ODTÜ'lü Öğrencilerin Gururlandıran Başarısı
-
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde öğrenim gören 7 son sınıf öğrencisi, tasarladıkları insansız hava aracı ile ABD'de düzenlenen uluslararası prestije sahip "Tasarla-Yap-Uçur" adlı yarışmada 6. oldu. Öğrenciler, bu araçla Hava Harp Okulu'nca bu yıl ilk kez gerçekleştirilen aynı formattaki yarışmayı da birincilikle tamamladı. Ekip adına açıklama yapan ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği son sınıf öğrencisi Sedat Güldü, insansız hava aracını arkadaşları Nihat Yanık, Can Yezer, Ömer Uygun, Yaroslav Novikov, Engürcan Güler ve Orkun Şimşek ile 5 ayda tamamladıklarını anlattı. Aracın, ABD'deki yarışmada, boş uçuş, 10 beysbol topu ve 5 beysbol sopası taşıyarak uçma gibi görevleri yerine getirdiğini belirten Güldü, pek çok seçkin üniversiteden 69 takımın katıldığı bu yarışmada, altıncı olmayı başardıklarını söyledi. ABD'deki yarışmanın ardından Hava Harp Okulu'nca düzenlenen ulusal yarışmasında birinci olduklarını kaydeden Güldü, "Bu, bizim tecrübemizi artırdı. Uçak tasarlamak yeterli değil, üretmek önemli. Yüksek lisans yapıp çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu da öğrencilerinin eğitimleri sırasında edindikleri bilgileri pratiğe dökebilmeleri için bu tür yarışmalara katıldıklarını söyledi. Öğrencilerinin geçen ay "American Institute of Aeronautics and Astronautics" tarafından düzenlenen "Design-Build-Fly (Tasarla-Yap-Uçur)" adlı yarışmaya katılarak 69 takım arasından 6. olduklarını belirten Alemdaroğlu, aynı araçla Hava Harp Okulu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "1. Ulusal Tasarla-Yap-Uçur Yarışması"nı birincilikle tamamladıklarını bildirdi. ODTÜ bünyesinde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra insansız hava aracına yö nelik AR-GE çalışmalarının da yapıldığını anlatan Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Mini" ve "Taktik" olmak üzere iki tip insansız hava aracı ürettiklerini söyledi. İnsansız hava araçlarının sadece askeri amaçla kullanılmadığına dikkati çeken Alemdaroğlu, bunların "Trafik düzenlemesi", "Orman yangını", "Doğal afetler" ve "Kimyasal/biyolojik" olaylarda kullanılabildiğini kaydetti. Bu araçların Türkiye'de üretilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Türkiye'ye sürekli olarak yetişmiş insan gücü kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

-
Hocam bu normal boyutlarda bir model uçak, tek görevi ve amacı da uçmak, dünya da bu işi hobi olarak yapan binlerce amatör var, thk.gov.tr de model uçak bölümünde daha büyük ve güzelleri var.
Muhtemelen hazır bir radyo kumandasıyla yönetiliyordur, yani bildiğin model uçak. Casus uçak olarak kullanılabilmesi için data çook uğraşmaları lazım. En zor kısmı da elektroniğidir.
Öyle 3-4 beyzbol topu taşımayla olmaz yani :) herzamanki gibi odtülülerin şişirmesi yani haber.
Rene gelsin daha iyi bir yorum yapabilir uzman ne de olsa :D
-
AMpul bunu yazdı:
-----------------------------
Hocam bu normal boyutlarda bir model uçak, tek görevi ve amacı da uçmak, dünya da bu işi hobi olarak yapan binlerce amatör var, thk.gov.tr de model uçak bölümünde daha büyük ve güzelleri var.
Muhtemelen hazır bir radyo kumandasıyla yönetiliyordur, yani bildiğin model uçak. Casus uçak olarak kullanılabilmesi için data çook uğraşmaları lazım. En zor kısmı da elektroniğidir.
Öyle 3-4 beyzbol topu taşımayla olmaz yani :) herzamanki gibi odtülülerin şişirmesi yani haber.
-----------------------------katılmıyo değilim :)
Ama bi yöndende yatmaktansa elemanlar bişiler demiş sonuç olarak bişiler üretmiş o yüzden tebrik ediyorum :)
-
AMpul bunu yazdı:
-----------------------------Oncelikle bu kadar sacma bir yorum yazabildigin icin seni tebrik ediyorum. DBF yarismalarinin cesitli kurallari ve amaclari vardir. Belki farkinda degilsin ama bu cocuklar bu isin egitimini aliyorlar, musaade et de hobi amacli yapanlardan biraz farklari olsun.
