Önemli Müslüman İcatları
-
0'ı bulanın da Harezmi olduğunu okumuştum bi yerde.hatta uzunca bir adı vardı:Muhammed el Harezmi gibi...
kütüphanede kitap okurken ölenlerden tut da hayatında okumadan yattıığı geceleri pek nadir olanlardır bu bilim adamları.
Dinde de zaten alimler,peygamberlerden sonra çağrılıyolar diye biliyorum.
-
hacı benim bildiğimde peygamberler,evliyalar sonra alim we ulemalar.. ama senin dediğin gibide olabilir..
ayrıca ibn haldunda tarih bilmine yeni bir boyut kazandırmıştır olayları sadece olduğu gibi aktarmak
yerine,nedenlerini sonuçlarınıda araştırmak üstünde fikir yürütmek gibi şekilde olması gerektiğini vurgulamıştır diye biliom
-
ömer hayyam
ibni sina
erzurumlu ibrahim hakkı vs vs....
-
hocam matbaayıda ilk olarak müslümanlar bulmuş diye biliyorum.. haçlı seferleri sırasında avrupaya gitmiş.. ve orda gelişmiş
-
Kahve
Halid isimli bir Arap, Etyopya'nın Kaffa bölgesinde keçilerin yere dökülmüş koyu renkli tohumları yediğini fark etti. Kahve 1645'te Venedik'e geldi.
Akşam yemeği
Irak'tan İspanya'ya gelen Ali ibn Nafi, 9'uncu yüzyılda çorbadan sonra et ya da balık yemeğiyle devam eden ve meyve ya da tatlıyla son bulan akşam yemeğini restoranında uygulamaya başladı.
Paraşüt
Endülüslü Abbas Kasım İbn Firnas'ın asıl amacı uçan bir cihaz icat etmekti. İcadı sadece yere çakılmasını engelledi
Halı
İnsan figürünün kullanılmaması Müslüman dünyasında halıcılığın da gelişmesini sağladı
Ameliyat
Ebu'l- Kasım El Zehravi'nin, 10'uncu yüzyılda bulduğu ameliyat yöntemleri ve 200 alet hâlâ kullanılıyor
Roket
Çinlilerin gösteri amaçlı roketlerinin içine potasyum nitrat katarak askeri amaçlı kullananlar Araplar oldu.
Sabun
Mısır ve Romalılar bazı materyalleri temizlik için kullansa da bitkisel yağları sodyum hidroksit ile birleştirip ilk sabunu yapan Araplardı
Çek
9'uncu yüzyılda Araplar iş yaptıkları kişilere verecekleri tutarı kağıt üzerine yazıyor bu kağıtlar gerçek para gibi değerlendiriliyordu
Çelik yelek
ilk kez ok geçirmeyen giysiler yapanlar Müslümanlar. Hıristiyanlar bunu Haçlı Seferleri sırasında öğrendi
Bahçe
Bahçeyi çiçek ve sanat eserleriyle süsleyip meditasyon merkezi haline getirenler Araplardı
Satranç
Eski Hindistan'da ortaya çıkan bu oyuna Persler tarafından bugünkü şekli verildi
alıntı bir haber sitesinden bunlar.osmanlıda deli hastaneleri beyazıt zamanında edirnede mor ışık altında müzik ile hasta tedavisi yapılıyordu. yabancılarda deliler tek tek öldürüyordu o zamanda.daha çok çok çok çok vardır araştırılırsa arşiv dökümanlar çıkar. -
küçümsemek için söylemiyorum ama hala bu icatlara bakıp da ulan biz ne ilerymişiz diye fantaziler kurmanın saçma olduğunu düşünüyorum. böyle baktığımız için bugün bi bok yoq
-
küçümsemek için söylemiyorum ama senden başka kimse öyle bir fantazi kurmuyor arkadaşım.bişeye de olumlu bak.
-
evet çok acaiptirki ..
Kahve: Halid isimli bir Arap, Etyopya'nın Kaffa bölgesinde keçilerin yere dökülmüş koyu renkli tohumları yediğini fark etti. Kahve 1645'te Venedik'e geldi.
Kahvaltı burdan bizim Türkçe mize girmiştir.
Kahvaltının aslısı Kahve-altıdır biz gene bi boklar düşürerek bunu kahvaltı yapmışız sebebi ise,arapların sürekli kahve içmesi değil;bulunduktan sonra içilmesi gereken bu sıvı şeyin aç karnına içildiğinde mide ağrısı yapması. O yüzden kahveden önce kahvealtı :PSabun: Mısır ve Romalılar bazı materyalleri temizlik için kullansa da bitkisel yağları sodyum hidroksit ile birleştirip ilk sabunu yapan Araplardı.
çok yazık şimdi bazik miktar yanı sıra başka amaçlar içinde kullanıyoruz