Kuran'da Cehennem
-
nurulmac11 bunu yazdıDrKill bunu yazdınurulmac11 bunu yazdı
DrKill bunu yazdıHocam niye yaratıcı'nın ilk olarak kendisine inanılıp inanılmadığını ön şart olarak koşması saçma geliyor?
Geçen gün kendi yaşadığım bir olayı anlatayım.
Bir dişi kangal köpeğimiz var. Annem yemek yerken hep kızdırır. Ama 3 senedir yanımızda olmasına rağmen bana hiç saldırmamıştı yemek yediği zamanlarda. Geçenlerde bir yerden boynuz bulmuş kemiriyordu. Annem'e de yemek yerken bir gıcığı var anında saldırıyor köpek. Bende alayımda ağzından köpek mikrop kapmasın dedim. Bana öyle bir saldırdı ki bi anlık olsa köpeğimizden soğudum.
Köpekten, kediden bile sadakat gelmediğinde sokağa atan, soğuyan bir yaratığız bizler. Bu yaratıklardan biri olan sana göre Allah'a sadık olmamamız (Allah(cc)'a inanmamamız) nedeniyle cehenneme atılmamız saçma mı ?
Bana göre çok mantıklı. Sahibi olduğun şeylerin sana sadık olmadığı zaman, o şeylere neler yapacağını sen düşün. Sahibi olduğun şeyleri düşünme sadece. Mesela annen diyelim seni küçük yaşta aşırı derecede dövseydi, sokağa atsaydı, evi terk edip başkasına kaçsaydı, ona ne olursa olsun , büyüdüğünde kol kanat gerer miydin? Allah (cc) nün emirlerine uymak demek ona sadakatını belli etmek demektir. Ama bu emirlerden en büyüğü olan ona inanmak, ona en büyük sadakat göstergesidir.
sahip olduğum şey bana naparsa yapsın kelimenin tam anlamıyla naparsa yapsın, elimde güç olsa bile asla onu sonsuza dek yakıp yanmasını izlemezdim. bunu benim ne yüreğim kaldırır ne vicdanım.
söylediğin cevap hiç samimi değil ya da gözünde canlandıracak yeterli örneği bulamadığım için böyle söylüyorsun. Bilmiyorum artık ama şu var ki bu dünya'ya gelmemiz yaratılış amacımızla ilgili. O konulara girmen lazım. Muhtemelen aradağın cevap orada gizlidir. Gerçi o konularda ayrı derin konular. Bizim aklımız bazı konulara erecek kadar iyi değil. Dünya'da mikroorganizma kadar küçük canlılarız. Dünya dediğin bir sisteme bağlı sistem galaksiye galaksi evrene bla bla bla. Bu kadar büyük bir sistemde herşeyin sana göre mantıklı bir cevabını bulabileceğini bekleme. Zira böyle bir sistemde herşeyi anlayabilmemiz bu kapasitemiz ile IMKANSIZ.
Var olan, yaratılan sistemi bile milyar yıldır anlayamamamıza rağmen, Allah(cc) her emirinin BİZE göre bir mantıklı açıklamasını anlamakta beklenemez.
Soruna cevap vermekten kaçınmak için bunları yazmıyorum. Zira cevaplayabilek kadar yeterli bilgi birikiminede sahip değilim. Ama anektod olarakta belirtmek istedim.
O konulara girmeden önce Niye yaratıldık? Nereden var olduk? Kâderimiz belli ise niye sınanıyoruz gibi sorularıda araştırman lazım.
cevap vermekten kaçınmak için yazmıyorum demişsin ama tam anlamıyla yaptığın bu usta. o sitede zamanında aklıma takılan her şeyi araştırdım ve internetteki en saçma dini kaynak gerçekten.
senin dediklerine gelirsek amenna insan aklı her şeye ermez ama aklımın ermeyeceği şeyler varken ben neden kurana güvenip de ona inanayım ? kuran da aynı şeyi söyler incil de afrikalı kabilelerin inandıkları da. hepsi çıkış yolu bulamayınca her şeyi de bilemeyi orası iman der. bu mudur gerçekten ? sadece kuranın doğru olduğuna inanır ve iman ederim ya da etmem ? olay bu kadar basit bir tercih meselesi mi ? eğer bir yaratıcı olsa kendini bu kadar geri çekip onu bulmayı bu kadar zor kılıp, sonra da kendine inanmayanları cehenneme atar mıydı ?
