Ömer Hayyamdan Güzel Bir Rubai
-
Ey kara cübbeli!
Taş atma bu dünyayı bilmek isteyenlere.
Onlar yaradanın sanatı peşindeler;
Seninse aklın fikrin abdest bozan şeylerde..Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim;
Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim;
Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler,
Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim.Ben bıyıkları süpürge etmişim meyhanede:
Hayırmış, şermiş bırakmışım ikisini de.
İki dünyayı karpuz gibi önüme koysalar
Ne birine metelik veririm, ne ötekine.Adım kötüye çıkarsa çıksın, ben böyleyim;
Bir kerpiçim de olsa, satar şarap içerim.
O da gidince ne yaparsın diyecekler:
Cübbemle sarığım ne güne duruyor, derim.
-
Sarhoşken Arabın devesini öldürünce Hamza
Peygamber, şarabı yalnız haram etmiş ona
Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama
O var sandığın şey yoktur boşa arama
Ben içerim, ama senin gibi kötülük yapmam
Şaraba taparım senin gibi kendime tapmam.
Cılız karıncalarız, Süleyman değiliz biz
Biz aşka tapanlarız, Müslüman değiliz biz
Sen sorguya çekmeden ben sorgularım seni
Ey Tanrı, hangi günahım için öldürdün beni
Herkes koyu Müslüman dönerken
Biz tam putperest döndük Kâbe’den
Şarap haram olsa da bana göre hava hoş
Hem, bana sorarsanız, haram olan her şey hoş
Seccadeye yatanlar eşek değil de nedir?
Müslüman geçinir ya, gâvurdan da beterdir
Her gün tevbe eder bozarız biz
Sarhoş doğduk, sarhoş yaşarız biz
Kızıl şarap iç solgun yüzüne bir renk gelsin
Şu yaşamına ahenk, işlerin de denk gelsin
Ben şarap ile çalgıda buldum saadeti
Dinim dinsizliktir, bıraktım her ibadeti
Bize yıllanmış şarap size cami kilise;
Sizler cennetliksiniz, cehennemliğiz bizse
Şarap ile yıkayın beni öldüğüm zaman
Tabutumu yapınız üzüm asmalarındanbu dizeler de aynı adama ait ;) yorum siz müridlerin
-
konpicyus bunu yazdı:
-----------------------------
Sarhoşken Arabın devesini öldürünce Hamza
Peygamber, şarabı yalnız haram etmiş ona
Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama
O var sandığın şey yoktur boşa arama
Ben içerim, ama senin gibi kötülük yapmam
Şaraba taparım senin gibi kendime tapmam.
Cılız karıncalarız, Süleyman değiliz biz
Biz aşka tapanlarız, Müslüman değiliz biz
Sen sorguya çekmeden ben sorgularım seni
Ey Tanrı, hangi günahım için öldürdün beni
Herkes koyu Müslüman dönerken
Biz tam putperest döndük Kâbe’den
Şarap haram olsa da bana göre hava hoş
Hem, bana sorarsanız, haram olan her şey hoş
Seccadeye yatanlar eşek değil de nedir?
Müslüman geçinir ya, gâvurdan da beterdir
Her gün tevbe eder bozarız biz
Sarhoş doğduk, sarhoş yaşarız biz
Kızıl şarap iç solgun yüzüne bir renk gelsin
Şu yaşamına ahenk, işlerin de denk gelsin
Ben şarap ile çalgıda buldum saadeti
Dinim dinsizliktir, bıraktım her ibadeti
Bize yıllanmış şarap size cami kilise;
Sizler cennetliksiniz, cehennemliğiz bizse
Şarap ile yıkayın beni öldüğüm zaman
Tabutumu yapınız üzüm asmalarındanbu dizeler de aynı adama ait ;) yorum siz müridlerin
bunu kim yazdı bilmiyorum..ama düşünceleri aynıysa cehennemliktir.. -
Ömer Hayyam'ındır 2. side hatta burasında gülmekten kırılıyordum;
"Herkes koyu Müslüman dönerken
Biz tam putperest döndük Kâbe’den"hahahahaha :D
-
ömer hayyam rulaz olm =)))
edit: müslümana yakışmaz cehennemliktir veya cennetliktir demek bildiğim kadarı ile O.o
-
İkisi de Hayyam'ın bildiğim kadarı ile..
