Ne Olacak Bu Hayat Pahalılığı?
-
Ne olacağını bilmiyorum ama Atatürk gelse bile kurtaramaz daha memleketi..
-
zeybekustasi bunu yazdı
Birkaç şansız grup hariç çoğu insanın durumu kötü değil. O şanssızlardan biri de kardeşim. Yok mk bir iş bulamadık. Diğer insanlarında atadan dededen kalanları yiyor. Ortalama maaş Türkiyede 1000 dolar civarında. Düz asgari alan kişi sayısı çok az. O yüzden çekilebilir halde. 2005 de babamı kaybettiğimde eve et girmedi aylarca yıllarca harbi o zaman çok kötüydük. Şimdi et mi değil mi bilmiyoruz ama yine de insanların alım gücü bi tık yerinde.
Asgari ücret alanlar kesin oran olarak açıklanmasa da sendikalar, Sgk, Tüik ve diğer devlet kurumlarının verilerine göre tüm ücret alanlar içersinde asgari ücret alanların oranının %35-%60 arası olduğu düşünülüyor.
Bu hiç de az bir oran değil. Ülkenin yarısı asgari ücretle geçiniyor.
Bence fakirler titreye titreye sokakta aç susuz kalarak öldükten sonra üst kesimde kalan %20-30 luk tayfa keyfine bakar güzel bir hayat sürer, ucuz işgücü yerine de robotlara yaptırırlar işleri oh mis. Kriz mriz kalmaz her şey düzelir.
Fakirlik genetiğe de işlediğinden aklı da fakir kalıyor çalışmıyor fakirin, bir araya gelelim, devlet yönetiminde yer edinelim, taleplerimiz karşılanana kadar şunları şunları yapalım diyecek kapasiteye sahip olmadığı için şükür halime, günah işlemeden öteki dünyaya göçüyorum bu dünyada yaşayamadım ama öteki tarafta cennete giderim herhalde diye kendini teselli etmekten başka bir umudu olmaz. Ne verilirse razı olur, oyunu atar, sefalet içinde yaşar ve ölür. Daha fazlasını kendine hak görmez. Bu hak sadece seçilmiş ve varlıklı kişilerin hakkıdır(!)
Yemek ve barınmaya bile yetmiyor nakitler, görcez bakalım ("Sergen Yalçın"dan alıntı) ne olacak!!!
AnaMuhalefet tarafından 26/Eyl/23 03:59 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdı
Ortalama maaş Türkiyede 1000 dolar civarında. Düz asgari alan kişi sayısı çok az. O yüzden çekilebilir halde.
Bu bilgi doğru değil hocam. Türkiyede asgari ücretle çalışan insan sayısı çok fazla.
https://www.karar.com/guncel-haberler/bakan-bilgin-asgari-ucretle-calisan-sayisini-acikladi-1710637
Buna ek olarak asgari ücretten 1000, 2000 TL fazla kazanan insan sayısı da çok fazla. Yukarıdaki linkte özel sektör çalışanlarının %37 si asgari ücret kazanıyor denilmiş. Acaba 12.000 TL 13.000 TL para kazanan kişiler % kaçlık bir kısmı oluşturuyor?
-
Türkiye'de bir sorun da iller arasındaki hayat pahalılığının çok değişken olması.
15binTL istanbul için hiç bir şeyken anadolunun x şehrinde çok iyi para. Bazı yerlerde insanlar asgari ücret bile alamıyor. Haftalık 1500TL eline verilip yollanan binlerce garson, temizlikçi var.
Bu iller genellikle hiç bir değer üretmeyip ülkenin sırtına kene olan iller.
Aynı ülkenin cari açık vermesi gibi cari açık veren 60dan fazla il var. Tam sayıları hatırlayamadım şu an.Devlet
Şehir 150milyar lira para harcamış, 100milyar lira üretmiş. Aradaki 50milyarı İstanbul, kocaeli, bursa, izmir gibi yerler ödüyor.
Memur sayısı ve maaşı gereksiz fazla. Enflasyonun yegane sebeplerinden birisi budur. Memur maaşı 100bin lira da olsa ödenir. Parayı bas öde gitsin. Bunun da getirdiği enflasyon kaçınılmaz.
Tarlaya domatesi ekersen domates çok olursa, para az kalır. Domates değersizleşir.
Tarlaya para ekersen para çok olursa, domates az kalır. Domates değerlenir.
Bu denge kaçınılmaz arkadaşlar. Enflasyona göre pozisyon almayı öğrenmek gerekiyor. Enflasyon belki yavaşlar ama artmaya maalesef devam edecek.
Devletler enflasyonu bilerek isteyerek getiriyorlar. Devletin eskiden 100milyarTL borcu varsa bugün topladığı paralar 3-4katına çıktığı için devletin borcu 25milyarTL'ye düşmüş oluyor surreal olarak.
Bizlerin de maaşları o şekilde oluyor tabi. Aynı işi aynı eforu sarf ederek hayat şartlarının iyileşmesini beklemek ahmaklık olurdu.
10 sene önce istanbula gelmişim, o zamanki kiram, şimdiki kiram(aynı eve annemleri yerleştirdim., o zamanki faturalar, şimdiki faturalar vs herşeyi kıyaslıyorum. Asgari ücret de giderler de ortalama 10.5kat artmış.