Ben sana zaten direk sorgulamadan inan ya da inanma demiyor. Öyle birşey mi yazdım acaba? Yoo yazmamışım.
Demek istediğim şey şuydu. Senin sorduğun sorulardan önce sorulması gereken şeylerde var.
Ayrıca 100 Şeyi anlayıp 3 şeyi anlayamamak o şeyin yanlış olduğunu göstermez. Ben bunu söylemek istedim. Çünkü orada 100 şeyden herkes kendine göre mantıksız birşey çıkarabilir. Sonuçta niye erkekler birden fazla kadınla evlenebiliyor? Kimisi bunu mantıklı görmez. Kimisi niye içkinin yasak olduğunu sorgular.
Zaten diğer ibrahim dinleri bu yüzden değiştirilip tahrip edilmedi mi? (yahudilik, hristiyanlık)
Herkes kendi mantığına uyanı doğru, kendi mantığına uymayanınıda değiştirip kendi doğrusu yaptığından dinler değişmedi mi?
Bunu demek istiyorum. Her zaman dinler indi ve her insanın kendine göre mantıklı bulmadığı emirler vardı o dinlerde. Benim betimlemek istediğim şey buydu.
Hiçbir yazımda;
belirttiğim internet sitesinin tamamiyle mükemmel bir kaynak olduğunu ne de senin sorgulamadan inanman gerektiğini belirtmedim.
Yazdıklarımı çarpıtmamanı diliyorum.
Seni inandırmaya çalışıyormuşum casına bir hava katmışsın bana cevap verirken cidden rahatsız edici bir davranış.
DrKill tarafından 19/Haz/14 01:45 tarihinde düzenlenmiştir -
yanlış anlamışım kusra bakma usta şimdi anladığım kadarıyla sen diyorsunki kitaptaki her şey bizim mantığımıza uymayabilir uymak zorunda da değil diyorsun sadece ? inanç konusuna falan girmiyorsun
-
nurulmac11 bunu yazdı
yanlış anlamışım kusra bakma usta şimdi anladığım kadarıyla sen diyorsunki kitaptaki her şey bizim mantığımıza uymayabilir uymak zorunda da değil diyorsun sadece ? inanç konusuna falan girmiyorsun
Aynen bunu diyorum hocam. Herşey bizim mantığımıza uysaydı zaten biz yazmış olurduk, inançlarla ilgili kitapları. Kendi yazdığımız kitaplar olurdu o kitaplar.
-
Allah a ve cennet cehenneme inanmiyorsunuz hemde allah a sitem edip cehennemden korkuyorsunuz
İsin komigi inanmadiginiz seye niye böyle tepki veriyorsunuz?
-
futurist bunu yazdı
Allah a ve cennet cehenneme inanmiyorsunuz hemde allah a sitem edip cehennemden korkuyorsunuz
halen araştırıyorum. hiç bir şeye kesin gözüyle bakmıyorum bazı kesim gibi. bu da mı suç oldu ?
-
nurulmac11 bunu yazdıfuturist bunu yazdı
halen araştırıyorum. hiç bir şeye kesin gözüyle bakmıyorum bazı kesim gibi. bu da mı suç oldu ?
Oyleyse tamam ama internetten arastirmak kafani karistirir. Kuran tefsiri oku. Adam akilli din bilgini bul direk git sorularini ona sor. Yemek tarifinde bile bir suru problem oluyor
-
futurist bunu yazdınurulmac11 bunu yazdıfuturist bunu yazdı
Oyleyse tamam ama internetten arastirmak kafani karistirir. Kuran tefsiri oku. Adam akilli din bilgini bul direk git sorularini ona sor. Yemek tarifinde bile bir suru problem oluyor
onu da yaptım. abiler denilen kesimle, din hocalarıyla konuştum. ve abiler dediğim kişiler de söylediğin gibi tefsirlerden açıklamaya çalıştılar. şu adamın said nursiydi sanırım onun tefsirlerinden falan. internetten araştırmamın da bir zararı olacağını düşünmüyorum illa bilgili insanlar da vardır.
-
Bir şey farkettim. Yazdıklarını tekrar okumadan önce şuna karar verelim 'inanmak'tan kasıt;
1-) Allah'ı ruhsal, akli, kalbi vb.sensörlerle yakalayıp yakalamama durumuna göre oluşmuş olumlu ya da olumsuz kanaat olarak mı görüyoruz.
