Linux Mint 6 “Felicia” Yayımlandı! [Kullanımı Çoook Kolay!]
-
Linux Mint 6 “Felicia” yayımlandı!
Codec'i, teması, wireless / bluetooth ayarı herşeyi üzerinde gelen, istenirse sadece CD den bile çalıştırılabilen, teknolojiden bihaber süpersalak yurt arkadaşlarımın bile kullanmak için benden kurulumunu istediği süper dağıtım ^ v ^
Dalın: ISO (GNOME)
Sitesindeki açıklama:
Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex'in üzerine yapılandırılmış, Linux 2.6.27 sürümlü çekirdekle gelen, XORG 7.4 ve Gnome 2.24 yüklü Linux Mint 6 "Felicia", yepyeni bir "Paket Yöneticisi", FTP desteği sağlayan mintUpload, proxy desteği ve mintUpdate'e eklenen güncelleme geçmişi özelliği, min4win (Windows üzerinden kurulum aracı), ve Naulitus'a eklenmiş olan sekmeli tarama özelliğinin yanında birçok yükseltmeyi de beraberinde getiriyor. Eklenen yeni özelliklerin tüm listesi için okuyun: What’s new in Felicia?
-
populer linux dagıtmınlarını denemiştim 2-3 ay once 1-2 hafta içinde bir cogunu laptopda denedim en sorunsuz buydu..
-
Alayına isyan inadına Slackware
http://g.virbcdn.com/cdnImages/resize_510x1500/Image-184635-976173-screenshotlinuxfluxbox131107.jpg -
İlk defa Linux kullanıyorum. Dediğin gibi gerçekten çok kolaymış taktım CD'yi kurdu sürücü falan arattırmadı da kurduğum sabit disk bölümündeki klasörler gözükmüyor. Nasıl görebilirim Windows ile aynı yere kurmadım, yedeklerim vardı kurduğum yerde fakat şu an Linux'tan göremiyorum onları.
-
Şu Linux sürümleri arasında Beryl,compiz veya aiglx kurulu olarak gelen bi dağıtım yok mu?
Linux'u kurunca en sevmediğim olay ayarları özel olarakta beryl compiz vs kurulumu,bunlarda otomatik gelse güzel olacak..
-
BiUyeOlamadim bunu yazdı:
-----------------------------İlk defa Linux kullanıyorum. Dediğin gibi gerçekten çok kolaymış taktım CD'yi kurdu sürücü falan arattırmadı da kurduğum sabit disk bölümündeki klasörler gözükmüyor. Nasıl görebilirim Windows ile aynı yere kurmadım, yedeklerim vardı kurduğum yerde fakat şu an Linux'tan göremiyorum onları.
-----------------------------Sürücüyü biçimlendirdin mi? Biçimlendirmediysen sürücü hangi formatta? NTFS / FAt32? Eğer NTFS ise çok küçük bir ayar yapman gerekiyor. Anlatayım hemen diğer arkadaşlar da dinlesin NTFS mounting i anlatıyorum.
1 - Anlatımda aksaklık olmaması için Menu > Denetim Merkezi (İngilizcesi Settings Manager ya da Control Panel gibi birşeydir.) > System > Language Support (Dil Desteği) 'ne girin.
Kullanıcı şifrenizi girin. Başta bir yükleme yapmak isterse hayhay deyin. İşi bitince dil seçeneklerinden Türkçe'nin yanına tik atın ve programı kapatın. Sonra Dil desteğini tekrar açın ve türkçe'nin yanında tik olup olmadığını kontrol edin. Yoksa tekrar atın ve programı kapatın. Türkçe dil desteğini indirecektir. İşlemler bitince sistemi yeniden başlatın.
2 - Menu > Yönetim > Bölümleme Düzenleyicisi'ne girin. Dosya sistemi NTFS olarak görünen sistemleri bir kenara not edeceğiz. Şöyle ki:
Tüm NTFS hard disk bölümlerinizin Bölümle başlığı altındaki sürücüsünü not edin. (Ör: /dev/sda1, /dev/sda2)
3 - Konsol açın (Masaüstünde sağ tıklarsanız Uçbirim içinde aç diye bir seçenek çıkar.)
