folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Öss 4 Sınavlı Oluyor

Öss 4 Sınavlı Oluyor

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    Performans sınavı üniversite yerleştirmesinde yüzde 25 etkili

6 Ağustos, 2007 15:59:00 (TSİ)

Ortaöğretim öğrencilerine her yıl sonu sınav uygulanacak

CNN TÜRK

Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSS yerine 4 aşamalı yeni bir sistem getirilmesi projesini raftan indirdi. Bakanlık, ilk aşamada üç basamaklı bir performans sınavı yapılmasını öngörüyor. Bu üç sınavın ortalaması ile ÖSS sınavında elde edilecek başarı üniversiteye giriş kapılarını açacak.

CNN TÜRK'e konuşan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, yeni sistemde soruların test değil açık uçlu olması gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okularının ardından ortaöğretim öğrencilerine de yıl sonu sınavı getirmeye hazırlanıyor. Talim Terbiye Kurulu'nun üzerinde çalıştığı ortaöğretim sınav sistemine göre;

* 10, 11 ve 12'nci sınıflara yıl sonu sınavı getirilecek
    * Bu üç sınavın ardından ÖSS'ye girilecek.

Her yıl sonu sınav yapılacak

10, 11 ve 12'nci sınıflara her yıl sonunda performans sınavı yapılacak. Öğrenciler bu üç sınavın ardından ÖSS'ye de girecek. Üç yıl boyunca yapılan sınavlar üniversite yerleştirmelerinde yüzde 25 oranında etkili olacak.

Meslek liselerine katsayı uygulaması sürecek. Meslek liseliler performans sınavında, temel alan derslerinden diğer öğrencilere göre daha az soru çözecek, açığı kendi alan dersleri ile ilgili sorularla kapatacak. Kendi alanları ile ilgili tercihte bulunanların katsayısı ise yüksek olacak.

Performans sınavıyla ilgili taslağa ÖSYM ise temkinli yaklaştı. ÖSYM Başkanı Yarımağan, bakanlıktan henüz sınav sisetmine ilişkin resmi bir başvuru olmadığını söyledi, "Performans sınavının metodu önemli. Çoktan seçmeli yerine klasik sorular sorulmalı" dedi.

Yarımağan, performans sınavlarının ÖSS'yi ortadan kaldırmadığını, üniversiteye girişte yine ÖSS'nin etkili olacağını vurguladı.

CNN

http://yigitdemirag.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ravage
    Ravage's avatar
    Erkek

habere ekleyebilirsin...

başlığı küçük harf yaz...

yinede tşk

Buralar bizden sorulur... Ravage@tahribat.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LordVader
    LordVader's avatar
    Erkek
    Guselmi kotumu iimi anlamadim bisi :D ztn diploma notu etkili olmuomuydu yha :S

I find your lack of faith disturbing.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    profesorburak
    profesorburak's avatar
    Erkek
    işleri iyice bozuolar.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xmenac
    xmenac's avatar
    Erkek
    yök karşı çıktı yinede emeğe saygı + rep (:
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hall_ill
    hall_ill's avatar
    Erkek
    ya işin bokunu cıkardılar millet zoru bulup aglıo olan bize oluo  mezunlar ne yapcak 4 sınav olursa 4 sene ardarda sınava mı gircek

herkesin ölüm diye korktuğunu biz sokakta oyun diye oynarız!!!!!!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek

Başlık için özür dilerim.Sinirden Farketmemiştim..

ÖSS 4 sınavlı oluyor

ÖSS 4 sınavlı oluyor

Yeni sisteme göre, üniversiteye girişte artık tek değil, dört sınav uygulanacak. Yeni sisteme göre öğrenciler, 10, 11 ve 12’nci sınıfın sonunda,”Olgunlaşma Sınavı” adı verilen bir sınava girecek.

ÖSS’nin uygulanmasına da bu sınavların ardından devam edilecek. Böylece öğrenciler, dört sınava girmiş olacak. Sistem oturduktan sonra zamanla ÖSS’ye alternatif bir sistem haline getirilecek.

Başlangıçta yılsonu sınavlarının yüzde 25, ÖSS’nin yüzde 75 oranında etki etmesi planlanıyor. Yıl sonu sınavlarının etki oranının zamanla artırılması ve dört sınavın eşit hale getirilmesi düşünülüyor. Uygulamanın hızlanması ve sistemin alt yapısının kurulması için, atanacak yeni Milli Eğitim Bakanı bekleniyor.

Yeni sistemde meslek liseliler katsayı sorunu yaşamayacak

10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak. Öğrenciler, yıl boyunca işledikleri tüm derslerden soru ile karşılaşacak.

Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek.

Bu sınavların soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarının ardından, ÖSS’ye de girilecek. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ile yapılacak toplantıyla netleşecek.

Olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılması ile tespit edilirken, haftada 6 saat matematik dersi veriliyorsa, sınavda 36 matematik sorusu olacak.

Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadıkları için, bu alanlarda 30-40 daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözerek, diğer genel liseliler ile eş seviyede soruyla karşılaşmış olacak. Örneğin, Motor bölümünde okuyan öğrenci, bu alanda, İmam Hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.

Meslek liseleri öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili üniversite bölümlerini tercih ettiğinde, katsayı sorunu ile karşılaşmayacak. İmam Hatip lisesi mezunları İlahiyat Fakültesi’ni, İletişim Meslek lisesi mezunları İletişim Fakültesi’ni, Makine bölümü mezunları Makine Mühendisliği bölümlerini tercih edebilecek.

Sınavla, ortaöğretim sisteminin performans değerlendirmesi de yapılacak. Bakanlık, hangi sınıflarda hangi alanlardaki ve hangi derslerde sıkıntı olduğunu görecek. Sınıflar, illere göre de değerlendirilebilecek. Sınav, ÖSS’den önce öğrencilerin başarı durumlarını tespit etmeyi de sağlayacak.

YÖK ve yeni bakan karar verecek

Öncelikle Talim Terbiye Kurulu’nun hazırladığı bu taslak, kabinenin yeni Milli Eğitim Bakanı’nın onayına sunulacak. Eğer Bakan, ÖSS’de sistem değişikliği için “düğmeye basın” talimatı verirse gözler YÖK’e çevrilecek. Yasa gereği üniversiteye öğrenci alımı işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSS’yi kaldırabilecek. YÖK’ün ÖSS’yi kaldırmaması halinde olgunlaşma sınavları ile ÖSS’nin sınavdaki ağırlık derecelerini eşitlemesi de gündeme gelebilecek.

Taslak çalışmada, ders ağırlıklarına göre öğrencilere sorulacak soru sayıları şöyle hesaplandı:

Türkçe-Matematik Alanı:

10’uncu sınıf: 162 soru

11’inci sınıf: 138 soru

12’nci sınıf: 120 soru

Sosyal Bilimler Alanı:

10’uncu sınıf: 138 soru

11’inci sınıf: 144 soru

12’nci sınıf: 144 soru

Fen Bilimleri Alanı:

10’uncu sınıf: 156 soru

11’inci sınıf: 156 soru

12’nci sınıf: 132 soru

Yabancı Dil Alanı:

Her sınıf için:186 soru

Kaynak : İnternethaber
    06.08.2007

http://yigitdemirag.com
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Frosttear
    Frosttear's avatar
    Erkek

"Performans sınavının metodu önemli. Çoktan seçmeli yerine klasik sorular sorulmalı"

yok yok gözlerime inanamıorm hala...bunca yıldır okuorum coktan secmeli= test ...klasik te bildiğimiz yazılı sınav diebilirim...ne olucak ozmn torpil alıcak başını götürücek...yinede okadar sağlam olmasada bir ogretmenler kaldı işini az buz düzgün yapan...onnarıda butür şeylerle virüslücekler...üstelik klasik sınava oldum olası karşı cıkmışımdır...hadi matematik fizik kimya neyse...sorucak hoca bu parcanın ana fikri nedir die...haydaaa...a hocası somut şeylere puan verir b hocası soyut düşüncelere puan verir...nolcak şimdi...umarım beni kandırmışlardır senelerdir klasik sınav test flndır...daha kesin belli deilmiş ama ümitlerim sürüor hala...

ayrıca imam hatip ten cıkışlı ilahiyat fakültesinde cokdaha avantajlı olucak die bir sistemde yanlış...tmm bir miktar mesleğe yonelik okullarda avantaj olmalı ama bir düşünün kac yaşında liseye başlıorsunuz ve neler biliorsunuz mesleklere iligli hayatla ve Türkiyeyle ilgili...ben kücükken pilot olcam diordum(nie?cünkü el kadar ufak bir ucagım vardı atardım yere cakılırdı) ama şimdi ucaklarla uzaktan yakından alakam yok...düz lisenin en büyük avantajı budur saten esnek olması...nice beyin uzmanları diorki: esneklik yaratın kendinize deişebilme olanagı sunun...hadi hack platformundayız...Bill gates dahi demiormu esnek olun die...13-14 yaşındaki cocuk nerden bilicek 'tam anlamıyla' neler yaşayıp gorucegını...bu katsayı olayını abartırlarsa hepten sıcarız...kim ne sectigini bilmes ailesi doktor olcan sen deyip yollar cocugu saglık meslek lisesine...valla kotarırlar inş boka sarmaz umarım..

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lathedarkman
    Lathedarkman's avatar
    Erkek
    iyide liseden mezun olupta daha öss'yi kazanamamış adamlar ne halt edecek ????
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cosmic
    Cosmic's avatar
    Erkek
    sokturtmasınlar o sınavları bi taraflarına amq

Bittik biz bittik
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Süper birşey.Eğitim sistemimiz biraz daha geriliyor.Bizede bu yakışırdı.İyice sçın batırınki ülkede 10 sene sonra ilim irfan sahibi kimse kalmasın.Üniversitelerimiz değil ilk 100 ilk 10000'e giremesin.

λ
Toplam Hit: 2240 Toplam Mesaj: 14