Kalp Krizi Nedir ? [Farkında Olalım.]
-
arkadaşlar dünden beri içimde bişeyler var hatta konu açmayada karar vermiştim içim daralıyor falan die sonra vazgeçtim aradan 4 saat geçti eniştem öldü haberi geldi :S nedenide kalp krizi daha 1 ay önce çok değer verdiğim bir amcamızıda kalp krizinde kaybettik ve ondan öncede arkadaşımın amcası ölmüştü kalp krizinden sıcaklardanmıdır bilmiyorum ama kalp krizi basite alınacak bişey değil o yüzden bilinçlenmeyi şiddetle öneriyorum çünki kalp krizi gerçekten ölüm sebebi olmamalı kaza yapsan tamam ama kalp krizi gerçekten bir nebzede önlenebilir.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi, kalbinizi besleyen kan damarlarındaki daralmaların (damar sertliği), zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesi sebebiyle oluşur. Kalbi veya beyni besleyen damarlar, kolesterol (kan yağları), diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar (plaklar) yüzünden daralabilir. Damarlardaki bu daralmalar damar sertliğine (ateroskleroz) yol açar.
Oluşan tabakanın boyutu büyüdükçe kan akımı azalır. Kalp kası normal çalışmasını sağlayacak miktarda oksijen alamaz hale gelir. Bu durumda göğüste, boyun ve sırtta “sıkışma veya nefes alamama hissi” adı verilen bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, bir sıkıntı veya stres haliyle birlikte yaşanır ve genellikle birkaç dakika içinde geçer.
Eğer kalp damarları ile kalbe yeterince oksijen sağlanıyorsa kalp sorunsuz bir şekilde atmaya devam eder. Kalp damarlarının bazı bölümleri tıkandığında ise kalp damar hastalığı (koroner arter hastalığı) (KAH) oluşur. Bu durumda kalbe gelen kan akımı azalır. Eğer kan akımı uzun süre tamamen kesilirse kalp krizi (miyokard infarktüsü) (Mİ) meydana gelir ve kalp kası zarar görür.
Kalp krizi hakkındaki gerçekler:
Kalp krizi dünyanın en öldürücü hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Her yıl, AB ülkelerinde 600.000 kişi ve 1.1 milyon Amerikalı bir kalp krizi geçirmektedir ve bu hastaların % 25 - 38’i bir yıl içerisinde krizin tekrarlaması ile hayatını kaybetmektedir. Acil servislerde kalp krizine yönelik tedavilerde ilerleme sağlanmakla birlikte, kalp krizinin akut (acil) fazını sağ atlatan kişilerde kalıcı kalp hasarları meydana gelmektedir. Yüksek kan basıncı, kalp krizleri için önemli bir risk faktörüdür.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?- Geçmeyen göğüs ağrısı
- Kesik kesik soluk alıp verme
- Baş dönmesi, baygınlık
- Alışılmadık halsizlik veya güçsüzlük
- Hızlı ve düzensiz kalp atımı
Kalp krizi için riskler nelerdir?
- Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği)
- Kan yağlarının yüksekliği (Hiperlipidemi, hiperkolesterolemi)
- Damar sertliği
- Pasif yaşam
- Sigara
- Stres
- İlerleyen yaş
Kalpte Hasar Meydana Gelir
Kalp krizi anında kalp iki şekilde zarar görebilir. Kalp kası kalıcı şekilde hasar görebileceği gibi kalp atımı da düzensizleşebilir.
Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği) kalp krizi için önemli bir risk faktörüdür: Kan basıncı, kanın damar çeperlerine uyguladığı gücü ifade eder. Kan basıncı yükseldiğinde kan damarları zarar görür ve kalp krizi veya felç geçirme riski yükselir. Kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi gereklidir. Yüksek kan basıncı hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyon kontrol altında tutulduğu sürece kalp hastalığı oluşma riski azalır.
Tansiyon çeşitli koşullara göre değişkenlik gösterir, dolayısıyla her gün düzenli ölçüm yapılması gereklidir. Bireyin kendisine ait tansiyon ölçüm cihazıyla veya bir hastanede ölçüm yapılabilir.
Hipertansiyonu kontrol altına almak için kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün.