Ateist'in önde gidenidir kendileri.. :D
-
bildiğim kadarıyla kendisinin 500 üzerinde rubaisi vardır ancak bunların çok az kısmı biliniyor ki arkadaşlar rubai 4 lük demek yani yukardakilerin ikiside Hayyam'a ait değil. Ayrıca kendisi döneminde Hasan Sabbah (Haşhaşiler isimli ünlü suikast örgütünün kurucusu) ve Nizam-ül Mülk (Selçuklu Başveziri)ün sınıf arkadaşıdır.
Bunlardan nizam son derece iyi din bilgisine sahip birisiyken aynı şekilde Hasan Sabbah aynı şekildedir ve kendisi tam anlamıyla ateisttir nitekim sahte cennet kurmak suretiyle dünyanın en gözü kara suikast örgütünü kurmuş ve tarihe şekil vermiştir döneminde selçuklu sultanlarından ikisinin ve arkadaşı Nizamın öldürülmesine sebep olmuştur...
Ömer Hayyam sa ikisindende farklı bir yol seçmiş ve alim olmuştur kendisi kadın ve şarap aşığıdır ancak hiç bir zaman ateist olmamıştır. Rubailerinde daha çok müslüman geçinen ama uzaktan yakından ilgisi olmayan insanları hicvetmiştir.
-
Harsun bunu yazdı:
-----------------------------bildiğim kadarıyla kendisinin 500 üzerinde rubaisi vardır ancak bunların çok az kısmı biliniyor ki arkadaşlar rubai 4 lük demek yani yukardakilerin ikiside Hayyam'a ait değil. Ayrıca kendisi döneminde Hasan Sabbah (Haşhaşiler isimli ünlü suikast örgütünün kurucusu) ve Nizam-ül Mülk (Selçuklu Başveziri)ün sınıf arkadaşıdır.
Bunlardan nizam son derece iyi din bilgisine sahip birisiyken aynı şekilde Hasan Sabbah aynı şekildedir ve kendisi tam anlamıyla ateisttir nitekim sahte cennet kurmak suretiyle dünyanın en gözü kara suikast örgütünü kurmuş ve tarihe şekil vermiştir döneminde selçuklu sultanlarından ikisinin ve arkadaşı Nizamın öldürülmesine sebep olmuştur...
Ömer Hayyam sa ikisindende farklı bir yol seçmiş ve alim olmuştur kendisi kadın ve şarap aşığıdır ancak hiç bir zaman ateist olmamıştır. Rubailerinde daha çok müslüman geçinen ama uzaktan yakından ilgisi olmayan insanları hicvetmiştir
-----------------------------Ömer Hayyam'ın 12.Yüzyılda yaşadığını da biliyorsundur umarım ;) Yani bu gördüğün şiirler çeviridir. Dikkat ettiysen hiçbirisi o aruz kalıplarına da uymazlar..
Yani 4lük olan şiirlerin 2lik şekilde yazılmış olması çok tuhaf değil ;) Hadi bu ikisini Hayyam'a ait değil diye kabul etsek de ben sana bunlar gibi tonla rubai de gösterebilirim.. Hepsinin de yalan olacak hali yok ya..
-
kesinlikle katılıyorum hepsi yalan olacak değil ama dikkat et kendin söylüyorsun tonlarca diye ama gerçekte kendisine ait olan aşağı yukarı 500 taneymiş ve çok az bir kısmı günümüze ulaşabilmiş... dediğim gibi tarihi kaynaklarda inançlı olduğu ancak dindar olmadığı kadınlara ve şaraba çok düşkün olduğu açıkça belirtiliyor...
-
küçük yaşta hasan sabbahla çok iyi dost olduğu rivayet ediliyomuş bu pezevengin, aynı zamanda nizam-ül mülkte bununla çocukluktan arkadaşmış.
-
Harsun bunu yazdı:
kesinlikle katılıyorum hepsi yalan olacak değil ama dikkat et kendin söylüyorsun tonlarca diye ama gerçekte kendisine ait olan aşağı yukarı 500 taneymiş ve çok az bir kısmı günümüze ulaşabilmiş... dediğim gibi tarihi kaynaklarda inançlı olduğu ancak dindar olmadığı kadınlara ve şaraba çok düşkün olduğu açıkça belirtiliyor...
-----------------------------Hocam adamın Allah yolunda söylenmiş tek sözü yok ki :) Alayı inkar üzerine :) Böyle birisinin inançlı olmasına inanmamı bekleme yaw :)