Periyodik Cetvelin 115. Elementi Keşfedildi!
-
Varlığı henüz teyit edilmeyen 115 atom numaralı aşırı radyoaktif bu element, bir saniyeden kısa bir süre var olabiliyor, sonra daha hafif atomlara dönüşüyor.
İlk kez 2004'te Rus bilim insanları tarafından gündeme getirilen bu süper-ağır elementin, periyodik cetvelde yerini resmen alması için ilgili fizik ve kimya kurumu tarafından onaylanması gerekiyor. İsveçli bir ekibin sunduğu yeni veriler Physical Review Letters adlı bililmsel bir dergide yayımlandı.
Lund Üniversitesi'ndeki ekibin lideri Profesör Dirk Rudolph, bu araştırmayı "son yıllarda bu alanda yapılan en önemli çalışma ve çok başarılı bir deney" olarak tanımladı. Rudolph, "Ununpentium" adı verilen 115 numaralı elementin proton sayısını kesin olarak belirlemek için bağımsız teyit gerektiğini de ifade etti.
Bulguların bundan önceki standart ölçümlerin ötesine geçtiğini vurgulayan Rudolph, potansiyel yeni bir element izotopu elde edildiğini ve bunun alfa bozunumu adı verilen bir radyoaktif süreçle farklı partiküllere dönüştüğünü belirtti. Deneyler, daha önce de altı yeni elementin keşfedildiği Almanya'daki GSI araştırma merkezinde yapıldı.
Elementi uluslararası uygulamalı fizik ve kimya derneklerinin üyelerinden seçilen bir komisyon değerlendirecek. Komisyon onay vermeden önce bu alanda daha fazla deneye ihtiyaç olup olmadığına karar verecek.
Kaynak:
http://phys.org/news/2013-08-element.html
http://www.huffingtonpost.com/2013/08/27/element-115-ununpentium-periodic-table_n_3823566.html -
Forumda periyodik tablodaki elementleri bulan ülkelerle ilgili bir konu vardı. Bali bu son elementi Türkler bulsun demiştikte kısmet olmadı.
-
hocu bir iki senede bi element mi bulunuyo yoksa bana mı öyle geliyo
-
doğal yöntemle var olan bulunabilecek element kalmadı ki. bunlar heyecanlandırmıyor adamı. teknoloji geliştikçe binlere bile çıkar mı çıkar bu elementler.
-
önemli olan uzay madenciliği
-
Lan bizim ülkede bırakın yeni element bulmayı Tübitakta ve devlet üniversitelerinde adamlara ar-ge yapalım dediğin zaman sus sen anlarsın. Ülkenin ara elemana ihtiyacı var deniyor. O yüzden ülkemizden birşeyler beklemek çok zor. Gerçekçi olalım arkadaşlar bu konularda. Yok eskiden şöyle iyiymişiz zamanında dünyanın en iyi bilim insanları varmış. Artık yok. Her zaman derim geçmişe takılmayın diye. Geçmiş sadece ders almamız için vardır. Yapılan hataları yapmayalım diye. Veya yapılan güzel işleri devam ettirelim diye.
http://www.degisimmedya.com/sitem.php?hayns=2&yazilim=makaleler&osmanli=yazar&id=66
Taraflı bir siteye benziyor hepsi türk değildir belki araştırmak lazım. Ama bunları örnek alarak kaç kişi fizik alanında birşeyler geliştirmek istedi. Yada en basitinden Cerndeki LHC deneyi için 1 milyon dolar karşılığında neden destek olmadık. Yıllık 1 milyon sadece. Devlet başkanlarımızın hiçbiri bilim alanında gelişim yapmadı. Engellendik.
