Mayın Tespit İmha Robotu-Yapım Devam Ediyor, Fikirlerinize İhtiyacım Var
-
fazla kalamayacagım sunu soyleyip cıkayım, mayın kullanmamıza izin veriyorlar, bundan once yaptıgımız aracı bu sekilde test etmiştik. ordunun kendisi izin verdi yani. ogleye dogru gelip cevaplıcama rkadaslar.
-
hocam benden sana uyarı tanıstıgım ottulu 2 arkadas vardı onlarda senın gıbı bomba ımha ve mayın patlatma robotları yapıp ya savunma bakanıgına yada askerıyeye goturusler o bolumu tam hatırlamıyorum adamlar hakkında dava acıldı. Bu olay gercektır. Ne mantık demeyın! Sana tavsıyem ıyı bır tasarım yaparsan bır fırmay sat.
-
codemaster hacı benimde bi fikrimm var
mesela askeri postalların önüne yere çapraz (yaklaşık 35 derece) lik altın arama dedektörelrindekli ayırt edici cihazı söküp ayakkabının önüne yerleştirelim tasarımını güzel yapmamız lazım ona göre kullanışlı olması lazım malum araziberbat hemen kuırılaack bişe olmasınj ayakkabıdan da kulağa sinyal kablosu çekip kulaklık gibi mayın ı tesbit ettiğinde sinyal vermesi askerin böylece hem silah kullanabilmesi hemde mayından kurtulması
(senin fikrinde güzel ama gprs olayı olursa abd liler gprs i keser yani herşey olabilir )
nasıl?
-
Saldirgan bunu yazdı:
-----------------------------şimdi hoja herkesin fikri başkadır tabikide bende fikrimi beyan etmek isterim öncelikle bu cihazda bilgisayar kontrol cok abartı olmuş bece plc kontrol bu işi çok iyi bir şekilde gçrürdü arkadaş ben iyi olsun istedim ondan koydum dersen gene gerek yoktu ki moşın kontrol denen bişey war eksen kontol cihazı hem daha güwenilir hemde daha saglıklı olurdu ayrıca ister plc ister eksen kontrol cihazı olsun üzerlerinde modem girişi war sen sadece kaç giriş kaç çıkkış olduguna bak input autput larına bak ne kadar gereklıyse o na gore cıhaz almalısın cok daha ucuza gelır son olarak mekanık projenı gormek ısterım belkı faydam dokunabılır makına muhendısıyımkolay gele
-----------------------------
abi, işin elektronik kısmına fazla takılmamak için bilgisayar kullanalım dedik. hem ucuz, eski bi board işimizi gorur hemde araca yeni moduller eklemek istedigimizde yazılımda degişiklikler yaparak kolayca entegre edebilmemizi saglar. İşin mekanik kısmına gelince, msn e eklersen konusabiliriz abi?
