Matematikden Anlayan Arkadaşlar
-
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için.
Uçan kaçan her şey buna dahil edilebilirmiş.
-
matrisler basitçe iki boyutlu diziler değil mi? biz bununla tahmin işine dek nasıl gidiyoruz ben onu anlayamadım..
-
Lightsaber bunu yazdı
matrisler basitçe iki boyutlu diziler değil mi? biz bununla tahmin işine dek nasıl gidiyoruz ben onu anlayamadım..
dedik ya, denkleme dökebildiğin her şeyi hesaplayabilirsin
sonsuz sonuç çıkabilir, içinden tahmin edersin şu daha makul diye
üniye gidince mühendislik seçersen mat2 dersinde görürsün
-
Lightsaber bunu yazdı
yok hocam iki boyutlu da olur, 5 boyutlu da olur. 10-20-30 boyutlu da olur. satir bir boyut, sutun bir boyut diye algilama olayi.
konuda verilen A matrixi bir sistemi ifade ediyorsa, bu sisteme girilen input (x vektoru) degistikce Ax=b sisteminin outputu b degisir. bu durumda x vektoru x1,x2, x3....xn kac tane degisken varsa sistem o kadar boyutludur. Yani A'nin kac tane sutunu varsa o kadar boyutu vardir sistemin. (A'nin full rank oldugu varsayimiyla)
Estimation olayina da gelince Ax=b sisteminde elde olan verilen genelde A ve b matrix ve vektorudur. Bilinmeyen x vektorudur. Cogu zaman bulmak da cok zordur. Bulunan ve cozulen degerler gercek degerle az ya da cok fark eder. Bu da error demektir. Belirli formulleriyle LEAST SQUARES, MEAN SQUARED ERROR, KALMAN DECOMPOSITION gibi methodlar kullanilarak bu error minimum tutulabilir. Bununla birlikte cesitli prediction methodlariyla eldeki verilerle gelecege yonelik tahminlerde yapilabilir.
Burada bir anektod var, biz estimationa da prediction a da tahmin diyoruz. Aslinda estimation halihazirdaki denklemin cozumunu tahmin etmek, prediction ise gelecek degerleri tahmin etmek demektir.
-
6-7 eksen Robotların programını yazma işine merak salmıştım öğrenciyken.
her eksenin matrislerinin hedefe göre kesişimlerini vs aldıraraktan birşeyler yapılıyordu.
Sonra baktım matematik kısmı ağır geliyor, bana göre değil. Hemen caymıştım.
İyi ki caymışım.