Karakalem Tekniği Anlatımlı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    By_Gizemli
    By_Gizemli's avatar
    Banlanmış Üye
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 11/Nisan/2007
    Erkek

    Karakalem tekniği ile dilediğiniz kompozisyonu tek renk olarak çalışabilirsiniz. Ayrıca bu çalışmalar resimleyeceğiniz yağlı boyalar için egzersiz niteliği taşıyacaktır. Eskiz defterlerine gerçekleştireceğiniz bu çalışmalar ilerde muhteşem tablolara dönüşebilirler.



    Yüzyıllardır ressamların vazgeçemediği bir malzeme olan kurşun kalem ve kömür kalemle gerçekleştirilen karakalem çalışmalar, izleyenlerde her zaman farklı bir hayranlık uyandırmışlardır. Yağlı boya ve sulu boya çalışmaların renk zenginliğini bir kenara bırakarak oluşturulan bu ışık-gölge ve kontür çalışmaları, başlı başına birer sanat eseri olmalarının yanı sıra, renkli çalışmalar için yol gösterici bir rol üstlenirler.

    Bu bölümümüzde teknikten biraz bahsetmenin yanı sıra sizlere karakalem çalışmaya başlamanız için size kısa bir örnek sunuyoruz. Adımları takip ederek kağıt, kalem ve silgi yardımıyla evinizde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle oldukça keyifli bir çalışma gerçekleştireceğiz.

    En temel resim malzemesi
    Kurşun kalem en temel resim malzemesidir. Resme başlayanların mutlaka üzerinde çalışması gereken kompozisyon ve ışık-gölge tekniklerini kara kalem resimlerle geliştirmek en uygun çalışma yöntemi olacaktır. Boyaların kendilerine has özelliklerini ve teknik zorluklarını bir kenara bırakarak, kara kalem çalışmalarla resme ilk adımınızı atabilirsiniz.

    Ortaya çıkan sonuç sizi tatmin edene dek, aynı ya da benzer konular üzerinde çalışmanızı tavsiye ederiz. Hazırlayacağınız bir natürmort düzenleme ya da yakınlarınızın size modellik yapmalarıyla, ileride renkli çalışabileceğiniz kompozisyonlar için referans alabileceğiniz çalışmalar ya da hızlı eskizler gerçekleştirebilirsiniz.

    Kara kalem çalışmaları için çeşitli yumuşaklıklarda kurşun kalemlerin yanı sıra kömür kalem ya da füzen benzeri malzemelerle birlikte hamur silgi kullanabilirsiniz. Böylece resimlerinizdeki ışık-gölge dağılımını dengeler ve hataları daha kolay giderebilirsiniz. Başlangıç olarak "H" benzeri sert kalemlerle çalışmanız ve resminiz ilerledikçe daha yumuşak kalemlere geçmeniz, ışık-gölge dağılımını dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. Tabi kağıt seçiminiz de oldukça önemli. Dokulu kağıtlar, üzerlerinde daha fazla kalem izi tutacağından, resminiz size daha çekici görünecektir. Yine de yeni başlayanların daha az dokulu ve az gramajlı kağıtlar tercih etmesini tavsiye ederiz. Aksi takdirde resmi fazla koyultarak bir anda tamamen kararmış bir desenle karşı karşıya kalabilirsiniz.



    1) Objelerin taslaklarını çıkartın
    Kağıdınız üzerine objeleri yerleştirmenize yardımcı olması için kağıdınızı eşit büyüklükte karelere bölebilirsiniz. Üç objeji de sadece kontür olarak, 2B kaleminizi kağıda fazla bastırmadan kağıda yerleştirmeye çalışın. Objelerin ayrıntılarına girmeyin ve yanlışlık yapmaktan korkmayın.



    2) Taslağı tamamlayın
    Objelerin kağıt üzerine yerleşimi sizi tatmin ediyor ise, şişe ve sürahi üzerindeki küçük detayları ekleyebilirsiniz. Kağıda doğru yerleşmiş ve birbirleriyle doğru ilişkilendirilmiş nesneler gölgelendirmeye hazırlar.



    3) Şişeyi gölgelendirin
    Işığın nesnelerin üzerine nasıl düştüğünü dikkatlice inceleyin. Kömür kalemle çalışmaya başlayarak gölgelendirmelere başlayın. Sivri uçlu kömür kalemle yapacağınız sert ve yumuşak kalem darbeleriyle, ışıklı bölgelere geçmemeye dikkat ederek şişeyi gölgelendirin. Şişenin yuvarlak formunu vermek için dönen formunu takip eden çizgiler kullanmaya çalışın.



    4) Bardağa form kazandırın
    Şişenin ağzı gibi detayları kömür kalemin ucunu iyice inceleterek çalışın. Ardından bardağa dönün, sağ yanındaki gölgeli bölgeyi oluşturmak için kaleminizi biraz daha bastırarak kullanın. Solundaki ve üst tarafındaki ışıklı bölgeleri boş bırakın.




    5) Sürahi üzerinde çalışın
    Çizimini tamamladığınız bölgelerin üzerine bir parça kağıt yerleştirin ki, kurşun kalem kağıt üzerinden dağılıp resminizi kirletmesin. Ardından sürahiyi gölgelendirmeye başlayın. Yine ışık alan bölgeleri açıkta bırakarak dikey çizgilerle gölgelendirme yapın.




    6) Sürahiyi biraz koyultun
    Kademe kademe ilerleyerek nesnelerin üzerine düşen gölgeleri koyulaştırın. Gerek gördünüz alanlarda ışığı belirginleştirmek için silginiz ile kurşun kalem lekelerini silerek daha parlak ışık olurturabilirsiniz.




