Oyun Teorisi Sorusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek
    LeveragEffect bunu yazdı

Orda anlattığımın son cümlesi özetiydi. Oyun teorisinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Veriler seni bir yere kadar götürür ki veriler varsa. BURADA VERİ YOK SENİN YAPABİLECEĞİN BİR ANALİZ YOK SEN HALA 1000 kişi diyorsun, ortada 1000 kişi yok. O kadar eksik konuşuyorsun ki bunları tamamlamak için hayalden veriler soktun şimdi vakamıza. Budala seni.

Veri değil yöntem bu canım, "1000 kişi en az 3 seçmiştir" deseydim veri olurdu, bu problemin çözümünde istatistiğin uygulanabilirliğinin basit bir örneği sadece.

LeveragEffect bunu yazdı

Şu bahsettiğin insan zımbırtısına gelecek olursam, insan istatistiği zora sokan en boktan faktör olmuştur. Sen bir siparişi 100 adet eksik gönderdiğinde penalty costun tanesi 5 dolardan 500 olsun şeklinde embai çeşit analizlerle hesalayabilirsin ama o adamın senden bir daha mal alıp alamayacağını hiç bir zaman hesaplayamazsın. İNSAN FAKTÖRÜ budur. cost of goodwill olarak geçer. İnsan faktörü sana her ay 1000 tane sipariş gönderen o insan değildir. Şaşkın seni.

Konuyla ne ilgisi var bu paragrafın :) benim insan faktörü dediğim sayıların rastgele seçilmemesi, insanların, "kendilerine" göre en az söylenecek sayıyı tahmit etmesi ve istatistikte burada devreye giriyor, insanların %30 u en büyük sayı diye 10 u seçebilirken %20 si herkes 10 der diye 8 i seçebilirdi, bu tür çıkarımları elde etmek için istatistik gereklidir, insanlar rastgele sayı sallamadığı için olasılık bu problemin çözümünde tek başına yetersizdir.

LeveragEffect bunu yazdı

Teorik ve implementasyonel olarak eksik bi konumdasın. İlkokul çocugu demişsn hala zar olasılıklarıyla geliyorsun, komik. Ki o yaptıgına da monte carlo simülasyonu denir. Forumlarda her zaman yazacak bişeyler bulabilirsin ama emin ol aynı mekanda tartışsaydık oradan ayrılman 5 dk'dan fazla sürede gerçekleşmezdi ve bunun gerçekleşme olasılığı 1.

Zar örneği oldukça açıklayıcı oldu bence istatistik ve olasılık yaklaşımlarının farkını açıklamada, en basit metafor her zaman en iyisidir.

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    whopper bunu yazdı

TOBB ETU.

Matematiğe bende daha sonra döktüm ve 2-3-3 tercihim yerine 3-5-4 daha mantıklı buldum muhtemelen geçemeyecem ön elemeyi.Biraz aceleye getirdim sanırım.

Müritler bu konuda tartışma çıkacağı aklımın ucundan geçmiyordu helal olsun.

Hocam açıklasan ya neden 3-5-4 seçtiğini şöyle bi konuşalım tartışalım değişik bakış açısı kat bana ^^

Ben oynamış olsaydım muhtemelen 6-10-8 seçmiştim, iyi rakip oluyormuşuz (:

izzmarit tarafından 17/Mar/13 20:08 tarihinde düzenlenmiştir

sigara değil, balık olan.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek
    izzmarit bunu yazdı
    whopper bunu yazdı

edit: Yahu bizim okulda neden yok böyle şeyler ya hangi okuldasın hocam? Dersini aldım bi saklambaç oynadık kağıt üstünde, bi de sınav soruları işte. Onun dışında hiç oyun çözmedik. Pek imrendim..

TOBB ETU.

Matematiğe bende daha sonra döktüm ve 2-3-3 tercihim yerine 3-5-4 daha mantıklı buldum muhtemelen geçemeyecem ön elemeyi.Biraz aceleye getirdim sanırım.

Müritler bu konuda tartışma çıkacağı aklımın ucundan geçmiyordu helal olsun.

Hocam açıklasan ya neden 3-5-4 seçtiğini şöyle bi konuşalım tartışalım değişik bakış açısı kat bana ^^

5-3-4 olarak düzenledim bir az önce.Ama; öncelikle bugün sınıftan ve yakın arkadaşlarıma soruyu sorarak(ki bu arkadaşlarım az çok kafası çalışan kişiler) nabız yokladım. Genel yargı aynı büyük sayılarının getirisi yanında insana çekici geldiğinden çok tercih edilebilecek olması, 1-2 nin söylediğin gibi anlam ifade etmemesi. Bu noktada kimsenin değinmediği nokta aşamalardı.Genelde hepsi artanlı düşünüyordu veya aynı rakamları kulanıyordu.Farkı bu noktada yaratmak bana mantıklı geldi.Ayrıca küçük sayıların gerçekten mantıksız olduğunu an itibariyle düşündüm 3 ü de 1 ve 2 ye rahatça dahil ediyorum.  5-3-4 tamamen yalan oldu kafamda :)  6 çok tehlikeli bir sayı her aşamada en fazla yazılması muhtemel.Tam ortada ve maksimuma yakın olanı çekici gelecektir.8-9-10 talep fazla olur.7  meçhul ama 6 yoğun kullanımına bağlı seri oluşturan kafalar bunu da fazla kulanır. Bütün düşündüklerim bunlardı yarışma hakkında.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    whopper bunu yazdı

