Matematik Sorusu: Bileşke Fonksiyonlarla İlgili
-
matematik hocası bi ödev verdi yarına uğraştım ama yapamadım soruyu. belki aramızda matematik dehaları vardır. [bilene hoca ödül vericek: kare damak :D ] eğer yapan olursa damağımı paylaşabilirim :D
f(x)= { x+3 x>2
2x - x^2 x <= 2 }
g(x) = { x^2-1 x >= 1
3 x<1 }
a)g o f (x) = ???
b)f o g (x)= ???
//////////x^2 = x üzeri 2 //////// >= büyük eşit /////////// <= küçük eşit ///////////
biraz açıklayarak anlatırsada sevinirim nede olsa bende hocaya anlatcam :D
-
gof(x) = (x+3)^2 - 1 x > 2
gof(x) = (2x - x^2)^2 - 1 x>=1 ve x <= 2
gof(x) = 3 x<1hocam tam emin olmamak üzere gof için böyle oluyor.. ikisinin de geçerli olduğu aralıkta işlem yapıyorusn.. f'teki fonksiyonu g'deki x'in yerine yazıyorsun... fog'da tam tersini yapıyorsun..
en üsttekinde f için x>2 fonksiyonunu g'deki x>1'e yazdım çünkü eğer x>2 ise x>1'dir
onun altındakinde g için x<=2 ve f için x>1 aralığı için de aynısını yaptım
en alttakinde x<1 sadece g için sağlandığı için direk g'deki değeri yazdım..
dediğim gibi tam olarak emin değilim..
-
abi yanılmıyorsam
a önce fx i bulucaz
x+3 = 0 | x = -3 müydü du bakalım :D lise 1 de matematiğim yüzdü fakat 5 sene geçti hatırlamıyorum ki ondan sornaki senler hep uydumÇok eğlenceliydi bunları çözmesi
edit
gof(x) dediği g(f(x))
napıyorduk mq.x in değerini bulmayı hatırlasam f(x) te duruma göre gerisi gelecekte :D:D
-
gof(x)= g foksiyonunda x gördüğün yere f(x) foksiyonunu yaz demek burda bi sorun yok ama sınırları belirlerken sorun yaşıyorum o yüzden yapamadım :D
-
baba şu x i nasıl buluyorduk hele bi onun cevabını ver geri kalanını çözeriz :D
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------abi yanılmıyorsam
a önce fx i bulucaz
x+3 = 0 | x = -3 müydü du bakalım :D lise 1 de matematiğim yüzdü fakat 5 sene geçti hatırlamıyorum ki ondan sornaki senler hep uydumÇok eğlenceliydi bunları çözmesi
edit
gof(x) dediği g(f(x))
napıyorduk mq.x in değerini bulmayı hatırlasam f(x) te duruma göre gerisi gelecekte :D:D
-----------------------------
x = -3'ü mü bulcan ? :D hocam matematikçin kimdi senindeğer bulmuyosun fonksiyon buluyosun :D değer olsa kolay zaten
@madrew
hocam sen üstteki dediğimi anladın mı?? sanırım öyle olacak.. iki fonksiyonda da aynı aralıkta g(f(x)) yapıyosun
mesela x<1 için üstteki olmadığı için sadece g'yi yazıyosun
x<=2 için: f fonksiyonunun x<=2 şartını sağlayan fonksiyonu g için x>1'i sağlayan fonksiyondaki x yerine yazıyosun
x>1 ve x<=2 olmuş oluyox>2 için f'in x>2'yi sağlayuan fonksiyonu g'de x>1 fonksiyonuna yazıyosun çünkü x>2 olan tüm fonksiyonlar x>1 için de geçerlidir..
böylece x>2'yi de bulmuş oluyosun..eee sonuç? x<1 , x>1 ve x<=2 , x>2 hepsini bulmuş oluyosun
-
zumsuk bunu yazdı:
baba şu x i nasıl buluyorduk hele bi onun cevabını ver geri kalanını çözeriz :D
x bulmuyosun hocam.. fonksiyonu buluyosun -
bu soruda x i sormuyor. üstte yazdığım gibi bi aralık değerleri bulunacak okadar yani ne biliyim//// 5x+3 x < 2 ve 4x+6 x >2 ////// gibi :D umarım anlatabilmişimdir :D
-
hacım cözümü yaptım mantık basit sonucu görünce anlicaksın
g o f (x) = { (x+3)^2 - 1 x>2
(2x - x^2)^2 - 1 1<= x <=2
3 x<1
}
f o g (x) = { x^2 + 2 x>2
2x^2 - 2 - (x^2 - 1)^2 1<= x <= 2
-3 x<1
hocam burada olay şu üç değişken değerin oluyo iyice incelersen anlarsın tam acıklamasını istersen pm at şimdi vaktim yok anlatamicam k bakma...
-
eyvallah çok sağolun. kağıda yazıyım çözerim mantığını büyük ihtimalle.
elinize sağlık :)
-
yuksek matematikle ugrasacagşz diye bunlari unutmusum