-
AMpul bunu yazdı:
-----------------------------ODTÜ lülerin şişirmesi ha... :) boşuna dememiler meyve veren ağacı taşlarlar diye...
-
ODTÜ lülerin şişirmesi ha... :) boşuna dememiler meyve veren ağacı taşlarlar diye...
-----------------------------aynen katılıyorum meyve veren ağacı taşlarlar sözüne. bi odtülü olarak diyeceğim bu ve bunun gibi bir çok proje yapılıyo ve uluslar arası arenada boy gösterio bence bu türkiyeyi bi adım ileri götürmede küçük gözüken ama büyük bi adım bu ve bu gibi projelern desteklenmesi kanısındayım..
-
Hocalar , adamlar uzay mühendisi, 7 kişi bir olmuşlar, sıradan bir model uçak yapmışlar, Türkiyede bunu yapan tonla adam var, ilk okul mezunu bile tanıyorum, tayyareci.com dan görüştüğüm.
Şimdi bu adamlar çıkıyor, insansız hava aracıymış, sanki uçan daire. Şişirme tabi, en çok ben kızarım birinin başarısını görünce tutup ayağından çekenlere ama, neyini kendileri yapmış, motorunu mu, uzaktan kumandasını mı.
Yarışmada model uçaklara beyzbol topu taşıtıyolar diye, bunda da altıncı oldular diye çok büyük başarı mı oldu bu şimdi, bence hiç birşeyden anlamıyan halkımızın gözünü boyamak.
-
AMpul bunu yazdı:
Hocalar , adamlar uzay mühendisi, 7 kişi bir olmuşlar, sıradan bir model uçak yapmışlar, Türkiyede bunu yapan tonla adam var, ilk okul mezunu bile tanıyorum, tayyareci.com dan görüştüğüm.
Şimdi bu adamlar çıkıyor, insansız hava aracıymış, sanki uçan daire. Şişirme tabi, en çok ben kızarım birinin başarısını görünce tutup ayağından çekenlere ama, neyini kendileri yapmış, motorunu mu, uzaktan kumandasını mı.
Yarışmada model uçaklara beyzbol topu taşıtıyolar diye, bunda da altıncı oldular diye çok büyük başarı mı oldu bu şimdi, bence hiç birşeyden anlamıyan halkımızın gözünü boyamak.
-----------------------------kardeş sana katılıyorum....
amatör rc uçak modelcilerinin yaptıklarıı işle birebir hatta şuandaki haliyle daha aşağı bir sıfatta bence elemanlar kamera ve otomatik denge sağlayıcılar takıyolar rc ye bunda ben bişe göremedim....
ha diceksiniz ki sen nerden biliyon aga neye göre yorum yapıyon benimde tek cevabım 5 yıllık elektronik öğrencisi ve rc uçaklarla azımsanmayacak kadar teorik bilgimin olmuş olması diyebilirim ağalar...
uçakğın şase yapısı 50 mtden serbest dalışta yere 2 mt kala parçalancak gibi duruyo...
odtu lü arkadaşları alcaltmak istemem ama az şişirilmiş bir haber gibi geliyo bana egede de buna benzer yarışmalar yapılıyo ve ne uçakların katıldığını gördün ve bu yazdıklarımda bunlara istinaden yorumlardır...
yanlısım olabilir varsa düzeltin....
-
3.25 kg ek olarak taşıyabiliyor. Sanmıyorum hobi olarak uğraşanlar bu ağırlığı taşıyabilecek bir model yapsınlar.
-
umarım önleri kesilmez bu gençlerin .
-
ntxsoft bunu yazdı:
3.25 kg ek olarak taşıyabiliyor. Sanmıyorum hobi olarak uğraşanlar bu ağırlığı taşıyabilecek bir model yapsınlar.
-----------------------------babuş 2 kg ek yük taşıyabilenleri var üstünü görmedim ben daha ama öle bir kaç model var linkleri bulunca upload ederim buraya ama genede odtülü arkilerimizin bu tarz bir organizasyonda 6. olmaları gayet hoş bir durum.. benim ve birkaç arkadaşımın demek istedikleri ülkemizde potansiyel var fakat kendimizi pek belli edemiyo olmamız olabilir şahsımca fikrim...