5-3-4 olarak düzenledim bir az önce.Ama; öncelikle bugün sınıftan ve yakın arkadaşlarıma soruyu sorarak(ki bu arkadaşlarım az çok kafası çalışan kişiler) nabız yokladım. Genel yargı aynı büyük sayılarının getirisi yanında insana çekici geldiğinden çok tercih edilebilecek olması, 1-2 nin söylediğin gibi anlam ifade etmemesi. Bu noktada kimsenin değinmediği nokta aşamalardı.Genelde hepsi artanlı düşünüyordu veya aynı rakamları kulanıyordu.Farkı bu noktada yaratmak bana mantıklı geldi.Ayrıca küçük sayıların gerçekten mantıksız olduğunu an itibariyle düşündüm 3 ü de 1 ve 2 ye rahatça dahil ediyorum.  5-3-4 tamamen yalan oldu kafamda :)  6 çok tehlikeli bir sayı her aşamada en fazla yazılması muhtemel.Tam ortada ve maksimuma yakın olanı çekici gelecektir.8-9-10 talep fazla olur.7  meçhul ama 6 yoğun kullanımına bağlı seri oluşturan kafalar bunu da fazla kulanır. Bütün düşündüklerim bunlardı yarışma hakkında.

Mhm evet 1,2,3 konusunda aynı fikirdeyiz. 6'da da haklı olabilirsin oynanmaya çok müsait bir rakam, 6 yerine 5 ya da belki 4 daha uygun olabilir. 4'ün getirisi daha az gibi duruyor fakat seçilme şansı (özellikle ilk aşama için) şahsi fikrimce çok yüksek değil. Yine de 4 seçsek, 1 kişi daha 4 seçince 2 puanla ayrılıyoruz, fakat 6 seçsek 2 puanla ayrılmak için 2 kişinin daha 6'yı seçmesi gerekiyor. 8 kişilik grupta 6 seçmek, 10 kişilik grupta 4 seçmek daha mantıklı bir şey olabilir gibi. İnsanların asal sayı seçme eğilimi olduğunu düşünüyorum, pek bilimsel bir şey değil aslında ama 600den fazla kişiyle uğurlu sayınız ne diye bir anket yapmıştık zamanında, iki çok belirgin peak vardı: 7 ve 13. Hele çift bir şey söyleyen son derece azdı. O yüzden duygusal olarak 7den uzak dururdum ben. Ama dediğim gibi pek de mantıklı matematiksel bir temellendirme değil bu, benim zaafım.

Yüksek rakamlarsa asıl kumar kısım. Herkes matematiksel getirisi fazla olduğu için yüksek seçebilir, bunu düşünüp düşük seçenler kazanabilir. Benzer şekilde duygusal yaklaşıp yükseklere atlayan da çok olabilir, yine düşükler kazanır. Herkes yüksek seçecek, ben düşük seçeyim diye düşünenler çoğunlukta olursa da düşük seçenler yamulur, yüksekler bu sefer açık ara kazanır. Ben risk alıp yüksek bir şey söylerdim ikinci aşamada.

Hocam çok güzel ya böyle oyunlar oluyor mu katılabiliyor muyuz dışardan? Ayrıca açıklanınca haberdar et mutlaka, merakla bekliyorum ((:

edit: Üçünde de aynı seçsen neyi seçerdin?

izzmarit tarafından 17/Mar/13 21:16 tarihinde düzenlenmiştir

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek
    izzmarit bunu yazdı
    whopper bunu yazdı

Mhm evet 1,2,3 konusunda aynı fikirdeyiz. 6'da da haklı olabilirsin oynanmaya çok müsait bir rakam, 6 yerine 5 ya da belki 4 daha uygun olabilir. 4'ün getirisi daha az gibi duruyor fakat seçilme şansı (özellikle ilk aşama için) şahsi fikrimce çok yüksek değil. Yine de 4 seçsek, 1 kişi daha 4 seçince 2 puanla ayrılıyoruz, fakat 6 seçsek 2 puanla ayrılmak için 2 kişinin daha 6'yı seçmesi gerekiyor. 8 kişilik grupta 6 seçmek, 10 kişilik grupta 4 seçmek daha mantıklı bir şey olabilir gibi. İnsanların asal sayı seçme eğilimi olduğunu düşünüyorum, pek bilimsel bir şey değil aslında ama 600den fazla kişiyle uğurlu sayınız ne diye bir anket yapmıştık zamanında, iki çok belirgin peak vardı: 7 ve 13. Hele çift bir şey söyleyen son derece azdı. O yüzden duygusal olarak 7den uzak dururdum ben. Ama dediğim gibi pek de mantıklı matematiksel bir temellendirme değil bu, benim zaafım.

