Keffaret Orucu İle İlgili Küçük Bir Soru
-
Bu konu çözülmez.
-
Eğer hiç tutmamışsan o gün, karşılığı 1 gündür.
Eğer tutupta elinde olmayan sebeplerden ötürü bozulmuşsa ( sağlık vs gibi ) karşılığı 1 gündür.
Yok canın istedi de bozduysan karşılığı 1 gün değil, bayağı bi tutman gerek. En azından Şafii mezhebinde öyle.
Bende Şafii'yim, ordan biliyorum.
-
Bakara Suresi
185. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. *
186. Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar. *
187. Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar. *
---> Kefaretten, bozmaktan falan bahsetmemiş. Aksine; 185 numaralı ayette çok güzel bir şey belirtilmiş; "Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez."
---> Bozmanın cezasından bahsetmemiş, ama cezası olmadığından da bahsetmemiş. Ya varsa? Hadislere ilmihallere tefsirlere sormalı mıyız?
5 – Maide Suresi 101. Ey iman sahipleri! Size açıklandığında canınızı sıkacak şeylerle ilgili soru sormayın. Kur’an indirilmekte iken onları sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan vazgeçmiştir. Allah Gafûr’dur, Halîm’dir. Bir de mürted(!) bir Müslüman kardeşimizden, abimizden, amcamızdan video var dileyen izlesin, tarzı pek bi ilginç :)
https://www.youtube.com/watch?v=Om_q5VIrNJE
-
sağ altaki Allaha havale et butonu tam bu konu için.
-
maserati bunu yazdı
sağ altaki Allaha havale et butonu tam bu konu için.
ahahah daha önce farketmemiştim onu :d