Linux Kurmak

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Rufus ile her türlü isoyu usb belleğe yazdırıp oradan kurulum yapabilirsin. Debian,centos gibi daha çok sunucularda kullanılan dağıtımlardan kurma zorlanırsın. Mint, ubuntu gibi dağıtımları seç. Daha önce hiç kurmadıysan önemli dosyalarının yedeğini al ya da tamamen boş bir diske kurulum yap.

İşin dini boyutuna gelirsek ülke olarak gerçek islamı çoğu kişi yaşamıyor, bilmiyor. Ölümüne dini savunurken 1 kez Kur'an okumamış adama ayet söylüyorum ayet olduğunu da söylediğim halde sırf bana muhalefet olmak için söylediğim ayete saçma diyor. İslam dini dinden çıkanı öldürün, kafirlerle savaşın, kafirleri dost edinmeyin diyor. Bu mantığa göre kafirlere para kazandırmak lisanssız kullanmaktan daha büyük günah olması lazım. İslam dini doğru ise kafirlerin yapıp yarar sağladığı her türlü yazılım, internet sitesi, donanım, alet edevat kullanmak sakat.

İşin etik boyutuna gelirsek paran varsa alabiliyorsan yani karı kızla takılmaya, günde 2 paket sigaraya, 3000 TL'lik telefona para veriyorsan gerçekten kullandığın yazılımlara da vermen gerek. Ben sabah akşam dinlediğim adamların albümlerini falan alıyorum ama ayda 1 kez dinlediğim birinin albümüne gidip para vermem. Hergün kullandığım yazılımın lisansını alırım ama 3-5 ayda bir açıp ufak bir işimi göreceğim programa da para vermiyorum. Böyle bir ülkede yaşamayıp yaşam kalitemiz biraz daha yüksek olsaydı hepsine verirdim ama elden anca bu kadarı geliyor.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nvidia
    Nvidia's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

windows kullanmak  istiyorsan günahını düşünmeden kulllan  hocam  çünkü bill gates  de  o windowsu yaratmak  için zibil gibi adam  dolandırdı milleti fikfikledi. Ekstradan bide insanlara windowsu zorla  dayattı pezemenk raad  ol yani

Milyarlarca yıl ölüydüm dirildim ve tekrar dirilmemek üzere öleceğim günü bekliyorum!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Erkek

Arşivini varsa harici bir HDD'ye aktar istediğini yap. :)

Şimdi asıl soru hangi dağıtım ve hangi masaüstü ortamı?

Ben şahsen Ubuntu-Debian tabanını başlangıç için uygun buluyorum ki bu sebeple muhtelif Ubuntu türevlerini (Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu Mate) kullanabilirsin ya da Linux Mint deneyebilirsin. Linux Mint gerçekten başlangıç için biçilmiş kaftan ve hele hele Cinnamon ile muhteşem oluyor. Ben normalde KDE'den nefret ederim, o KDE 4 temasını ve Oxygen simgelerini gördüğüm zaman sanki bilgisayar bana küfür ediyormuş gibi geliyor ama gel gelelim Plasma 5 ile KDE muhteşem olmuş. Eğer bilgisayarın iyi ise Kubuntu deneyebilirisin ancak o masaüstü ortamı biraz ağırdır. Normalde Cinnamon'dan nefret ederdim zira Mint'i o yeşil rengi ve 3D duvarkağıtlarından ötürü sevmiyorum. Ayrıca Mint-X temasından da nefret ediyorum ve bu ruh hastalığım beni Mint'ten uzak tutuyor ama gel gelelim Mint de çok iyidir. Debian'in kendi dağıtımlarına bulaşma bence zira çokça ayar çekmen gerekir.

Hafif masaüstü ortamı istiyorsan ama eli yüzü de düzgün olsun diyorsan XFCE süperdir ve benim favorimdir. Gel gelelim şu an animasyonlarını sevdiğim için Cinnamon kullanıyorum ama 1. sırada benim gönlümde XFCE yatar ve bu sebepten başta da dediğim gibi Xubuntu çekebilirsin ya da herhangi bir XFCE'ye sahip Linux dağıtımı olabilir. Debian-Ubuntu başlangıç için idealdir ve standart Ubuntu dağıtımı da Unity masaüstü iler gelir ve açıkçası çok güzeldir ama o "Dock"tan nefret ediyorum. Gnome iyidir ve eğer yüksek çözünürlüklü ekranın varsa Gnome dene olmadı eski Gnome 2 olan ve yeni adı Mate olan sürümü dene yani Ubuntu Mate o da güzel ve hızlıdır. LXDE'ye de bakabilirsin ama ben sevmiyorum.