Yüksek rakamlarsa asıl kumar kısım. Herkes matematiksel getirisi fazla olduğu için yüksek seçebilir, bunu düşünüp düşük seçenler kazanabilir. Benzer şekilde duygusal yaklaşıp yükseklere atlayan da çok olabilir, yine düşükler kazanır. Herkes yüksek seçecek, ben düşük seçeyim diye düşünenler çoğunlukta olursa da düşük seçenler yamulur, yüksekler bu sefer açık ara kazanır. Ben risk alıp yüksek bir şey söylerdim ikinci aşamada.

Hocam çok güzel ya böyle oyunlar oluyor mu katılabiliyor muyuz dışardan? Ayrıca açıklanınca haberdar et mutlaka, merakla bekliyorum ((:

edit: Üçünde de aynı seçsen neyi seçerdin?

Sordum ama malesef sadece üni. içiymiş.Okul yönetimi topu çoğu zaman öğrenciye atıyor.Klüp öğrencilerinden girişken olanlar da bu tür etkinlikler düzenliyor....Ön eleme sonucu yarın açıklanacakmış.Yazarım.Ertesi gün de programlar var.geçersem giderim programı burada da sunmaya çalışırım.

Üçü aynı olacak olsa 5i seçerdim. Aza kanaat etmeyen misali benimkisi :)

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    whopper bunu yazdı

Sordum ama malesef sadece üni. içiymiş.Okul yönetimi topu çoğu zaman öğrenciye atıyor.Klüp öğrencilerinden girişken olanlar da bu tür etkinlikler düzenliyor....Ön eleme sonucu yarın açıklanacakmış.Yazarım.Ertesi gün de programlar var.geçersem giderim programı burada da sunmaya çalışırım.

Üçü aynı olacak olsa 5i seçerdim. Aza kanaat etmeyen misali benimkisi :)

Meh. Üzüldüm, neyse. 

E ne oldu sonuçlar? ((:

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Erkek

7-7-7

havalı bir şeyler yazdığımı hayal edin
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek

Cevabımı düzeltme talebimi geri çevirdiler dün az çok geçemeyeceğimi biliyordum.Nitekim öyle de oldu. Sadece geçenleri açıklamışlar saflar twit ile.Yeni gelmiştim hemen tüm katılımcı cevap ve sonuçları talep ettim.Yazarlarsa hemen aktarırım.Yarın ders aralarım olursa takip etmek üzere aktivitelerde olabilirim.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek
    mRBerkay bunu yazdı

7-7-7

grubunda hiç bir etap senle aynı seçen olmasa ancak geçermişsin :)

1 - Özgür Şeker - 23,3 
    2 - Mert Akyol - 22,5
    3 - Kemal Selçuk - 22
    4 - Utku Erdayandı - 22
    5 - Fatmanur Pala - 21,5
    6 - Canberk Çebi - 21,3
    7 - Arda Ağçal - 21
    8 - Yunis Temur - 20

izmarit kesinlikle büyük oynanmalıymış :)

edit:160 katılımcı varmış.

whopper tarafından 18/Mar/13 23:42 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi
    whopper bunu yazdı
    mRBerkay bunu yazdı

7-7-7

grubunda hiç bir etap senle aynı seçen olmasa ancak geçermişsin :)

1 - Özgür Şeker - 23,3 
    2 - Mert Akyol - 22,5
    3 - Kemal Selçuk - 22
    4 - Utku Erdayandı - 22
    5 - Fatmanur Pala - 21,5
    6 - Canberk Çebi - 21,3
    7 - Arda Ağçal - 21
    8 - Yunis Temur - 20

izmarit kesinlikle büyük oynanmalıymış :)

edit:160 katılımcı varmış.

Ne kadar yüksekmiş :| kesinlikle yüksek oynanmalıymış..

Bu kazananlar o numaralarla aynı ekipte olsalarmış yamuluyorlarmış ama.. Nitekim 160 kişiden minimum 16 ekip oluşuyor ve 8 kişi seçtiklerine göre kalan minimum 8 ekipte yüksekler birbirini yemiş, düşüklerin zaten listeye girme şansı yok, onlar kimseyi çıkaramamış. Bu 8 kişinin de hiçbirinin aynı ekipten çıkabildiğini sanmıyorum. Her ekipte bir iki tane oynamayı hiç bilmeyen/çok iyi bilen varmış gibi. Şans ve cesaret/cahillik faktörleri kazanmış.

Vaktin oldukça updatelerini heyecanla bekliyorum ^^

izzmarit tarafından 19/Mar/13 11:56 tarihinde düzenlenmiştir

Toplam Hit: 3599 Toplam Mesaj: 21