Merak Ettiğim Birkaç Fiziksel Konu
-
arkadaşlar size saçma gelebilir ama bunları bilmiyorum ve merak ediyorum
şimdi maddenin 3 hali var katı sıvı gaz peki toprak taş ve tahtada madde olduğuna göre onlarında sıvı ve gaz halleri varmı hadi tahta belli bir dereceden sonra yanar ama ben hiç sıvı taş yada gaz laşmış taş diye birşey duymadım bide kristalmi daha dayanıklıdır çelikmi kristalmi çeliği keser çelikmi kristali keser burdaki bahsettiğim çelik katanalarda kullanılan cinsten süper hiper biçelik kristalde işte en kalitelisinden kristali bitek kristal kesebilir diye duymuştum ama tam bilmediğim için soruyorum
-
Bıldıgım kadarıyla cevap verıyım. Havasız ortamda tasta tahtada sıvı hale gelebılır.
Krıstal krıstalı keser dıye bırsey yok o elmas ıcın gecerlı benım bıldıgım krıstal buz gıbı bırsey celıkle kesılebılır :)
-
tahtayı tahta olarak değil de kimyasal elementleri olarak göz önünde bulundurman gerek
-
fizikte tek bildigim sey
1 litre su 1 t zamanda kayniyosa
2 litre su 2 t zamand kaynar
lise 1 iken bunu fizikciyede soylemistim :)
-
bazı elementler katıdan direkt gaza geçer
kristal dediğinin elmas olduğunu varsayarak elması elmasla keserler veya başka birşeyle keseceklerse çok daha fazla uğraşırlar
-
maddenin sadece üç hali yoktur misal plazma hali vardır.
-
SysTeMeRRoR bunu yazdı:
-----------------------------fizikte tek bildigim sey
-----------------------------onu da yanlış biliyon hocam
1lt su tencere de 1t zamanında kaynıyorsa
2lt su aynı tencerede 2t zamanından daha az sürede kaynar. deneyebilirsin.
---
asıl konuya gelince
tahta örneğinden gidersek. tahtanın kendisi bi karışımdır.
Bütün bitkilerde olduğu gibi canlı ağaç gövdesinde büyük oranda su bulunur. Tahtanın kurutulmuş olduğunu farz edersek; karışım olmasından dolayı çeşitli maddeleri barındırır. kuru halinin büyük çoğunluğu (yüzde elli - altmışı) selülozdur. selülozu da 210 dereceye getirirsen sıvı hale geçmeye başlar.
toprak, taş vs de öyle asıl madde değil karışım olduğundan dolayı toprağın sıvı hali diye birşey olmaz.
-
bu arada maddenin halleri fizikle değil kimya ile ilgili.
çelik mi sert elmas mı konusuda aynı şekilde
-
SysTeMeRRoR bunu yazdı:
-----------------------------onunla ilgili ilginç birşey var ; kaynar su , 10 derecelik sudan daha önce donardı yanlış hatırlamıyorsam.Isı alışverişi ne kadar fark varsa o kadar hızlı oluyor
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------SysTeMeRRoR bunu yazdı:
-----------------------------onunla ilgili ilginç birşey var ; kaynar su , 10 derecelik sudan daha önce donardı yanlış hatırlamıyorsam.Isı alışverişi ne kadar fark varsa o kadar hızlı oluyor
-----------------------------demek istediğin eğer kaynatılmış suyun 10 derecelik sudan önce donması ise böylke bir şeyu hiç duymadım ama mantıksızda değil sonuç olarak su kaynadıkça saf hale gelir ve saf su 0 da donar ama musluktan vb yerden doldurduğumuz suda clor kalsiyum demir çinko gibi bir çok element bulundurur kbunalrda zaten yoğunluğu arttırır donmayı geçiktirir ama bu kadar etki edeceğini bilmiyordum
-
her maddenin her hali olacak diye bişey yok hocam :) illa olsun diyosan da, mesela Taşın katı hali taş, sıvı hali çamur, gaz hali de toz'dur diyebiliriz:)