Öncelikle ntfs-3g programının kurulu olup olmadığını öğreneceğiz.
sudo apt-get install ntfs-3g
yazın. Sizden kullanıcı şifrenizi isteyecektir. Kullanıcı şifrenizi yazarken ekranda karakter çıkmaması normaldir. Çünkü şifreleri yıldızlarla göstermek aslında bir güvenlik açığıdır ve genelde linux dağıtımlarında konsolda şifrelerde gizleme karakteri kullanılmaz. Yani şifrenizi yazarken ekran boşmuş gibi görünür.
Kurulmamışsa da böylece kurulmuş olacaktır. Kuruluysa ki kuruludur büyük ihtimal o zaman sorun yok.
4 - Şimdi konsol aracılığıyla hızlıca /media/ klasöründe klasörler oluşturacağız. Konsola
sudo mkdir /media/[Diskinize vermek istediğiniz isim] komutuyla disklerimizin bağlanacağı klasörleri oluşturun. Kaç tane ntfs disk bölümünüz varsa o kadar klasörü bu komutla oluşturun. Ör:
sudo mkdir /media/Windows
sudo mkdir /media/Lipstick
gibi...
Unutmayın Linux büyük küçük harfe duyarlıdır!!
İşiniz bitince
5 - Yine konsola
gksudo gedit /etc/fstab
yazın. Şifrenizi girin. Böylece root(Windows'taki administrator'a biraz benzer) haklarıyla fstab'ı editleyebiliriz.
Karşınıza gelen ekranda
En alt satıra inin.
Yukarıda not aldığınız sürücüleri en alta girin (/dev/sda1) gibi. Daha sonra yukarıda yarattığımız klasörün yolunu girin. En sonuna da ntfs-3g locale=tr_TR.UTF-8 0 0 yazın. İşiniz bittiğinde dosyanın en altı alttaki örneğe benzer olmalı:
/dev/sda1 /media/Windows ntfs-3g locale=tr_TR.UTF-8 0 0
/dev/sda2 /media/Lipstick ntfs-3g locale=tr_TR.UTF-8 0 0Kaç tane sürücünüz varsa bu mantığa göre devam edin. İşiniz bitince dosyayı kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Volia!
Bonus: komut satırını tekrar açın.
sudo apt-get update -y ; sudo apt-get dist-upgrade -y
yazın. Sisteminize şimdi de en son güncellemeleri komut satırı aracılığıyla yaptırmış oldunuz. İyi seyirler :)
NOT: Linux'e daha yeni başladık sen bizi kodlara boğdun dediyseniz, bunların hepsi görsel olarak da yapılabilir elbette fakat ss koymaya üşenen bir insanım işte ne yaparsınız hem böyle hızlı da oldu :)
-
Bu dediklerini yapınca o bölüm silinmiycek değil mi? Yedeklerim var içinde. Bir de şöyle bir şey var diğer bölümleri rahat görebiliyorum NTFS formatında fakat Linux'un kurulu olduğu bölümü göstermiyor.
-
RevengeX bunu yazdı:
-----------------------------Şu Linux sürümleri arasında Beryl,compiz veya aiglx kurulu olarak gelen bi dağıtım yok mu?
Linux'u kurunca en sevmediğim olay ayarları özel olarakta beryl compiz vs kurulumu,bunlarda otomatik gelse güzel olacak..
-----------------------------
ubuntu da compiz direk geliyor :W
-
BiUyeOlamadim bunu yazdı:
-----------------------------
Bu dediklerini yapınca o bölüm silinmiycek değil mi? Yedeklerim var içinde. Bir de şöyle bir şey var diğer bölümleri rahat görebiliyorum NTFS formatında fakat Linux'un kurulu olduğu bölümü göstermiyor.
-----------------------------Hoca linux mantığında linuxün sürücüsü aslında ana sürücüdür. Yani diğer sürücüler aslında linux ün yüklü olduğu sürücüde (root - kök) birer daldır (klasördür.)
-
linux mint çok güzeldir !!
-
RevengeX bunu yazdı:
-----------------------------Şu Linux sürümleri arasında Beryl,compiz veya aiglx kurulu olarak gelen bi dağıtım yok mu?
-----------------------------compiz kurmak çok zorbişey değilki tek yapman gereken konsolu açıp sudo apt-get install compiz fusion yazıp enter lamak
gerisini o hallediyor