Meslek Konusunda Kararsızım. Yardımcı Olabilecek Arkadaş Arıyorum.
-
Deniz ulaştırma işletme mühendisliği yani kaptanlık:
6 aylık deniz stajından yeni gelmiş birisi olarak şunları söyleyebilirim.
Deniz sadece parasına ve dışarıdan iyi yanlarına bakılıp gidilecek biryer değil. 5-6 seneden fazla çalışmışların çoğunda ufaktan sıyırmışlık var. 10 sene ve üstü zaten yarmış.
götüm sağlam bana herşey vız gelir tırıs gider, illa gemiye çıkacağım diyorsan rahat etmek için güverte zabiti, daha sonra karaya çıkma imkanım olsun çook daha rahat iş bulayım diyorsan vardiya mühendisi ol. tabi bu şartlar gemiden gemiye değişir ama %80 böyle.
Denizcilik olarak genel konuşuyorum iyi yönleri
-Karada çooook zor alabileceğin parayı mezun olur olmaz alırsın. ilerleyen yıllarda o maaşı katlarsın.
-Tankerci olmazsan bol bol ülke gezersin 2-3 yılda sex günlüğüne yazmadığın ırk kalmaz , para verip gidemeyeceğin yerin götüne parmak atarsın.
-Mükemmel para biriktirirsin.Yol parası, yeme içme, barınma, giyinme vb. vb. gibi giderin seyirde yok limanda çook harcasan ayda maaşının onda birini harcarsın.
Kötü yönleri:
-Evinden uzaksın denizdeyken evlilik vs inanılmaz zor birşey hele çocuğun varsa yapılacak birşey değil. gördüm.
-Bir dünya epey bir süre siktiriboktan adama eyvallah çekmek durumundasın gemi ordamında bunu yapmak çok zor.
-Gemide kaldığın süre boyunca uykusuzsun. Uykuya milyar verecek durumlarda çalışırsın.
-Bir sürü küçük ihtimalli tehlikeler var birleşince dikkata değer bir hal alıyor. Örn korsanlar tarafından kaçırılmak, limanın birinde kesilip kenara atılmak, yabancı ülkede başkasının bokuna hapse girmek vb. vb.
-İstediğin şeyi yeyip içip yapamıyorsun. açık cezaevi gibi bir yer. Çekirdeğe aş erip bulamazsın.
ana hatlarıyla bunları söyleyebilirim. Ben memnunmuyum.... Henüz kaymak yeme kısmına geçmedik ama memnunum. 3-5 sene yapıp karaya geçmeyi düşünüyorum.
tercih senin.
-
Ben deniz ulaştırma ve işletme mezunuyum , staja çıkıcam 1-2 haftaya kadar :) stajda alıcagım para 800 tl + ssk sonra 2500 dolar falan az ama napıcan işte idare etmeye çalışcaz :D