Yoksa;
2-)Allah'ın varlığını ve indirilen kitaplardaki ayetleri 'kabullenme ya da inkar etme' olarak mı?
Yani bu her insana ait ve özgür olan iradenin bir çeşit tercihi aslında..
senin derlediğin ayetleri tekrar tekrar okuyorum ortada 2. şıkta olduğu gibi kabul etme ya da inkar etme durumu var. İçindeki sensör ya da radar (ne dersen artık) Tanrıyı yakalamıyorsa bundan sorumlu tutulacağına dair ben yazdıkların arasında bir ayet, sure görmedim ve ateistler şu konuda kendilerine karşı samimi olmaları gerekir. Gerçekten radarınıza takılan bir şey olmadı mı? Yoksa 2. şıktaki gibi 'inkar etme' yi mi seçtiniz?
İçlerinden kim: "Ben, O'ndan başka bir ilâhım" derse, biz ona cehennemi ceza olarak veririz. Zalimleri biz böyle cezalandırırız.(ENBİYA/29)
Kim de âyetlerimizi yalanlar ve onlara karşı büyüklük taslarsa, işte onlar cehennemliktirler ve orada ebedî olarak kalacaklardır. (A'RAF/36)
İnkâr eden ve âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar, cehennemliktirler. (MAİDE/10)
Siz ve Allah'dan başka taptıklarınız, cehennemin yakıtısınız; oraya gireceksiniz. (ENBİYA/98)
-
makets bunu yazdı
Bir şey farkettim. Yazdıklarını tekrar okumadan önce şuna karar verelim 'inanmak'tan kasıt;
1-) Allah'ı ruhsal, akli, kalbi vb.sensörlerle yakalayıp yakalamama durumuna göre oluşmuş olumlu ya da olumsuz kanaat olarak mı görüyoruz.
Yoksa;
2-)Allah'ın varlığını ve indirilen kitaplardaki ayetleri 'kabullenme ya da inkar etme' olarak mı?
Yani bu her insana ait ve özgür olan iradenin bir çeşit tercihi aslında..
senin derlediğin ayetleri tekrar tekrar okuyorum ortada 2. şıkta olduğu gibi kabul etme ya da inkar etme durumu var. İçindeki sensör ya da radar (ne dersen artık) Tanrıyı yakalamıyorsa bundan sorumlu tutulacağına dair ben yazdıkların arasında bir ayet, sure görmedim ve ateistler şu konuda kendilerine karşı samimi olmaları gerekir. Gerçekten radarınıza takılan bir şey olmadı mı? Yoksa 2. şıktaki gibi 'inkar etme' yi mi seçtiniz?
İçlerinden kim: "Ben, O'ndan başka bir ilâhım" derse, biz ona cehennemi ceza olarak veririz. Zalimleri biz böyle cezalandırırız.(ENBİYA/29)
Kim de âyetlerimizi yalanlar ve onlara karşı büyüklük taslarsa, işte onlar cehennemliktirler ve orada ebedî olarak kalacaklardır. (A'RAF/36)
İnkâr eden ve âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar, cehennemliktirler. (MAİDE/10)
Siz ve Allah'dan başka taptıklarınız, cehennemin yakıtısınız; oraya gireceksiniz. (ENBİYA/98)
hocam bi sik anlamadım ne demeye çalıştığından sorduğum sorularla yazdığın arasında en ufak bir bağlantı kuramadım. yarın lys olduğu için benim mi kafa gidik sen mi bişeyler saçmaladın bilmiyorum artık.
-
HolyOne bunu yazdı
Daha yeni dinci arkadaslarla muabbetini yaptık, diğer dinlere mensup olanlar iyiyse kısa süre cehennemde yanıp cennete gidecek diyorlardı. İslamdan eskide yaşamış afrika kabilelerini fln sorunca onlar sadece figuran, dekor gibi bişey diyorlar.
hoca, Kuran'da doğrudan adı, hikayesi geçen 26 peygamber var, kuvvetli olmasa da hadislerde toplam 124k peygamber gönderildiği rivayet edilir. Hal böyleyse tebliğ için emin ol Ugandalıların bile kapısı çalınmıştır. Ama yine de ayet açık bir şekilde soruna cevap vermiş.
"Biz bir peygamber göndermedikçe hiç kimseye azap etmeyiz." (İsrâ Sûresi, 15)