folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Özel Askeri Şirketler

Özel Askeri Şirketler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Özel askeri şirketler ülkelere silah, asker ve teknoloji sağlıyor. Ülkenin kendi ordusuna bağlı paralı askerlerden farklılar. Ülkeleri sömürgeleştiren veya bataklığa girmek istemeyen devletler özellikle bunları tercih ediyor. Diğer konu bu şirket askerlerinin denizaşırı ülkelerde ölmesi kamuoyunu fazla ilgilendirmiyor. Sonuçta devlet kendi askerini ve halkından seçilmiş rastgele birisini ateşe atmıyor. Bu şirketler rekabet içerisinde olduklarından ve kendi kaynaklarıyla üretim içerisine girdiklerinden ülke ekonomisine zarar vermeden yeni askeri teknolojiler üretilmesinde ve bunların maliyetinin düşürülmesinde yardımcı oluyorlar. Savaşlarda daha ekonomik ve profesyonel çözümler sunuyorlar ve Dünya hukukunda onları denetleyen yasal düzenlemeler olmadığından işledikleri suçların sorumluluğu yasal olarak devletin üzerinden biraz kalkmış oluyor. Fakat kamuoyundan gizli tutuldukları için siviller önünde yaptıkları tüm orduya mal edilebiliyor.

Örnek olarak özellikle Amerikan Hükümeti'nin Irak'da büyük oranda bu şirketlerden yararlandığı biliniyor. Amerika'nın o kadar uzaktan buralara asker yollaması, Amerikan toplumundaki umursamazlık buradan geliyor. Sonuçta kendi ordularında yeralan insanlar zarar görmüyor ve oralarda parayla tutulmuş kişiler çarpışıyor. Aslında her ülke için önemli ve uygulanabilir bir konu. Türkiye bunu Kuzey Irak ve pkk üzerinde uygulayabilirdi. Hatta Tansu Çiller'in zamanında uygulandığına dair söylentiler var. Şu anki hükümetimizde bunlar ütopya olsa da 90 lardaki ağırlığımız olsa bu tür şeylere girebilirdik. Kritik noktalar için askerlik yapmaya gelmiş gariban vatan evletlarını değil de bu işi profesyonelce yapan askeri şirketlere ve ordumuzun profesyonellerine bırakırdık. Bu şekilde devlet küçük oranda kendi ordusunu kullanmış olurdu. Her yönden kayıp düşüyor. Bataklığın söz konusu olduğu savaşlarda bu tür çözümlere gitmek daha mantıklı gözüküyor. Siz özel askeri şirketler hakkında ne düşünüyorsunuz?

λ
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SSPPSS
    SSPPSS's avatar
    Erkek

ilkini ben kurarım ... :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    virago
    virago's avatar
    Erkek

Aynen katılıyorum, bugün ırak'ta olan askerlerin çoğu 3.sınıf ülke insanları kalanları ise nato,bm topluluklarını kullanıp diğer ülkelerin askeri birliklerinide o bölgelerde kullanıyorlar ayrıca. Birde bu olaya teknonoji tarafından bakmak gerek,ki zaten savaşlarda artık çoğu durumda teknonoji orduların en büyük kozu. Kendi askeri savunma sanayi'sini kurmuş ülkeler hem dışa bağılılığı azaltıp hemde geliştirdikleri yeni teknonojileri diğer ülkeler satıp para+bu ülkeleri kendine bağımlı yapıyor. Ülkelere satılan cihazları yapanda en iyi bilende onlar diğerleri kullanıcıdan öteye gitmiyor. Gelecekte olası bi karmaşa veya savaşta bu cihazların o ülkelerin elinde patlamayacağının garantisi yok. Nasılsa içeriğini satınalan bilmiyor. Bu konu detaylandırılır tabiki ama genel olarak işleyiş bu şekilde.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cicuta-douglasii
    Cicuta-douglasii's avatar
    Erkek

Bu istediğin siyasi iradeden gelmesi lazım tabi. Tsk istese olayı çarpıtırlar. Hem zaten tsk bunu istemezdi kanımca. pkk ile mücadelede Tsk askeri bilgi ve teknoloji açısından gelişme kaydetti diye düşünüyorum. Hem özel askeri şirketlerin silah envanteri kontrolü olsun, yasadışı işlere kalkışmamasının kontrolü olsun çok zor bir olay. Yetki ve görevleri tam olarak belirlenerek koordineli bir şekilde mücadele edilebilirdi belki ama zaten tsk bunu sınırlar içinde gayet iyi yapıyo. Sınır ötesi operasyonda ise amerikadan izin alınıyo. hal böyle olunca özel askeri şirkette bi işe yaramaz.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gfb_soldier
    gfb_soldier's avatar
    Erkek

