Öldüren Türküler..

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    bu türkü beni yıkar geçer öldürür öldürür diriltir yine de  kendini dinletir.

    türkü dostları ii bilecektirki herkes kendinden bi parça bişeylerde bulur bu türküde

    burdan tahribat için gönderiyorum :)

    Bir ay doğar ilk akşamdan geceden

     Cengiz Özkan yorumu tavsiyemdir.

    http://rapidshare.com/files/211975118/Bir_Ay_Dogar_Ilk_Aksamdan.mp3

     

     

     Fizy

    http://fizy.org/?q=bir+ay+do%C4%9Far

     

     

    mustafa özarslan yorumu

    http://rapidshare.com/files/211976197/02-DEM__304__DEM__304__-_B__304_R_AY_DO__286_AR.mp3

     

     sözlük entryleri..

    http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=bir+ay+dogar+ilk+aksamdan+geceden&nr=y&pt=bir+ay+dogar

     sözlükten

    ilgimi çeken bi yorum

    bilmiyorum şimdiye dek kaç defa dinledim bu türküyü..kaç farklı sesten, nefesten..kimisinin nefesi türküyü anlamaya dahi yetmezken kimisi de içinden iç katarak kendine beni hissiyatına kıskanç bir vaziyette terk eylerken, ben hep bu türküyü yazan kişiyi düşündüm..bu dert yükünden kambur olmuşu yazmaya ise az evvel dinlediğimde karar verdim..hiç öyle ukala bir merak ile sanat yaratıcısının çekiciğiline hayranlığını dile getirmekten gurur duyan bir cühelalık ile değil..utanarak..sanki düşünmeme gereken bir şey üzerine düşünmeye cürret etmiş gibi..hani cesaret etmekten utanılanlan anlardaki gibi. çünkü türküde bahsi geçen dert basit bir aşık'ın pastoral iç yakarışı değil. bildiğin safi acı ve dert.. yaşanmışlık dozu kararını çoktan aşıp derdin acısını tüm bir halka yayarak çıkarmayı isteyen temiz bir yakınma isteği var..bu simgeler dünyasının yalancılığında algılaması zor bir frekans. haddimi aşarak, türküyü yazan kişi sütüne düşünmeye devam ediyorum..bir aşık..gönül bağlı bir sonu nereyi yakacağı bilinmez bir ateşe..ışığından, izinden dünya kadar yol gidilecek bir ateş bu şüphe yok. gidilmişte, kar gidilmiş, tepe aşılmış..sabah uyandığında bu ateş içini ısıtsın istemiş bu türküyü yazan. sevdiceğin karlı yollarda kızarmış yanakları belki aklını almış. görmemiş gözü ateşten gayrısını, işin sonrasını.. düşmüş peşine..yol gitmiş hem de çok yol..benim anladığım sevdiği kesinkes gözüne hiç bakmamış.. ya da kendi gözündeki ateşten türküyü yazanın ateşini görememiş..velhasılı kelam, yan yana ve yana yana bir yolculuk eylemişler. sonu ise bu türküyü yazdıracak cinsten. ateş tepeden elinde kendi ateşi ile indiğinde olmuş olan..bu acı pay düşmüş türküyü yazana..har ile büryan olmuş her yanı..sevdiğine soysuz dedirtmiş. sevdiğinin sevdiğini düşünmeye cürret ettiğinde çirkin demiş kestirip attırmış..ateşi soğuran bu yabancı değersiz görünmüş gözüne.. geriye kendisi ile tek başına kalınca içine düşen ateşi koyacak yer bulamamış..söz etmiş, saz etmiş..söylemiş söylemiş dindirmiş acısını.sırf yaşamak için. eriyip yok olmamak için..şimdi düşünüyorum da keşke bu türkü hiç yazılmasaymış..yüzyıllarca yazmayı bilipte yazmayanlar gibi olsaymış, yaşamayı seçmeseymiş, ölseymiş..

