folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Karşıdakinin Psikolojisini Anlama Hakkında



Karşıdakinin Psikolojisini Anlama Hakkında

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarakartaL
    KarakartaL's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mart/2007
    Erkek

    hocalar bu konuya baya bir merak sardım,Hemen bir örnekle başlayayım. Askeri mülakatlarda seni 5-6 doktor subayın karşısına oturtup garip sorular sorup sürekli jest,mimik gibi vücut hareketlerini izlerler. Bir kaç dakikalık konuşmada nasıl psikolojiye sahip oldugunu anlayabiliyorlar. Anlamadığım nokta bir insanda neyin garip olduğunu nasıl bilebiliyorlar? Bu aşamaları gelebilmek için Ne tür bir eğitim alıyorlar? Normal bir insan bu eğitimi alabilirmi? Araştırmış olan varsa piyasadaki kitap,kaynak tavsiyesi verebilirse çok sevinirim. 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek

    En basitinden yalan söylerken insanlae ağzına veya burnuna dokunur. Sebebi ise beyin yalanın kötü olduğunu bilir ve istemdışı refleks olarak engellemeye çalışır.


    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    flybatwin
    flybatwin's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Mayıs/2008
    Erkek
    mkyb bunu yazdı

    En basitinden yalan söylerken insanlae ağzına veya burnuna dokunur. Sebebi ise beyin yalanın kötü olduğunu bilir ve istemdışı refleks olarak engellemeye çalışır.

    Ya peki psikiyaristlerin gösterdiği mürekkep lekesi şeklindeki resimler nedir 

     

     

    flybatwin tarafından 02/Eki/15 22:37 tarihinde düzenlenmiştir

    www.tekno50.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek

    O resimler aslında bir şey değil. Doktor bilinçaltında ne yatıyor onu görmek istiyor. 


    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    doktorların neyle tanı koyduklarını nelere dikkat edeceklerini çok iyi bilen birisi yalan soylerken burnuna dokunmaz yada elini yüzüne götürmez.  prof biei olursa hiç bi şekilde adamı çözemezssin. çok ince detayları yakalamaları lazım.


    Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZaZu
    ZaZu's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Şubat/2012
    Erkek

    bir kaç soruyla insanın psikolojisini anlamaya çalışmak bence mantıksız. Bunu bir süreçle anlarsın. O an öle cevap veririm yarın sorsun başka cevap veririm. Bilerek saçma cevaplar verip o an yanlış tanı koyulabilir. NŞA da öyle değilimdir.

    No: antipsikiyatr değilim

     

    ZaZu tarafından 03/Eki/15 10:05 tarihinde düzenlenmiştir

    ShutterStock Portfolio http://shutterstock.com/g/ozkan26
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek

    Eğitimli birisi herkesi yanıltabilir. Fakat işin içine kan basıncı vb. testi girdi mi ki buna kısaca "yalan makinesi" vs. diyorlar genellikle kaçmak çok mümkün olmuyor.

    Eğitilmiş bir göz herkesin her tavrından çıkarımda bulunabilir. Standart 1-2 hareket var. Bunları herhangi bir vücut dili kitabından öğrenmek mümkün. Bunları istemsiz sizin de yaptığınızı farkediyorsunuz. Çok klasik hareketler. Kol kavuşturma, göz kaçırma, odaklanma yeri vs. Bunlar bilinen şeyler.

    Fakat daha derine inmek için biraz disiplinli eğitim lazım. Psikoloji üzerine okuma yapmak lazım. Bilinçaltı nedir gibi konuları bilmek lazım. İyi bir gözlemci olmak lazım. Karşıdakinin ekstra göz kırpması bile bir şeyler ifade ediyor olabilir. 1 saniyelik bir boşluk, cevaba verilecek 1 saniyelik bir delay bile bir şeyleri ifade edebilir. Bunları yakalayacak gözlere sahip olmak lazım. 

    Testlerdeki yanıtlar önemlidir. Yatkınlığınız iki üç soruyla bile anlaşılabilir. Ama bunların uygun ortamda, bilen birisi tarafından yapılmasılazım. Size gelen her sinyal her zaman düşündüğünüz şeyi ifade etmeyebilir. Sizi yanıltmaya yönelik davranışlar da olabilir. Bunu kestirmek hemen mümkün olmaz.

    Mülakata katılan adam muhtemelen karşısında o kişi gibi yüzlerce hatta binlercesini görmüştür. Tecrübelidir. Siz de ufak bir eğitim sonrasında sokaktaki insanlara, çevrenizdekilere, duraktakilere, kafedekilere vs. baktığınızda göreceksiniz ki aslında insan davranışları çoğu zaman bir hayvan davranışı gibi belirli bir örüntü içerisinde. Bunun sebebini anlamlandırmanın ne kadar kolay olduğunu, biraz genel kültüre sahipseniz, biraz da okumuş, araştırmışsanız görüyorsunuz. 

