Linux Host Kurmak (Döküman İstek)
-
Müridler Daha Önce Win Host Kurmuştum 3 ay felan uğraşıp kurmuştum şimdide lunix host kurup üzerinden biraz vakit geçirim diyorum :) varmı güzel bir döküman anlaması kolay eksik olmayan yada döküman yazan arkadaşlardan rica edebilirmiyim.
Linux host nasıl kurulur
kurulduktan sonra hangi güvenlik yazılımları yüklenmelidir
a dan z ye yönetim paneli paket oluşturmak v.s gibi
-
edit.
-
Cpanel,Plesk,ISPConfig gibi paneller tüm paketleri kendileri indirip kuruyorlar.Güvenlik ayarlarıda sunucudan sunucuya degişiyor en temel ayar php fonksiyonlarını kapatmakla başlarsın.Compilerlara erişimi engeller shell vermezsin.
-
sandman bunu yazdı:
-----------------------------
Cpanel,Plesk,ISPConfig gibi paneller tüm paketleri kendileri indirip kuruyorlar.Güvenlik ayarlarıda sunucudan sunucuya degişiyor en temel ayar php fonksiyonlarını kapatmakla başlarsın.Compilerlara erişimi engeller shell vermezsin.
-----------------------------hım tamam panelleri kurmak koylayda 0 dan kurulum yapmak daha önce hiç linux kurmadım :D
Bide mesala bazı hostlarda yazar
» Uptime Garantisi %99.9 - %99.99 %99.9 - %99.99 %99.9 - %99.99 %99.9 - %99.99 Bu ne oluyor
sokoban bunu yazdı:
*linux
-----------------------------düzeltildi hocam :D bi türlü dilim alışmadıki :D
-
Cpanelin kendi sitesinde mesela Cpanel için en uygun nasıl ayarlama yapılır anlatılıyor.Sen önce bir kurmayı dene takıldıgın yerde biz çözeriz.
-
sandman bunu yazdı:
Cpanelin kendi sitesinde mesela Cpanel için en uygun nasıl ayarlama yapılır anlatılıyor.Sen önce bir kurmayı dene takıldıgın yerde biz çözeriz.
-----------------------------peki hocam host için hangi linux'u öneriyorsunuz hangi sürümünü kurmam gerek varmı download adresi
-
Cpanel için fedora,centos veya redhat ama plesk'i bir çok sürüme kurabiliyorsun.
-
http://www.centos.org/
-
centos stabil ve hızlıdır onu tavsiye ederim.
-
Pessimistic bunu yazdı:
http://www.centos.org/
-----------------------------hocam şuan son sürüm 5.5 diyoda bunu nasıl download edicez
Ayrıca şöyle bi kaynak buldum
Evet Bu yazımızda sizlerle beraber Sunucu sistemi diyince insanlarınaklına gelen özellikle linux kanadının en güçlü 2-3 isminden birisiolan CentOS işletimm sisteminin 4.4 Final Sürümünü kurmasınıöğreneceğiz. CentOS için şimdilik 2 farklı anlatım yapacağım birincisibu yazıda göreceğiniz. CentOS + Cpanel Kurulumu bu kurulum paketi ileneredeyse hiç bir ayar yapmadan web sunucunuz açık olacak. ikinciyazımızda ise Cpanel yerine tüm gerekli bileşenleri tek tek kurmayıöğreneceğiz.
CentOS 4.4 Final + Cpanel Kurulumu
CentOS 4.4 Final Sürümü toplam 4 (dört) cd denoluşmaktadır. Birinci cd ile kuruluma başlıyoruz karşımıza ilk gelecekolan ekran Resim 1 deki gibi bir ekrandır. Bu ekrandan kurulum türünüseçiyoruz. Bu bölümü Enter tuşuyla geçiyoruz.

Resim 1 - CentOS Kurulum Başlatma Ekranı
İkinci olarak karşımıza Resim 2 deki gibi bir ekran gelecektir. Bukurulum aşamasındaki amaç da elimizdeki kurulum cd leri kurulumusağlıklı bir şekilde bitirebilecek sağlam yapıda mı onu kontroletmektir. Yani elimizdeki cd ler sağlam mı onu kontrol ediyor. Eğer cdlerinizin sağlamlığını kontrol etmek istiyorsanız OK seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer kontrol etmek istemiyor ve kuruluma geçmek istiyorsanız Skip seçeneğiniseçiniz. Ben Şahsen Skip seçeneğini seçmenizi öneririm. Çünkü CentOSkurulumu toplam olarak 15 dakika ancak sürüyor. Kontrol için zamanharcamayın derim. Cd lerinizde zaten bir sorun varsa bu çok kısa süredebelli olacaktır. Onun için kontrol ile zaman kaybetmeyin derim.