Kalp Krizinden korunmak için yapılması gerekenler:- İlaç kullanımı
Diyet ve egzersizin kan basıncı kontrolü için yetersiz kaldığı durumlarda bir veya daha fazla ilaç kullanılması gerekli olabilir. Tansiyon düşürücü ilaçların yaşam boyu düzenli olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
- Diyet
Sodyum , sofra tuzunun yanı sıra konservelerde, işlem görmüş veya hazır besinlerde yüksek miktarda bulunur ve kan basıncının yükselmesine sebep olur. Günlük tuz tüketiminizi ? 1 silme tatlı kaşığı ile sınırlayın. Yemeklerinizi tuz yerine limon, soğan, sarmısak, taze bitkiler ve baharatlarla lezzetlendirin.
Doymuş yağlar ve kolesterolün fazla miktarda tüketimi, koroner kalp hastalıkları ile yakından ilişkilidir, dolayısıyla ikisinin de sınırlandırılması gerekir. Tam yağlı süt ve süt ürünleri ile yağlı etlerin tüketiminden kaçının.
- Kilo kontrolü
- Fiziksel Aktivite
- Stresten uzak bir yaşam
- Sigarasız bir yaşam
- -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 SORUDA KALP KRİZİ
Kalp krizi nedir?
Kalp krizi kalbi besleyen ve onun canlılığını sağlayan koroner arterlerden birinin ani tıkanması sonucu beslediği kalp kasına kan gitmemesi ile ortaya çıkan hastalıktır.
Kalp krizi neden tehlikelidir?
Erken müdahale edilmezse beslenemeyen kalp kası ölür ve bu da kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonunu bozar ve ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca kalp krizi anında ciddi ölümle sonuçlanan ritim bozuklukları da ortaya çıkabilir.
Kalp krizine yol açan risk faktörleri nelerdir?
Sigara, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, yaş, erkek cinsiyet, ailede erken yaşta kalp krizi olması risk faktörleridir. Ayrıca önemi yeni anlaşılan fibrinojen, homosistein, lipoprotein-a, stres gibi risk faktörleri de vardır.
Kalp krizi nasıl önlenebilir?
Yukarıda sayılan risk faktörlerinden (genetik, yaş, cinsiyet gibi değiştirilemeyeceklerin dışındakiler) mevcut olanların ortadan kaldırılması ya da tedavi edilmesi, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, 50 yaş üzerinde doktor kontrolünde aspirin kullanılması.
Kalp krizi nasıl belirti verir?
Göğüste kollarla, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık hissi gibi belirtilerin tek ya da bir arada görülmesi.
Kalp krizi anında ne yapılmalı?
Mümkünse hemen bir aspirin yutulmalı ya da çiğnenmeli, yatay pozisyona geçilmeli, hiç vakit kaybetmeden en yakın acil servisine nakil sağlanmalıdır.
Kalp krizi riskini önceden belirlemek mümkün mü?
Evet. Yukarıda sayılan risk faktörlerinin belirlenmesi, seçilmiş hastalarda eforlu EKG, thallium sintigrafisi, multislice CT ya da koroner arteriyografi gibi yöntemlerle hastada kalp krizine yol açan yağ plaklarının (ateroskleroz) saptanması.
Ani üzüntü, heyecan, stres kalp krizine yol açar mı?
Evet. Koroner damarlarında yağ plakları (ateroskleroz) olan bir kişide ani psikolojik stres o plakların çatlayarak üzerine pıhtı oturması sonucu damarı tıkayarak kalp krizine yol açabilir.
Kalp krizi geçiren hastaya hangi tedaviler uygulanır?
Kalp krizi tedavisi önce acil birimlerde sonra da koroner bakım ünitelerinde yapılır. Temel tedavi hastanın tıkanan koroner damarının ilaç ya da balon ve stentle açılması ve ritim bozuklukları ve kalp yetersizliğinin tedavi edilmesidir.
Kalp krizi geçirmiş bir kişinin neler dikkat etmesi gerekir?