     

    Austen tarafından 03/Eki/15 10:39 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tutkun
    tutkun's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Mayıs/2010
    Erkek
    flybatwin bunu yazdı

    Ya peki psikiyaristlerin gösterdiği mürekkep lekesi şeklindeki resimler nedir 

    Zihin ne ile çok meşkul olursa sürekli onun hakkında düşünmeye başlıyor. Beyin çağrışımlarla bir sonuca vardığı için; siz bir şairseniz, her daim zihninizden şiirsel düşünceler, hayaller vs. geçiyorsa o zaman size sorulan "bu kağıtta ne görüyorsun?" sorusuna şiirsel bir hayal dünyasından cevap verirsiniz. Mesela seri katil olsa, orada kesin olarak bir maktul görür. Ya da mevta olmak üzere olan birini. Ya da mevta olması gereken birini. :D Elemanımız seksomanyak bir sapıksa rastgele şekillerde bile karı kız görecektir. :D Yani zihin en çok neyle meşgulse(envanterde ne varsa :] ) onu görecektir... Bana göre o mürekkepli kağıtların amacı bu.


    Bilen konuşmuyor, konuşan bilmiyor...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Haziran/2002
    Erkek

    bunun için de işin tekniklerini öğrenmekten ziyade, çok temel mülakat kurallarını uygulamak ilk iş olarak daha verimli olacaktır.

    eğer amaç mülakatı geçmekse, değerlenme yapmaya yönelik bir eğitim almak ve buna zaman ayırmak gereksiz ama vaktiniz bolsa hobi ya da kişisel gelişim/farkındalık namına çalışmalar yürütülebilir. işin akademik/klinik boyutunu ancak meslek erbabları bilir fakat özellikle davranış psikolojisi/bilimi üzerine yapılan çalışmaları takip edebilir, bu konular hakkında kendinize özel bir alan belirleyip nispeten bu dar alanda yoğunlaşılabilir. unutulmamalı ki, sizi değerlendiren insanlara yakın bir değerlendirme görüsüne sahip olmak istiyorsanız en azından onların harcadıkları zamana "yakın" bir zamanı siz de harcamalı, onların katıldıkları derslere siz de katılmalı, okudukları kitapları okumalısınız..

    amacınız bir yere girmekse, tavsiyem o yerin aradığı en iyi aday olmaya çalışmanızdır. yani atıyorum, aranılan özellikler arasında "takım-çalışması" varsa bu konuyu iyi araştırıp, kendinizi buna göre değerlendirin ve kendinizi daha iyi bilin. bu yaklaşımdaki bir çalışma sizi ruhsal yönden de oldukça rahatlatır, ki değerlendirme aşamasında aslında bilinçaltınızın dışa vuran etkisini değerlendirecekler. ayrıca mülakatlarda rahatlık çok önemli. 

    son olarak bence mülakatçılar(değerlendirmenler/bilir kişiler/değerlendirmeciler/interviewer'lar/..) oldukça duygusal kararlar veriyorlar ve azımsanmayacak ölçüde hatalar da yapıyorlar. bunu unutmamak da gerek.. ek olarak:

    http://avxhome.se/ebooks/eLearning/SevenDimensions_-_Selection_Interview_Skills.html

    yukarıdaki adresteki videoları indirebilirseniz, orada adayların nasıl değerlendirildiklerini, değerlendiren kişilerin de nelere baktıklarını gözlemleyebilirsiniz ama kaynak İngilizce (ben zamanında indirmiştim, linkler çalışıyor mu emin değilim).

    beden diline dikkat ediyorlar, bunun için nette bir çok kaynak var. beden dilinde, kabaca neyin-ne anlama geldiğini yazan ingilizce bir kaynak : https://www.dropbox.com/s/d9hk96phnrpa8a3/_synthesis.pdf?dl=0

     

     

     

    RockZs tarafından 03/Eki/15 11:02 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GoldenWorld
    GoldenWorld's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Şubat/2014
    Erkek

    İnsanın zaten huyları tavırları belli ediyor ama bunu anlamak için birazda insan tüccarlığı olması lazım 


    İnsan ne kadar az düşünürse, o kadar çok konuşur.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ersekmen
    Ersekmen's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Aralık/2012
    Erkek

    3 ay kadar bir eğitim almıştım , bariz major yada sizofrenik durumlara yakın psikolojik sıkntısı yoksa  öyle bir ortamda psikolojinin anlaşılması çok zor . fakat orda aslında psikoloji değildir  gerçek olan karakter yapındır. sorduğu sorular bilinç altındaki düşünceleri ele vererir. basit birkaç soru vardır. kısacası amaç orda düşünce yapın ve karakteri ortaya çıkartmaktır.


    Nasıl anlatsam, inandığın her şeye inanmıyorum. Biliyor musun bir gün gerçekten gideceğim. Neresi onu bilmiyorum. Kuş ölür , sen uçuşu hatırla ...
Toplam Hit: 2350 Toplam Mesaj: 12
psikoloji