Kamu Yönetimi X Maliye

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lostok
    Lostok's avatar
    Erkek

genel olarak maliye övülüyor büyük ihtimalle maliye önde olacak tercih sirasinda

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dede
    dede's avatar
    Erkek

Alakasız olacak ama eğer insanlara yardım etmeyi ciddi derecede seviyorsan : Sosyal Hizmet Uzmanlığı oku. Adı duyulmamış diye basit bölüm sanma gerçekten çok sağlam bir alan.Geleceğinde de iş sıkıntısı çekmez 1800-2000 lira arası kazanırsın.İncele düüşünürsen ben her konuda bilgi veririm..

...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZyreX
    ZyreX's avatar
    Erkek

Walla yeni mezun oldum ve iş meslek kazanma sürecine gelince işlerin değiştini anlıyorsun :) Burada devreye kişisel gelişim giriyor.K.gelişiminde de okuduğun bölüm etkili rol oynuyor.Bölümü ingilizce mi türkçe mi okuduğun(bana göre Türkçe okunmalı) hangi bölümde okuduğun gibi.

Bir kere iibf mezunarı arasında en büyük farklılık sırayla 1-torpil :) , 2-kişisel gelişim , 3-üniversite adı(Kpss-b de farketmez,kpss-a da aöf hariç farketmez,özel sektörde tercih sebebi)...

Walla bugün bana sorsan iibf de hangi bölüm okunur ne tavsiye dersin dersen iktisat oku derim.Fakat ekonometri hariç diğer bölümlere göre zorlanacağını unutmadan tabi.Mesela uluslararası ilişkiler diye bir bölüm var bana göre uzak durulması gereken bölüm yanısıra iibf lerde turizm işletmeciliği diye bir bölüm var onu diye iibf ye koyarlar anlamam,işletme kapsamıyor mu yani hotel işletmeyi neyse :) Bunlardan uzak durmakta fayda var.

iibf de tüm bölümler yaklaşık aynı kapıya çıkar,biri iktisat gibi zorlar diğeri işletme gibi kısa yoldan kapıya vardırır :) Böylece Vize+Final zamanlarında daha fazla PES atacak vaktin olabilir :P

Fakat bazı bölümler bazı bölümleri kapsar,yani ilgili bölümün yaptığı işi yapar + değişik iş imkanlarına da sahiptir.Mesela iibf bitirdin nerelerde çalışabilirsin.Baktın ki akademik ortalaman gayet güzel hocalarla aran iyi akademik personel olabilirsin.Burda okuduğun bölüm önemli o yüzden.Kaliteli üniversitelerde kadro çok uzun süreler beklersin.

Benim babam muhasebeci bende muhasebeci olacam hazır cevresi de var dersen :) İStersen aöf oku farketmez.Zaten smmm için aöf okuyan gençliği gördükten sonra bende olmaktan vazgeçtim.Yeminli smmm hedefim köşede duruyor ama hala :)

Ben kendimi geliştirmem diploma bana iş bulur dersen,bankaya servis görevlisinden/banko/gişe den girersin yıllarca zor şartlarda çalışmak zorunda kalırsın.tabi ki önün açık performansın ve torpilin ile birlikte.Ya da özel sektörde sana önerecekleri 750tl yi duyunca la bi sınava girim de bişeyleri kazanayım en iyisi moduna girebilirsin.İstisnaları da mevcut güzel bir iş imkanı bulup yıllarca da çalışabilirsin.

Kpss-b denersen okuduğun bölümün hafif(o da tercih yapabileceğin meslekler açısından) etkisi olmakla beraber üniversite adının hiç bir önemi yok.1500tl den başlarsın işe ömür boyu devam edersin o ayarda 

Buraya kadar üniversitenin kişisel gelişimin vs öneminin olmadığı iş imkanlarını yazdım.Şimdi olanları yazacağım;

Eğer mezun olduktan sonra nitelikli mesleklerde çalışmak,gerçek kariyer imkanına sahip meslekler düşünüyorum dersen burada bölüm ve senin ekstra çabaların devreye giriyor.

Gerek özel olsun gerek Kamu olsun çalışmak isteyebileceğin her yerde karşına meslek sınavı ve mülakatı çıkacak.Bu sınavlarda başarılı olmak için bana göre iktisat okunmalı.Hukuk okumakda yakın derecede avantaj yaratabilir.Sınavına gireceğin tüm kurumlarda Hukuk+İktisat %99 çıkacak bunun yanına maliye+muhasebe koyman gerekecek.Kamu yönetimi hiç sorulur mu diye soracak olursan kaymakamlık haricinde sorulmaz.Onu da iibf de okuyan herkes kolaylıkla halledebilir.Zorlanılacak olan ders İktisat ardından hukuktur.