shockman bunu yazdı:
-----------------------------Zevk duyduğum bi konu olduğundan dayanamayacam bişiler demek istiyorum esasen arkadaşlar bu gibi konular benim en derin fantezilerim arasında başı çeken konulardır.şimdi Hocamın dediği alet çift fonksiyonlu iş görebilen bir alet, bu fonksiyonlar Tarama modunda Çalışma, Manuel kontrol olmak üzere ikiye bölünmektedir. (Manuel kontrol için mutlak surette yapay hazıfa gibi olaylar henüz çözülmediği için insan kontrolü uzaktan kontrol gerekmektedir.)Esasen benim fikrim Hocama saygı duyarak beyan ediyorum, Robotta palet kullanılmamasından yana sebebine gelince, Arazi çalışmalarında Palet Yoğun işletilecek bu Robot için pek engel gibi geliyor bana onun yerine maddi imkan alabilecek desteği şayet alabilirsen, Eklem bacak ayak sistemi çok daha engel tanımaz kılabilir. neye yarayacak peki bu sınır Görevlerinde mesela engebeli arazi şartlarında mükemmel iş görecektir. Tabiki paletli sistemde dahi yollarda patlatılabilecek Mayın gibi tuzaklara kesin olarak Hayat kurtarıcı bi alet olduğu bir gerçektir. cihaz tasarımını sanırım Zırhlı olarak tasarlıyorsundur, elektronik zava zingonun nasıl muhafaza edileceği hususunda ben takıldım galiba. ama çözüm bulmuşsundur diye düşünüyorum.Aslında ben kısa ve mükemmel bi düşünceyi savunuyorum ama sanırım uzak bir hayal, robotun robutları yapabildiği yapay zekaya ulaşmasını beklemek gerekli bu düşüncem için işte o zaman geldiğinde robotlar inşaat sektöründen tutunda, tarlaların sürülmesi, üretim sanayii gibi kollarda aktif olarak görev alacaklardır. büyük oranda insan gücünü ortadan kaldırması aslında işsizlik patlaması gibi bir durumada sebep olmayacaktır tam tersine paranın iktidarının gücünü büyük oranda düşürecek, ve insanoğlunun kölesi olacaktır, Dünya onlar la Cennete dönecektir. Ancak Kötü niyetli Ruhu Bozuk İnsanların Eline Geçerse bu teknoloji dünyayı Tamamen Bir cehenneme de dönüştürme ihtimali vardır. Sanırım Uzun oldu Kusuruma bakmayın İçimden Döküldü umarım Sizde Zevkle okumuşsunuzdur. :)
-----------------------------cok memnun oldum shockman hocam, bi elektronikci arkadasa ihtiyacımız vardı cunku :D msn e eklersen konusalım :) dedigin sekilde eklem bacagı cok zaman alır. en azından bizim için. cunku bu sistemi sensorlerle ve bu sensorlerden alınacak bilgileri yorumlayacaka bi sistemle doınatmak sart. malum kotu arazı sartlarında kullanıcaz, ayaklardan birisi bi tasın ustune bassa ve standart sekilde ayagını asagı ittrse, bu robotun devrilmesine neden olabilir. bu bi suru ihtimalden yalnızca birisi. umarım yanlıs dusunmuyorumdur? bazen dusuncelerim sapıtabiliyor da :|
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------aynen , her denemede bi mayın :) bence kendine bi sponsor bul, ciddi olarak düşünüyosan, büyük firmalara danış. veya tsk da bi tanıdığın varsa ona sor.
tsk ilgilenebileceği şeyler üzerine yatırım yapabilir.önce para olayını hallet bence
-----------------------------dedigim gibi mayın olayı ama su da var; daha onceki arac sadece mayınların yerini buluyodu, onları patlatmıyodu. bunun için mayın kullanmamıza izin verdiler, patlatmamız için de yeniden konusmak lazım ama zor olacagını sanmıyorum arac bittikten sonra. TSK da tanıdıklar da var cunku. para olayıysa baslı basına bi, sorun ama burada daha onceden bu işe para yatırmayı kabul eden bi abimiz cıktı, nick ini veremicem, onunla gorusucez yakın zamanda inş. şimdilik harclıklarımızdan artırdıklarımızla idare ediyoruz.
mr66tr bunu yazdı:
Beyler ortaya somut bişeyler çıksın para ve sponsor olayına kafa yormayın.Hallederiz.
-----------------------------sponsorluk olayı dedigim gibi.. tesekkurler hocam.
DataDiver bunu yazdı:
arkdaşım öncelikle inş. güzel bi sonuç elde edersiniz.. sanırım araç üzerindeki pc ye yine uzak bir pc den komut gelcek ama aradaki bağlantı ne şekilde olcak problem bu galiba .. bunun için çok fazla alternatif var ama öncelikle şu lazım bu araca gözle temas kurulacak bir mesafeden mi yoksa bi kontrol merkezinden mi komut verilcek yada her ikisidemi olcak ...
