Kitap Yazmayı Düşünüyorum
-
Bir saniye. Sen beni çok yanlış anlamışsın. İstediğini, istediğin şekilde yazıp, sünnetli çocuklar gibi eşe-dosta-düşmana- yabancıya gösterebilirsin. Bu benim veya bir başkasının umrunda olmaz. Hafifçe kulağını çekerek sana birkaç öneri vermek istiyorum;
- ''Kitap yazmayı düşünüyorum'' başlığını açıp, özensiz bir şekilde cevaplar yazman çok yanlış değil mi ? Yani eğer bir yazar olmak ve tanınmak istiyorsun fakat, yazdığın yorumlara bir bak. Bu işi (sana göre işi) yaparken dikkat etmen gerekenleri, sadece o eserin içeriğinde kullanmayacaksın. Ağzından ve kaleminden çıkan her kelimede ve cümlede kullanacaksın ki, insanlar senin amacına saygı göstersin. Ne anlatmaya çalıştığını bile anlayamadığın bir insanın yazdığı kitabı alıp okurmusun ?
- Kitap yazmak için paragraflara, noktalama işaretlerine vs. dikkat etmen çok fazla önem teşkil etmiyor. Çünkü konudan sapmadan, akıcı ve anlaşılabilir bir eser meydana getirdikten sonra, anlaştığın yayın evi ile son düzenlemeler yapılıyor. Yani sen kitabı son noktasına kadar tasarlayıp ''Olala'' diye çıkmıyorsun piyasaya. Yazar dediğin kişilerin ardında bir ekip var. Çoğu yazarın, kitabın başında veya sonunda teşekkür ettiği insanlar vardır.
- Son olarak benim sana tavsiye olarak yazdığım cümleden (tavsiye istemene rağmen tersleşmişsin ama) bir hakaret veya küçümseme düşüncesine kapılman çok saçma. Bazı insanlar buraya konu açmak, ailesine sormak veya yayın evlerinin kapılarında sürünmek yerine, sadece oturup yazıyor ve birileri onları buluyor. Bu iş çabalamak ve kazanmak gibi bir doğrultuda ilerlemiyor. Yapılması gerekenler adlı bir listen olmayacak. Öncelikle bunu kafana yerleştir.
Ben 16 yaşımdan beri yazıyorum. Şu an 23 yaşımdayım. Beni şöyle bir silkelesen 100lerce deneme, özlü söz ve birkaç kıytırık hikaye çıkar. Yazarlık, eline kağıdı ve kalemi alıp iki kelimeyi bir araya getirmek değildir. Yazarlık bir hayat felsefesidir. Hayatının her anında olaylara farklı bir gözle bakabilmektir. Araştırırken yazınsallığı diğer elinde tutmaktır. Yazarlık, münzevi bir hayatı gerektirir. Sessizliği. Ben bu nedenle J.D.Salinger'i severim. Yazarlık açık sözlü ve korkusuz olabilmektir. Bu nedenle Chuck Palahnuik'u ve Charles Bukowski'yi severim. Yazarlık takdir etmektir ve önyargısız bir şekilde her yorumu kendine katabilmektir. Anlayacağın yazarlık, tam anlamı ile bir olgunluğu gerektirir. Öncelikle sen kişilik olarak bir yazar olmalısın. Eğer bunu becerebilirsen, sen istemesen de yazdıkların yankı bulacaktır. Bunca erdeme ulaşana dek, merdiven altı atölyelerimizde kalmalıyız. Aksi halde bir soytarıdan ne farkımız kalır ?
Cevap sende, bizde değil.
İnşallah bu yazdıklarım yoluna ışık tutar.
Selametle.