KKTC Üniversitleri Haklında Bilgi Soru-Cevap
-
Arkadaşlar öss nin açıklandığı bu günlerde siz mürit kardeşlerime yardımcı olmak için bu dokumanı hazırlamaya karar verdim. Siteden daha öncede müritl arkadaşlar KKTC üniversiteleri hakkında benden bilgi istemişti msnden. FAkat bu aralar msne fazla giremediğim için pek yardımcı olamadım ve bu dokumanı yazmaya karar verdm. Öncelikle ben kıbrısta gazi magusada dogu akdeniz üniversitesinde okuyorum. neyse başlayalım
Soru: KKtc üniversitelerinin Tc de denkliği varmı?
El-cevap: YÖK tarafından yerleştirildigin için war.
Soru: KKTC üniversiteleri özel mi?
El-cevap: KKTC üniversitelerinden sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi yarı devlet yarı özel üniversite diğerleri tamamen özel
Soru: Eğitim nasıl?
El-cevap: Eğitim güzeldir genel itibariyle. Ayrıca bildiginiz gibi ingilizcedir eğitim dili. Zor değil aslında günlük 1 saatle hazırlığı çok rahat geçer ingilizceyi halledersiniz.
Soru:KKTC üniversitesi kazandık diyelim kayıt nasıl olacagız?
El-cevap: KAyıt olmak için oradaki tüm üniversitelerin Türkiyede kayıt büroları var ayrıca istendiği takdirde direk KKTCdede üniversiteden kayıt olabilirsiniz(benim gibi:)
Soru: KKTCye ulaşım nasıl?
El-cevap: KKTC ye iki türlü ulaşım war. hava yolu ve deniz yolu. hava yolu bildiginiz ucak işte. kıbrısta sadece kullanılan 1 tane havaalanı var oda ercan havaalanı. ercan hava alanı adanın tam ortasında olup tüm şehirlere olan uzaklığı yaklaşık 50 dakikadır. deniz yolu ise hiç kullanmadıgım için tam bilmiyorum ama mersin taşucundan girne limanına feribot seferleri war.
Soru:Kıbrısa kayıt için geldim diyelim nerde kalıcam?
El-cevap: ilk kayıt içn gelen öğrenciler için kayıta geldiklerinde istek üzerine okul otel falan ayarlıyo geçici olarak. havalimanında karşılıyolarda. daha sonradan ise ister yurt ister ev seçim sizin.
Soru: Okul harçları ne kadar çok mu? az mı?
El-cevap: Okul harçları Tc"deki özellere göre uygunlar. ortalamarak dönemlik 4.500 $ dolardır ve bu paranın içine çoğu hizmet dahildir.
Soru: Barınma imkanları nelerdir?
El-cevap: Barınma normal olarak 2 türlü yapılıyo biri yurt diğeri ev. Yurtlar genelde iyidir temizdir. Fiyatlarıda işte dönemlik olarak ortalma 2.500$ dolar tabi 4000likte var 1500lukte var. Diğer seçenek ise evdir. Evler genelde 2 kişilik olarak vardır ve eşyalılardır. Ev kiraları senelik yani 10 aylık olarak ödenir. Kiralarda şehirlere göre değişir. Örneğin ben Gazimagusada senelik 7000 ytl kira verdim, Girnede aynı ev 9000 ytl civarı.
Soru: Hayat pahalı mı? Yaşam nasıl?
El-cevap: KKTCde hayat gerçekten pahalıdır. Sakın harçların Tc"ye göre az olmasına aldanmayn gelince dumura uğrarsınınız. Adada üretim olmadığı için çoğu şey dışarıdan geliyo ve bu yüzden pahalı oluyo, ben kilosu 5 ytlden domates aldığımı biliyorum. Temel gıdanın yanında cafesi restorantıda pahalıdır. Türkiyede orta seviyede bir restoranda 5 kişinin yemek parasına kıbrısta simit dünyasında 3 kişi yersiniz. Haa unutman kıbrısta 3 şey ucuzdur 1. arabalar 2. içki 3.kontor.
Soru: Peki abi ortam nasıl?
El-cevap: Süper!!
Soru: Deniz-kum-güneş üçlüsü varmı?
El-cevap: Herdaim!!
Soru: Orada kıbrıslılar Türkiyelileri sevmiyorlarmış doğrumu? bak bana birşey derlerse döverim!
El-cevap: Yok bee. Kıbrıslılar Türkiyeliler için can atıyorlar. Ama Kıbrısta işlenen suçların %95ini Türkiyeliler yaptığı için haklı olarak kızıyorlar.
Soru: Dersleri parayla falan geçebilirmiyiz?
El-cevap: Walla böle şehir efsaneleri çok. Fakat bu iş her okulda olmuyo mesela doğu akdeniz sittin sene yapamazsın böle birşeyi yarı devlet oldugu için. Ama duyduğum rivayetlere göre diğer bi kaç okulda oluyormuş.
Soru: En güzel şehir hangisi? Hangi okulu tavsiye edersin?