eğer göz temasının olduğu mesafeden ise bunu için udea (http://www.udea.com.tr) nın yaptığı modüller var tek yada çift yönlü iletişim sağlayan seri iletişimli modüller bu modüller fiyat olarak gayet uygun..ben arx ve atx-34 (http://www.udea.com.tr/index.php?categoryID=95) modelini kullanmıştım ama bu çok temel bi modül rf power katı olmadan 100 mt filan çekiyor.. ama yasal sınırlamaları aşmadan bunu rf power katları ile 3 km gibi bir mesafye çıkarman mümkün.. diyeceim . madem iki tarfta pc var sen buna vb6 da filan basit bir ara yüz yap gidecek komutu 8 bit lik bilgi halinde seri porttan çık, sonra bunu atx-34 ün data in ucuna verirsen arx-34 ün data out undan alıp dier pc de gelen komuta göre bi işlem yaptırırsın.. 8 bit bilgi göndermen demek 256 farklı işlev demek hayli hayli yetecekdir.. benim bu modüllerle yaptıım uygulamda bir pic 16f88 adc ucunda bir sıcaklık sensörü var 10 bit çevirm yapıp bunu seri olrak atx-34 e vermiştim dier tarfda bir 16f628 ile arx-34 dü sürekli dinleyrek gelen bilgiden sıcaklığı decimale çevirip lcd ye yazdırıyodum.. bu modül sana yeter gibime geliyor ama daha iyisi lazım diosan udea nın sitesinde çok sağlam modüller var.. kolay gele...-----------------------------
sende sagol hocam ilgilendigin için, arx, atx 34 lerden elimde var, denemek için kullanmıstım ama bunlar işimizi gormez maalesef, uzaktan aracı kullanmak istedigimizde goruntu aktarımı da yapabilmemiz gerekiyor ve bunu 34 lerle yapamayız. udea nın bu işi yapabilecek baska modulleri var kullanılabilir ama dedigim gibi aracı bi kumanda merkezinden de idare etmeyi de dusundugumuz için limitleri ortadan kaldırmak istedim, bu iş içinde aklıma uydu telefonu geldi ama sanırım bundan vazgecip sizlerin dedigi gibi bu cesit yakın mesafe modulu kulanmam gerekecek.
cyrpt bunu yazdı:
hocam benden sana uyarı tanıstıgım ottulu 2 arkadas vardı onlarda senın gıbı bomba ımha ve mayın patlatma robotları yapıp ya savunma bakanıgına yada askerıyeye goturusler o bolumu tam hatırlamıyorum adamlar hakkında dava acıldı. Bu olay gercektır. Ne mantık demeyın! Sana tavsıyem ıyı bır tasarım yaparsan bır fırmay sat.
abi, gercekten ne mantık ya :| arkadasların, patlayıcı fln kullandıysa oından olabilir, bnm bi arkadası da atmıslardı cunku patlayıcılarla urastı die ama.. :|
KapTan60 bunu yazdı:
codemaster hacı benimde bi fikrimm var mesela askeri postalların önüne yere çapraz (yaklaşık 35 derece) lik altın arama dedektörelrindekli ayırt edici cihazı söküp ayakkabının önüne yerleştirelim tasarımını güzel yapmamız lazım ona göre kullanışlı olması lazım malum araziberbat hemen kuırılaack bişe olmasınj ayakkabıdan da kulağa sinyal kablosu çekip kulaklık gibi mayın ı tesbit ettiğinde sinyal vermesi askerin böylece hem silah kullanabilmesi hemde mayından kurtulması (senin fikrinde güzel ama gprs olayı olursa abd liler gprs i keser yani herşey olabilir )nasıl?
Abi, bu da cok guzel bi fikir bence ama mayın dedektorlerinde postala saglıklı bir sekilde yerleştirilemeyecek buyuklukte bobin kullanılıyo, bu bobinle aynı işi yapacak daha kucuk bi sistem uygulanabilir belki. Ama fikir gercekten cok guzel bence :)
-
ne yazıkki bu ülkede bu tür güzel projelerin kıymeti pek bilinmez ...