Aradan sıyrılmak için yol aramak şart, düzen böyle.
-
Hayat pahalı değil la siz fakirsiniz.
Gördüğüm birkaç senaryo var
Giderleri düşürmek için Memur sayısı azaltma yoluna gidilebilir. bu hükümete büyük zarar verir onun için bunu istemezler. Onun için Morotoriuma gitmeleri daha olasıdır. bu şekilde devlet tam bir mafya devletine döner 1 sene içinde.
IMF gelebilir. IMF yi sürekli kötülemelerinin sebebi kasanın kontrolu kendilerinden gidip onu düzgün yönetecek bir kuruma verilmesini istemiyorlar. Yoksa heryere borçluyuz bi de IMF ye borçlu olsak nolur ki?. yani IMF ekonomiyi düzeltir. Fakat reisin de ticaretini bozucağı için istemezler.
Bu şekilde devam edebiliriz. Zaten nufusun %30 u falan maymun zekasına sahip, mağara gibi biyerlerde yaşayıp şükrederler. Muhtemelen soğan falan eker onları yerler ekonomiden kopuk yaşarlar. Olan emekliye falan olur. Sağlık giderlerinden tasarrufa gidileceği için bunlar da zaten hızlı tükenirler. Genç intiharları artar. İmam sayısı artar. Sofistike işleri yapmak son derece zor hale gelir.Basit işlerden yine para kazanılır. Mesela tüpçüyseniz, sucuysanız para kazanırsınız. Elektronikçiyseniz falan işiniz zor. Bence en olası senaryo bu. Kripto paraya yatırım yapın başka bir kurtuluş görünmüyor. (Venezuella örneği üzerinden öyle düşünüyorum)
-
bütün bu sistematik düzenin bozuluşu avrupa ve abd tarafına göçün zorlaştırılması kapalı kapılar ardında yapılan anlaşma bu.. noldu sanıyorsunuz şimdiye kadar bu ülkede yazar kasalar atıldı daha neler neler oldu dolar enf gıda vs savaşa bile gitti bu kadar hiç yükseldimi ? amaç bop diyin başka bişi diyin ülkenin yapısını bozup bölmek bunuda görücez yani olacak böyle giderse bu halk varken..
https://twitter.com/USEmbassyTurkey/status/1427875499318071297
hatırlayanlar vardır..
https://www.state.gov/briefing-with-senior-state-department-officials-on-the-u-s-refugee-admissions-program-priority-2-p-2-designation-for-afghan-nationals/
-
Deveye diken, insana siken...
Hayat çok güzel. Çete beslemeye devam.
Yaşasın reyiz.
-
Hannibal_King bunu yazdızeybekustasi bunu yazdı
Ortalama maaş Türkiyede 1000 dolar civarında. Düz asgari alan kişi sayısı çok az. O yüzden çekilebilir halde.
Bu bilgi doğru değil hocam. Türkiyede asgari ücretle çalışan insan sayısı çok fazla.
https://www.karar.com/guncel-haberler/bakan-bilgin-asgari-ucretle-calisan-sayisini-acikladi-1710637
Buna ek olarak asgari ücretten 1000, 2000 TL fazla kazanan insan sayısı da çok fazla. Yukarıdaki linkte özel sektör çalışanlarının %37 si asgari ücret kazanıyor denilmiş. Acaba 12.000 TL 13.000 TL para kazanan kişiler % kaçlık bir kısmı oluşturuyor?
Asgari ücret + Asgari ücret altında çalışan + asgari ücretin üzerinde 500 TL-2 bin tl maaş alan = TR çalışan sayısına oranı %70 bence...
Geri kalan %30 15k üzeri maaş alıyor.
Yıllardır telekominikasyon sektöründeyim. asgari ücretin 11,402 TL olduğu şu günde , vasıflı olupta 12,2k maaş alan adam biliyorum..
-
Hannibal_King bunu yazdızeybekustasi bunu yazdı
Ortalama maaş Türkiyede 1000 dolar civarında. Düz asgari alan kişi sayısı çok az. O yüzden çekilebilir halde.
Bu bilgi doğru değil hocam. Türkiyede asgari ücretle çalışan insan sayısı çok fazla.
https://www.karar.com/guncel-haberler/bakan-bilgin-asgari-ucretle-calisan-sayisini-acikladi-1710637
Buna ek olarak asgari ücretten 1000, 2000 TL fazla kazanan insan sayısı da çok fazla. Yukarıdaki linkte özel sektör çalışanlarının %37 si asgari ücret kazanıyor denilmiş. Acaba 12.000 TL 13.000 TL para kazanan kişiler % kaçlık bir kısmı oluşturuyor?
bu "kimse asgari almiyo herkes 25k+ ustu maas aliyo " diyenleri gorunce cok şaşıyorum ya.
sonra diyorum ki: daha 1-2k usd bandında maaş alan adam halktan bu kadar kopuyosa tayyibin, kılıçdarın vs halktan çok uzaklaşması normal.
yolbulucu tarafından 26/Eyl/23 11:29 tarihinde düzenlenmiştir -
Ahtapot 3000tl
Buzlu badem 80gr 100tl
Patlamış taze mısır 100gr 40tl
Ev yapımı şarap 3lt 400tl
Ben memnunum amk.
RETRET tarafından 26/Eyl/23 11:11 tarihinde düzenlenmiştir