Doktorunun önerdiği ilaçları düzenli kullanmalı, tavsiyelerine uymalı ve düzenli kontrollere gelmelidir.
not : alıntıdır. http://www.tkv.org.tr
-
cok ktü bşi a.k :(
-
dikkat etmek lazım
başın saolsun kardeş
-
İşin kotusu bu seyi yasarken bunun farkında olamayabiliyorsunuz.....yuruyerek girdigininz hastanede cesediniz cıkıyor cok sinsi bir şeyy...
-
sarımsak soğan ye kalp krizi diye bişey olmaz.
-
ahanda hipertansyiondan gidecem bende..
bigün gidersem,göçersem bilinki bu illet yüzünden...gerçi nerden bileceniz.? :d -
ölüm var :(
-
abi hemen kendinizde komplo teorileri üretmişsini ya anneniz babanız yada sevdiğiniz insan ölse ?
düşünün işte biraz bilinçli olmak lazım şahsen ben gebersem o kadar koymaz ama sevdiğim bir insan ölse acayip kor hemde bir kalp krizi yüzünden....
evet kalp krizi basit bişey değil ama önlem alınabiliiyor büyük ölçüde.
eniştem günde 2 paket sigara içerdi doktor içmemesini yakında kalp krizi geçirebilirsin demesine rağmen içti işte bu bir hatadır.
-
Ani üzüntü, heyecan, stres kalp krizine yol açar mı?
Evet. Koroner damarlarında yağ plakları (ateroskleroz) olan bir kişide ani psikolojik stres o plakların çatlayarak üzerine pıhtı oturması sonucu damarı tıkayarak kalp krizine yol açabilir.
----------------------
Gecen yil ask mevzulari yuzunden stres-uzuntu mahvettim kendimi ,sonucu cogu arkadas biliyor...oluyordum amk :)
Cok kotu birsey kalp krizi,ama kriz aninda oksurun tiksirin deniyor ama gecin ,o aciyi hissedince ne oksurme geliyor akliniza nede baska birsey...hayatiniz film seridi oluyor hemen...sonra yapmak istedikleriniz yapamadiklariniz erteledikleriniz hersey gozununzun onune geliyor :) ...krizden sonraki birkacgun olumkorkusuyla yasiyorsunuz ayaga kalkip yurumeye basladiginizda hayat bir baska guzel oluyor ,kuslar civil civil...super bir duygu herkesin kalp krizi gecirmesi gerek:) yoksa hayatin degeri anlasilmiyor :D
------------------hatta buda 2temmuz 2006 Pazar gunu actigim topic------
Bu sabah aldigim haberde ailem bir trafik kazasi gecirdi babam ve kardesim...Sehir disina cikarken...neyseki sagliklari iyimis ama bunu sonradan ogrendim ilk haber verildiginde durumlarinin cok agir oldugu soylenmis kahrolmustum...Evden gitmeden oncede babam ilk defa oglum-kendine dikkat et vs gibi seyler soylemis ve butun sicakligiyla elimi sikmisti...Sonra ayrildigim kiz arkadasida ruyamda gormus sabah sabah biraz huzunlenmis ve haberi alincada berbat bir havaya girmistim...Sonra moralim bozulunca cikip dolasayim dedim ...Pazar gunu nereye gidilir...en iyisi real alisveris merkezine gidip gezeyim dedim...Neyse tam alisveris merkezine vardim ve iceri girdim..hersey o anda oldu...sol gogsumde cok kotu bir sizi olustu ardindan bicak ve igneler saplaniyor gibi oldu...nefes aldikca bicak batiyordu sanki sirtima kalbim parcalaniyordu....hemen 20metre kadar yuruyup ortadaki koltuklardan birisine oturdum ve daha once tahribatta yayinlanan kalpkrizi aninda ne yapilmali adi altinda powerpoint sunusu vardi...oradan 2sn bir derin nefes al sonra ardarda oksur diyordu aklima o an o gelmisti...butun belirtiler kriz gecirdigimi gosteriyordu...yaklasik 30dk kadar tek basima ortada resmen ciripiniyordum herkes tiyatro izler gibi bakip geciyordu...sag elimle kalbimi sikiyordum iyice...aci dayanilmazdi...rahat 30dk kadar bu aciyi cektim cok kucuk nefesler alarak batmayi onlemeye