     

     

     

     


    matematik24.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden

    Malatya/Arguvan-Hasan Durak-İhsan Öztürk

    Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden 
    (Nedem Nedem Geceden)
    Şavkı Vurmuş Pencereden Bacadan 
    (Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş) 
    Uykusuz Mu Kaldın Dünkü Geceden 
    (Nedem Nedem Geceden)
    Uyan Uyan Yar Sinene Sar Beni

      Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş Nasıl Edem Ben
      Dağlar Haramı Açma Yaramı Perişanım Ben 

    Yüce Dağ Başından Aşırdın Beni 
    (Nedem Nedem Yar Beni)
    Tükenmez Derdlere Düşürdün Beni 
    (Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş) 
    Madem Soysuz Bende Göynün Yoğudu 
    (Nedem Nedem Yoğudu)
    Niye Doğru Yoldan Şaşırdın Beni

      Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş Nasıl Edem Ben
      Dağlar Haramı Açma Yaramı Perişanım Ben 

    Aşağıdan Gelir Eli Boş Değil 
    (Nedem Nedem Boş Değil)
    Söylerim Söylemez Gönlüm Hoş Değil 
    (Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş) 
    Bir Güzeli Bir Çirkine Vermişler 
    (Nedem Nedem Vermişler)
    Baş Yastığı Kendisine Eş Değil 

      Dağlar Gışımış Yolcum Üşümüş Nasıl Edem Ben
      Dağlar Haramı Açma Yaramı Perişanım Ben

     

     

     

     


    matematik24.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozsar07
    ozsar07's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2007
    Erkek

    aksam aksam actin yarami nice guzel turkulerimiz var ve birer birer kaybettigimiz turkulerde kalan sehirlerimiz degerlerimiz ozumuz

    Türkünün sadece bir müzik türü olduğunu düşünüyorsanız ya türkü dinlememişsiniz ya da can kulağıyla dinlememişsiniz demektir. Türküleri can kulağı ile dinlemek önemlidir, çünkü türküler bu topraklara can vermiştir.

    Türkü, elbette ki sadece bir müzik türü değildir. Aynı zamanda Türk`ün kimliğini de ele verir. Zira türkülerde şiir var, hikmet var, tarih var, hayata dair kurallar var. Türkülerde Allah var, ahlak var. Vefa var türkülerde, aşk var, ayrılık var. Sabreden, acı çeken, pişman olan, bazen aceleci ve sabırsız olan, bazen oyunlara katılan, bazen de gözyaşı döken insan var. Yani türkülerde tüm beşeri özellikleriyle var insan. İncelik var türkülerde, sevgiden önce saygı var. Değil sevdiğine kem söz söylemek, siz diye hitap etmek var. Dahası türkülerin yaşanmışlığı var. Bundan sonra kim bakar sesin güzelliğine, müziğin kalitesine...

    Sadece bize has olan türkünün yanında başka müzik türleri de var elbet. Ancak bize has olduğundan olsa gerek sadece türküler bizi anlatmaktadır. Türkiye`de yapılan diğer müzikler bizden çok Batı`yı yansıtmakta, bununla kalmayıp onları da bize taşımaktadır. İşte bu tür müzikler yalnız Batı`yı bize taşımakla kalmıyor, gelmişken eli boş dönmüyor ve bizden de bazı değerleri götürüyor.

    Günümüzde Batı`nın ekonomik sömürüsü kadar kültürel sömürüsü de var. Bunun bir gereği olarak Batı, kültürel değerlerimizi hızla yok ediyor. Türküler, kültürümüzü her yönüyle yansıtan en önemli zenginliğimizdir. Bu nedenle türkü bilmek, kültürümüzü bilmek; türkü dinlemek ise kültürümüze sahip çıkmaktır.

