Kredi Kartı Borcunu Bozuk Para İle Ödeme?
-
tarzan bunu yazdı:
-----------------------------
Arkadaş bozuk para para değil mi? Paranın kıymetini bilin arkadaş o ne öyle aşağılar gibi yorumlar yazmışsınız. Para darphaneden çıkmış mı? çıkmış. 100 lirasıda 10*10 lirasıda 100*1 lirasıda 100 lira ediyor mu ediyo.
Tabi herkes dolar zengini amk benjaminin kölesi oldunuz Atanın olduğu parayı beğenmiyorsunuz.
Bende otobüslerde çalışıyodum bursada bozuk para veriyodum beğenmeyini indiriyodum. Şikayet numarasısnıda yazıyodum veriyodum eline al şikayet et diyodum.
Ayıp arkadaş ayıp. Bunun konusu bile saçma. Götür bütünlettir öyle öde. Hiç bişey bilmiyorsan benzinliklere götür rica et bütünlesinler.
@patates
yazmışsın insan bi bakar.
http://www.yaklasim.com/mevzuat/dergi/makaleler/199310127.htm
"B. MAL BEDELİ OLARAK PARA
Ekonomi ilmine göre para; genel bir "mübadele ve ödeme" aracıdır. Borçlar Kanu-nu'nun 83. maddesinde, "Mevzuu para olan borç memleket parası ile ödenir" hükmü yer almaktadır. Türk Ticaret Ka-nunu'nun1. maddesinde, "Türk Ticaret Kanunu, Medeni Kanunun ayrılmaz bir cüz'üdür" denildikten sonra, ticari şekilde işletilen herhangi bir müesseseyi ilgilendiren muamele, fiil ve işlere dair diğer kanunlarda yazılı hususi hükümlerin dahi ticari hükümlerden madut bulundukları açıklanmış olduğundan, Borçlar Kanu-nu'nun 83. maddesi hükmünün ticari menkul mal "alım-satım" akdinde de kabiü tatbik olduğunun kabulü gerekir.
BK'nun 83. maddesinin 1. fıkrasına göre, konusu para olan borç, münhasıran "memleket parası" yani "Türk lirası" ile ödenmesi gerekir. Bu da "kağıt" veya "madeni" paradır.
Maddenin ikinci fıkrası ise (BK.Md. 83/ f.2), "yabancı memleket parası (döviz) ile ödeme" şeklini hükme bağlamış bulunmaktadır. Sözkonusu hükme göre, taraflar, ödeme mahallinde kanuni rayici olmayan bir para üzerinden sözleşme yapmışlar ise, o sözleşmede de "akdin harfiyen icrası" veya "aynen ödenecektir" kelimeleri ya da bu anlamlara gelen sair ibareler kullanmış iseler, borç, vadenin hulul ettiği tarihteki rayici üzerinden o memleket parası ile ödenir. Hiç şüphesiz ki, yabancı para (döviz) üzerinden ödemede borcun muaccel olduğu gündeki kur esas alınmak suretiyle bir hesaplama yapılması ve bu kur tutan "Türk parası"na hükmedilmesi gerekir. (2)
Taraflar arasındaki sözleşmede "aynen" veya "harfiyen ödeme" şekli öngörülmüş ise, borçlu, sözleşmede yazık "yabancı memleket parası" yani (döviz) ile aynen ödemede bulunmak suretiyle ancak borçtan kurtulabilir. Türk parası ile ödeme yapamaz, borcunu, yabancı memleket para-sf îte ödemek zorundadır. Yeter ki tarafların bu yoldaki gerçek iradeleri, sözleşmemetninden anlaşılmış olsun. 23.1.1990 tarihli "Resmî Gazete" de yayınlanan 3678 sayılı bir kanunla Borçlar kanu-nu'nun 83. maddesine üçüncü fıkra olarak, "yabancı para borcunun ödenmemesi halinde alacaklı, bu borcu vade veya fiili ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenmesini isteyebilir" hükmü ilave edilmiş bulunmaktadır. (3)
Şu anda memleketimizde uygulanmakta olan ekonomik sistem ve mevzuat icabı, bir kimsenin üzerinde "döviz" bulundurması suç olmaktan çıkarılmıştır. Bu itibarla, borçlarını Türkiye'de (döviz) karşılığı ödeyecek olan şahıslar son derece azdır ve bu nedenle de kanaaümızca, BK1 nün 83. maddesinin 2. fıkrası hükmünde yer alan (döviz, yabancı para) ile "aynen ödeme" hükmü -normal ekonomik dönemlerde- bir derecede anlamını kaybetmiştir diyebiliriz.
