Led İle Aydınlatma Devresi Yapımı
-
ledleri seri sekilde birbirine bagla beyaz demissin ozaman voltaj 3.2 volt tur 3 adet birbirine baglandıgı zaman 9.6 volt yapar buna 180 ohm direnle calıstırabilirsin bunun voltajı 12 volttur direnc baglamassan 9 volt ile bu seriy calıstırabilirsin seri baglıyarak dusuk akım cekeceğin için pil cabuk bitmez ama sunu yaparsan paralel baglantı voltaj yerine akım paylasılır ozaman su sorun acıga cıkar ki buda 0,2 mA * 3 olacagı için pilin omru fazla olmaz
eger anlamadıysan sana baskı devre için bi sema gondereilirim kullanabilirsin
ledle ilgili baska bilgi isteyen olursa bu iş ile ugrastıgım için yardımcı olmak isterim 8 aydır ledle mekan aydınlatması yapıorum ilgilenen arkadaslara
-
arakdasın biride 220 ile ledlerin calısacagını soylemiş ama bilgi yanlısdır lederin omrunu 75000 saatten 1000 saate kadar dusurebilir dikkatli olun carpılmayın en dogru voltaj 12 volttur ledler için bilginize
-
bu dirençleri kullanarak yaparsın hoca..

bunlar tek sarımlık dirençlerdir.. daha dada güçlendirilebilierler..
merak etme elektronikte herşeyin bi çözümü vardır
-
ya ben elektronikten elektrikten hiç anlamam. Lehimi abim yaptı. Akşam adaptör aldık geldik. 12 v lık. Elektronikçiye danıştık. adam kağıda bi şekil çizdi abim o şekilden yola çıkıp yaptı. Yandı güzel ışık veriyor ama ben geliştirmek istiyorum. Şimdi bu ledler 3.5 v lıkmış. bunların bide ufağı varmış sanırım. Işığı böyle dağıtan cinsleri sanırım. 1 -1.5 v filan. onlardan 50-70 tanesi bi odayı aydınlatırmı?
Anlayacağım şekilde bi devre şeması çizen olurmu?
adam öyle basit anlattı ki elektronikçideki. üç tane led çizdi kısa bacak uzun bacak. + lar - lere bağla en uçta boşta kalan - uca direnç at. bundan 4 tane yap 3erli. en sonunda bütün +ları + adaptör ucuyla bütün -leride - adaptör ucuyla lehimle tak fişi bitir işi oldu valla :D
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Fotoraf-0004.jpg
-
220 voltu lede takta cıss patlasın.1 led en fazla 12 volta dayanır oda sonradan bozulur adam gibi direnç olmazsa.bir odayı aydınlatacağını sanıyorsan yanılırsın.hani . odayı filan aydınlatmaz.
çok basit şeyler bunlar. mesela odanın ışığının ne kadar az-çok yanmasını sağlayan devre var onu yap.elektriğe zam geldi bugünden itibaren. ben haftasonu yapmayı düşünüyorum malzemeleri alıp. lambanın ışığını prizden potansiyometre ile kısıp daha az yanmasını sağlarım :)))
ayrıca o adaptör trafodan gelen AC voltu DC ye çevirdiği için saat daha çok dönüyor :)
-
mayrip bunu yazdı:
-----------------------------ayrıca o adaptör trafodan gelen AC voltu DC ye çevirdiği için saat daha çok dönüyor :)
-----------------------------doğru mu bu? inanmam .
zira yakan belli, yakılan belli. devre en fazla yaksında hadi 1w yaksın.
-
FiLoZoF bunu yazdı:
-----------------------------
mayrip bunu yazdı:
-----------------------------ayrıca o adaptör trafodan gelen AC voltu DC ye çevirdiği için saat daha çok dönüyor :)
-----------------------------doğru mu bu? inanmam .
zira yakan belli, yakılan belli. devre en fazla yaksında hadi 1w yaksın.
-----------------------------ne sandın. DC voltu doğru düzgün kullanan varmı? çok pahalı bir enerjidir. 12 voltt küçük birşey modemin adaptörü gibi :) ama yinede döndürür.(sırf saati döndürüyor diye üst kattakilerle sınırsıza geçemedik bu yüzden çok dönüyormuş saatleri gerizekalı dolabın çalışıyor diyorum anlamıyor) havya mesela çok yakar.kullandığımız makinalar 220 AC ye takılır ama makina içindeki doğrultucular DC ye çevirip öyle çalıştırır örn: ütü. ör: saç kurutma makinası.
-
valla az evvel elektrikçiye sordum devreden bahsettim yok öyle bişey dedi senin yaptığın tasarruf sağlar dedi
+
piyasada 75.000 saat ömürlü led aydınlatmalar var. Ve hepsinde de enerji tasarrufu sağladığı belirtiliyor. Dediğin şeyde bi yanlışlık olduğu kanaatindeyim.
+
Bahsettiğin cihazların üzerinde derki 220 ac 1300w örneğin. 1300w sarfiyatını gösterir. benim yaptığım devre en fazla ki bilim teknik dergisinden aldığım şemaya göre 1w tan daha az yaktığını belirtiyor 1w diyelim biz. Bu durumda tasarrufun ağababasını yapıyor bu alet.
-
arkadaşım senin yapacağın en ideal iş o letleri mercekli almak bu 1. diğer konu ise eğer letlerin ışık verme oranları düşmesin diyorsan adaptör olayını çok uçlu alıp her bir paralel devreye ayrı ayrı vermelisin( 3v, 6v, 9v 12v çıkışlıları dirençle düşürebilirsin) böylece ışık şiddetleri düşmemiş olur. köprü diyotlar değişir ve kullanacağın diyot 1N 4001 olmalıdır yada gidersin hazır köprülenmiş diyot alırsın bunlar ufak şekildedir ve senin normal diyotlarla yapmandan çok daha az yer kaplar.2 diyotla yaparsan yarım dalga 4 diyotla yaparsan tam dalga doğrutma devresi yaparsın birde çıkışlarına kondansetör koydunmu bundan doğrusu olmaz.( Teknik bilgidir) Aydınlatma konusundada sen eğer el fenerlerinin kafa kısmında bulunan parlak yansıtıcılardan bulup letleride onun içine montalarsan ışık şiddeti dahada artacaktır. şimdiden kolay gelsin ( acemiyim dedin 220 v olanları sakın deneme eğer evinde (KAR) kaçak akım rölesi yoksa horon öğrenmeye başlarsın bilgin olsun) Kolay gelsin şimdiden.....
-
150-200 ledle bi aydınlatma yapmak istiyorum.
12v adaptör az gelecek. Konu hakkında yardımcı olabilecek varmı?
10arlı serilerde 15 tane paralel bağlasam direnç kaçlık ataam? Kaç v adaptör kullanmam gerek? Floresan motoru ne kadar v verir? Bu motoru kullanabilirmiyim? Nasıl? Olmazsa ne kullanmalıyım? direkt 220 kullanabileceğim bir düzenek varmı? Konu hakkında aydınlatırmısınız beni?