Öğretmenim Zeki Çevik Ve Ahlaklı Öğrenci Yetiştirmek İçin Neler Anlatabilirim.
-
HolyOne bunu yazdı
Hocam yurtdışında şunu farkettim. Mesela biz hepimiz doktor muhendis vs olup en çok para kazandıracak şey olmak istiryoruz. Öğrencilerin hiçbir vizyonu yok. Mesela doktor olmak istiyorlar ama bir doktorun nasıl bir hayatı var hiçbir fikirleri yok tamamen ailesinin dolduruşu ile meslek seçiyorlar yada puan max neye turtarsa borsada alım emri verir gibi bölüm seçiyorlar.
hocam ilkokuldan üniversiteye kadar birçok öğretmen dahi oku da iyi iş sahibi ol gibi laflar söyledi. aile ve çevre yönlendirmesi bunun kaç katı bilmiyorum. okumayan adam sürünürdü toplumun gözünde. işçi olan annem ve babam bile bunu söylerdi. kendilerine göre kendileri sürünüyordu. okuyanlar ise sabahtan akşama kadar klimalı odalarda oturuyordu. bu bakış açısı hemen her işçide vardı. çoğunda da belki hâlâ vardır.
bunları okuyan meslek sahibi beyaz yakalıların yüzünde bir gülümsene oluşmuştur. belki önceki nesillerde öyleydi ama bizim zamanımızda beyaz yakalı da sürünüyor. yerine göre işçiden fazla sürünüyor. kaldı ki işçilerin de çok az bir kısmı ağır işlerde çalışıyor. 'okumuş' bizler ise bedenen ağır iş olmasa da mental olarak ağır işlerde, ağır sorumluluklarda stres içinde çalışıyoruz. ki yeri gelince (mecbur kalınca) masasından koşa koşa gidip forklift kullanan beyaz yaka çok gördüm. mavi yakalar ise biraz da teknik sayılacak bir konuda çalışıyorsa mesai falan derken, mühensin imreneceği maaşları alabiliyor. ki alsın, bunla bir sorunum yok. başka birşey anlatıyorum. zaten herkesi üniversite mezunu yapmak kimin fikriydiyse onun beyniyle cima edeyim. üstelik işini yapan mavi yaka da kalmadı sayelerinde. mk memleketinde düzgün bir tane araba tamircisi, düzgün bir boyacı, düzgün bir tır şoförü bulamadım mk. üstelik bunlar 3-4 günde başkalarının 1 aylık maaşını kazanma potansiyeli olan kişiler. ama yok. herkesi 'okuttuk' çünkü. o okuyanlar da pek bi halta yaramıyor. terfi ve daha yüksek maaş almak için beton ormanda birbirlerini yiyor anca.
neyse. oku oku baskısı bize anlatılan hoş bir masaldı. o günler geride kaldı gibi. şunu umut ediyorum ki bu dönemin bitmesiyle insanlar okumakla işin bitmediğini anlayıp sonraki nesiller daha da kendini geliştirmeye başlayacaktır. kendini geliştirmek de sadece okumakla, lisans bitti yüksek lisans yapayım demekle olmuyor. hem karakter hem yetenek olarak ilerlemesi lâzım bireylerin.
bu arada anmadan olmaz :
https://youtu.be/awoLHEVVDdc?si=0_kPuGpr7NYwViQY&t=30
-
, . ! ????
-
HolyOne bunu yazdı
Hocam yurtdışında şunu farkettim. Mesela biz hepimiz doktor muhendis vs olup en çok para kazandıracak şey olmak istiryoruz. Öğrencilerin hiçbir vizyonu yok. Mesela doktor olmak istiyorlar ama bir doktorun nasıl bir hayatı var hiçbir fikirleri yok tamamen ailesinin dolduruşu ile meslek seçiyorlar yada puan max neye turtarsa borsada alım emri verir gibi bölüm seçiyorlar.
Fakat bir yabancı mesela sanat tarihi ile ilgilenior ve sanat tarihi seçior bunu tamamen kendi ilgi alanı olduğu için gelecek kaygısı olmadan seçiyor. Yani evet orada da belki az kazandıran birşey fakat demek istediğim kendi için okuyor.
Bizim öğrenciler ve ben de gençliğimde aynı şekilde okadar vizyonsuzdum ki okul dışında hayat neye benziyor hiçbir fikrim bile yoktu.
