Matematikle İlgilenene Göre Kolay Olabilir Ama Benim Çözemediğim Denklem
-
merhaba arkadaşlar kötü başlık için özür dilerim. çok da gerekli olmayan bi formül var kafayı taktım çözeyim diye çözemiyorum sanırım bir miktar logaritma bilgisi falan gerektiriyor
matematik seven arkadaşları bekliyorum
30 * [füzyon santral kademesi] * (1,05 + [enerji tekniği] * 0,01) ^ [füzyon santral kademesi] = y
denklemindeki enerji tekniğinin bir artmasının "y" değerine etkisini merak ediyorum
bunun için kendi düşündüğüm mantık şu:
denklemi [enerji tekniği] ve [enerji tekniği + 1] olarak yazıp sonra farkını alıp bir şekilde [füzyon santral kademesi] cinsinden artışı bulmaya çalışmak
mantığım doğru mu bilmiyorum ama karşıma çıkan denklemlerle boğuşamadım :)
denklem çözmeyi seven müridlerimiz canı ister çözerse ve çözümü anlatırsa teşekkür ederim.
tahminen pek bi etkisi yok biliyorum sadece öylesine denklemi çözmeye çalıştım, içinden çıkamayınca sizle paylaşmak istedim.
-

Bunu mi demek istedin
Telefondayim resmi çeviremedim
-
aynen hocam.. üssü tamamını kapsamıyor yani senin yazdığın gibi 3. terimi sadece 👍
kofcu tarafından 01/Şub/17 23:28 tarihinde düzenlenmiştir -
yani hocam enerji tekniğindeki değişimin y üzerindeki değişime oranını istemişsin doğru mu anladım
kaba taslak füzyon santral enerji etkili oluyor bu konuda onun dışında sabit sayılardan bi etkileşim yok
sabaha çözülmezse bi türev yaparım sabahleyim not olsun bu yorumda
-
hocam dediğim gibi çok mühim değil işte gece gece kafaya taktım da denklemi çözeceğim diye.. üslü sayı eksi üslü sayı gibi bir şeyden sonra logaritma almam gerektiğini fark edince logaritma ile işlem yapmayı hatırlayamadığımdan sorayım dedim.
isteğim şu hocam: her bir [enerji tekniği] artışının "y" değerine [füzyon santral kademesi] türünden etkisinin formülü.
senin dediğin gibi yani
gece gece iş çıkardım işte :)
ek: ha formülü dedim ama esasen bu problemin nasıl çözülmesi gerektiğini öğrenmek istiyorum
kofcu tarafından 01/Şub/17 23:42 tarihinde düzenlenmiştir -
Yo/Y1= [ (1,05+0.01*ET)/(1,05+0,01*(ET+1) ) ]^FSK
-
Öyle matematiğim falan çok iyi değildir. Elimden geldiğince yardımcı olayım.
30 * [füzyon santral kademesi] * (1,05 + [enerji tekniği] * 0,01) ^ [füzyon santral kademesi] = y demişsin.
füzyon santral kademesi için = a,
enerji tekniği için = b,
y zaten analizleri içereceği için atlıyorum.
30 * a * (1.05 + b * 0.01) ^ a olarak denklemi değiştiriyorum.
Normalde bu denklem sonucuyla beraber 3boyutlu grafik sonucu verir fakat biz sadece sonuç ile ilgilendiğimiz için bunu göz ardı ediyoruz.
Kademe sayıları olduğu için sadece a ve b doğal sayılar içersinde tanımlı olacak diyorum.
Exceli açıp değerleri yerine yazdırıp sonuçları alıyorum. Sonuçlar: http://pastebin.com/869cfiLA
Daha sonra bunu grafiklendirmeyi denedim fakat;
füzyon santral kademesi 56 enerji tekniği 56 olunca sonuç 642034461286415 gibi bir sayı olduğu için grafik çok güzel bir anlam ifade etmedi.
Değerlerin bir kısmını sırayla wolfram'a yapıştırdım daha güzel grafiklendirmeler falan yaptı: http://bit.ly/2jEyfuC
Linklerdeki grafiklerden anlaşılacağı üzere sonuçlar logaritmik bir şekilde artıyor. Sayıları yerine yazıp denklem çözdüğüm için alkış lütfen :D
Bunlardan sonra ee hani x'i sağa atıyorduk, eşitliğin iki yanını falan bölüyorduk onlar nerede diyebilirsin. Pozitif tam sayılarda tanımlı olduğu için analizini yapmak kolay oldu. Şuradan http://bit.ly/2kSPjlB da görebileceğin üzere tam grafiğini bilgisayar yardımı olmadan çizmek göt ister. Ya da o x'i sağa eşitliğin iki yanını böl işlemlerini istiyorsan ve illa bu denklemde olacak diyorsan türevini almak istebilirsin mesela. Limit'i olabilir, türevi ya da benim bilmediğim herhangi birşey alınırsa o zaman x'i sağa eşiliğin iki yanını bölme işlemleri bol bol kullanılır.
-
-
Fuzyon santral kademesi arttirmasi daha etkili olur. Tam oranini simdi hesaplayamam ama Fuzyon bas.
Hangi evrendesin geleyim beni besle
-
Fizyon enerji
Ne okuyorsunuz ya :)
-
futurist bunu yazdı
Fizyon enerji
Ne okuyorsunuz ya :)
hehe :) keşke okusak, malesef okumuyoruz. ogame terimleri :)
evet logaritma "-" logaritma "/" olmalıydı az biraz hatırlıyordum. yani "-" yerine oransal olması mantıklı olmuş çözünce.
teşekkürler @ltcelik çözüm için. [ET] den bağımsız hale getirme şansımız yok mu hocam yani denklemi? lazım olan şey [ET] değeri bir arttığında FSK türünden artış değeri diye düşünmüştüm ama mümkün olmamasını anlayabilirim 👍
@Pck0 hocam sayende çok güzel bir site de öğrenmiş olduk özellikle grafik olması iyi oldu. sigmoidal bi grafiğe benziyor. bu, bi noktadan sonra [ET] nin etkisinin hatrı sayılır şekilde yükseleceği anlamına geliyor değil mi?
ek: bir de basamak basamak öğrenebilme şansımız var mı? balıktan ziyade balık tutma becerisini tercih ederim :)
kofcu tarafından 02/Şub/17 13:22 tarihinde düzenlenmiştir