Kene Nasıl Çıkarılır...
-
Kene Nasıl Çıkarılır
Kene Isırığı
Ağrısızdır.
Birkaç gün sonra kaşıntı veya kenenin görülmesi ile fark edilir.Keneler 1mm - 1cm büyüklükte olabilir.
8 bacaklıdır.
Sert gövdeli(Ixodidae) ve yumuşak gövdeli(Argasidae) olmak üzere iki tipi vardır.
Spiroket, bakteri, parazit,virüs ve riketsia infeksiyonları taşıyabilirler.
http://www.halkhekimi.com/grf/kene_isirigi/3.jpg
Keneler otların uç kısımlarında sıcakkanlı bir canlıya geçmek üzere beklerler.
Dişlerini deriye geçirirler.
Zamk gibi bir sekresyon üretirler.
Kan emerek genişlerler.
Sert gövdeliler 10 güne dek konakta kalır. Yumuşak gövdeliler için bu süre birkaç saattir.
Önlem
http://www.halkhekimi.com/grf/kene_isirigi/4.jpg
Uzun kollu gömlek, pantolon,şapka gibi koruyucu kıyafetler
Açık renk giysiler
Kene kontrolü
Hayvan sahipleri hayvanlarını akarisitlerle uygun şekilde ilaçlamalı
Korunmak için repellent olarak bilinen böcek kaçıran losyon ve kremler dikkatli bir şekilde yara içermeyen sağlam cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek kullanılabilir.
Kenelerin çevrede çok olması halinde mücadele için Tarım İl Müdürlüğünden bilgi alınarak uygun mücadele yöntemleri yapılmalıdır.
Kenenin çıkarılması
Tüm bu işlemlerin profesyonel kişilerce yapılması daha uygundur...
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kaynağı olarak gösterilen ve birçok ölüme neden olan keneler, vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Kenenin vücuttan nasıl çıkarılacağı konusu, uzmanlara ve gazete bürolarına en çok sorulan soru oldu. Uzmanlar, vücuttaki kenenin bir cımbızla dikkatlice tutularak, ezilmeden, sağa sola oynatılarak bir çivi gibi çıkarılması gerektiğini
Isırıktan olabildiğince kısa sürede çıkarılmalı.
Vücuda yapışan kene kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan ( bir pensle sağa sola oynatarak çivi çıkarır gibi ) alınmalıdır.Kene yerinden zorlanarak, döndürerek ve hızlı hareketlerle çıkarılırsa ağız kısmı deri içinde kalabilir.
Kenenin ezilmesi,sıkılması salgılarının deriyi enfekte etmesine neden olabilir.
İşlem sırasında ve sonrasında kene çıplak elle tutulmamalıdır.
-
Dostum çok saol çok saglam bilgiler veriyon yüregine saglık.
-
Abi bak simdi bizim Ailenin yarısı amerikada yasar maine de north carolinede fln bunlara bazen kene yapışıyomuş orda bu kenenin üstüne OJE sürünce bunlar 5 dk sora fln havasızlıktan ölüp kendileri düsüyolarmış valla ne kadar dogru bilemem ama bunu bilen azdır :)
-
vay a.k bugün bacağımda sanki bi dalga varmıymış gibime geldi elim bacağıma gitti geldi okudum bi açıyım dedim ebesinin ananesi kadar bişe var kızarmış hemen acile gidiom a.k
-
Kene çıkarma videosu sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan...
-
Bokee olm sakin ol kene deildir o sakin:)
-
sıcak suya sokun bogulsun :D
-
herşeysanal hayatımı sana borçluyum a.k kenesi herhalde bugün şortla köpek dolaştırırken girdi köpekde olamaz hayatta kendimden çok köpeğe ilaç parası veriyorum bide farketmeseydim virüs dahada ilerlicekmiş :S
-
valla saol sanal kardeş hakketen vesile olmuşun bokeee arkadaşa.
-
Bokee bunu yazdı:
-----------------------------
herşeysanal hayatımı sana borçluyum a.k kenesi herhalde bugün şortla köpek dolaştırırken girdi köpekde olamaz hayatta kendimden çok köpeğe ilaç parası veriyorum bide farketmeseydim virüs dahada ilerlicekmiş :S
-----------------------------Geçmiş olsun abi :)
-
bokee ısıran kenede kırım kongo zımbırtısımı varmış ? yoksa başka bişeymi