En iyi eğitim okula gitmeden alınan eğitimdir. Bu devirde youtubedan roket mühendisliği bile öğrenilebilir hiçbir engel yok. sadece bilmediğin bir şeyle karşılaşınca tutorialini okucaksın bukadar basit.
Okul zaten bu basit gerçeği anlamamanız için kurulmuş bir devlet kurumudur. Orada müdür bir tapınak lideri, hocalar rahiplerdir ve diğer sahte tarikatlardan hiçbir farkları yoktur. Aynı şekilde doktrinlerle zehirlerler müşterilerini, derlerler ki okumazsanız bi bok olamazsınz. Fakat olabilirsiniz. Eğitim ve okul iki farklı şeydir. Basit ekonomi bilen herkes bilir ki fabrikasyon şekilde herkese öğretilen bilgiyi öğrenmenin hiçbir değeri yoktur.
çevremde bana üniv bölümü soran gençlere gidip o işi yapanlarla konuş diyorum, atıyorum akraba var yazıyo bana "hemşire olmak istiyorum bıd bıdı" tamam diyorum ne güzel, "git bi yakınındaki hastaneye konuş bi hemşirelerel nasılmış işleri. benim bildiğim çok zor, bir sürü nöbet vs". beyin amcıklaması geçiriyolar, "nası yaaa gidip sorayım mııı, aaaa" falan diye.
daha veliler okulun amacının çocuğu bir işe, ya da direkt hayata hazırlamak olduğunun farkında değil ki amına koyim çocuklar anlasın. okula gidiyon zaten ne kadar bi sike derman olamayan varsa öğretmen olmuş. (istisnalar vardır tabi ama benim çevremde gördüğüm hiç bişey yapamayan adamlar öğretmen oluyo).
-
yolbulucu bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Fakat bir yabancı mesela sanat tarihi ile ilgilenior ve sanat tarihi seçior bunu tamamen kendi ilgi alanı olduğu için gelecek kaygısı olmadan seçiyor. Yani evet orada da belki az kazandıran birşey fakat demek istediğim kendi için okuyor.
Bizim öğrenciler ve ben de gençliğimde aynı şekilde okadar vizyonsuzdum ki okul dışında hayat neye benziyor hiçbir fikrim bile yoktu.
En iyi eğitim okula gitmeden alınan eğitimdir. Bu devirde youtubedan roket mühendisliği bile öğrenilebilir hiçbir engel yok. sadece bilmediğin bir şeyle karşılaşınca tutorialini okucaksın bukadar basit.
Okul zaten bu basit gerçeği anlamamanız için kurulmuş bir devlet kurumudur. Orada müdür bir tapınak lideri, hocalar rahiplerdir ve diğer sahte tarikatlardan hiçbir farkları yoktur. Aynı şekilde doktrinlerle zehirlerler müşterilerini, derlerler ki okumazsanız bi bok olamazsınz. Fakat olabilirsiniz. Eğitim ve okul iki farklı şeydir. Basit ekonomi bilen herkes bilir ki fabrikasyon şekilde herkese öğretilen bilgiyi öğrenmenin hiçbir değeri yoktur.
çevremde bana üniv bölümü soran gençlere gidip o işi yapanlarla konuş diyorum, atıyorum akraba var yazıyo bana "hemşire olmak istiyorum bıd bıdı" tamam diyorum ne güzel, "git bi yakınındaki hastaneye konuş bi hemşirelerel nasılmış işleri. benim bildiğim çok zor, bir sürü nöbet vs". beyin amcıklaması geçiriyolar, "nası yaaa gidip sorayım mııı, aaaa" falan diye.
daha veliler okulun amacının çocuğu bir işe, ya da direkt hayata hazırlamak olduğunun farkında değil ki amına koyim çocuklar anlasın. okula gidiyon zaten ne kadar bi sike derman olamayan varsa öğretmen olmuş. (istisnalar vardır tabi ama benim çevremde gördüğüm hiç bişey yapamayan adamlar öğretmen oluyo).
Bizim bir tane tanıdığın kızı 2 yıllık radyoloji bitirdi. Aile tutucu bir aile şimdi kızı çalıştırmıyorlarmış sen hastanede üstünü çıkaran erkek de görecen diye.
Aklım durdu harbiden. Ailenin yaşam tarzı beni ilgilendirmez o konuda yorum yapmıyorum da abi siz bu kızın mezun olunca ne iş yapacağını bugün mü öğrendiniz ? Hiç sormadınız mı ne iş yapar nerede çalışır diye la.
