Mükemmelliyetçi Ruh Hastaları Oluşturuluyor. Çizikler
-
Sadece bir çiziği ele alalım;
Aylarca, günlerce hayvan gibi çalıştın çabaladın. Aldığın maaşın 3 hatta 4 katı değerinde bir beyaz eşya almak zorunda kaldın. Çünkü ucuz etin yahnisinin pek de lezzetli olmadığını biliyordun. Gel zaman, git zaman gözün bir çiziğe takıldı. Bembeyaz bir eşyada grimsi bir çizik vardı. Belliki sürtünme kaynaklı değil, ucu sivri bir cisimle boya tamamen kalkmıştı. Evet sadece bir çizik hiç önemli değildi senin için. Sonuçta çalışıyor mu? Evet..
Gün geçtikçe o çizik paslanmaya, paslandıkça tüm boyanın kalkmasına ve bozulmasına başlamıştır bile. Senin hayvanlar gibi çalışıp para saydığın o alet önemsiz dediğin bir çizik yüzünden eskimeye yüz tutmuş, gözlerinin önünde bir hurda yığını haline gelmeye başlamıştır. Teknoloji her gün gelişmeye devam ediyor, aldığın eşyanın kıymeti de aynı çiziğin yol açtığı deforme gibi git gide erimeye başlıyor.. Yeni kampanyalar, yeni ürünler, eskimiş bir beyaz eşya, elini her attığında boyanın bir parçasının yere dökülüşü seni "artık değiştirmenin zamanı geldi" düşüncesine itmiştir bile....
Boyanın koruyucu önemi burada devreye giriyor. Biraz araştırma yaparak ufak bir çiziğin nelere yol açabileceğini özellikle mekanik aksamlardaki çiziklerin ne kadar büyük kazalara yol açabileceğini öğrenmekte fayda var.
Ayrıca "ben bunu almam bunda çizik var" gayet yerinde bir davranıştır. Fabrikadan çıkan üründe çizik olmaz. O çizik muhtemelen teşhir amacıyla sergilenen bir ürüne günde yüzlerce kişinin parmak atması ya da ürünü taşıyanların iş güzarlıkları sonucu oraya buraya sürtmeyle oluşur ve bu bir kusurdur tüketici almak zorunda değildir.
-
Tahribatta konu çize çize kafayı yedik :). İşin espirisi bu tabi yazdıklarına katılıyorum.
-
arkadaş bazı şeylerin işlevine değil de insanların takıldığı noktalara takmış sanırım. kendi çevremden örnek vereyim arkadaşın biri elimdeki telefona bakıp "onu nasıl kulllanıyosun ben cebimden çıkarmazdım" dedi telefonun modelini dahi bilmiyorum şu eski yeşil ekranlı olanlardan "işimi görüyo alo mesaj yetiyo" dedim. "ya ne bilm ben utanırdım" dedi. "sen ne s"kim bi insansın" dedim sustu yine aynı arkadaşım kızın biriyle face de yazışmış vs vs "resimlerine bakıyodum çok tatlı güzel işte sohbet ediyoruz bi baktım bi resimde ayakkabıları çakma sordum tabi ayakkabılar çakma galiba" kız cevap vermiş "çakma olsa ne olur" benim arkadaş "ne bilim garibime gitti" sanıyorum kız toplama ihtiyacı duyarak "hediye olunca giyiyo insan" -"hıı haklısın" -"çakma olsa nolur bana mantıklı bi açıklama yap" sonra benim arkadaşım sövmüş kıza bilmiyorum arkadaşım işte pozitif ayrımcı olabilirim ama pek seçici değilim sanırım neyse bu da pekiştireç olsun
-
olayı hep çizikle örneklendirmişsin bence daha iyi anlaşılabilmesi için örnekleri çeşitlendirebilirdin
-
Cips alıp ambalajını yemeye çalışmak gibi...
-
estetik önemlidir hocam....
-
uzun süredr istediğin bi eşyayı düşün.elektorink bi eşya.alıyosun eve geliyosun bi bakıyosun bi çizik.kafama takmam önmli olan işlevi diyosan sorun yok.
ama eşyaların işlevinden çok estetiği,görüntüsü de önemlidir.ayrıca mükemmeliyeçilik kötü bişey değildir bence.herkes mükemmeliyetçi olsaydı kalitesiz hiç bir mal,hizmet olmazdı.yaşam kalitesi artardı.lanet ettiğin mükemmeliyetçiler arasında bende varım sanırım :D
ama mükemmeliyetçilik damarım sadece sahip olduğum eşyalarda tutmaz,sorumluluklarım içinde geçerlidir.
-
insandaki estetik,simetrik,güzellik isteyişi.sonradan kazanılmış değil arkadaşım genlerimizde taşıyoruz. yaşamda sanat,müzik,güzellik önemli unsurlar.ayrıca telefonu veya buzdolabı çizildi diye atan birini tanımıyorum.
-
dünya para vercem bide çizecekler öylemi ?? zikerler :D
bu konuda bende çok ileriyim. bunun sebebide aslında çok kolay para kazanmayışımız. çok zor şekilde kazanıyoruz ve kazandığımızıdada aldığımız şeylerin harika olmasını istiyoruz.
havadan gelen paranın pek bi değeri yoktur :) çabuk yenir biter. ama emekle kazanılan paranın yemeside zordur.
-
her ne kadar garip gelsede bazı şeyler insanların yaşam tarzlarını yansıtır böyle şeyler, mani gibi oldu amk. nese giydiğiniz t shirtten, taktığınız takıya ayakkabıya pantolona ve diğer bütün her şeye yansır bu Kişilikle alakalı olarak her zman değişiklik gösterir, ama ne olursa olsun insan karşısındakine SAYGI duymalıdır. RUH neyse dışa o yansır Genelde...