Ölüdeniz Yolundaki Boş Arsaya Ticari Yer Açmak
-
Bide alakası yok ama arsanın ederi nedir
-
hocam öncelikle bağlı bulunduğu belediyeden imar tadilatı yaptırırsın ancak bunun için ücret isterler m2x90 tl olması lazım.
şimdi buna değer mi bakalım:
karayolları kanunlarına göre akaryakıt istasyonlarının dispenser çekme mesafesi ana yoldan 50mt dir. tank çekmesi 50mt veya 30mt dir. birbirleri ile arasında 30mt isterler. yani senin alanının yola cephesi kaç metre derinliği kaç metre bunu bilmek lazım. eğer birde yola cephesi 30mt den az ise ana yoldan giriş veremezsin yan yoldan giriş verebilirsin. ayrıca arka parselden 5 metre yanlardan 10 ar metre çekme yapman lazım. yani şöyle diyim; bu çekme mesafelerinin içerisine akaryakıt pompası, yakıt tankı ve idari bina veya yardımcı idari bina yapamazsın. eğer arsa ölçülerini ve yol cephesini bana verirsen sana ne olacağını daha net söylerim hocam. bu arada mimarım -
Birde diyelim uydu akaryakıt istasyonunu kuruyorsun.
öncelikle plan proje ve belediyeden ruhsat alacaksın. aşağı yukarı 15.000 tl civarı tutar.
İnşaat aşaması: imar durumunda ki tüm sınırları zorlarsan aşağı yukarı 150m2 idari bina olsa ve 4 ada kanopi varsayımlarına göre hareket ediyorum.
inşaat maliyeti toplamda 600.000-650.000 tl arasında tutacaktır. bu fiyata yakıt tankları pompalar, lpg tankı lpg pompası diğer sistemler(yangın sistemi alarm sistemi, otomasyon sistmei vb).
Birde bunun için diyelim ki inşaatı bitirdin iskanı aldın. gidip belediyeden GSM ruhsatı alman lazım (gayrisıhhi müessese) buda aşağı yukarı belediyeye göre değişkenlik gösterir ama 150.000 tl civarındadır. daha sonra bu ruhsattan sonra TSE onayı alacaksın. tabi iskan alırken belediye yangın kaçış planı iş güvenliği vb gibi bir çok konuda seni denetleyecek. En son ankaraya epdk ya bir dosya hazırlanıyor. ama bunu ankarada bi avukat arkadaşımız var sistemi bildiği için hızlıca çıkartıyor lisansı. Daha sonra lisansıda aldıktan sonra herhangi bir dağıtım firması (po, bp, shell, opet vb) teklif alacaksın. sana ne kadar hibe para verecekler, yakıt satma oranları ne olacak? mesela şöyle diyceklerdir; aylık 10.000 litre motorin satışına sana 500.000 hibe para + %7 kar marjı. eğer kotayı geçersen kar marjın %16 olur. veya diğer teklif aylık 10.000 litre motorin 250.000 hibe para + %10 kar marjı,, eğer belirtilen kotayı geçersen kar marjın geçen kotanın kar marjı %16 olur (bu %16 şuanda ki en yükske orandır. fazlasını verirler ama vermezler) gibi gibi hocam.
Toplam Maliyet: 850.000 -950.000 civarında olacaktır
Alacağın Hibe Max: 500.000 TL olacaktır.
Yakıt İçin Sermaye: 200.000-300.000 TL koyman gerekirİlk açılış için nakit 1.250.000 nakit paran veya kredibiliten olması lazım. Ayrıca sana verecekleri hibe karşılığında da teminat senedi isteyeceklerdir. bunun içinde ya bankada gayrinakdi için ya para yada teminat verebileceğin gayrimenkulün olması lazım. eğer bunuda eklersen; nakit veya nakit yerine geçebilecek minimum 1.750.000 Tl ederinde olman lazım.
bunun 200-300 bin tl sini geri alacağını düşünürsen ki bununla da sermaye yapabilirsin o zman 1.500.000 olması lazım. ancak beni tavsiyem nakit para almaman yani hibe para alma. bunun yerine kotaasız çalış ve %16 iskonto ile çalış. kısaca dağıtım şirketini zengin etme. adamların vereceği o hibe para göze hoş geliyor ancak o parayı sana vermediği oran ile 2 yılda çıkartıyor zaten. sen şimdi 250 verirken 700 neden kazanma?
