!!
Bilgisayari tam resetlemis, Bu bazen oldukca temel birseydir, ve akunun cikarilmasiyla genellikle ortaya cikmaz.Bunun resetleme mi olduguna
dair hic bir fikrim yok. Ama suphem su ki, bunu yapmaya gonulsuz olmalari araba diger onemli parametreleri kaybederken.( belkide motor ayar parametrelerinin
ogrenildigidir)OGRENDIGIM DERS
1. talimatlari duzgunce takip edin arabanizin bitmis aku durumunda nasil resetlenecige dair.
2. Eger DENYO bir tamirci size bir seyin bozuldugunu soylerse, ki bu bazen asil sorunla alakasizdir, baska birine daha danisin.
3. Bilgisayarda herseyin tamamiyle resetlendigine emin olun, anahtariniz calisabilir.
4. Letchworth'daki citroen bayii'ni kullanin, fazlasiyla yardimci ve naziklerUmarim isine yarar anlasilir bir sey yapmisimdir.
kolay gelsin