Metal RJ45 Jack'a Ground Nasıl Jacklanır? Multimetresiz Topraklama Nasıl Ölçülür?
-
Beyler Metal RJ45 jack a Elektrostatik koruma için Ground kısmını nasıl jacklayacağım bilgisi olan var mı?
2. bir sorum.
Var olan bir topraklama yapısının, topraklama yapıp yapmadığını multimetre olmadan nasıl ölçebilirim?
Düzeltme: 2. soruyu değiştiriyorum:
Toprakla bağlantılı olan bir demir iskeletin topraklama yapıp yapmayacağını nasıl test edebilirim. (10W lık 24V ile çalışan bir aleti topraklayacağım elektrostatik yük için)
DrKill tarafından 06/Eyl/15 23:14 tarihinde düzenlenmiştir -
2.soruna cevap verebilirim.
Eğer sistemde kaçak akım şalteri varsa nötr ile toprağı prizde kısadevre edersen kaçak akım şalteri atar. Bu durumda prizde topraklama var demektir. Çok önemli sakın fazı kullanma. Nötr-toprak ikilisini kısadevre etmelisin.
-
Olgunisik bunu yazdı
Eğer sistemde kaçak akım şalteri varsa nötr ile toprağı prizde kısadevre edersen kaçak akım şalteri atar. Bu durumda prizde topraklama var demektir. Çok önemli sakın fazı kullanma. Nötr-toprak ikilisini kısadevre etmelisin.
hocam sıkıntı ne biliyor musun topraklamayı test edeceğim elektrik te yok :D
-
Kablon UTP değil STP olacak,
kabloyu çakmak için telleri aynı hizada kestikten sonra, STP'nin zırhını ters çevireceksin, kabloyu öyle sokacaksın içine.
Fakat, genelde bu şekilde kullanılmaz her iki cihaz da ayrı ayrı zaten topraklılar.
Önemli Nokta : Aynı tesisata bağlı değilse cihazlar, kablo üzeriden devamlı bi gerilim oluşur bu da sinyal bozulmasına sebep olur dolayısı ile eğer iki farklı topraklamaya sahip iki farklı binayı birbirine bağlayacaksan, bakır kullanmaman lazım, bakir kullanman gereken yerlerde de, zaten cihazlar ayrı ayrı topraklı olduğu için gerek yok :)
-
DrKill bunu yazdıOlgunisik bunu yazdı
hocam sıkıntı ne biliyor musun topraklamayı test edeceğim elektrik te yok :D
Hocam normal şartlarda eğer topraklama varsa, nötr toprak arası gerilimi kaçak akım rölesini attırmaya yetecektir. Yani hatta bağlı sigortayı kapatıp bile deneyebilirsin. Eğer hatta sıfırlama yapılmadıysa kaçak akım rölesi atacaktır.
-
renegadealien bunu yazdı
Kablon UTP değil STP olacak,
kabloyu çakmak için telleri aynı hizada kestikten sonra, STP'nin zırhını ters çevireceksin, kabloyu öyle sokacaksın içine.
Fakat, genelde bu şekilde kullanılmaz her iki cihaz da ayrı ayrı zaten topraklılar.
Önemli Nokta : Aynı tesisata bağlı değilse cihazlar, kablo üzeriden devamlı bi gerilim oluşur bu da sinyal bozulmasına sebep olur dolayısı ile eğer iki farklı topraklamaya sahip iki farklı binayı birbirine bağlayacaksan, bakır kullanmaman lazım, bakir kullanman gereken yerlerde de, zaten cihazlar ayrı ayrı topraklı olduğu için gerek yok :)
Hocam STP kablo var ama STP kablo ile bina hattına topraklama yapmak istemiyorum sıkıntım bu. Alet dış ortam aleti.
Elimde metal rj45 connector var.
RJ45 kabloya UTP kablo + bir adet fazldan bakır kabloyu -> RJ45'e ve ekstra kabloyu metal kısmına jacklayıp, topraklama için jacklanmış ekstra kabloyu toprak ile bağlantılı demir çatı iskeletine bağlamak istiyorum.
Metal iskelet toprağa da bağlı ama ne kadar topraklar bunu ölçmem lazım. Normalde bakır çubuk ile topraklayıp ona uygun bir kalın kablo ile çatıya destek çekmem lazım ama buda çok mâliyetli.
STP kablo ile niye yapmıyorum? Alete yıldırım çarparsa elektrik tesisatına bağlı herşeyi sikip atmak istemiyorum olay bu.
En olmazsa STP kablo ile evin tesisatına uygun topraklama ile aleti akım korumalı priz ile çalıştırmak istiyorum.
Asıl amaç? Tabi aleti statik elektrik yükünden korumak. (poe destekli bir alet)
Metal rj45 konnetöre ground da dahil nasıl kabloyu monte edeceğimi (pensesi ile) gösteren bir vidyo arıyorum aslında. Anlatsanız da pek anlayamıyorum.
-
Anladığım şu mu?
UTP Kablonın haricinde 1 kablo daha çekeceksin topraklama için doğru mudur?
Laz teknolojisi olacak yani :)
Eğer öyleyse : Jackın ucuna lehim at, gitsin hocam :)
-
renegadealien bunu yazdı
Anladığım şu mu?
UTP Kablonın haricinde 1 kablo daha çekeceksin topraklama için doğru mudur?
Laz teknolojisi olacak yani :)
Eğer öyleyse : Jackın ucuna lehim at, gitsin hocam :)
Aynen laz teknolojisi olacak hocam D:
Lehim olayını düşünmemiştim çok iyi olur dur onu deneyeyim ben en iyisi hocam. Saolasın fikir için :) İnşallah lehim tutar.
Şimdi şu topraklamayı nasıl test edebilirim onu düşünmem lazım iyicene.
DrKill tarafından 06/Eyl/15 22:51 tarihinde düzenlenmiştir -
Cihazın Jack soketinin, topraklamaya izin verip vermediğini kontrol etmeyi unutma hocam, jackı havaya lehimlemiş olursun :)
Topraklama ölçen cihazlar olduğunu biliyorum ama elektrik olmayan evde, topraklamanın nasıl ölçüleceğini elektrikci arkadaşlar cevaplasın, ben buraya kadarım :D
-
renegadealien bunu yazdı
Cihazın Jack soketinin, topraklamaya izin verip vermediğini kontrol etmeyi unutma hocam, jackı havaya lehimlemiş olursun :)
Topraklama ölçen cihazlar olduğunu biliyorum ama elektrik olmayan evde, topraklamanın nasıl ölçüleceğini elektrikci arkadaşlar cevaplasın, ben buraya kadarım :D
Hocam evde elektrik var da çatıya götürecek elektrik yok :D POE ile gidiyor elektrik zaten.
Bu arada iyice hıyar belledin hocam bizi :D Alet topraklamaya jack soketinden izin veriyor araştırdım tabiki :D
DrKill tarafından 06/Eyl/15 22:54 tarihinde düzenlenmiştir -
DrKill bunu yazdı
Hocam evde elektrik var da çatıya götürecek elektrik yok :D POE ile gidiyor elektrik zaten.
Bu arada iyice hıyar belledin hocam bizi :D Alet topraklamaya jack soketinden izin veriyor araştırdım tabiki :D
Estağfurullah hocam oluyor bazen :D