Gel gelelim işin bokunu çıkarma aşamasında öncelikle normal girelim. Manjaro ile Arch'a merhaba diyebilirsin. Açıkçası şu an eğer sistemi yeniden kurmayı düşünsem Manjaro'nun XFCE'li versiyonunu kurardım. Bence ideal. Mesela Arch tabanlı Antergos da var ve sanırım Gnome kullanıyor ki kendisini Gnome 3'ten ötürü sevmiyorum. Gnome 3'ü düşük çözünürlüklü ekrana sahip olduğum için kullanamıyorum ve bu sebepten sevmediğimi iddia ediyorum ve bundan Antergos öcü diyorum. :) Gel gelelim bence Gnome muhteşem bir masaüstü ortamı ve gömülü yazılımları muhteşem. Şahsen şu an Cinnamon'lu Arch kullanıyorum ve programların yarısı Gnome devşirmesi. Utanmasam Nemo'yu bırakıp Gnome dosya yöneticisini seçecem o kadar ki güzel görünümü var.

Şimdi ben ne yapıyorum, ona bakalım. Ben yakın zamanda Windows'u bozdum ve boş olmanın da vermiş olduğu zaman fazlalığı beni Linux'ta macera aramaya itti. Açıkçası benim çok bilgim yok, öyle program derleme vs. çok bilmem ama dokümantasyonları okuyarak Arch kurmayı 5-6 sefer deneyerek de olsa başardım. Sonra tekrar bozdum tekrar kurdum falan feşmekan sonuç olarak öğrendim. Cinnamon'dan nefret ederdim Apricity OS ile Arch'a bakıp Cinnamon neymiş onu gördüm sonra Manjaro deneyip ben kendim sıfırdan kurcam dedim ve Arch'ı kurdum sonra da bütün masaüstü arayüzlerini tekrar elden geçirip Cinnamon'da karar kıldım ve şu an devşirme programlar ile son derece kişisel sistemimi kullanıyorum. İnsan deneyimleyince daha güzel öğreniyor ve işin mantığını kapıyorum gibi (tabi ki hobi ve kişisel kullanım amaçlı yoksa uzmanlığım vs. yok).

Sonuç olarak önerim Mint olur Ubuntu türevleri olur bi' Windows'u yad et. O Windows rahatlığını bir özle ve her şeyin ne kadar da son kullanıcı dostu olduğunu bir gör sonra Linux'a bir küfür et. Ben de çokça küfür ettim çünkü insan uzman olmayınca bir bok yapamıyor ve sinirleniyor. Windows uzmanlık gerektirmiyor, tık tık yap yükleme olsun vs. ama Linux genel olarak öyle değil. Paket programları mevcut ve Windows'tan kısmen farkı yok yani yine tek tık olmasa da 2-3 tık fazla ile kurulumu otomatik olarak yapıyorsunuz ama program alternatifleri sıkıntısı var. En basiti Ofis programlarında arayüzler hoşuma gitmiyor. Libre Office gerçekten çok muazzam ancak arayüze alışamadım. MS Office'teki rahatlık ama Libre'nin yapamadığı da yok. Photoshop yok mesela, götüm gibi GIMP var afedersiniz. Photoshop'un rakibi yok çünkü, Wine vs. idare edebilirsin. Her şeye rağmen sistemi istediğin gibi düzenlemek vs. istiyorsan Linux biçilmiş kaftan. Başta da dedim benim bilgim yok ama Arch kurabildim, on binlerce doküman var hocam sorun olursa Google amca hemen yardıma koşuyor yani eskisi gibi değil.

Anlaşılacağı üzre benim tercihim Arch zira paket desteği ve Muazzam AUR'u ile sevişmek bir başka. "pacman"ı kullanmak dahi yetiyor. :)

Ha unutmadan "release model" denen zıkkım vardır "fixed" ve "rolling" türleri vardır. Şimdi fixed olunca atıyorum Ubuntu 16, Linux Mint 18 gibi sürümler oluyor ama rolling olunca -ki Arch rolling'dir- sürüm olmuyor. Yani sistemin her zaman en güncel paketlere göre şekilleniyor, herhangi bir sürüm kısıtı yok. Daha çok rolling sunum yapan taban var sanırım Gentoo da rolling idi ama onlar bize gelmez. :)

Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala ta_ arar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Erkek

Pcmi sadece kişisel değil işim içinde kullandığımdan dolayı lisansların ticari kullanım uyarılarına da dikkat ediyorum.

Sadece bi imza..
Toplam Hit: 2688 Toplam Mesaj: 15
linux kurmak