Mongo - Express-React-Node (MERN)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    dcpromo
    dcpromo's avatar
    Erkek

repoya dgidip .com u .dev olarak değişin enter yapın. Afiyet olsun. Bu da böyle bi tırriktir

next next next install
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek
    end bunu yazdı

Php lüzumsuz sunucu yükü bence.

Neden böyle bir düşünceye sahipsin hocam merak ettim?

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EmQceR
    EmQceR's avatar
    Erkek
    dcpromo bunu yazdı

repoya dgidip .com u .dev olarak değişin enter yapın. Afiyet olsun. Bu da böyle bi tırriktir

Süper bilgi teşekkürler hocam

...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    EmQceR bunu yazdı
    dcpromo bunu yazdı

Süper bilgi teşekkürler hocam

taze geldi bu, yeni ozellik.

ben de youtube'ta gordum sabah saatlerinde.

VsCode-Web instance'i aciyor <3

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı
    end bunu yazdı

Rakipleriyle kaynak tuketimi ve ziyaretci karsilayabilme kiyaslamasi yaptigimda (benchmark) epey fark ediyor. Ozellikle yuksek trafik karsilanacak dinamik icerikli sistemlerde.

Ha, optimize edilebilir mi? Kesinlikle evet. Ama ileriye donuk ugrastirici ve mide bulandirici buluyorum. Ustelik birebir ayni verimi yakalayamayacaksin yine de.

Bir suru faktor var isin icinde,

Biraz da kisisel bir deyim yani benimkisi.

2011-2016 arasi php yazdim hep, uzun suredir de takip etmiyorum. Muadilleri cok daha keyifli ve verimli geldi hep xD

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    neverland bunu yazdı
    yolbulucu bunu yazdı
    coder2 bunu yazdı
    yolbulucu bunu yazdı

laravel den yürü ya. gerisi amelasyon

Laravel de Mongo için jenssegers/laravel-mongodb paketini kullanıyoruz, birçok işimizi görüyor ama MySql veya PostgreSql gibi RDMS veritabanlarında olduğu gibi rahat kullanamıyoruz. Tabii veritabanı tasarımı da mükemmel değil ama sık sık raw query yazıyoruz vs

Tamamen konu ile alakalı değil belki ama tecrübei paylaşayım dedim.

ben de relational şeyler için postgres + büyük verilerim için mongo kullanıyorum laravelde. bütün queryleri raw yazıyorum. zaten modele falan da bağlı değil hiç bir şey

hocam o zaman hiç laravel kullanma bana sorarsan.

Php ile yaz ya da slim framework falan kullan, neden dersen laravel bir sürü paket kullanıyor.

gereksiz yük bindiriyor eğer nimetlerinden faydalanmayacaksan

dipnot: php relational db ler ile nodejs nosql db lerle kullanılması taraftarıyım, yapısal ve kolaylık açısından

laravel in hazır olarak sunduğu şeyleri diğer frameworklerde  yada dillerde yapmak 1 senemi alır heralde.

bkz: jetstream, telescope, horizon, notifications, events-listeners, cashier, spark

bir de vapor ya da bref kullanırsan lambda da çalıştırıp allahına kadar scale edebiliyosun queue larını (benim projemde baya işime yarıyor, bütün işim arkada veri işlemek)

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lazz
    lazz's avatar
    Erkek
    end bunu yazdı
    lazz bunu yazdı

tesekkurler hocam 

kodlarını ınceledım

ama mongodan verılerı cekerken hep awaıt kullanmıssın yanlıs hatırlamıyorsam bunu onaylamıyolardı.

bu arada bende yenı basladım sadace aklımda oyle kalmıs emın degılım 

E await kullanamazsan veriyi nasıl kullanıcıya ulaştıracaksın hocam?

Promise object istemiyorum ki ben, blog yazılarını istiyorum.

İnsert yaparken kullanmazsın belki ama onda da error handling yapamazsın.

hocam dedıgım gıbı cokda ıyı bıldıgımı zannetmıyorum ama

bu zamana kadar gordugum ınceledıgım tum nodejs kodlarında

Post.find().then((data)=>{

}).catch((err) => console.log(err));

bu sekılde kullanmıslar.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    end bunu yazdı
    MhmdAlmz bunu yazdı
    end bunu yazdı

Rakipleriyle kaynak tuketimi ve ziyaretci karsilayabilme kiyaslamasi yaptigimda (benchmark) epey fark ediyor. Ozellikle yuksek trafik karsilanacak dinamik icerikli sistemlerde.

Ha, optimize edilebilir mi? Kesinlikle evet. Ama ileriye donuk ugrastirici ve mide bulandirici buluyorum. Ustelik birebir ayni verimi yakalayamayacaksin yine de.

Bir suru faktor var isin icinde,

Biraz da kisisel bir deyim yani benimkisi.

