Nazım Hikmet Şiirleri
-
ertan dediğin gibi de böyle ucuz bir şekilde yaftayı yapıştırmak isteyen birine bir iki satır yazmak istedim.evet siz şiirleri okuyun arkadaşlar.gerisi kıl,tüy,yün,yumak zaten :)
-
Doguhan seni o ibanez marka guitarinin ustune oturtup bagirtmak lazim Taksim meydaninda
Tahribat will rape u oneday Doguhan vardir heralde ingilizcen bu kadar :@ -
Olum adam Türk topraklarını rusyanın toprakları olarak görmek isterim dien adam. daha neden bahsediosunuz. beni moskovacıııma gömün dien adam. Sokaım nazıma da hikmetine de.. Ben de rusyayı seviorum beni de götürseler hiç fena olmaz derim amaa vatan millet sakarya! :D
doğuhana laf sölemein la! Adamın gitarı var die de zırt pırt laf vurmaın adama. O karakterli birisi. Çoğu kimisinde olmayan şey.. -
Gotunuzden uydurmayin...doguhanin vatanseverligi ortada zaten....NAzim Bulguaristanda bir turk koyunde Turkce okutulmuyor diye Staline kafa tutup mektup yazmis ve ardindan Turkce egitime gecilmistir...Azerbaycana ziyarete gittiginde bakiyor azeriler rusca konusmaya basliyor...nazim turkce konusmalari icin baski yapiyor ve azeriler bugun bizim dilimize yakin bir dil konusmalari nazimin o zamanki etkisiyledir...belgesiz bilgisiz konusmayin...nazim hicbir zaman turkiyeyi rus topragi olarak gormemistir....gotunuzden uydurmayin...Dunyanin hayranlik duydugu...dunyaya Turkceyi ve Turkiyeyi tanitan bir sairi bizim uc-bes ruhsuz beyinsiz adamimiz daha anlayamadi...Kulaktan dolma bilgilerle kimse hakkinda konusmayin...
-
Bulgaristan-Azerbaycan gibi Turklerin oldugu bolgelere gidip Nazim Hikmeti bir sorun bakalim...Kimin Nazimi onlardan ogrenin burada bagirip cagirmak kolay...Bulgaristanda -Azerbaycan Turkler okullarin hastanelerin adini "Nazim Hikmet Okulu" Nazim Hikmet hastanesi...olarak degistirip nazimin adini veriyor..birileri disco barda surtup Nazimin vatanseverligine nazimin Turklugune laf soyluyorr...gulerim :)
-
Wolf 3-5 kişi dediğin TR'nin %70'i. Unutma bunu.. Bu durumda 3-5 kişi kim oluyor bil bakalım. Bazı gerçekleri de sen gözardı etme. AKPden nefret ederim ama sonuçta tek başına iktidar olmuş bir parti var bu ülkede ve eminim hepsi benim ya da bizim gibi düşünüyor. AKPnin yanında böyle düşünen birçok parti sempatizanı da meclisin içinde olduğunu unutma. Madem çok böyle düşünen o zaman mecliste kimin iktidar olacağı belliydi. Neyse siyasi konuya girmiyorum ama gerçekleri aslı sen göz ardı etme janım..
-
iste anlayis ortada AKP yi halk secti o zaman AKP ye saygi duy...sen hala turkiyede iktidar olanlarin halkin oyuyla oldugunumu saniyorsun...%70 in anketinimi yaptin ?...
-
Tek birşey soracam burdaki Nazım Karşıtlarına :
Adama kominist diye vatan haini diyorsunuz;adam adına Unicef bir yıl atıyor 'Barış'yılı olarak...Adam her şiirinde memleket özlemini dile getiriyor...Adam,19 yılını hapishanede geçirmiş bir adamdan bahsediyoruz!Hapiste geçen bunca yılın tek sebebi kalemi,bazılarının oyunlarına ve sömürülerine(halka olan siyasi zulüm) göz yummamak ve yazmak!'Yaş 19 ' diye bir şiiri var,üniversitelilerin nasıl vurulduğunu anlatıyor!Onu okuyun....
