Libyalı Çocuk Şiiri (Yardım Arkadaşlar)
-
Arkadaşlar bu şiir ortalıkta çok dolanmaya başladı belkide çoğunuz denk gelmiştir. onla ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum... izninizle.. sizde özen gösterirseniz memnun olurum... sözlükteki arkadaşlar bu konuda yardımcı olursa sevnirim gerçekten...
buda şiirin yazarı Ulaş Karakaya nın sayfasında yapmış olduğu açıklamadır.. daha öncede belirttiğim gibi amaç nam şan şöhret falan değil.. şiirin anlamının bozulması ve emeğe saygısızlık olmaması...
19 Mart akşamı şahsım tarafından yazılan Libyalı Çoçuk Şiiri kendi profilimde ve kendi sayfam olan Giresunuyum Video facebook sayfasında paylaşılmıştır.Bunun akabinden şiirin beğenilmesiyle beraber milyonlarca kişiye ulaşmış olup bazı aklı evvellerin şiirin üzerinde değişkliğe gitmiş olması şahsımı üzmüştür. Vietnam'da Napalmla yandı çoçuk kısmı değiştirilerek benim yazdığım şiirle hiç alakası olmayan Nepal'de yandı çoçuk anlamsızılığı yüklenerek şiirin özü ve kronolojik sırası bozumuştur.Binlerce sayfada bu şekilde paylaşılan Şiirin ULAŞ KARAKAYA'YA ait olduğu belirtilmemiştir.Bu açıklamayı yapmamın nedeni şudur .Şiirimi bazı insanlar farklı kişilere mal etmekte ;sonuna Tarih Utansın gibi absürd kelimeler ekleyerek şiirin bütünlüğünü bozmaları ve şiir üzerinde kendi isteklerine göre değişikliğe gitmeleridir.
Üzücü olan diğer bir konu ise milyonlarca kişinin yanlış paylaştığı şiirde, toplumumuzda çoğu genç olan nüfusun Napalm bombasını duymamış olmasıdır.Ve eleştirel zekalarını kullan-a-mamaları neticesinde kopyala yapıştır bir gençliğin ortaya çıkmış olduğunu çok üzülerek gördüğümü belirteyim.Dünya savaş kronolojisinde Nepal'in yeri nedir? Nepal bu tür bir işgale maruz kalmışmıdır? Gençlerin bunları araştırması kendileri adına artı puan olarak hanelerine yazılacaktır
Buna, şiirimi alıp sözlüklerinde paylaşan zeki sayfa yöneticileride dahildir.Kimisi şairin iphone varmış,duygu sömürüsü yapmış,duygu sömürüsünde son nokta gibi kendi yetersizliklerini başkalarının üzerine yıkarak rahatlama yolunu seçmiş tipler mevcuttur.Gönderdiğim açıklamaları hiç bir şekilde şu ana kadar yayınlayamamışlardır.
Bu şiirin kendi adıma en olumlu tarafı(yanlış yazılsada) toplumumuzun şiiri benimsemesi ve benim duyguarıma tercüman olmasıdır.
Hayatlarında hiçbir mücadelenin içinde olmayan kimselerin ,toplumsal duruşu hayatlarında yakalayamamış ve yakalayamayacak olanların,bu şiiri anlamasını bekleyemem ,beklememde.Bu tür eleştiriyide kelime dağarcığı otuz kelimeyi geçemeyen Hayatlarında üç basit kelimeyi bir araya getirip cümle kuramayacak olanların yapması trajikomiktir.onlar için çoçukların ölmesi sıradan bir olgudan başka birşey değildir.Onlar için büyükler hep haklıdır.Sözlerimi burada noktalarken bu sürecin bu şekilde sürmesi beni hukuksal mücadeleye itecektir.Saygılarımla
ULAŞ KARAKAYA
Şimdi sen ölüyorsun Libyalı çoçuk
Senden on sene önce öldü Iraklı çoçuk
Senden kırk sene önce vietnamda napalmle yandı bir çoçuk
Senden altmışaltı sene önce Hiroşimada şeker yiyemeden öldü bir çoçuk
Senden doksan sene önce Öldü Anadoluda beşikte bir çoçuk
Şimdi sen ölüyorsun Libyalı çoçuk
Keşke ,ama keşke parayı hiç bulmasaydı Lidyalı çoçuk...ULAŞ KARAKAYA
-
şiire lafım yok yalnız libyaya karışmamalı :)
mavi marmaradan ders çıkarılmalı..