amerika birleşik şirketleri.devlet değil ki adamlar:)

http://twitter.com/#!/yasiinergul
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

attack bunu yazdı:
    -----------------------------

Bu istediğin siyasi iradeden gelmesi lazım tabi. Tsk istese olayı çarpıtırlar. Hem zaten tsk bunu istemezdi kanımca. pkk ile mücadelede Tsk askeri bilgi ve teknoloji açısından gelişme kaydetti diye düşünüyorum. Hem özel askeri şirketlerin silah envanteri kontrolü olsun, yasadışı işlere kalkışmamasının kontrolü olsun çok zor bir olay. Yetki ve görevleri tam olarak belirlenerek koordineli bir şekilde mücadele edilebilirdi belki ama zaten tsk bunu sınırlar içinde gayet iyi yapıyo. Sınır ötesi operasyonda ise amerikadan izin alınıyo. hal böyle olunca özel askeri şirkette bi işe yaramaz.

Yasadışı olaylar kontrol altına alınabilir. Sonuçta bu işler ciddi bir şekilde denetlenerek uygun kişilere verilir. Türkiye'de pkkya karşı korucu sistemi uygulanıyor. Temel olarak aynı sistem. Fakat çok daha profesyonelcesi. Başlı başına bir ordu. TSK sınır içinde başarılı oldu. Fakat çok ocağada ateş düştü. Ekonomik kayıpta çok fazla. Kaç gencin hayatına mal oldu. Profesyonellerce iş halledilebilirdi. TSK'nın kendi bünyesinde yeterli profesyonel var. Fakat bazı yerlerde asları oynamak yerine piyonlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Askeri yönden her atılan adım ekonomiye zarar, vatandaşlara zarar. Şu anki ABD'den izin alma olayına gelirsek. Evet bugünler için ütopya demiştim zaten. Teorikte tartıştığımız bir konu. Fakat geçmişte uygulansa iyi bir alternatif olabilirdi diye düşünüyorum.

λ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek

FireX bunu yazdı:

attack bunu yazdı:

Yasadışı olaylar kontrol altına alınabilir. Sonuçta bu işler ciddi bir şekilde denetlenerek uygun kişilere verilir. Türkiye'de pkkya karşı korucu sistemi uygulanıyor. Temel olarak aynı sistem. Fakat çok daha profesyonelcesi. Başlı başına bir ordu. TSK sınır içinde başarılı oldu. Fakat çok ocağada ateş düştü. Ekonomik kayıpta çok fazla. Kaç gencin hayatına mal oldu. Profesyonellerce iş halledilebilirdi. TSK'nın kendi bünyesinde yeterli profesyonel var. Fakat bazı yerlerde asları oynamak yerine piyonlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Askeri yönden her atılan adım ekonomiye zarar, vatandaşlara zarar. Şu anki ABD'den izin alma olayına gelirsek. Evet bugünler için ütopya demiştim zaten. Teorikte tartıştığımız bir konu. Fakat geçmişte uygulansa iyi bir alternatif olabilirdi diye düşünüyorum.

Mesele şu böyle bir güç kontrolden çıktığında sorumlusu kim olacak? adamlar ekmek parası için çarpışacak, yani ekmeği kim verirse onun için ölüme gidecek, peki gerçekten ölüme mi gidecek yoksa hayatta kalayım işimi de yapayım da kötü şeyler de yapsam sümenaltı ederim mi diyecek. Irakta kadın ve çocuklara tecavüz edenlerin çoğu bu şirketlerin personelleri ve özel yasa da olduğu için yargılanamıyorlar, bizde olmaz mı elbette olur, neticede para için savaşacak. zorunluluk olmadıkça savaş cinayetse ki öyle olduğunu kabul ediyoruz askerliğin gönüllü veya zorunlu olması en ahlaklıcasıdır ki açıkçası hiç bir salak doğrudan gideyim de öleyim demez zorunluluk olmasa askerlik olmaz.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

IRET bunu yazdı:

Mesele şu böyle bir güç kontrolden çıktığında sorumlusu kim olacak? adamlar ekmek parası için çarpışacak, yani ekmeği kim verirse onun için ölüme gidecek, peki gerçekten ölüme mi gidecek yoksa hayatta kalayım işimi de yapayım da kötü şeyler de yapsam sümenaltı ederim mi diyecek. Irakta kadın ve çocuklara tecavüz edenlerin çoğu bu şirketlerin personelleri ve özel yasa da olduğu için yargılanamıyorlar, bizde olmaz mı elbette olur, neticede para için savaşacak. zorunluluk olmadıkça savaş cinayetse ki öyle olduğunu kabul ediyoruz askerliğin gönüllü veya zorunlu olması en ahlaklıcasıdır ki açıkçası hiç bir salak doğrudan gideyim de öleyim demez zorunluluk olmasa askerlik olmaz.