El-cevap: Walla her şehir ayrı bi güzel. Magusa yani dogu akdenizin oldugu şehir bence en ideal şehir. Ne büyük ne küçük zaten daü kıbrıstaki en tassaklı üniversite her imkan yönünden. Lefkoşada Yakın doğu var bu okulda en iyi 2. okuldur gibi birşeydir. lefkoşa büyük oldugu için bazen sorun oluyo. Okulda genel itibariyle iyidir. Kampusu falan iyidir paranın geçtiği okuldur;). Sonra girnede girne amerikan vardır. girne en canlı şehirdir resmen kaynar kaynar:) ama işte okulda bi halt yok kampus yok 3 5 tane binayı üniversite yapmışlar. sonra güzel yurtta odtu vardır, güzel yurt gerçekten yeşillik olarak güzeldir ama hayat yoktur. okul şehirin dışındadır, tepenin üstündedir ulaşım problemi olabilir. bide lefke avrupa var, lefkededir Allah lefkeyede lefke avrupayada düşürmesin :) BEnim nacizane tavsiyem diğer öğrencilerinde olduğu gibi Doğu Akdenizdir. Kıbrısa gelecek warsa ne yapıp etsin DAUye gelsin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar geldikçe yazarım yine sizde sorunuz varsa yazın cevaplamaya çalışırım:)
-
burada benim olsun editlerim ;))
-
Ben belki gitmeyi düşünüyorumda bilgilendirdiğin için teşşekkür ederim
-
yaw bu kıbrıs unıversıtelerının cogunda puan yokmus parayı bastırıp ıstedıgın bolumde okuyomussun
-
abi şöyle kesin kesin yorumlar yok mu deli oluyom ya :D Abi nerden biliyon geçinemeyceğini? Orası muş mu giden dönmüyo mu? Çok tanıyom kıbrısta paşalar gibi okumuş memur çocuğu.. O biraz öğrenciye bağlı bişe..
-
eline sağlık iyi yazmışsın...
bunca senedir Girne'de yaşıyorum,evet ev fiyatları pahalı ama evleri senelik kiralayacaksın diye bir kaide yok...
kıbrıslıların yarısından fazlası türkiyeden gelenlere önyargılıdır,çalıştığım işyerinde çok fazla karşılaştım..
ayrıca doğu akdeniz üni.kaliteli bir okul ama Magosa'da yaşanmaz, terkedilmiş şehir gibi :)
-
hacılar kıbrıs üniversitelerinde puan yok die birşey yoktur tcdeki devlet üniversitesine yök nasıl yerlestiriyorsa kıbrıs içinde
aynısı gecerli. paralı puansız okuma mevzusu bundan 15 sene evvelmiş şimdi yoktur. öss girip puanını alıp giriyorsun.
ayrıca hayat pahalı gecinmek her babayigidin harcı değil. kıbrısa gelen öğrenci rahat yasaması için sadece cep harclığı olarak minumum aylık
850 ytlyi gözden çıkarsın da gelsin
-
dirtymind bunu yazdı:
-----------------------------hoca eline sağlık iyi yazmışsın...
bunca senedir Girne'de yaşıyorum,evet ev fiyatları pahalı ama evleri senelik kiralayacaksın diye bir kaide yok...
kıbrıslıların yarısından fazlası türkiyeden gelenlere önyargılıdır,çalıştığım işyerinde çok fazla karşılaştım..
ayrıca doğu akdeniz üni.kaliteli bir okul ama Magosa'da yaşanmaz, terkedilmiş şehir gibi :)
-----------------------------:) haklısında kira konusunu öğrenciye öyle verdikleri için yazdım tabi ki aylık verenlerde çıkıyo az da olsa.
önyargı meseleside dedigim gibi Türkiyellerin yaptıkları için.
tabi girne magusadan büyük hareketli ama magusa okulun konumu ile falan yine en iisi diye düşünüyorum
-
Herşeye rağmen, İstanbul gibisi yok :)
-
dirtymind bunu yazdı:
-----------------------------ayrıca doğu akdeniz üni.kaliteli bir okul ama Magosa'da yaşanmaz, terkedilmiş şehir gibi :)
-----------------------------öhööm öhöömm! doğduğum büyüdüğüm şehirdir kendileri efendim lütfen :) ben sizi bi gün gezdireyim en iyisi toplanak...
da bi sorun var ben orda deilim :D
-
lemar bunu yazdı:
-----------------------------dirtymind bunu yazdı:
-----------------------------ayrıca doğu akdeniz üni.kaliteli bir okul ama Magosa'da yaşanmaz, terkedilmiş şehir gibi :)
-----------------------------öhööm öhöömm! doğduğum büyüdüğüm şehirdir kendileri efendim lütfen :) ben sizi bi gün gezdireyim en iyisi toplanak...
da bi sorun var ben orda deilim :D
-----------------------------evet hacı okullar acılsın gelekte bi toplanak kapalı marasta ;) 1. TBT çıkartması yapak :))