Yanlış anlaşılmasın sadece şuanki hükümeti eleştirmiyorum. 1960 sonrası tüm hükümetleri eleştiriyorum. Yanlış bir politika izlendi. Sebepleri vardı belki. Askeri alanda gelişim daha önemliydi onlar için. Ama şimdi israilden alınan silahlarla adamlara kafa tutmaya çalışıyoruz. Kimsenin beğenmediği ülke İranda bile adamlar kendi silahlarını üretmek için araştırma yapıyor. Nükleer enerji konusunda araştırma yapıyorlar. Belki silah için belki enerji ihtiyacı için ama adamlar boş durmuyor.
Örnek alınan ülke ABD ama hükümetler Somali gibi davranıyor :D
-
ne saçma nerde o eski elementler... kafasına esen element cıkarıyor, rotoryum al sana element :S
-
Cem Yılmaz " G*tünüzden element uydurmayın"
-
interfector bunu yazdı
Lan bizim ülkede bırakın yeni element bulmayı Tübitakta ve devlet üniversitelerinde adamlara ar-ge yapalım dediğin zaman sus sen anlarsın. Ülkenin ara elemana ihtiyacı var deniyor. O yüzden ülkemizden birşeyler beklemek çok zor. Gerçekçi olalım arkadaşlar bu konularda. Yok eskiden şöyle iyiymişiz zamanında dünyanın en iyi bilim insanları varmış. Artık yok. Her zaman derim geçmişe takılmayın diye. Geçmiş sadece ders almamız için vardır. Yapılan hataları yapmayalım diye. Veya yapılan güzel işleri devam ettirelim diye.
http://www.degisimmedya.com/sitem.php?hayns=2&yazilim=makaleler&osmanli=yazar&id=66
Taraflı bir siteye benziyor hepsi türk değildir belki araştırmak lazım. Ama bunları örnek alarak kaç kişi fizik alanında birşeyler geliştirmek istedi. Yada en basitinden Cerndeki LHC deneyi için 1 milyon dolar karşılığında neden destek olmadık. Yıllık 1 milyon sadece. Devlet başkanlarımızın hiçbiri bilim alanında gelişim yapmadı. Engellendik.
Yanlış anlaşılmasın sadece şuanki hükümeti eleştirmiyorum. 1960 sonrası tüm hükümetleri eleştiriyorum. Yanlış bir politika izlendi. Sebepleri vardı belki. Askeri alanda gelişim daha önemliydi onlar için. Ama şimdi israilden alınan silahlarla adamlara kafa tutmaya çalışıyoruz. Kimsenin beğenmediği ülke İranda bile adamlar kendi silahlarını üretmek için araştırma yapıyor. Nükleer enerji konusunda araştırma yapıyorlar. Belki silah için belki enerji ihtiyacı için ama adamlar boş durmuyor.
Örnek alınan ülke ABD ama hükümetler Somali gibi davranıyor :D
Hocam birşeyleri takip etmeden fikir sahibi oluyosunuz. Devletin Teknogirişim desteğinden haberin var mı? Tübitak 1512, 1507 desteklerinden haberin var mı? Veya Kosgeb'in arge desteğini biliyor musun?
Elinde güzel bir projen varsa, dönemi geldiğinde 1512 veya Teknogirişime başvur. Projen kabul edildikten sonra devlet sana şirketini kurman ve projeyi geliştirmen için 100 bin lira hibe veriyor. (Dikkatini çekerim hibe diyorum. Geri ödemesi falan yok.) Projeni yaptın prototipi geliştirdin. Seri üretime geçeceksin bu sefer git 1507 ye başvur %25'i geri ödemeli olacak şekilde 500 bin liraya kadar destek daha al.
Şu an böyle bir destekle kurulmuş bir firmada çalışıyorum ve bizimki gibi kurulmuş bir sürü firma biliyorum. Ar-Ge yapmak isteyene destek çok sadece biraz araştırmanız gerekli :))
-
Prometheus bunu yazdı
doğal yöntemle var olan bulunabilecek element kalmadı ki. bunlar heyecanlandırmıyor adamı. teknoloji geliştikçe binlere bile çıkar mı çıkar bu elementler.
+1, katılıyorum hocam sana
-