Askerliğin zorunlu olmasından bahsetmedim. Bu konuya nerden geldin anlamadım. Askerliğin zorunlu olması ülke seferberliği açısından zaten önemli bir konu. Devletin askeri yapısı nasılsa yine olduğu gibi devam edecek. Burada orduyu dışarda tutarak sadece şirketler üzerine konuşuyoruz. Gücün kontrolden çıkması gibi bir durum söz konusu olamaz. Başıboş birşey değil sonuçta. Ayrıca eğer kontroldışı birşeyler olabilirse bunlar TSK'nın kendi bünyesinde de olabilir. Orda nasıl olamıyorsa burda da aynı şekilde olamaz. Savaş ahlakı konusuna gelirsek pkklılarla savaş söz konusu, bir yeri ele geçirmiyoruz sonuçta. Olursa da her yerde olabilir. Bunu kimse engelleyemez. Seçilen personel ona göre belirlenir.

λ
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cicuta-douglasii
    Cicuta-douglasii's avatar
    Erkek

Tsk zaten kendi bünyesinde yetiştirmek için ilk kez 1500 civarı paralı asker alımı yapmıştı yakın bi zamanda. Bunlara komando eğitimi verilicek haliyle. Sistem tutarsada prof. asker sayısı artırılacaktır ilerde. Özel askeri şirketlerden bi farkı olur mu bilmiyorum. Sonuçta çarpışanda ölende bu ülkenin evladı olucak. Son olarak Tunceli'de ki operasyona sadece uzman çavuş ve subaylar katılmıştı ki zaten bu zamana kadar erlerle böyle bi mücadeleye girmek hatadır bence. Şehitlerin çoğunluğunu erlerin oluşturduğunu ele alırsak.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

attack bunu yazdı:

Tsk zaten kendi bünyesinde yetiştirmek için ilk kez 1500 civarı paralı asker alımı yapmıştı yakın bi zamanda. Bunlara komando eğitimi verilicek haliyle. Sistem tutarsada prof. asker sayısı artırılacaktır ilerde. Özel askeri şirketlerden bi farkı olur mu bilmiyorum. Sonuçta çarpışanda ölende bu ülkenin evladı olucak. Son olarak Tunceli'de ki operasyona sadece uzman çavuş ve subaylar katılmıştı ki zaten bu zamana kadar erlerle böyle bi mücadeleye girmek hatadır bence. Şehitlerin çoğunluğunu erlerin oluşturduğunu ele alırsak.

Evet güzel bir uygulama ve böyle olması gerekliydi. Özel şirket olayında ben işin felsefesine girdim. Ülkemiz şartları ve şu anki durumu baz alırsak bizim için böyle birşey mümkün değil zaten. Fakat ona benzer bazı uygulamalara gidilmesi TSK açısından faydalı olur. Verdiğin örnekteki gibi.

λ
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oliWeR
    oliWeR's avatar
    Erkek

tehlikeli işler bunlar

sonuçta tsk daki birçok kişi cocukluktan yetiştiriliyor sicili seceresi bilmem nesi araştırılıyor ona göre eğitimler veriliyor vatan sever yetiştiriliyor. benzer bir yetkiyi 3 gün önce tuttuğun sıradan bir kişiye verirsin 3 gün senin için savaşır verdiğin para az gelir daha büyük para için daha farklı şeyler yapmaya başlar

şimdiki bir çok mafya babasıda bu şekilde türemiştir. devlet belirli dönemlerde yapacağı yasadışı işleri belirli elemanlara vermiş bu elemanlar o zaman devlet için çalışmış yasa dışı olaylar cinayetler yapmış sonunda amirine baş kaldırmış kendi çetesini bilmem nesini kurmuş haraç kesmeye başlamıştır bunları duyuyoruz hatta bazen de görüyoruz. geçenlerde meclisde benzer bir şey tartışılıyordu hatırladığım kadarıyla. biraz daha farklıydı hatta, sınırları onlara teslim edecek diye planlar vardı asker de polis de olmayacaklardı paralı profesyonel vs. vs. hatta askeriye aynı ağır silah alma yetkilerine sahip olacaklar diye konuşuluyordu

Ne çok küfür ediyorsun diyorlar. Ne yani hayatın içine edenlere şiir mi yazayım ?
Toplam Hit: 2955 Toplam Mesaj: 12