folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Kötülük Üzerine Sorular

Kötülük Üzerine Sorular

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

bu sorunun tam cevabını asla alamazsın. bize bi olay söyleki ordaki iyi mi kötü mü yorum yapalım. aynı hareket farklı olaylarda iyi ya da kötü imalara sahip olabilir. çok geniş bi soru sormuşsun kardeşim. biraz daralt bence

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trabs0n
    trabs0n's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Hayatta kendi çıkarların doğrultusunda yaşarsın kendi benliğinden başka hiç bir şey düşünmezsin.

Kendin için  yaptığın olumlu herşey senin için iyilik Karşındakinin çıkarını gözardı etmediğin için kötülük olur. 

Bir olayda iyilik ve kötülüğü aynı anda görebilirsin sadece tarafları farklıdır.

AğLıyor musun? Diye soruyor bide Mal!!! Yok ben gözümden işiyorum !.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Biocyte
    Biocyte's avatar
    Erkek
    Caliber bunu yazdı:
    -----------------------------

Kötülük nefsimize uyduğumuz zaman gerçekleştirdiğimiz şeylerdir. İyiliği vicdan yapar kötülüğü ise nefis. Eğer kötülük yapıyorsan o anlık nefsine uymuşsundur yani vicdanını yenmişsindir. Peki vicdan hiç kötüyü istemez mi diyeceksin ki bir felsefe hocamla tartışmıştık bunu istemez. Vicdan sadece iyiyi ve olması gerekeni ister yani iyi olanı kötü yoldan elde etmek iyilik olmaz, nefse uymak olur ve kötülük olur. Herkesin vicdanı ve nefsi vardır ki dolayısı ile her insan iyilik ve kötülük yapabilir. Yani benim vicdanım yok demek saçmadır.

Bu kadar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

Volaris bunu yazdı:

Prometheus bunu yazdı:

bende vicdan yok hoca. empati var. vicdanı falan karıştırmayalım şimdi.

Çift yönlü empati kurarak,tecavüz olgusunu açıklamanı istiyorum.

tecavüze karşıtım ve yapmıyorum. sebebi umrumda değil. ben buyum.

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

Caliber bunu yazdı:

Kötülük nefsimize uyduğumuz zaman gerçekleştirdiğimiz şeylerdir. İyiliği vicdan yapar kötülüğü ise nefis. Eğer kötülük yapıyorsan o anlık nefsine uymuşsundur yani vicdanını yenmişsindir. Peki vicdan hiç kötüyü istemez mi diyeceksin ki bir felsefe hocamla tartışmıştık bunu istemez. Vicdan sadece iyiyi ve olması gerekeni ister yani iyi olanı kötü yoldan elde etmek iyilik olmaz, nefse uymak olur ve kötülük olur. Herkesin vicdanı ve nefsi vardır ki dolayısı ile her insan iyilik ve kötülük yapabilir. Yani benim vicdanım yok demek saçmadır.

nefis ne hoca? ne olduğu belli olmayan kavramlarla hiçbişey açıklanamaz. vicdan ne? bunlar hep muallak soyut şeyler. şeyler diyorum çünkü tanımlanamıyor bile.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

RaAmLis bunu yazdı:

iyilik zaten normal olması gerekendir

normalde iyi bir kişiliğe sahip olman gerekir.

kötülük ise anormal olandır.

ışık ve karanlık gibi karanlık ışığın varolmaması durumudur.

nasıl bir çok katı cismin bulundugu yere bir noktadan ışık tutarsan karanlık kısımlar kaldıgı gibi insanda böyledir sen karsındankini iyi görebilirsin ama onunda içinde senin goremedğin karanlıkta kalan kısımlar vardır.

gerçi konuyla alakasız bir yorum oldu ama neyse

iyiliği normal, kötülüğü anormal yapan nedir? belki de kötülük normal olan? bunu nasıl tayin edebilirsin ki?

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Erkek

İyilik ve kötülük sıfatları toplumların veya kişilerin anlayışlarına ve yargılarına göre şekillenir.

Bana göre bir insanı din dogmasından kurtarmak iyilik yapmaktır fakat bir dindara göre bu bir kötülüktür.

İyilik ve kötülük arasında ki sınırı belirleyen çizgi tamamen kişinin düşünce biçimidir.

Amma velakin çağımızda iyilik ve kötülük tanımı kişinin düşünce biçiminin kontrolü altında değil, toplumun düşünce biçiminin kontrolü altındadır.

Yani bana göre iyilik ve kötülük tanımları bir suya benzer, nasıl bir kaba (kastedilen düşünce yapısı) koyarsan o şekile bürünür.

Bundan 2300 yıl kadar önce Çinli filozof Chuang Tzu, rüyasında bir kelebek olduğunu görmüş ve uyandıktan sonra şu soru üzerine düşünmüştü: Chuang Tzu kimliğimle, kendimi rüyamda bir kelebek olarak mı görmüş olduğumu, yoksa aslında şu anki kelebek kimliğimle kendimi rüyamda Chuang Tzu adlı bir adam olarak mı görmekte olduğumu nasıl ayırt edebilirim?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    osmaman
    osmaman's avatar
    Erkek
    bir şeyin iyi yada kötü olması yapılan hareket değil yapma amacıdır. Örnek verirsek adamın biri atıyla yolculuk yaparken yorulur ve bi çeşme başında durur. Fakat atını bağlayacak bişey bulamaz ve yere kazık çakarak atını oraya bağlar. giderken başkalarıda sıkıntı yaşamasın diye kazığı orada bırakıp gider. Daha sonra başka biri oraya su almaya gelir ve yerdeki kazığı,göremez ve takılıp düşer. Kendi kendine söylenip kim koydu buna buraya der ve başkasıda takılıp düşmesin diye kazığı oradan söküp atar. şlmdi söyleyin burda kötü kim?

İmza mı? O da ne demek?
Toplam Hit: 6961 Toplam Mesaj: 39