Php Class Yapısı Hakkında
-
php 6 mı ? daha çıkmadı ki ?
-
mIzah bunu yazdı:
-----------------------------
evet aynen oyle yanlız bir kaç sey daha sorayım da aklımdayken setname getname this self baktıgım orneklerde surekli bunlar ile karsılasıyorum
birde fonksiyonlardaki return degeri donduruyo ya ekrana birsey yazdırma gibi bir ozelligi varmı tam ne işe yarayo classlardaki fonksiyonlarda da kullanıyor
-----------------------------$this->fonksiyonadi();
this ifadesi ile o sınıf işçerisindeki fonksiyonlara ulaşırsınve this ifadesini sadece class lar içerisinde kullanılır türkçe karşılığı zaten "bu" anlamına gelir
bu class taki fonksiyon u getir gibi yorumlayabilirsin
self::deger;
bu methot ise biraz daha ileri düzeydir
self ile sadece statik const değerler çağrılabilir ve sadece class içerisinde kullanılabilir değişeknin başında $ işareti bulunmaz
const deger = 'tahribat'; şeklinde tanımlanır
const değerleri sabittir class başında bir kere tanımlanır ve ram de saklanır bu yüzden performans artırıcı olarak karşınıza çıkar
eğer const methodu tanımlanmış bir değeri class dışından çağırmak isterseniz
$clasim = new clasim();
echo clasim::deger;
şeklinde kullanılır
-
zumsuk bunu yazdı:
php 6 mı ? daha çıkmadı ki ?
-----------------------------hocam bende oyle biliyorum ama adam iyi anlatmıs onceki surumlerle aradaki farkları filanda soylüyo dedigine gore 6 ile eklenen ozellik aynen kitaptan
PHP 6 UNİCODE DESTEGİNİ ETKİNLEŞTİRMİŞ tek soyledigi bu ben gozden birsey kacırmadıysam
-
snnyk bunu yazdı:
mIzah bunu yazdı:
evet aynen oyle yanlız bir kaç sey daha sorayım da aklımdayken setname getname this self baktıgım orneklerde surekli bunlar ile karsılasıyorum
birde fonksiyonlardaki return degeri donduruyo ya ekrana birsey yazdırma gibi bir ozelligi varmı tam ne işe yarayo classlardaki fonksiyonlarda da kullanıyor
-----------------------------$this->fonksiyonadi();
this ifadesi ile o sınıf işçerisindeki fonksiyonlara ulaşırsınve this ifadesini sadece class lar içerisinde kullanılır türkçe karşılığı zaten "bu" anlamına gelir
bu class taki fonksiyon u getir gibi yorumlayabilirsin
self::deger;
bu methot ise biraz daha ileri düzeydir
self ile sadece statik const değerler çağrılabilir ve sadece class içerisinde kullanılabilir değişeknin başında $ işareti bulunmaz
const deger = 'tahribat'; şeklinde tanımlanır
const değerleri sabittir class başında bir kere tanımlanır ve ram de saklanır bu yüzden performans artırıcı olarak karşınıza çıkar
eğer const methodu tanımlanmış bir değeri class dışından çağırmak isterseniz
$clasim = new clasim();
echo clasim::deger;
şeklinde kullanılır
-----------------------------eyv hocam biraz daha biseyler kattın
-
hocalar class ı daha iyi anlamak için once ne işe yaradıgı bilmek gerek şimdi ben class yapısını iyi biliyorum proje geliştircem misal
bu asamada ornekler verece olursanız nereleri yapabliriz kısa ornekler uzerinden soylerseniz daha anlasılır olurişte bunu yaparsın burdan cekmiş olursun bunları yaptan kulturmus olursun gibi kod yazmanıza gerekte yok sadece teorik olarak desenizde olur birde public private protected bunların hangisi sık kullanılır diyim buda benim acemiliyim olsun hepsi kullanılır tabii ama işte bunların kullanım yerlerine gore solerseniz seviniirim
class lar burda iyi anlatılmıs gibi geldi bana burdaki ornekler uzerinden birseyler diyebilirsiniz amac tam olarak mantıgını cozmek sonrasında ogrenmek kolay
http://phpogreniyorum.com/Php/php-object-oriented-programing/#comment-47
-
ornekleri surekliş inceliyorum yapıyı yani nasıl calıstıgını fonksiyonlara ne kadar benzedigini anlamıs vaziyetteyim bahsettigim kitapta misal dosya işlerinin tumunu bir classta sadece isimlerini kullanarak adam dosya olus. veya yazıyo neyse classlar tam bu işe yarıyomus diger bir ornekte ise session işlemlerini bir classta toplamıs ve işlemleri kısa hallere donusturmus ama suan için benim seviyemdeki biri sanırım claas kullanmak yerine fonksiyonlardan devam etse iyi belki ilerleyen zamanda php suankinden cok daha iyi bildigim zamanda tekrarlamalardan sıkıldıgımda ogrenmek daha yerinde bir karar olur ama suan en azından ne old hakkında tam bir bilgim var konu faydalı oldu :)))
-
yapı ve mantık için şu güzel bir örnek : http://www.phpkodlari.com/php-dersleri/php-class-yapisi/
-
ehehehe ehe eh hocam gercekten cok iyimiş eyv