    A Kağıda yerleştirme
    Nesnelerin detaylarına girmeden önce kompozisyon genel hatlarıyla kağıda yerleştirildi ve objelerin birbirlerine olan orantıları kontorl edildi.

    B Kurşun kalem kullanmak
    Hata yapma ihtimaline karşı taslak 2B kalemle çizildi. Ardından çalışma kömür kalemle tamamlandı. Kömür kalem neredeyse tüm kurşun kalem izlerini gizledi. Unutmayın kurşun kalem kömür kalemden daha açık tonlar yaratır ve daha yumuşak bir sonuç verir.

    C Üç boyutlu görüntü
    Natürmortta gördüğünüz üç nesne de yuvarlak forma sahipler. Bu etkiyi kağıda taşımak için kontür çizmek yeterli olmayacaktır. Bu sebeple gölgelendirme, objelerin formlarını ortaya çıkaracak şekilde yapıldı.




    Ve The End :)


    Hayat Boş , Vur Göte Çoşşşş.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EntelKoylu
    EntelKoylu's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2005
    Erkek
    c/p nereye kadar dostum alıntıdır yazsaydın bari

    ANDY // Burası mezopotamya, küresel oyunun bumerang cehennemi. Tanrı bile dünya düzeni için peygamberlerini hep buraya göndermiş. Çünkü burası aslında yeryüzü cennetiymiş. Daha Fazla Bilgi İçin Profilimi İnceleyiniz...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    http://www.uzmantv.com/kategori/sanat

    karikatür ararken bulmuştum burda da var kara kalem :) isteyne verim dediğim

    saolasın 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    By_Gizemli
    By_Gizemli's avatar
    Banlanmış Üye
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 11/Nisan/2007
    Erkek
    c/p nereye kadar dostum alıntıdır yazsaydın bari

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    hocam herkes alıntı oldugunu biliyo , yorum yapmak zorunda deeLsinn , c/p yapabiliyosan sende yapp

    Hayat Boş , Vur Göte Çoşşşş.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek
    c/p bi sanattır herkes uygun yerden uygun şekilde yapamaz...

    http://yigitdemirag.com
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Pdf olsaydı daha bi makbule geçerdi :) marvelin çizerlerinin hazırladığı how to draw comics var elimde,2 tane daha öyle yabancı pdf var bide Tr bi tane vardı sanırım,ayriyeten karakalem tekniği kitabı almıştım çalışıyodum bıraktım bi süreliğine :D SAĞOLASIN :)

    :)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EntelKoylu
    EntelKoylu's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2005
    Erkek
    By_Gizemli bunu yazdı:
    -----------------------------
    c/p nereye kadar dostum alıntıdır yazsaydın bari

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    hocam herkes alıntı oldugunu biliyo , yorum yapmak zorunda deeLsinn , c/p yapabiliyosan sende yapp
    -----------------------------
    İnsanların paylaşımına saygı duygudugum için yorum yapma ihtiyacı duydum yoksa zaten kendimce gerekli gördügüm konulara yorum yapıyorum demene gerek yok ama bu dökümanı yazan insana sen saygı duysa idin altına bi alıntıdır yazardır herkes biliyor diyorsun foruma uye olmayan insanlara ne demeli ozaman?

    ANDY // Burası mezopotamya, küresel oyunun bumerang cehennemi. Tanrı bile dünya düzeni için peygamberlerini hep buraya göndermiş. Çünkü burası aslında yeryüzü cennetiymiş. Daha Fazla Bilgi İçin Profilimi İnceleyiniz...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PeTaL
    PeTaL's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2006
    Dişi
    tesekkurler yeniden cizim yapmak istememe sebep oldu su dersler bi bitsin kesin baslıorum cizmeye =))

    rüyaları gerceklestirmenin en guzel yolu uyanmaktır
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BiLGeN
    BiLGeN's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2007
    Erkek

    wasd bunu yazdı:
    -----------------------------
    Pdf olsaydı daha bi makbule geçerdi :) marvelin çizerlerinin hazırladığı how to draw comics var elimde,2 tane daha öyle yabancı pdf var bide Tr bi tane vardı sanırım,ayriyeten karakalem tekniği kitabı almıştım çalışıyodum bıraktım bi süreliğine :D SAĞOLASIN :)
    -----------------------------

    pdfleri bizle paylaşma imkanın varsa çok makbule geçer

     


    Hoşgörü
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    BiLGeN bunu yazdı:
    -----------------------------

    pdfleri bizle paylaşma imkanın varsa çok makbule geçer

    -----------------------------

    Valla hacı buyur sadece birini upload edebildim dierleri cp oldu :D

    http://rapidshare.com/files/90929599/How_To_Draw_Comic_Book_Heroes_And_Villains_Part_1_Awesome_Anatomy_.pdf.html

    Bide bu var :D Bu kitap işte marvel çizerlerinin kitabı,daha çok çizgiroman çizme amaçlı ve giriş için güzel bence :)

    http://rapidshare.com/files/3168340/How_To_Draw_Comic_in_MARVEL_way.SQM.rar

    Bu kitap beni sarmadı ama insan sureti çizimi amaçlı faydalı ;)

    http://www.onehiphop.net/cizimkitabi.pdf

    Birde şunları buldum yav extra :D

    http://rapidshare.com/files/37692162/Sketching_With_Markers.rar
    http://rapidshare.com/files/34439504/packEro.rar
    http://rapidshare.com/files/34472120/How_to_Draw_Manga_-_Getting_Started.pdf


    :)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BiLGeN
    BiLGeN's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2007
    Erkek

    makbule geçti hanım buralardan geçti : P

    saol 


    Hoşgörü
Toplam Hit: 6635 Toplam Mesaj: 15