    Batı, elindeki en güçlü silahı medya vasıtasıyla kendi müziğini ve bunlara çektiği (ekseriyetinin de ahlaksız olduğu) videoları döndüre döndüre yayınlatarak özellikle gençlik üzerinde büyük tahribatlar yapmaktadır. Bundan daha vahim olanı ise bu tür müziklerin yerli taklitleridir. Türü ne olursa olsun müzik yapan kahir ekseriyetin yakalamak istediği bir Batı standardı var. Ancak sadece enstrüman olarak taklit söz konusu olsaydı belki sorun olmayabilirdi. Zaten burada Batı müziğini anıyor oluşum enstrüman olarak değil, müziklere yazılan sözler nedeniyledir. Yerli taklitlerin içi boş, anlamsız ve kimi zamanda edepsiz sözlere sahip oluyor oluşu işin vahametini ortaya koyuyor. 

    Türkü ve diğer müzik türleri arasında sadece müzikal rekabet değil aynı zamanda bir kültür savaşı vardır. Türkü söyleyen biri ile mesela bir pop şarkıcısı arasında giyim kuşamlarından, konuştukları Türkçeye, hal ve hareketlerine kadar birbirleri arasında büyük zıtlıklar vardır. Bu fark kılık-kıyafetten kullandıkları kelimelere kadar belirgin bir şekilde dinleyiciler de görülüyor. Özellikle bazı yerlerde (mesela İstanbul`da Kadıköy`ün bazı muhitleri, İstiklal Caddesi gibi yerlerde) gençlerdeki tuhaf kıyafetler, tuhaf hareketler, tuhaf kelimeler dinlediklerin müziklerin bir ürünü değil de nedir?

    Batı müziğine hayranlık, Batı`ya hayranlığı da beraberinde getiriyor. Eurovizyon şarkı yarışmasında İngilizce bir şarkı ile birinci olmamız başarı değil, içine düşülen aczin en renkli resmidir. Bir sonraki yıl da yine yarışmaya İngilizce bir şarkıyla katılmamız, üstelik bir de yarışmaya katılan şarkıcının `Türkçe söylemek geri kafalılıktır` tarzında cümleler sarf etmesi; kendini, dahası kendi kimliğini yok saymaktır. Oysa türkü, Batı karşısında bir duruş, bir var oluştur. Yozlaşmaya karşı en muhkem kalelerden biridir. Kimi ozanların Batı ve Amerika`yı yermesi, bunları müziklerine taşıması, Türkü ile diğer müzik türleri arasındaki farkı ortaya koyması açısından da önemlidir.

    Türkü bilmeyen                        tarih de bilmez

    Başlığı abartılı bulsanız da ben, türkü bilmeyenin tarih de bilemeyeceğini düşünüyorum. Türkülerin konusuna baktığımız zaman sadece şimdiki gibi sığ aşk teması olmadığını görüyoruz. Yazının başında da değindiğim gibi insana ait her şey türkünün konusu olabiliyor. Bunlar arasında şehirler, savaşlar ve kahramanlar da var.

    Savaşların, yoklukların, gidip de gelmeyenlerin olduğu yıllarda, hem gidenlerin arkasından türkü yakılıyor hem de gidilen yerlere türkü yakılıyordu. Daha sonra ağızdan ağza söylene söylene ve nesilden nesile aktarılarak yakın tarihe kadar gelmiş, derlenmiş ve kayıt altına alınmıştır. Söz konusu sıkıntıların atlatılmasının ardından halk arasında bunlara ilişkin tek belge neredeyse türküler kalmıştır. Günümüzde bile halkın büyük çoğunluğunun tarih okumadığını göz önüne alırsak bundan yüz-yüz elli yıl önce yakılmış ve hala söylenen türkülerin önemi daha da artmaktadır.