Kpss-A kadrolarında avantaj yaratacak yegane bölüm iktisattır.Kamu yönetimi okuyan birisi de hukuk ağırlıklı eğitimden kaynaklı hukukta avantaj yaratabilir.Fakat hukuk çalışacak olan birine hukuk anlatılmasa da öğrenilebilir.İktisat zorlar..Bunu şöyle düşünebilirsin tabi hala sistem aynıysa.Öss de MF den birisi TM lerin Edebiyat-sosyal'i çalışarak yapabilecek iken TM deki öğrencinin Fen-2 yi çalışarak yapamayacağı gibi(ed-sos kıyasla) Dolayısıyla bu iş tercihleri etkiler.MF öğrencisi ed-sos çözerek psikoloji yazabilirken,TM öğrencisi fen2 çözemeyeceğinden kimya müh. yazamaz) Bunu iibf bölümleri için de kıyaslayabilirsin..Maliye okumakta kötü değildir.Fakat ben özel sektörde ve kamuda  bölüme göre alım yapan kurumlarda dezavantajlı olduklarını gördüm.Aynı dezavantaj Kamu da da var(bölümün adı kamu fakat gerçekler öyle değil) Ha bide çeko var o da yine tavsiye etmediğim diğer bölümler ile aynı kaderi paylaşan bölümlerden.

Gelelim Bağımsız denetim şirketleri PWC,Erns Young,Kpmg vs  ve  bankacılık uzman yard./management trainee/müfettiş yard. kısmına burada yine sana bahsettiğim sınavları çözeceksin ve nitelikli üniversitelerden mezun olacaksın..Senin tercih etmeyi düşündüğün üniversitelerin çoğu böyle zaten fakat Mülakatta Siyaset bilimi ve Kamu yönetimi okumuşsun neden bankacılık diye sorduklarında vereceğin cevabı şimdiden hazırla :) 

Kpss-A da ve Banka müfettiş/MT/uzman sınvlarınn yanında BBDK,TCMB,SPK,KİK,EPDK,REKABET KURULU,SAYIŞTAY,İDARİ HAKİMLİK,REKABET KURULU vs. çözeceğin dersler yine belli,yanısıra bazı kurumlar bölüm bazında alım yapıyor örneğin İkt5 kişi işl3 kişi alıyorum diyor mesela.

Tüm gördüklerimi,iş ilanlarına,sınav ilanlarına bakarak söylüyorum özel sektörde,iibf lilerin yoğun istihdam edildiği finans sektöründe işletme/iktisat okumak diğer tüm iibf bölümlerine göre avantaj yaratır..Fakat sınavlarda işletme çıkmaz,işletme okuyanlar tüm sınavlarda dezavantajlıdır.Birkaç kurum var ki bölüme göre aldığından işletme mezunlarından işletme çözmesini ister gibi.Kamu sınavlarında ise maliye ve kamu okumuş olmak kısmen avantaj yaratabileceği gibi özel sektörde tonla dezavantajını sayarım.Ezbere şu bölüm bu bölüm dememek gerekir.

Sınav başarısı olsun geniş iş imkanları olsun en iyi bölüm iktisattır,çeko,uluslar gibi bölümlerde sınav ile alım yapılan yerlerde kontenjan sınırlamaları vardır.İşletme'nin sınavlar konusunda dezavantajı olmasına rağmen özel sektörde çekiciliği vardır neye göre vardır Maliye,kamu gibi bölümlere göre.Dolayısıyla tercih sebebi de olabilir.İktisat okursan keşke Maliye okusaydım demeyeceğinden eminim,tersi için ihtimal veriyorum :) 

Gördüğün gibi kimi mesleklerde ne bölüm ne de üniversite farkediyor.Kimilerinde 4 yıllık üniversite hayatında alacağın dersler kritik öneme sahip.Kimisinde ise bölümün gereği önü kapalı,ilgili bölümden alım yapılmıyor.Kararını verirken bölüm puanlarına takılma ben sana yolun sonunu kendi bakış açımdan yazdım :) siyaset bilimi+uluslar/kamu şeklinde başında siyaset bilimi yazdığı için sakın ha 1gram bile sana artısı olacağını düşünme.Genel kültürle kazanılmıyor sınavlar :P

Maliye daha az kişi okuyor iktisat daha fazla kişi okuyor gibi bir yaklşım doğru olamaz,çünkü bir herhangi bir iibf mezununun hangi bölümü okursa okusun girebileceği açılan sınava 100 bine yakın kişinin girdiği banka sınavlarında,kpss b de,smmm de  ne okuduğunun zaten hiç bir önemi yok.Havuz ortak..E kariyer meslekleri için zaten sınav başarısı şart olduğundan bölümde aldığın eğitim önemli.Orda da maliye mezun sayısının az olmasının hiç bir etkisi yok dolayısıyla.Kaldıki yüzbinlerce aöflü varken,iibfdeki hiçbir bölüm bazında sayı avantajı yaratamaz.

Son sözüm,işin nihayetinde en önemlisi kişinin istedikleri ve kapasitesi.kişi isterse açık öğretimden işletme iktisat okusun azimliyse,kazanmayı kafasına koymuşsa idari hakim bile olur nitekim örnekleri de var.Her şeyden önce iş sende bitiyor ne okursan oku.Kimi bölüm sana ekstra iş imkanları sağlar kimi bölüm sana avantajlar yaratır.olay budur.Meslekleri kazanmak için illaki belirli bir bölümü bitirmek de gerekmiyor.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lostok
    Lostok's avatar
    Erkek

sosyal hizmet yazdım enbaşa peşindende kamu sonra maliye yazdım artık hayırlısı ZyreX yorumlarından dolayı çok çok teşekkür ederim genel olarak devlette çalışmayı düşünüyorum ama daha iyi özel tekliflere de açığım tabi :)

Toplam Hit: 2560 Toplam Mesaj: 15