Ve,gelelim soruma;
Siz ne yaptınız bu vatan için;üzerinde yaşayıpta yabancı grupların sempatisini güdmekten başka,pc başında sabah akşam yabancıların yazılımlarıyla uğraşmaktan başka,(vatani görevini yapmış abiler hariç) tek bir kurşun sıktınızmı lan,tek bir şiir karaladınız mı,hangi tarihi kitabı okudunuz okullardaki ders kitaplarından başka,neyi ne kadar biliyorsunuz ??? -
doğuhan gözünü seveyim buna bari dil uzatma be.Daha Nazım Hikmeti tanımadan eleştiri yapıyosun.Yazık sana yazık.Ben Nazım Hikmetin 6 ciltlik tüm şiiirlerini baştan sona okumuş bi insan olarak sana o söylediğin lafı söyletmem.eğer Nazım Hikmet'in şiiirlerini okursan onun memleketi nekadar çok sevdiğini anlarsın.O kominizmi istediği,Stalin manyağı biri olduğu için vatan haini ilan edildi.Ama o hiçbir zaman vatan haini değildi.Sadece görüşleri farklıydı ve yanlıştı Çünkü Nazım Hikmet 1902 yılında doğmuştu ve Cumhuriyet ilan edildiğinde Aklı eren bi insandı Atatürk eğer kominizm iyi bi rejim olsaydı onu getirirdi.Fakat Atatürk Okadar çok ileri görüşlü bi insandı ki kominizmin ii bir rejim olmadığını en ufak kopuklukta çökeceğini ve bundan bütün ülkenin etkileneceğini biliyordu.Fakat Nazım Hikmet Atatürk gibi bi önder varken Stalini tercih etti.İşte Nazım Hikmetin yanlışıda bu doğrultudaydı.Ama hiçbir zaman vatan haini değildi.
-
abimsin nazim staline kokten karsi birisiydi...her sosyalist gibi Lenin i severdi...Mustafa Kemal e karsi degildi...bakin Kuvayi Milliye destaninda yazar....Staline karsiydi...o bir komunistti...ama ben Turk sairi Nazim..Komunist nazim...derdi...sonucta birileri gibi Vatansiz milletsi olmadigini cumle aleme duyurmustu...birileri turk bayragini eline ve diline alamazken o siirlerinde "Ayyildizimi esir etti amerikan mandasi" diye yazacakti...birileri 23 e cente Turk askerini abd ye satarken nazim siir yazacak ve bu siirden dolayi Turk Vatandasligindan cikarilacakti....iste siir bu siiri sonuna kadar ıokuyun ondan sonra birkez daha dusunun...
23 centlik asker
23 Sentlik asker
Mister Dalles,
sizden saklamak olmaz,
hayat pahali biraz bizim memlekette.
Mesela iki yuz gram et alabilirsiniz,
koyun eti,
Ankara'da 23 sente,
yahut iki kilo kuru sogan,
yahut bir kilodan biraz fazla mercimek,
elli santim kefen bezi yahut,
yahut da bir ayligina
yirmi yaslarinda bir tane insan.
erkek,
agzi burnu, eli ayagi yerinde,
uniformasi, otomatigi uzerinde,
yani oldurmese, oldurulmege hazir,
belki tavsan gibi korkak,
belki toprak gibi akilli
belki genclik gibi cesur,
belki su gibi kurnaz
(her kaba uymak meselesi) ,
belki omrunde ilk defa denizi gorecek,
belki ava merakli, belki sevdalidir.
Yahut da ayni hesapla Mister Dalles
(tanesi 23 sentten yani)
satarlar size bu askerlerin otuz besini birden
Istanbul'da bir tek odanin aylik kirasina,
seksen bes onda altisini yahut
bir cift iskarpin parasina.
Yalniz bir mesele var Mister Dalles,
herhalde bunu sizden gizlediler:
Size tanesini 23 sente sattiklari asker
mevcuttu uniformanizi giymeden once de,
mevcuttu otomatiksiz filan,
mevcuttu sadece insan olarak
mevcuttu, tuhafiniza gidecek,
mevcuttu hem de coktan mi coktan,
daha sizin devletinizin adi bile konmadan.
Mevcuttu, iciyle gucuyle ugrasiyordu,
mesela, Mister Dalles,
yeller eserken yerinde sizin New-York'un,
kursun kubbeler kurdu o
gokkubbe gibi yuksek,
hasmetli, derin.
Elinde Bursa bahceleri gibi nakislandi ipek.
Hali dokur gibi yonttu mermeri,
ve nehirlerin bir kiyisindan obur kiyisina
ebemkusagi gibi atti kurk gizli kiprileri.
Dahasi var Mister Dalles,
sizin dilde anlami pek de belli degilken henuz,
zulum gibi,
hurriyet gibi,
kardeslik gibi sozlerin,
dovustu zulme karsi o,
ve istiklal ve hurriyet ugruna
ve milletleri kardes sofrasina davet ederek,
ve yarin yanagindan gayri her yerde,
her seyde,
hep beraber,
diyebilmek icin,
yurudu pesince Bedreddin'in
O, tornaci Hasan, koylu Mehmet, ogretmen Ali'dir.
Kaya gibi yumrugunun son ustaligi:
922 yili 9 eyluludur.
Dedim ya Mister Dalles,
Herhalde butun bunlari sizden gizlediler,
ucuzdur vardir illeti.
Hani sasmayin,
yarin cok pahaliya mal olursa size,
bu 23 sentlik asker,
yani benim fakir, cesur, caliskan, milletim,
her millet gibi buyuk Turk milleti.
Nazim Hikmet Ran (1953)
Toplam Hit: 3131 Toplam Mesaj: 26