    Şimdi ben size Yemen desem, aklınıza ilk gelecek olan `Yemen Türküsü`dür. Yakın zamana kadar Yemen`le ilgili bilinen tek şey neredeyse işte bu türküydü. Birinci Dünya Savaşı`nda Yemen Cephesi`nde olan biteni sadece bu türkü ile biliyor halk. Yemen ile ilgili söylediklerimizi Çanakkale Savaşı için de söyleyebiliriz.

    Çanakkale`yi zihnimizde canlı tutanlardan biri Mehmet Akif Ersoy`un Çanakkale Şehitleri için yazdığı şiiri ise diğeri de Çanakkale Türküsüdür. Irak işgal edilmemiş olsaydı biz Kerkük`ü türkülerden biliyor olacaktık. Balkanlardan Kafkasya`ya ve oradan güneyimize kadar, yıllar önce buralarda neler yaşandığını yine türküler anlatır bize. Tek tek şehirler anılır, buraların kahramanları anlatılır. Mesela Drama Köprüsü adlı türkünün kahramanı Debreli Hasan nerede yaşamıştır, Drama nerededir, türkünün konusu neyi anlatır? Görüldüğü üzere sadece bir türküyle bile Makedonya`ya uzandık. Mübadele yıllarını, o yıllarda insanların çektikleri sıkıntıları hatırladık. Siz söyleyin şimdi, bu türküyü dinleyenler Makedonya`nın bir zamanlar bizim olduğunu nasıl unutabilir?

    Burada sadece birkaç türküyü örnek vermiş olsam da örnekler bu sayfaya sığmayacak kadar fazladır ve söz konusu örnekler sadece günümüze kadar gelmiş olan, yani ancak derlenebilmiş olanlardır.

    Yakılmış birçok türkünün konusunda bugün, Misak-ı Milli sınırları dışında kalan şehirler vardır. Bu diyarların ne bedeller ödendikten sonra elimizden çıktığını anlatır türküler. Sadece bu türküleri bilmek bile tarih kitaplarıyla arası iyi olmamış halkın tarih bilincini diri tutmaya, buraların bir zamanlar bizim olduğunu hatırlatmaya yeter. Sayfalarca anlatılacak bir konuyu iki dizede anlatır türküler.

    Demek ki türküler insanın ufkunu da açıyor, gönlünü de.

    Tüm bunlardan sonra türkü bilmeyen/dinlemeyen hatta türkü dinlemeyi modern dünyaya adapte olamamışlık olarak algılayanlara, sahip oldukları değerler açısından nasıl bir kimliğin yakıştığının yanıtını varın da siz verin.


    Ne deli ne kör Ne sağır ne de sayrı Mutluyum kısacası Ve hiçbir şey istediğim yok Senden felek Ama yine de Ucuz olsun ekmek Ve pahalı olsun insan hayati.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    yine bir öldüren türküyle karşınızdayım gençler

    Allı gelin taş başını yol eder

    Allı Gelin Taş Başını Yol Eder

    Afyon/İhsaniye-Mevlüt Dede-Talip Özkan

    Allı Gelin Taş Başını Yol Eder
    Ördek Gelir Su Başını Göl Eder (De Göl Eder)
    İki Güzel Pencereden El Eder
    Birin Alsam Birin İntizar Eder (De İntizar Eder)

    Allı Gelin Paçaların Yaş Gibi
    Yaktın Beni Kara Kara Taş Gibi (De Anam Taş Gibi)
    Kötü Kocan Sanki Sana Eş Gibi
    Alamadım Yardan Ben Muradımı (De Ben Muradımı)

    Şu Derenin Ardı Ceviz Ağacı
    O Yarde Bulunur Gönül İlacı (Da Anam İlacı)
    Zalim Annen Seni Bana Vermezse
    Sen Bana Abey De Ben Sana Bacı (Da Ben Sana Bacı)

     

    http://rapidshare.com/files/212249496/Cengiz_Ozkan_-_09.mp3

     

     


    matematik24.com
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

     

     