calistim...vucudumun sol tarafi uyusmustu birilerine seslenmek istedim ama sesim cikmiyordu...gozlerinin icine bakiyordum insanlarin millet basima kalmasin der gibi gidiyordu...sonra birtane aile geldi...yanimdan gectiler adam "bosver hadi yuru" falan diyordu ama kadin duyarli cikti dur ne yurumesi faland deyip ...yanima geldi rahatsizmisiniz dedi...evet dedim...ama gozlerinden belliydi beni rol yapip yankesicilik yapanlardan saniyordu ama belkide o da hakliydi toplumda guven denen birsey kalmamisti...lutfen yardim edin bir gorevli cagirin...dedim zorla...bana ogrenci falanmisin dedi kimlik sordu belkide icindeki korkuyu yenmek icin...evet dedim zorla cikarip ogrenci kimligimi gosterdim...sonra kadin kosarak bir gorevliye haber verdi bu arada 45dk kadar agri devam ediyordu....sonra gorevli geldi...usutmussundur falan dedi o anda kadin sinirlendi benim konusacak halim yoktu cevap veremedim...ne usutmesi kardesim bir ambulans ilkyardim gorevlisi falan cagirin dedi...sonra bir hemsire gelip nabzimi olctu tansiyon falan 9-5 cikmisti...oldukca dusuk o arada sancilar muthis derecede devam ediyordu...acmisin kahvalti yapmadinmi diye sordu...hayir yaptim dedim....sonra beni alisveris merkezinin ilkyardim bolumune tasiyip bir ambulans cagirdilar...sonra bilincim gitmeye baslamisti uykumda geliyordu...adamlar surekli konusturuyordu bilincimi acik tutmak icin...en sonunda gozumu hastanede actim...kalptopografisimi oyle birseyden kalbimin boyle internet trafigini gosteren semalara benzeyen grafigini cikardilar ve "Kriz" dediler ...neyse yaklasik6-7 saat ugrastilar benle sonra...ilac-diyet ve spor egzersizleri verdiler ...sonra suan icin tehlike yok sagliginiz iyi ancak dinlenmek zorundasiniz yurumeyin fazla hareket etmeyin dediler....yaklasik 1 saat once ambulans ile eve geldim...yatip uzandim...dinleniyordum...dayanamadim notebook u acip tarikata bir gireyim dedim....fazla duramam sol kolum uyustugu icin zor yaziyorum...kalbimde hafif sancilar devam ediyor....iste hayat birkezdaha compi ile dalga gecti...ama o alisveris merkezinde olecegimden emindim ve birden aklima yapmak isteyip ertelediklerim-sevdiklerim-dostlarim herseygeldi...yasamin ne kadar guzel birsey oldugunu tekrar anladim...dostlar acayip birsey bu daha yasim 20 kalp krizi gecirdik...stres-can sikintisi-uzuntu-aci-keder- bunlari dert etmeyin...sinirlenmeyin...sinirlendiginiz seyin kesin bir cozumu vardir cozmek icin mucadele edin...dertli kederli muzikler dinlemeyin...hayati sevin insanlari sevin..en onemlisi kendinizi sevin...vucudunuza piskolojinize dikkat edin...Ama o aci o nefes darligindan sonra yasamak buyuk bir guzellik...oldurmeyen Allah oldurmez derler ya oyle birsey iste...birde cevap yazamayacagim o mezartasinizda ne yazsin konusuna benim icin birisi "Rahmetlide Tahribat Muridiydi" yazsin...Kendinize iyi bakin 1-2 gune ayaga kalkarim...oyle kolay lokma degiliz :):)...Yasamak kadar guzel birsey yok...bugun hayattaki guzelliklerin farkina birkez daha vardim...Hoscakalin.
-
hah bak işte compu mesela orda belki 5 dk geç kalsa ölebilirdi belki compu...
bilinçli insanımız yok denecek kadar az zaten.
kimi salak üşütmüş diyor kimi başka bişey kardeşim biraz bilinçlenelim ya giden ya kapten gidiyor ya trafik kazasından.
-
başın sağolsun kardeşim.var mı yapabileceğim birşey?
bu arada ilk defa faydalı bi konu açtın teşekkürler : )