Otobüs Kartlarının Çalışma Mantıgı Nedir?
-
hocalar istanbuldaki akbil,izmirdeki kentkart vs lerin calısma mantıgı nedir?para yüklenip,azalma olayı nete göe olmaktadır.akbili bilmiorum ama kentkartta durum birazdaha gelişmiş istediin kadar para yükletebiliosun falan peki bu para yükleme işlemi neye göre gerceklesior,karttaki paranın miktarını makine nasıl algılar?kartların okutulduu makineler online olarak biryeremi baglı oluyor?baglı oluorsa her otobüste uydu baglantısımı var :D karta para yüklenirken nereye baglanılıor nasıl bi işlemden gecior.akbildeki pilin görevi nedir,eger enerji vermekse kentkartta nie yok ve kart enerjiyi nasıl alıor veri aktarımı nasıl ve neye göre gerceklesior.kısacası mantıgı nedir bu işin!
birde bunun koftisini yapmak mümkünmü,nasıl korunuor?
hadi kafa zükelim :D
-
hocam emin degilim ama benim düşüncem, bu akbiller ufak bi hafıza kartı gibi bişey. içerde ne kadar paran oldugu vs kayıtlı. sen parayı veriyosun gişeye. adam akbildeki kayıt 10 sa 20 yapıyo. ben bole düşünüyorum. manyetik kartlara gelince onların zaten veri depolayabildigini biliyoruz. onlarda bu mantıkla çalışlıyor bence
kesin olarak bilen arkadas varsa paylassın biz de ogrenelim :)
-
bende kentkart kullanıyorum.kartın arkasında akbank yazıyo.büyük ihtimalle kartın içinde bi çip vardır diye tahmin ediyorum ben.
-
:) Bazı kartlar manyetik bazı kartlar da ise chip sistemleri var. Daha türkiyede uydu kontorülünde kartlar gelmedi :)
Gerçi kredi kartlarında farklı şeyler var ama onda da chip ve bildiğim kadarıyla manyetik alan var.. Ama kent kart ya da akbil de böyle birşey yok.. Yalnız kentkartta ki chip manyetik bir şekilde okunuyor. Geçen gün benim de aklıma geldi.Yakında mantığını öğrenir siznle paylaşırım
-
ertan bunu yazdı:
-----------------------------:) Bazı kartlar manyetik bazı kartlar da ise chip sistemleri var. Daha türkiyede uydu kontorülünde kartlar gelmedi :)
Gerçi kredi kartlarında farklı şeyler var ama onda da chip ve bildiğim kadarıyla manyetik alan var.. Ama kent kart ya da akbil de böyle birşey yok.. Yalnız kentkartta ki chip manyetik bir şekilde okunuyor. Geçen gün benim de aklıma geldi.Yakında mantığını öğrenir siznle paylaşırım
-----------------------------
yani anladıgım kadarıyla benim dedigim gibi degil mi hocam ? :) -
içinde kenkartın bi mikro işlemci vardır data içerisine yüklenir bikaç belli kombinasyonla.
sonra bu veriye göre okuyucu onu algılar belirlenen miktarda kredi düşer.
manyetik yahut RF ile çalışır
(akbil farklı akbil bildiğin sikindirik seri iletişimi pil gibi + ve - ye temas ederek sağlar)
koftisi yapılır ama o kart kadar bişi olmaz
biraz büyük olur kullanamazsın.
ancak yinede içerisine erişilip şifreler kırıldıktan sonra sahtesi hazırlanabilir.
(fazla detaya girmedim kırmak için kasacaksak detaylandırabilirim)
-
bi arkadaş bahsettiydi bi ara o dalgadan :D yapmış kendi memleketinde. gelsin yazar :)
-
bence içinde assembly ile kodlanmış bir devre var.para vs.. yükletirken assembly e belli bir sayı veriliyor.her makinaya okuttuğumuzda da içinden o sayı düşüyor.
yani olabilir :)
-
okulumuzun kapısındaki turnikelerin başındaki öğretmenlerden duyduğuma göre
okuyucu titreşim gönderiyor aldığı yanıta göre değerlendirme yapıyor diyelim ama karttan düşme işlemi nasıl oluyor acaba. -
hacım yazdırmayın şimdi bana program.
8051 le yazcam kendi kentkart devremi kurcam sizin yüzünüzden.
abicim seri porttan gönderirisin rf vericiye veriyi
dersinki karttan FEh geldiği zaman makinadan cevap olarak EFh gitsin ekranda bilmemne görüntülensin.
karttaki alıcı veriyi seri porta basar.(elektrik var manyetik alandan dolayı galiba :DKendin üret kendin kullan yapıyordur)
EFh i alan işlemci değere bakar aha bu gelmiş
o zaman ben ACC deki değeri bu kadar azaltayım sonra buraya gideyim der
al sana kontör düşer.
(gıpraşmaz webcrow hacım vibratörmü bu ha manyetik alana yada rf dalgalarına gıpraşım diyosa hocalar bilemem :D)
-
bütün kentkart yükleme cihazlarında ethernet baglantısı var yani bu durumda bu cihazlar online olarak bi yere baglıdır diilmi?bu yer neresi acep bu insanlar kim :D burada bir amcaoglumuz olsa fena olmazmı amk :(