-
carizart bunu yazdı
HolyOne Şeyhim bende meslek çıkışlıyım son seneme kadar benimde tek amacım sadece sınıf geçmekti sonradan akıl başa geldi bi tık oda öğretmen oldum bazen çok diyorum özele yönelseydim o yoldan devam eden arkadaşlarımla görüştükce bu saatten sonra çok zor geliyor. Madem bu meslekte devam edeceğim kendimi biraz daha donanımlaştırmaya karar verdim yeni başadığım okulda öğrencilerimi sevmeye başlayınca.
Hocam öğretmenlik, yapmayı seversen güzel bir meslek belki de en güzel mesleklerden biri olabilir. Fakat sistem öğrenciyi daha iyi yetiştirdiğinde sana bir bonus sunmadığı için zamanla işi sevsen bile seni bıktıracaktır. (öğrenci robot gibi testleri daha iyi çözüyorsa ödüllendirebilir ama gerçekten iyi bir insan yetiştirmek bu değil yani mesleki tatmin veren şey bence bu kısmı değil)
Bence her sene kaç öğretmen okullardan çıkıyor takip et baktın ki ileride hala çok kişi öğretmenlik seçiyor, yavaş yavaş başka bişeylere doğru yönel derim. Bunun dışında toplu 5-6 kişilik özel derslerle güzel kazanabilirsin. (Bir apartman dairesi tutup her odaya bir hoca yerleştirip dersaneye cevirebilrsn mesela) bu yarı özel sektör gibi olur sana
HolyOne tarafından 22/Eyl/23 03:55 tarihinde düzenlenmiştir -
zeka doğuştan gelir
çeviklikten fizikselse kasıtın ilk beslenme önemli oda seni pek ilgilendirmiyor
ahlak önce ailede öğrenilir. sen nekadar öğretirsen öğret evde küfür çoksa şiddet çoksa alkol vs varsa yapabileceklerin sınırlı
-
Kendi branşım diye demiyorum öğretmenlik biraz da rehberliktir :)
Artık bilgi çağında bilgi sunmak yetersiz. Öğrenciler istediği bilgiye zaten ulaşabiliyor. Bu yüzden kendisini doğru ifade etme(duygu ve düşüncelerini), iletişim becerilerini, sosyal becerileri(grup çalışması, topluluk içinde konuşma yapma, organizasyon, arkadaş edinme) Bunlar kariyer için de, hayat başarısı için de çok önemli. Öğretmek için bu konuları gündeme getirebilirsiniz.
Nezaket kuralları mesela birisiyle karşılaşınca mutlaka merhaba, iyi günler, günaydın, iyi akşamlar diyebilmeleri basit gibi görünse de toplumsal gerginliği azaltacak büyük bir kriter bence.
Bunların dışında bir insan kendisini nasıl geliştirebilir bu konuları sınıfta öğrencilerin düşüncelerini de öğrenerek konuşabilirsiniz. Çünkü hangi mesleği yaparsa yapsın fark yaratmak zorundalar özellikle Türkiye şartlarında. Yabancı dil, doktora, stajlar, iletişim becerileri, sosyal beceriler, mesleği severek yapmanın getirdiği extra eğitimlere katlanabilme vs bunlar ileride iş imkanlarını meslekten bağımsız doğrudan artıran etkenler.
Müfredatta maalesef olmadığı için finansal okuryazarlık(gelir gider hesaplama, ekonomik büyüme, faiz, enflasyon nedir? yatırım araçları nelerdir? vs), temel hukuki bilgiler (resmi kuruma başvuru, polis, savcı görevleri, gözaltı hangi durumda olur, tutuklu-tutuksuız yargılama gibi)
Biliyorum, çok fazla başlık verdim, içeriği bulma konusu sana kalacak saygıdeğer hocam. Bilgi, google chatgpt gibi yerlerde yığınla var. Sadece sunş değil, mutlaka gençlerin konuşmasına izin ver, kendilerini yarım yamalak da olsaifade etsinler her konuda. 15 yılık deneyimle eğitimle ilgili müfredat dışı ışık tutacak konuları yazmaya çalıştım. Umarım ufuk açıcı hocalardan olursun. İstişareye de her zaman açığım. Fikir alışverişi yapabiliriz.
kuytul tarafından 22/Eyl/23 09:22 tarihinde düzenlenmiştir