     

    nasip olsa gine gitsem yaylaya
    doya doya baksam suna boyluya
    senin için yalvarayım mevlaya
    belki seni bana yazar yaradan

    seni gördüm evvel bahar yaz iken
    o güzellik sende ilvan naz iken
    güller taze iken teller saz iken
    belki seni bana yazar yaradan

    yüce dağ başında pınar gözüsün
    sürüden seçilmiş körpe kuzusun
    güzeller güzeli yayla kızısın
    belki seni bana yazar yaradan

    ela göz üstüne eğmedir kaşı
    başına bağlamış telli bir poşu
    talibi coşkun der bulunmaz eşi
    belki seni bana yazar yaradan

     

     

     

    http://rapidshare.com/files/216296499/03_-_Ismail_Hakki_Demircioglu_-_Nasibolsa.mp3


    matematik24.com
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    Of Be Heyet Gardaş Eski Türkülerin Yerini Asla Yenileri alamaz. Vallahi Çok Hoşuma gitti Bu Açtığın konu, Teşekkür ederim.

    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dina_Kaki
    Dina_Kaki's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Ekim/2007
    Erkek

    Düşünüyorum acaba bizim çocuklarımız bu türkülere sahip çıkacak mı? En azından biz yine Trt radyolarıyla büyüdük birazda olsa şanslı bir nesiliz türkülerimize kulak aşinalığımız war.

    Cengiz Özkan demişken gerçektenbu toprağın yetiştdirdiği ama pek çok insanın adını bile bilmediği çok kıymetli bir ses.

    Bu yorumuda benden Tahribata gelsin:)

    Gaziantep yolunda

    http://www.youtube.com/watch?v=7ewZj9hrUbk


    Ve blok yapılan derslerin tek güzelliği, bir sigara daha içmeyip düşünebilmek seni..A.Redif YANKI
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qaMbLer
    qaMbLer's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Eylül/2005
    Erkek

    saka maka .D kafam güzel ya

    baslıga her bakısımda 

    " Öldürülen Türkler " olarak okuyodm :D 

    yeni zank etti ! :D 


    Burdan bütün kızlara sesleniyorum. Malın Varsa Zekatını Vereceksin Kardeşim
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Media
    Media's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2007
    Erkek
    qaMbLer bunu yazdı:
    -----------------------------

    saka maka .D kafam güzel ya

    baslıga her bakısımda 

    " Öldürülen Türkler " olarak okuyodm :D 

    yeni zank etti ! :D 


    -----------------------------
    aynen amk :D  ama  benim kafa yerinde

    ....
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karatahta
    karatahta's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2002
    Erkek

    Dağlar 
    Ey benim divane gönlüm
    Dağlara düştüm yalınız
    Bu cezayı kendi özüm
    Pek mail gördüm yalınız

    Dağlar var dağlardan yüce
    Dağmı dayanır bu güce
    Derdimi üç gün üç gece
    Söylerim bitmez yalınız

    Şah'ın ayağına varsam
    Hayırlı gülbengim alsam
    Kızıl ırmağa gark olsam
    Çağlasam aksam yalınız

    Pir sultanım hey erenler
    Erine niyaz edenler
    Üçler,kırklar,yediler
    Mürvete geldim yalınız 

    Söz: Pir Sultan Abdal
    Müzik: Erkan Oğur 
    Albüm: Gülün Kokusu Vardı(İsmail Hakkı Demircioğlu İle Birlikte)

    Youtube Link: http://www.youtube.com/watch?v=vHsiTXLFztc 


    Çekil,Önümden Çekil...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lupin
    Lupin's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Nisan/2006
    Erkek
    Türk Türkü Söyler Çünkü Türkü Türk'ü Söyler.. [Ati]

    Rus ile aldatmayanı etmeli takdir,tek biri ile uslanmayanın hakkı köçektir.
Toplam Hit: 20074 Toplam Mesaj: 83