-
ne berbat düşünceli bi şiir bu aga ? :| Parasız yaşanırmı lan? lidyalı çpocuk parayı bulmasaydı, şimdi avrupa ülkesinden petrol alıp portakal mı verecektik ? :| ya da textil dükkanına girip iki pantolon bi tşört alıp adama mandalina falan mı verecektik :|
yok abi ben lidyalı çocuğu tebrk ediyorum parayı bulduğu için,
hem kaldı ki çocukların savaşlar da ölmesi kadar doğal birşey yok savaştır herkes kurşuna gider, duygu sömürüsü yapmayın :|
-
BosphorusPasha bunu yazdı:
-----------------------------
ne berbat düşünceli bi şiir bu aga ? :| Parasız yaşanırmı lan? lidyalı çpocuk parayı bulmasaydı, şimdi avrupa ülkesinden petrol alıp portakal mı verecektik ? :| ya da textil dükkanına girip iki pantolon bi tşört alıp adama mandalina falan mı verecektik :|
yok abi ben lidyalı çocuğu tebrk ediyorum parayı bulduğu için,
hem kaldı ki çocukların savaşlar da ölmesi kadar doğal birşey yok savaştır herkes kurşuna gider, duygu sömürüsü yapmayın :|
-----------------------------hacı üç beş kere daha oku anlatılmak isteneni anlamamışsın
-
arkadaşlar sıkıntıya bakın işte.. dediğimiz bu... TARİH UTANSIN NE DEMEK YA.. herkes tarih utansın diye yazıyor...
http://www.internethaber.com/hacli-bombaliyor,-akp-alkisliyor-11317y.htm
-
hocam Küçük İskender'in değil mi bu ?
-
angelofhope bunu yazdı:
-----------------------------:)) şaka yapıyosun :)
-
FeRoCi bunu yazdı:
angelofhope bunu yazdı:
-----------------------------:)) şaka yapıyosun :)
-----------------------------arkadaşımın yalancısıyım.
-
değil kardeşim.. Şiir ulaş karakaya ya aittir... ilk yayınlandığı tarihte budur..
http://www.facebook.com/video/video.php?v=149097101819738&oid=216065561643&comments
-
sözlüklere pek takılmazdım ama her s.ki kalkanın tipik tipik yorum yaptığı yer midir sözlükler ?
-
o çocukları öldüren nato/abd bombaları değil, kendilerine çocuklarını savunabilecekleri bir ülke kuramayan libya halkıdır sittin senedir dünya bir yere giderken bu bedeviler sefil çadırlarında ilkellikle yaşamış buna da "kültür" dmeişler kendilerince , sefaletlerini abd olmasaydı başka biri de gelip geberterek bitirecekti nasılsa ... hazır domalmış duruyo orda kabak gibi altında da petrol var yemede yanında yat dimi ??
sana söylüom kızım sen anla gelinim hesaaabı , eğer kendimize "muasır medeniyetler" seviyesinde bir ülke kurup güçlüler ligine terfi edemessek aynı napalmlar bizimde bir gün kıçımızda patlayabilir "demokrasi" adına hemde. neyse türkiye de durum okadar vahim değil, yarı sömürge fln olsakta natonun kadim dostu müttefikiyiz bin şükür (harbiden diyom)