Resim 2 - Kurulum Paketlerinin Sağlamlığının Kontrol Edildiği Aşama
Üçüncül aşama olarak karşımıza bizi CentOS işletimsisteminin karşılama ekranı geliyor. Bu aşamayı Next butonunatıklayarak geçiyoruz.

Resim 3 - Kurulum Karşılama Ekranı
Bir sonraki aşamaya geçtiğimizde bizi Dil seçeneğikarşılıyor. Makaleyi ön hazırlık yapmadan hazırladığım için İngilizceOlarak hazırlanmış bir makalenin resimlerini seçtim. En kısa süredeTürkçe olarak kurulumu simgeleyen resimlerle değiştireceğim.

Resim 4 - İşletim Sisteminde kullanılacak Dilin SeçimiDil seçimimizi yaptıktan sonra Next butonuna basıyoruz ve artıkyazılarımız Türkçeleşmiş durumda. Resimlerde İngilizce olarak devametmesinin sebebini bir önceki aşamada söylemiştim. Resimler birbiriylegörsel benzerlik içerdiği için kurulumu bu şekilde de rahatlıklayapabiliriz.
Bir sonraki aşama olarak karşımıza kullandığımız klavyenin Dil yapısısorulmakta otomatik olarak Türkçe'nin seçilmiş olması gerekli eğerseçilmemişse seçiniz.

Resim 5 - Klavye Dil Yapısı Seçimi
Klavye Dil seçimini de yaptıktan sonra karşımızaResim 6 daki ekran geliyor. Bu ekranda bizim seçmemiz için 4 farklıseçenek sunulmuş. Bunlardan ilki Kişisel Bilgisayar seçeneği. Eğerkuracağımız CentOS işletim sistemimizi kişisel amaçlı olarak sadeceoyun / müzik / resim / internette gezinmek gibi amaçlarla kullanacaksakbu seçeneği seçmeliyiz. Bu seçenek altında bizler için gerekli olanözelliklerin bir çoğu seçili durumda bizi bekliyor. Eğer hangi özellikne işe yarar pek bilgimiz yoksa bu seçeneği seçmek suretiyle kurulumadevam eder ve bilgisayarımıza gereksiz sistemlerin yüklenmesiniengelleyebiliriz. İkinci seçenek bizler için aynı şeyi ifade ediyor. işistasyonu olarak kullanacaksak bu seçeneği seçeceğiz.
Üçüncü ve dördüncü seçenekler bizi en çok ilgilendiren seçeneklerdir.Web Sunucusu ve Özel olarak seçtiğimiz bileşenlerin kurulması. BizSunucu türünü seçip devam diyoruz bir sonraki aşamada sunucu için hangibileşenler yüklenecek zaten seçeceğiz onun için Özel demeye gerek yok.Sunucu türünü seçip İleri diyoruz...

Resim 6 - Sistem Özelleştirmesi 1. Aşama
Sunucu şeklinde bilgisayarımızı yapılandırmadan önce sabit diskimizinasıl bölümlendireceğiz onu ayarlıyacağız. Burada iki seçeneği deseçebilirsiniz ama ben üstteki Otomatik Bölümlendirmeyi tercihediyorum. bu seçeneği seçtikten sonra Karşımıza Resim 8 deki ekrangelecek buradaki uyarı Kurulum esnasında Türkçe olacaktır. Verilerinizikaybedeceğinizi yazacaktır. Zaten bilgisayara bir işletim sisteminisağlıklı olarak kurmayı göze alıp işe başladıysanız yedeklerinizialmışsınızdır. Bu seçeneğe evet diyoruz ve bir sonraki aşamayageçiyoruz.

Resim 7 - Disk Bölümlendirme
Resim 8 - Verilerimizin Silineceğini hatırlatan mesaj kutusunun onaylanması

Resim 9 - Silme işlemi ile ilgili detaylar
Resim 10 - Tüm Bölümleri Sil seçeneğini onaylamamızı istiyor
Evet sabit diskimizdeki verileri temizledikten sonradiskimizi yapılandıracağız. Resim 11 deki görüntüde harddiskimiz tekparça halinde eğer böyle kalmasını istiyorsak devam diyoruz. Eğer birkaç parçaya bölmek istiyorsak. Yazılımsal RAID çözümünü kullanacağız.onun için Resim 11 de görünen RAID butonuna basıyoruz. Karşımıza ufakbir pencere açılacak. En üstteki seçeneğe /dev/sda3 yazıyoruz eğer dahaçok parçaya böleceksek sda4-5-6 şekilden devam edebilirsiniz. Sonra birkaç seçenek aşağıdaki dosya boyunu MB cinsinden yazıyoruz ve o ekrandançıkıyoruz artık sabit diskimizi de yapılandırdık bir sonraki aşamayageçebiliriz.