Free_Mans tarafından 12/Ağu/16 12:33 tarihinde düzenlenmiştir -
Gelelim bu kadar masraf yaptınız ne kadar sürede bunu kazanırsınız: hocam bu süreç ne kadar yakıt sattığın ile alakalı. şöyle diyeyim. yıllık 1.800.000 litre motorin ve 500.000 litre gaz satışı yaptın. bu arada benzin çok karlı değildir.
kar olarak alabileceğin rakam %15 diyelim. Senin 1.800.000 litreden karın 288.000 litre olacaktır. bunuda şöyle hesapla şuanda motorin (3,70 civarlarında.) 288.000x3,70=1.065.600TL yapar.
LPG de kar oranları %20 civarına rahat çıkmaktadır. burdan da 100.000x2,45= 245.000TL kalır.
tabi senin bu satışı yapman için pompada iskonto yapman lazım. Motorin de ortalama iskonto tutarı %7,5 diyelim. sana kalan 532.800TL olur.
LPG de iskonto da %10 diyelim ortalama ama bu kadar çıkmaz oradan da 122.500 tl kazanç elde edersin.toplamda 2 marketçi ve 4 pompacı çalıştırdığını ve muhasebesini kendinin tuttuğunu varsayıyorum. toplamda 6 iş gücü. 6*1300(minimumdan hesaplıyorum) = 7.800 tl aylık sadece maaş. toplam gider de yemek sigortra ıvır zıvır bu admaların 19.000 tl bulur. buda yıllık 228.000TL yapar.
Kazançlar neydi
532.800
122.500
+ ----------------
655.300 TL net kazanç
-228.000 TL eleman gideri
=427.300 TL eleman dahil kazanç. (diğer giderler hariç.)Bir akaryakıt istasyonuna ortalama 4 ile 5 bin arasında elektrik faturası gelir buda yılda 60.000 tl yapar.
Bakım, onarım, ıvır ücreti zıvır ücreti epdk ücreti tse kontrol ücreti onu ister bunu ister ücreti yıllık ta 60.000 ona gitsin.
birde bu işte vadeli verme durumunda illa ki olacaktır. buradan da yıllık en iyi ihtimal ile 60.000 batırmış olsansana kalacak para yıllık 247.300 TL civarında olacaktır. Tabi bu dediklerim belirttiğim litrelerin satışını yapabilirsen.
şimdi senin yıllık vergi ve kdv çıkacak. tab bunlarıda hesaplarımda şimdi giderleri falan net oturtmak lazım. vergi çıakcak falan filan. o kadar paran varsa hocam git arsa al sat ev al sat daha çok kazanırısn.
-
son olarakta bu kadar bilgiyi konuyu açan arkadaş içi anlatmadım, google dan arayan olursa bilsin diye anlattım. malum arkadaşın bu kadar parası olmadığı kesin. olan birisi de zaten gelip burda sormaz :)
-
Eyvallah hocam. Nette boyle aciklayan bulamamistim.
-
Oraya öncelikle bi tabela asarak baslayabılırsın satılık veya kiralık ne yazcaksan , daha sonra senı aradıklarında ne yapmayı dusunuyorsunuz ona göre vercez dıyeceksınız sizin fikir calmaya calıstıgınızı anlamayacakkı acık acık anlatsın böyle böyle kafana yatanı sen yaparsın kımseye vermek ıstemıyorsan basıma geldı oradan bılıyorum , birde işletme acacaksan biraz anladıgın tek basınada olsa yapabilecegın yetıstırebılcegın adamlar olabilme ıhtımalı ıle ac
-
İzin verilen bölgelere göz at, oluyorsa kenevir ek, devletten destek de alırsın.