Not: BK=Borçlar kanunu
"
Özün sözü memleketimizin parasını bozuk para diye aşağılamayın. Para paradır. Ha nezaketen bütünler götürürsün o ayrı konu.
-----------------------------yazdım sen paylaşmışsın birşeyler yine bakmıcam.
gereksiz ve fazla ayrıntı bir bilgi
-
@patates
ister bak ister bakma hoca doğrusu budur. Borçlar kanunun 83. maddesinde memleket parası ibaresi var. Kimse parayı madeni, kağıt diye ayıramaz, kabul etmiyorum diyemez.
-
1 lirayı bütünlüyorlar. 5 kuruş 10 kuruş işlerine gelmiyor. en kısa zamanda götürcem bankaya.
-
Merkez bankası alıyor bozuk paraları. Şimdi bizim istasyonların bazılarında kiosk cihazları var. Madeni ve banknot her ikisiylede bilet satışı ve kart dolumu yapan cihazlar. Bunların içinde biriken bozuk paraları merkez bankasına götürüyor bizim şefler .Tümlettiriyor. Binliranın üstünde bozuk para götürüyorlar. Merkez bankası alır yani
-
en garantisi al yanına bi gün 40 lirayı bakkal bakkal yol üzerinde 5 lira bütünün varmı abi de parayı bozmazlar ama bozuk parayı görünce gözleri fal taşı gibi açılır ibnelerin öyle öyle yedirt ertesi günde diğer 40 lirayı öyle yaparsın bi ara bendede o kadar bozuk oldu böyle böyle erettim
-
cnt bunu yazdı:
-----------------------------
ödeyemezsin hesabınada yatıramazsın kabul etmiyolar bütünlet getir diyolar.
-----------------------------Mecburen alıyoruz hacı kartıma yatır dedikten sonra yapacak birşey yok :)
-
vakti zamanında halkbank'a faturalar için yaklaşık 300-400 lira kadar bozuk para götürmüştüm,bu kadar bozuk parayı alamayız ihtiyaç yok dediler..yapılan tüm işlemleri iptal edin deyip çıktım bankadan.
Müşteri hizmetleriyle görüştüm , öyle bir durum sözkonusu olamaz neden almadılar dedi,şikayet formu doldurdular vs ,ertesi sabah önce bankadan telefon geldi bir yanlış anlaşılmadn dolayı işlem yapılmamış herhangi bir kaybınız olduysa karşılayalım dediler, aynı bozukparalarla ödemeleri aldılar ..iki gün sonra müşteri hizmetleri tekrar aradı yaşanan problemden halen şikayetçi misiniz diye ..bu kadar duyarlı olacaklarını tahmin bile etmemiştim..
-
git onları daha da bozuk haline getir.5 kuruş olarak yatır hepsini.hayatının eğlencesi olur.biz bi kere karfurda 1tl'lik ürünü 1 kuruşlarla ödemiştik.ondan 1 gün sonra gidip 0.59 kuruşluk bi ürün alıp 60 kuruş verdik 1 kuruşumuzu istedik.kasiyerin yüz ifadesi hala gözümün önünde
-
Gotunuzden uydurmayin ak artik bankalar demir kumbara veriyorlar bozukluklarini atiyorsun birinkince goturuyon sayiyorlar hesabina aktariyorlar.bozuk parayla bizim burdaki bankalarda her turlu is yapiliyor sizin oradaki elemanlari bilemem.hicte gocunmuyorlar.