Resim 11 - Disk Yapılandırılması
Disk yapılandırmamız bittiğine göre artık kuruluma geçebiliriz. Buaşamada CentOS kurulum dosyalarının geçici olarak saklanacağı yeribelirtiyor. Bu ekrandaki hiç bir ayar ile oynamadan İleri butonunabasın.

Bu aşamamızda ethernet kartımızın yayınını hangi ip adresi üzerindenyapacağını ayarlıyacağız. Eğer evimizdeki bilgisayarımızda localhostdiye adlandırdığımız Sanal Sunucu da çalışacaksanız Otomatik ip almaseçeneğini seçili bırakın. Eğer Sunucunuzu internete profesyonel olarakçalışacak bir makine olarak açacaksanız. O zaman Elle ayarlamaseçeneğini kullanmanız gerekir. Resim 14 de elle ayarlama ile ilgilibir örnek göreceksiniz.

Resim 13 - İp Yapılandırması 1. Aşama
Resim 14 de örnek bir ip yapılandırmasıgörmektesiniz. IP Adresi örnek olarak yazılmıştır sizler sunucuyaelinizdeki ip adreslerini vereceksiniz. Resim 14 de yapılan işlem tamolarak ethernet kartının hangi ip üzerinden işlem yapacağınıayarlamaktır. Bu aşamayı da ayarladığımıza göre bir sonraki aşamayageçebiliriz. Bu arada geçmeden önce Resim 13 deki ekrana geri geliyoruzve sunucu ismini ayarladığımızdan emin oluyoruz. örneksunucu1.tahsinaltay.com şeklinde sunucumuzu isimlendirmeli ve domainpanelimizden bu değeri sunucumuza yönlendirmeliyiz. Aksi takdir deSunucunuz alan adları ile bağlantı kurarken sorun yaşayabilir.

Resim 14 - İp Yapılandırması 2. Aşama
İp yapılandırmamızı yaptığımızda kurulum ekranındaki son görünüm aşağıdaki gibi olmalıdır.

Resim 15 - İp Yapılandırılmasının Son Hali
İp yapılandırmasından sonra güvenlik duvarı ayarı veSeLinux(Security-Enhanced Linux) diye adlandırılan iki ayar seçeneğimizvar. Güvenlik duvarı seçeneğini kapatmanızı öneririm. Eğer İnternetteyayın yapacak bir sunucu kuruyorsanız sonraki makalelerimde yer alacakolan APF isimli güvenlik duvarını veya Cpanel için Özel olaraktasarlanmış CSF isimli güvenlik duvarını kurmanızı öneririm. SeLinux dane diye sorarsanız onu da diğer makaleler arasında bulabilirsiniz. Buayarların seçimini ne olduklarını öğrenince amacınıza uygun olarakyapabilirsiniz. Ben genelde iki seçeneği de kapalı tutuyorum.

Resim 16 - Güvenlik Duvarı ve SeLinux ayarlarının ayarlanması
Güvenlik duvarını kapattığımız için ekrana emin misiniz diye bir uyarı gelecek evet diyip devam ediyoruz..

Resim 17 - Güvenlik Duvarının Kapalı kalması için İşlemin Onaylanması
Bir sonraki adımda sunucumuzda ilave olarakbarındırmak istediğimiz dilleri seçiyoruz. Bence ilave olarak bir dilseçmenize gerek yok ama eğer aynı sunucuda iki veya daha fazla ülkedekiinsanlara hizmet ediyorsanız onlara onların dilini kullandırmalısınız.O zaman bu seçenek gerekli olur ama eğer böyle bir durum yoksa Türkçedışında dil kurmamanızı tavsiye ederim. Sistemde boşuna yerkaplayacaktır.

Resim 18 - Ek Dil SeçimiDil seçimlerini yaptıktan sonra sunucumuzun saat ve bölge ayarlarınıyapıyoruz. Türkiye ve Türkçe seçeneklerini önceden aktif ettiğimiz içinOtomatik olarak Türkiye/İstanbul saat dilimi aktif olacaktır. Sonrakiadıma geçebiliriz.

Resim 19 - Saat Dilimi Ayarı
Sunucu kurulum işleminde son adımlara geldik. Şimdide Sunucu sahibi olarak root isimli kullanıcının şifresinin neolacağına karar vereceğiz. Bu şifrenin sizin için hayati bir önemtaşıyacağını hatırlatmama gerek yok sanırım.

