Linux Kernel Optimize
-
hz yeah bilir kanka msnden sorsaydın :P
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------baris_ekin bunu yazdı:
-----------------------------sen seneler sürer diyorsun ama bill amca nasıl yapmış windowsu ? :D
-----------------------------abi :D imkansız demiyorum.
windows, linux, google yada herhangi bir dev birşey yapmışsa demek ki yapılabiliyor.O halde bizde yaparız.O kadar büyüki o kadar sağlam, o kadar iyi olmaya bilir fakat yapabiliriz.
Ama söyliyim öyle 1 senede tek başına bitireceğini sanmam.Tabi ne istediğine bağlı.
-----------------------------İşletim sistemi yazmanın ilk ve en önemli kuralı, yazamanssın diyenlere siktir çekmektir. Zumsukcum senin bu konuda fikirlerini az cok biliyorum yanlıs anlama yazdıgım sana değil ama hayatında kernel kodu görmemiş bir adam sen işletim sistemi yazamazsın diyince şartellerim atıyor.
Bir işletim sistemi yazılacaksa kerneli tamamen sıfırdan yazılmalıdır. Ancak ozaman yeni işletim sistemi denilebilir. CsDos projesini yakından takip eden birisi olarak şunu söyleyim, ortada bir proje yok. Neyazıkki kaan hoca olayı çok boşluyor, muhakkak kendince haklı sebepleri var, ancak şunu üzülerek belirteyim ki uzun süredir tek satır kod bile eklenmedi csdos kerneline.Zaten kernel tüm teknolojilerini linux dan almaktaydı. Bu yüzden ben yinede tam bir işletim sistemi olarak bakmıyorum ona.
Ancak kaan hocanın yine önemli bir düşüncesi var, şimdi csdOS u çıkarsalar ne bir firma csd için driver yazar nede bir ortalama kullanıcı csdOS u kullanır. Bu sorunu düşünerek csdOs u linux'a yüksek uyumluluk içinde geliştirmeyi düşündü.
Yani kodlar tamamen C derneğinin kodları olacak ancak linux driver ve programlarını uyumlu bir şekilde çalıştırdığından (posix standartlarına da uygundur) linux kullanıcısı da kabul edebilecek..
Şimdi eğer bir işletim sistemi geliştirmek istiyorsanız ve sistem programcılığınıza güveniyorsanız benim tavsiyem şu yoöndedir.
*process(süreç) yönetimi (zaman paylaşımlı ,round robin vs)
*bellek yönetimi (korumalı mod mimarisi)
*G/Ç aygıtlarının yönetimi (irq,dma vs)
*dosya sistemi
gibi alanlarda tamamen kendi kodlarınız olmalıdır. Bunlar işletim sistemi çekirdeğinin bel kemiğidir. ancak bu işletim sistemi benim diye sistem çağrılarınıda kafma göre yazarım dersen o iş yürümez.
Sistem çağrılarını tamamen linux daki gibi isimlendirirsen ve çalışabilir dosya formatını elf formatını da destekleyecek şekilde ayarlarsan, (ve birkaç ayar daha) rahatlıkla linux uyumlu bir sistem yazabilirsin.
Bu durumda kendi kernelin üzerinde linux pencere sistemini kurarak tamamen linux destekli ancak apayrı bir işletim sistemi olan mükemmel birşey ortaya çıkarabilirsin.
Muhakkak çalışan bir Türk işletim sistemi görülünce buna pencere sistemi de yazılacaktır, ancak dediğim gibi bu işi yapmak için yapmanız gereken ilk şey yapamazsın diyenlere kulak asmamak...
-
hasattt bunu yazdı:
-----------------------------İşletim sistemi yazmanın ilk ve en önemli kuralı, yazamanssın diyenlere siktir çekmektir. Zumsukcum senin bu konuda fikirlerini az cok biliyorum yanlıs anlama yazdıgım sana değil ama hayatında kernel kodu görmemiş bir adam sen işletim sistemi yazamazsın diyince şartellerim atıyor.
......
Bir işletim sistemi yazılacaksa kerneli tamamen sıfırdan yazılmalıdır. Ancak ozaman yeni işletim sistemi denilebilir. CsDos projesini yakından takip eden birisi olarak şunu söyleyim, ortada bir proje yok. Neyazıkki kaan hoca olayı çok boşluyor, muhakkak kendince haklı sebepleri var, ancak şunu üzülerek belirteyim ki uzun süredir tek satır kod bile eklenmedi csdos kerneline.
-----------------------------hoca zaten yazamazsın demiyorum kolay olmayacağını söylüyorum.Knedimden biliyorum yapamazsın edemezsin diyenler çok oldu sinir bir durum.Fakat önceden uyarmak farklı birşey.
Yani adam başlar içine girdikçe işin farklı olduğunu görecektir.Onun yerine önce neler yapması gerektiğini anlatmak lazım.
kısacası bu işi çok basit olarak görmemek lazım.Fakat yapılamazda değil.bir başkası yaptıysa bizde yapabiliriz..Ama bir kaç ay içinde herkesin kullanabileceği birşey yazmak sanıyorum tek kişiyle fazlasıyla zor
-
yaw ne kadar yer tasaruf ettin