Netbook Pili Hakkında
-
pili takılı bırakıp bide fiş takma bi müddet sonra patates oluyo .. :s
denenmiştir 2 tane acer'da ve sonuc =
%100 başarı (!)
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
Tüm batarlayarın belli bir şarj adeti vardır.
Bu laptoplarda bulunan kaliteli li-on yada ni-mh pillerde ortalam 4000 seferdir...
Yani ne demek bu, 4000 sefer sarjdan sonra alet ölecek...
Ha bu ölmede mantık nedir? ortalama 5 full sarj desarjdan sonra pilinin sarj değeri maksimuma ulaşır...
bu 5 desajdan sonra şarj ettiğinde laptop 5 saat götürüyüosa
500. sarjdan sonra 4.5 saat
1000 den sonra 4 saat
3000 de 1 saat
4000 da 15 dakka götürecek demektir...
Ondan dolayı eğer elektrik kesintisi veri kaybı acısından o kadar önemli değil ise,
yeni aldığın bi aleti 10 sefer fln tam sarj desarj yaptıktan sonra pilini sarj ederek kuru serin bi yerde sakla...
Gerekirse takarsın...
Pili en uzun böyle korursun
-----------------------------hocam kusura bakma da pili tam şarj ederek depolaması konusunda saçmalamışsın. li-on da dahil olmak üzere neredeyse bütün şarjlı piller uzun süre kullanılmayacaksa %40-%60 arasında doluluk seviyesinde bırakılmalıdır. tam doluluk ve tam boşluk seviyelerinde artan iyon konsantrasyonu elektrotlar maksimum zararı verir,- sıcaklık ise tepkimenin hızını non-lineer olarak etkiler.
aşağıda kapasite kaybının bir tablosu var.

tabloda görüldüğü gibi özellikle yüksek sıcaklıklarda %100 de saklamak ile %40 ta saklamak arasında %20lere varan farklar var. Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyelim.
-
1,5 yıldır casper marka laptop ımın bir kere bile bataryasını çıkarmadım. Günde min. 6-7 saat açıktır kendisi.
Sonuç : Hala ilk gün ki performans.
-
renegadealien bunu yazdı:
peki rene hocam bu bataryanın içinde gelen elektriği dengeleyici bi sey mewcud mu bunu bi yerde duymustum ama aslı var mı bilmiyorum biliosan aydınlat biziHayır hocam, içinde sadece 1200 mahlık pil var...
Hatta daha dün bi tanesini actım dell marka eski bi alet, içindeki pilleri telefona takmak için...
-----------------------------hocam ayrıca burda da yanlışsın. multi-cell diye bilinen içinde birden fazla pil bulunduran paketlerde sırf her pilin dengeli dolup-boşalmasını sağlamak için balans devreleri vardır." chargeable battery balancing circuit" diye aratarak bu devrelere kolayca erişebilirsiniz. bu dengeleme olayının önemini yine bi grafikle açıklayayım;

-
Hocam, teknik bilgim aspilsanın eski müdürü kimya yüksek mühendisi savaş arnanın yazdığı taşınabilir pil ve bataryalar kitabındandır, kitabın herhangi bi yeride uzun süre muhafazada şarşın durumu hakkında bilgi bulunmamaktadır, ama tabloda gösterdiğin üzere evet, tam sarjda saklamamak lazımmış...
Öteki kısma gelince, balancerları biliyorum ki biz modelcilikte lityum polimer piller kullanırken balance chargerları kullanıyoruz...
Benim orada cevap verdiğim mesaj şu :
bak simdi bildigim kadari ile bataryanın içinde elektriği dengeleyici bir sey var tam bilmiyorum bunu ama var die biliyorum bataryasız calıstırsan b anda elektrik gitse olabiliecekleri düşünürsek kötü sonuclar dogabilir ek olarak batayalı kullan bitsin sarj et veya he cıkartma böle dvm et bi sorun yasayacagını sanmıyorum ben acıkcası.
İnsanlar bataryayı, laptopu koruyucu bir unsur sanıyorlar, elektrik dengeleyici vs olduğunu, öyle birşeyin olmadığını anlatıyorum...
Sanırım anlatabildim...
-
hocam sen sen ol laptop bataryasını bilgisayardan ayırma :D elektrik devresi önce bataryaya sonra anakarta geçiyo genelde... batarya dolduktan sonra pillere elektrik gelmez zaten yani herhangi bir problem teşkil etmez... zaten ortalama olarak 300 şarj ömrü vardır bataryanın mümkün olduğunca şarjda kullanman bataryanın eskimesini önler... ayrıca üstünde bulunan sigorta sayesinde herhangi bir voltaj sorunu yüzünden bilgisayarına zarar gelmesini de engeller...
-
Laptop ac, pili tak, aleti 12 saat hem pilde hem sarjda tut bakalım hocam...
kar kere şarj oluyo....
İç dirençden kaynaklı piller durduklarında azalırlar, laptop %99 a inince pil yeniden şarj eder... sonra tekrar azalır tekrar sarj eder... böyle devam eder bu...