Resim 20 - Sistem Yöneticisi(Root) Şifresinin Atanması
Evet hatırlarsanız Resim 6 da Bilgisayarımıza neçeşit bir kurulum yapacağımızı seçmiştir. Şimdi o kurulum seçeneğiniözelleştireceğiz. Resim 21 den size gerekli olanları seçip sunucukurulumuna devam edebilirsiniz. Eğer Sanal Sunucu olarak (Localhost)olarak kullanacaksanız mutlaka GNOME KDE türü bileşenleri de kurmanızıtavsiye ederim. Yoksa siyah ekranlarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz
GNOME ve KDE size masaüstünüzü windows işletim sistemindeki gibikullanmanızı sağlayacaktır. İnternette yayın yapacak bir sunucunuzdabunu kurup kurmamanız size kalmış. İsterseniz kurabilir ve sunucunuzuuzaktan masaüstü bağlantısı ile de yönetebilirsiniz.
Resim 21 - Sunucu Bileşenlerinin Seçilmesi
Kuruluma başlıyacağız şimdi yapmanız gereken KurulumCd lerinin hepsini hazırlamanız eğer hazırsanız İleri butonuna basıpkuruluma başlayabilirsiniz.

Resim 22 - Kurulum Öncesi CD leri hazırlayın Uyarısının Gösterildiği Ekran
Kurulum için gerekli olan cdlerin isimlerini Resim 23de detaylı olarak görüyoruz. Bu cdlerin hepsi mevcut ise Devam ediyoruzeğer yoksa işleme hiç başlamayın. Not olarak birşey söylemek deistiyorum. Genelde sunucu kuracaksanız 4. cd pek gerek olmaz ama yinedekenarda bulunsun.

Kuruluma başladık artık. Kurulum seçiminize bağlıolarak 10-20 dakika arası sürecektir. Bu süreçte sizden diğer cd leride isteyecektir istediğinde diğer cd yi taktıktan sonra Tamam butonunabasar işleme devam edersiniz.

Kurulum işlemimizin bittiğini görmek gerçekten sevindirici birşey
CentOS işletim sistemimizi kurduk. Şimdi artık isterseniz Cpanelkurulumuna geçelim. Tabi öncelikle Bilgisayarımızı yenidenbaşlatmalıyız.

evet aşamalardan sonra İşletim sistemimiz açıldı veartık cpanel kurma zamanı geldi. Bunun için yapmamız gereken şeyterminal yardımı ile dosyaları kurmak. Bu işlemi ister masaüstünügörerek isterseniz SSH dan bağlanarak yapın iki çeşit bağlantı içindeterminale bağlanmanız gerekli. Masaüstünü gören arkadaşlarımızmasaüstüne sağ tuşla tıklayıp "Terminal Aç" seçeneğini seçeceklernormal ssh dan bağlanan arkadaşlarda bağlandıktan sonra aşağıdakiişlemlerin hepsi ortaktır.
Terminali açtıktan sonra ;
mkdir /home/cpanelinstall yazacağız bu şekilde home dizinininaltında bir klasör oluşturmuş oluyoruz amacımız kurulum dosyalarınıburada toplamak. Klasörü oluşturduktan sonra cd /home/cpanelinstallyazarak bu klasöre giriş yapıyoruz. Şimdi cpanelin merkezsunucularından son sürümü indirmemizde bize klavuzluk edecek ufak birdosyayı bilgisayarımıza indireceğiz bunu da wget http://layer1.cpanel.net/latest/ komutu ile yapacağız.bu işlem kısa sürecektir. dosyayı çektikten sonra sh latest komutuile cpanele ait son kurulum dosyalarını bilgisayarımıza indiriyoruz. Buişlem biraz uzun sürebilir. Sunucunuza ve internet bağlantısına bağlıolarak 20 dakika ile 1 saat arası sürebilir. Tam kesin bir saatveremiyorum.
< id="ncode_resizer_warning_1" class="ncode_resizer_warning" style="width: 500px;" readonly="readonly">Resmin orijinal boyutunu görmek için buraya tiklayin 800x500px.>
bu süreç bittiğinde terminaldeki son iki satırda Scanning suexec_log...Done ........Cleaning Up...........Done yazılarınıgöreceksiniz. bu dosyaların yüklendiğini belirtiyor. Artık dosyalarımıztam olduğuna göre kuruluma geçebiliriz. bunun içinde /scripts/upcpyazmamız yeterli kurulum işlemini sistem otomatik olarak yapacaktır. Buaşamada bittikten sonra geriye sadece cpaneli yapılandırmak kalıyorbunu da diğer makalelerimizde göreceğiz.. Bu konu veya mesaj www.forumfokurtu.com sitesine aittir. -
hocam sende win host kurulumu anlat madem kurmuşsun :) anlat yararlanalım valla benimde ona ihtiyacım var :)
yarın bign ben linux u kurmayı öğrenirsem bende onu anlatırım :d