2011-2016 arasi php yazdim hep, uzun suredir de takip etmiyorum. Muadilleri cok daha keyifli ve verimli geldi hep xD

google misin amk napcan zibilyon ziyaretci karsilamayi ? zaten o seviyeye gelince bootleneckin database falan olacak.

kartımı da hala yollamadın :P 

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antichrist
    antichrist's avatar
    Erkek
    lazz bunu yazdı

tesekkurler hocam 

kodlarını ınceledım

ama mongodan verılerı cekerken hep awaıt kullanmıssın yanlıs hatırlamıyorsam bunu onaylamıyolardı.

bu arada bende yenı basladım sadace aklımda oyle kalmıs emın degılım 

Node.js yapı gereği asenkron bir yapıya sahip. Düz mantıkta kodlar üstten alta sıra dahilinde akmıyorlar. Eğer response time'ı biraz uzun süren ama o datanın da hemen kullanılacağı işler yapılacaksa asenkron yapıya müdahale gerekir. Misal api'den response alman gerekir ya da db den veri alıp işlersin döndürdüğün datayı bir yerlerde kullanman gerekir gibi. Bunlar zaman alan işler olduğu için async yapı o işlemin tamamlanmasını beklemeden diğer işlemleri çalıştıracaktır.

Await eğer bir promise kullanıyorsanız sonuçlanmasını (resolve ya da reject) bekleyerek kalan kısmın öyle işleme alınmasını sağlamakta. Aksi durumda promise ile çalışılıyorsa response alındıktan sonra chain fonksiyon halinde de işlemler sağlabilir.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

var str = "Lorem Ipsum, dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır metinlerdir. Lorem Ipsum, adı bilinmeyen bir matbaacının bir hurufat numune kitabı oluşturmak üzere bir yazı galerisini alarak karıştırdığı 1500'lerden beri endüstri standardı sahte metinler olarak kullanılmıştır. Beşyüz yıl boyunca varlığını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda pek değişmeden elektronik dizgiye de sıçramıştır. 1960'larda Lorem Ipsum pasajları da içeren Letraset yapraklarının yayınlanması ile ve yakın zamanda Aldus PageMaker gibi Lorem Ipsum sürümleri içeren masaüstü yayıncılık yazılımları ile popüler olmuştur.";

const calculateWords = (str) => {
    	return new Promise((resolve, reject) => {
            var map = new Map();
            map["count"] = 0;
            str.split(" ").forEach((data, index, array) => {
                setTimeout(() => {
                    map["count"] = map["count"] + 1;
                    if (index == array.length-1) resolve(map["count"]);
                }, 200);
            })
        })
    }

const print = async () => {
        let count = await calculateWords(str);
        console.log(`-- kelime sayısı: ${count}`);
        console.log(`sayının bir fazlası: ${count + 1}`)
    }

const print2 = () => {
        calculateWords(str).then(response => {
            console.log(`--- kelime sayısı: ${response}`);
            console.log(`sayının bir fazlası: ${response + 1}`)
        });
    }

print();
    print2();

var map = new Map();
    map["count"] = 0;
    str.split(" ").forEach(data => {
        setTimeout(() => {
            map["count"] = map["count"] + 1;
        }, 200);

})
    console.log(`---- kelime sayısı: ${map["count"]}`);
    console.log(`sayının bir fazlası: ${map["count"] + 1}`)

Burada problem şudur, mesela calculateWords fonksiyonu temsilen belirli bir süre geçtikten sonra yüklü bir işlem yapan, sonucunda resolve() aracılığıyla işlem sonucunu döndüren bir metot. Bu bir api'den response da olabilirdi ya da farklı bir hesaplama da olabilirdi. 74 kelimeyi ayrı ayrı hesaplamakta ve her hesapta 200ms bekleme süresi bulunmakta.

print() metodunda await sözcüğü ile gelen datayı promise tamamlandıktan sonra bir değişkene alıyoruz. Bu süreçte altta kalan console.log() komutları beklemeye alınıyor. Await ile başlayan satırdaki işlem bittikten sonra işleme alınıyorlar. Await sözcüğünü kullanmak için çalıştığı fonksiyonun async olması şartı var. Bu sebeple async () => {} şeklinde fonksiyonu tanımladık.

print2() metodunda ise dönen promise return'unu then() zincirleme metodu ile alıp data geldikten sonra gelen sonuçla birlikte işleme alıyoruz.

En altta bulunan yalın haldeki kod ise aynı işlemi yapıyor. Yalnız bunu denediğiniz vakit forEach işlemi henüz bitmeden console.log() işlemleri devreye alınacak ve loglarda 0 ve 1 olarak dönecektir. Çünkü forEach zaman alan bir hesaplamaya sahip. Async yapısı nedeniyle node.js i/o bloklamadan, yani diğer işlemin bitmesini beklemeden sıradaki en kısa süren işleme yanıt verdi.

|~_~|
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gececi
    NighT_JudGe
    NighT_JudGe's avatar
    Erkek

lazım olan  olur diyerekten  şuraya  bırakayım  

https://github.com/Tuncaysukan/Netfilx_Clone

Cahildim Dünyanın Rengine Kandım
Toplam Hit: 5837 Toplam Mesaj: 27
mern mongoose react